2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 英雄聯盟 LOL 無論是香港、台灣玩家的問題,都希望大家能嘗試一下! ...
樓主: 零洛脩
go

[抱怨專區] 無論是香港、台灣玩家的問題,都希望大家能嘗試一下!   [複製鏈接]

聾伯 發表於 12-8-28 11:26 PM
我想講你例子都舉錯囉,D人係歧視一個有口音既人而唔係歧視緊佢用咩語法囉
你愈講愈站不住立場,香港人台灣 ...

我嘅立場就係搵方法 去呼籲 有咩問題

就算只係小圈子 我都要去嘗試 玩緊個時搵個時間打幾隻字又唔會即係搞到你GG

依個只係一個極普通嘅方法 為何嘗試都唔肯?

只係見到人鬧就打句:喂,唔好再鬧啦,遊戲啫。

咁樣打句話都唔肯?咁既然你係之前有過經歷嘅,我都唔執著要你幫忙啦。

不過真係非常多謝你嘅意見,我真係獲益良多。

香港 扮勁既人 比台灣多   至於邊區既人禮貌較好我真係吾多清楚

同埋我自己玩甘耐 都冇俾台灣人串過  吾知咩原因   可能運氣好掛

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

post得出黎實有人撐有人踩, post咪post~會少忽肉?

樓主咪同他地哂氣-.-
你講個d情況成日撞到
你開個poz係為抱怨我明  (我都開過-.-)
你講個d suggestion 我理解 (though好難做到-.-)
你開個poz我覺得冇問題
本身我都唔想回應-.-
but見到d人o既回應我真係忍唔到-.-

個 聾伯 開poz就係講d無關痛癢o既野
個 小crowd 話咩場場20投-.-笑左   頭十幾分鐘就大約知道會輸定唔輸架啦
差距太大就緊係投降啦大佬-.- 比人chok戰績咩
場場20投!?人地係話顯然贏不了的,卻死也不投降
吾投降叫有品完場? 咁都唔投降叫傻仔完場啦

個聾伯 都唔知咩事-,-等我直接回應先-.-

都係個句,玩game咩人都有,冇品都係唔分咩人
我琴日就同完台灣佬嘈,今日就同自己香港人嘈

琴日個條就係度串隊友廢,累他輸
我睇唔過眼咪同他嘈
勁去打積分啦大佬-,-game唔係win就輸架啦
唔通每次完場. win個邊就係度哈哈笑 lose個邊係度串隊友咩
何況條友打中廢-.- 我真係唔知他咩勁-,-
勁咩?就係識講腦障腦障同埋打d我唔識睇的字囉-,-

今日個hk人,見到下路被人殺,就話0/3 rubbish
跟住話自己6/0有幾勁-,-
明顯係上路對面係肥料-,-見住對面幾次沖入塔-.-
殺肥料都好串人-.-
一叫他去下路,他就真係肥料啦-.-
一直被我地串-.-
他一直應:rubbish suck hahaha so wt all ashe
大佬-.-明明香港人你同我地講英文扮勁-,-
沒讀小學都識你ed英文啦大佬-.-

sorry-,-打打下講左自己野,總之你個poz我覺得冇咩問題

我都係咁-.-睇唔過眼就要講,我覺得唔洗特別話要收埋收埋,
玩game為開心 我係咁諗
唔開心上泥抱怨下.no problem wo-.-
我真係唔知點解有d人係要特登抽下水呀 講下廢話

係2000fun 開咩post都會變花生post

聾伯 發表於 12-8-28 10:13 PM
真係笑左,話你朋友用粗口回都係#3
你叫定我唔好執著呢點,做咩?脾氣臭係死症來??
再者,成篇野睇完再根據你 ...

1)脾氣暴燥唔係大哂架,你朋友唔回粗口根本就唔會有之後既野發生

比我都會出聲,支箭唔中咪唔中 冇問題
人地咁講明串你,扮冇野唔出聲--?
sorry,我都做唔到

2)係睇比人挑釁果個會有咩反應咋麻,你朋友要開口還拖既,之後既野就係如你所見架啦

人地開全頻明串你啦 扮冇野唔講野咩大佬

3)咁都仲係唔明呀?

個個都有自己o既反應,唔洗你教人,你自己鐘意死忍你事
你係想叫樓主個fd忍讓d唔係咁叫囉
你ed明挑釁 ,之後既野就係如你所見架啦?(路過都要駁

4)你要根治個問題?得,你開番個港服咪唔會有問題囉
港台打機一堆小學雞係唔知幾多年前已經開始左啦
冷門到乜既GAME都成日會見到架啦

你開番個港服比我睇囉,冇意義o既野講完扮pt

5) 就等於中國同日本點解攪左咁多年都係咁,咪2邊都唔會低頭,結果又係一個死症囉
呢D野做好本份架姐,人地要做傻仔咪讓下人囉

你e個類比好有問題囉我想講,兩樣野根本唔可以混為一談
做好本份係人都識-,- 人地要做傻仔當然比他做-,- but冇理由要自己做埋傻仔係度忍囉

道理係自己個邊,講咩都理直氣壯 我覺得唔洗自己唔順氣都要忍囉

人地樓主一心上泥抱怨下,比d意見大家
你係度講d咁o既野,點叫人服?
我路過都睇唔順眼啦大佬

已有 2 人評分Good 收起 理由
4621WAI5038 + 2 完全讚成!
零洛脩 + 1 非常感謝 可惜只剩下1good

總評分:  Good + 3   查看全部評分

我只係覺得大家要明樓主o既感受,我都係過來人          http://www.2000fun.com/forum.php ... =5076163&extra=
我都開過poz抱怨跟住d人狂講廢話抽水
我個陣真係愈睇愈火
講得有pt我真係會接受,but我真係頂唔到d無聊poz

我真係唔明點解唔可以用第2種方式去表達意見,而係用小小抽水的方式

聾伯 真係想講d咩,我明,but我覺得express得唔太好
小crowd 講d野分明博打

如果我講錯d咩,大家可以提點下
我真係希望回應人d poz個陣係有heart , 明白事情先囉

歧視港人呢個先係重點= =
反而我有好多台灣玩家 加我好友!
知我是港人 還想想跟我說廢話 吃了飯沒有等等

我有幾個真人fd又係 明明佢理虧 都可以炮人 技術又唔係好 自己戈場敗點就賴對面勁/隊友廢 羸左又話自己神之類= =
我都唔明 有時打下機 點解都要搵架嘈= =

笑傲無雙 忍影世界

依家改版可以唔開全頻已經好好
只係打完先嘈

比著係以前? 對面邊個搞串個party就全場針佢一個黎殺
針到佢走場

零洛脩  其實嘛......在更多設定那裡可以開啟全頻....  發表於 12-8-29 10:13 AM

其實最大問題係台灣人接受唔到台語同普通話以外既所有語言
親身經歷:
我部筆電黎  Game入面開唔到速成 於是打英文
玩左二千幾三千場   九成既台灣人一見人打英文都會用台語吊晒鬼   語句中可以見到佢地唔識同抗拒英文嗰種自卑心作崇
明明叫Mid care ,唔關上路事居然可以打成篇夾雜台語既論文出黎挑我機  
我個FD見狀就用書面語翻譯比佢睇
D台灣人見有人識睇英文 就開始發癲
我FD同佢嘈  由語言開始嘈到兩岸問題 再去時事 然後又獨立又核彈咁  
都唔知為乜  就係因為打左句英文

嗰場完出Chatroom之後
我就問佢 : 英文是國際語言, 你自己看不懂是否應該問個明白?
佢話 : 林北就是要看國語 北七陸狗
我答: 為何我們香港人看得懂 國語、台語、廣東語、英文、日文, 而你們甚麼都不懂, 還能怨我?
         你自己不也是打台語注音文一大堆 誰又怪你?

我唔打英文佢地咪又係台語注音一大堆, 就算我唔打英文, 改打廣東話都唔係錯架下話
點銀解會只係我地學識睇台語 用書面語, 而唔係互相學習?

再睇下點銀解人地成日用, 台灣一個國家黎同香港一個城市比較咁Q離譜
香港同台灣居然有得揮喎
你地咪唔好咁執著囉   台灣某些玩家鐘意故步自封 排外 夜郎自大,  你同佢嘈,  盞拉低自己身份
一群蛇鼠狗 佢地咬你 因為你係異類  你唔係蛇鼠狗  你又何必同佢地斤斤計較?

打LOL有時真係著X埋 .0. 打機求開心  停幾日LOL升GW2算

岩岩又中招
打rank1600上路到Lv6眼都唔插 加埋隻JG雙炒 比中路阿璃 鬼步衝上去gank死晒
怨我中路淨係打0 callmia唔黎幫
又話我廢物隊友又英文狗咁  咩道理

有時有d場合 會遇到大家可能想開玩笑 傾個計而已
好似樓主咁 有次我玩ashe 射幾次冰箭都唔中 跟住對面全頻話 艾希你也太歪吧- -
如果唔係挑起罵戰既 我都回句 沒辦法啦 還在練習中XD 當兩邊講下笑咁
但有心挑起罵戰 我班fd都會反駁 但唔會用到粗口 因為粗口我覺得幾反感
反而同對面嘈 用番 唔中咪唔中 有問題嗎? 呢種懶理心態回對面 激到對面嬲嬲仲開心

歧視港人 呢部分係港台服真係好常見 見你講廣東話就話 用番書面語又話你狗
好多台灣人覺得 我地玩港台服要用書面語溝通黎遷就佢地 好似佢地大哂咁
不過係LOL呢個問題更加嚴重  

我未夠30lv 但經常撞到呢d人 有次同四個FD打 初期我fd中路master yi 壓住隻飛斯
但後期團戰我adc比人針殺輸出唔夠所以輸番 完場時隻飛斯就開始自high :我們就是開始讓你們壓 讓你們放鬆 之後再團戰贏你們
但完場隻飛斯死16次 肥係靠隊友 仲死得多過我地 後來對面既人居然密番我 原來都係5個fd
黎同我地道歉 話個條友經常都係咁 贏就發癲鬧對面 輸就發癲鬧隊友 笑死我地

但並唔係個個香港玩家都去鬧台灣人 反而挑起罵戰都係我地經常提係口邊既小學雞 嘴砲 小屁孩
港 台都有 忍住唔開聲真係試過 但有人的確做到自high如入無人之境-____-"

芒果核 發表於 12-8-29 06:15 AM
岩岩又中招
打rank1600上路到Lv6眼都唔插 加埋隻JG雙炒 比中路阿璃 鬼步衝上去gank死晒
怨我中路淨係打0 c ...

可惜存在這種人是當今的現實
我們沒有什麼可以做的
只能寬容忍耐讓他知難而退

十週年勳章(賀詞)

jason321019 發表於 12-8-29 12:17 AM
1)脾氣暴燥唔係大哂架,你朋友唔回粗口根本就唔會有之後既野發生

比我都會出聲,支箭唔中咪唔中 冇問題

咁點解要用廣東話回人??書面語唔得??
正常書面語溝通又係佢講
依家就講一套做一套??
唔關忍唔忍既事囉,亦都無話出唔出得聲
係佢用咩方式去答人囉
如佢所見係因為明知台灣人對廣東話無好感都仲要用廣東話
我就唔信用書面語同佢地嘈,佢地又會罵香港狗呢D說話囉

做好本份係人都識-,- 人地要做傻仔當然比他做-,- but冇理由要自己做埋傻仔係度忍囉
呢句好好笑,人地做馬騮戲,你唔入戲又點會做埋馬騮戲又點樣做埋傻仔?
一隻手掌係拍唔響架
比人抽一句水就講到咁大獲,唔怪得之港台咁多問題啦:)

笑傲無雙 玩過星曲WEB

樓主你講GE野  應該都係係NG場發生= =

當然呢個問題主要原因係大量三國信長玩家湧入   所以只能盡量避免    去打RANK吧

NG場我一個月打一場(可能冇TIM)  不過場場都遇到同樣情況

RANK當然都有 不過機率會因分數高低而逐漸減少

心態問題黎    贏=有充足感    同時   好多人嘈都係因為自己輸唔起

小屁孩嘛   不理也罷~  多善用黑名單

算吧拉樓主,省番淡氣好過,次次我見d人係2kf開post小d台灣仔都會比人串番,話咩我從未遇過呢d敢pk既台灣人,頂...因住開口中呀...真係火都黎

笑傲無雙 忍影世界

回覆 零洛脩 的帖子

你唔明我意思? 唔係話唔識開全頻 係故意唔開
(利申我1700)
唔想對罵不如唔好睇佢D對話, 咁簡單GE道理你都唔明?

零洛脩  可是我會選擇開的 即使是敵對 但遊戲裡也可以溝通啊 開了又怎樣 你的手指會不會在按Enter之前加上Shift 是你自己的自由呀~  發表於 12-8-29 01:14 PM

明明就係樓主個fd罵人先 你講書面語根本冇人知你係香港人
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-28 01:00 AM , Processed in 0.040258 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存