2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 英雄聯盟 LOL 無論是香港、台灣玩家的問題,都希望大家能嘗試一下! ...
go

[抱怨專區] 無論是香港、台灣玩家的問題,都希望大家能嘗試一下!   [複製鏈接]

各位LOL的玩家好。

相信在坐各位定位香港的玩家,相比也遇到過這一類的台服玩家。

特徵如下:

1.過度自我感覺。俗稱 ‘’自high‘’ ,會以全頻表示自己技術高超地位高尚。

2.死不認錯。即使責任全因他起,亦不會感到抱歉,你說他做得不好他還會跟你嘴炮。

3.歧視港人。這是一個在遊戲裡比較普遍的問題,起因不明,但一旦跟他們說純真的廣東話,他就會說我們是大陸人/不會說人話。

4.贏了還要嘴炮。即使沒有事前挑釁,但仍然會在最後給你一擊嘴炮,令你怒火中燒。

5.顯然贏不了的,卻死也不投降。這類也很令人氣憤,有些是認為仍然有勝算,但有些卻真的是為了賭氣,行為像一個小孩子般幼稚。

大致是的特徵就是這些,當然還有一些細節的沒有列出,但深信大家已經感同身受並且有過多次經歷。

我是一名已經30等的玩家,老實說,在封頂前遇到這些都狀況都是比較少的,但在這一兩個月之內,情況每況愈下。我實在是對此不死不得其解,莫非封頂了的玩家素質會更惡劣嗎,那這個遊戲哪還有高人的存在。

就在十多分鐘前,我跟四個港人朋友,組隊進行了一場匹配。

戰況是我們處於劣勢,再過不到十五分鐘我們就會被GG。

在這時我射了一支冰箭,但是由於目標想前移了一步,冰箭在他身後穿過,他就說一句:好歪哦。

然後我朋友看不過眼,以廣東話說一句粗口。

接下來,對話框瞬間佈滿敵方的訊息,內容整理後大致為:你說什麼? 會說人話嗎? 講中文啦! 你們這些大陸狗。 大陸的技術都這麼爛嗎? 我說人話怕你們不懂,因為你們是狗。

我看著這些對話的確無名火起,但亦無話可說,因為跟這些人動氣實在是拿自己來犯賤。

然後我的朋友們每說一句廣東話就被他們說一句:講中文啦!

我當時以書面語說了一句:台灣人就是過於自我感覺良好。

但想不到有人回我這麼一句:我們自我感覺良好是因為我們有技術!不像你們這些大陸狗的廢物。

我看了自覺可笑。

全因我跟朋友們全以娛樂的心態去玩,完全沒有什麼一定要贏的心情,只要玩得好笑就好。就例如我射冰箭特意歪了給朋友笑。

我萬萬想不到這樣就助長了他們的歪風。

實則對於台灣人,印象實在不怎麼好,好勇鬥狠,死不肯服輸的樣子。

然而對於他們那份無名而起的自我感覺良好,我實在是不明白。

雖則我們香港的玩家人數是比台灣的玩家少很多,但我們也是遊戲的一分子,為何台灣人會自覺自己比較高尚?

雖然不能以一竹竿打一船人,有技術有量度,有禮貌的台灣玩家。但上述的惡劣玩家每天也會遇到,而且是越來越多,越來越囂張。

雖然不知道他們為什麼會這樣,而且不知道為何這股風氣會成長起來,但我只知道再這樣下去,香港玩家實在難以再愉快的遊戲。

或許幸好,在積分場上我還沒有怎麼見到這種情況,但我想應該再過不久就會肆虐。

此帖的目的,是希望大家可以討論一下何以會導致這情況如此惡化,並希望各位一起想辦法,不然每天在遊戲只有一直的打字與氣憤,沒有娛樂的成分。

題外話:

在剛才那場遊戲中,有名玩家說:台灣獨立啦!

(我心諗,你撚敢咩)

然後我朋友即刻說:搵飛彈炸9你地啊!

基於各位留言,我有一個想法,很不靠譜,很天真,但我亦希望透過人多的力量,去慢慢改變現在這個事實。

希望各位LOL的香港玩家們,在每一場都能夠盡量忍耐被挑釁,就算是真的生氣了也不要把字句發送出來,並且去勸諭那些在罵人的玩家。

這樣的確可能不是什麼辦法,但我想逐點逐點去做,是可以令到LOL的玩家理解吧?我們確實不能去根治問題,但希望也能去嘗試過才說不可以。

慢慢改善現在的環境,讓我們遊戲更開心。希望能夠支持!先去嘗試!
已有 4 人評分Good 收起 理由
tsui8938 + 1 的確 有好多自以為是既台灣人
×混沌mx× + 2 說出了我心聲的一部份
x34932382 + 2 字海~感受到不多 因為英服無咁多嘴砲王.
tcdy06 + 2 感同身受

總評分:  Good + 7   查看全部評分

十週年勳章(賀詞)

在這時我射了一支冰箭,但是由於目標想前移了一步,冰箭在他身後穿過,他就說一句:好歪哦

全因我跟朋友們全以娛樂的心態去玩,完全沒有什麼一定要贏的心情,只要玩得好笑就好。就例如我射冰箭特意歪了給朋友笑

我萬萬想不到這樣就助長了他們的歪風

意義不明
到底係真係射歪左定係人地避左
第一句就係目標話歪左
第2句就係朋友笑
到底係唔係同一單來- -??

零洛脩  我說了是例如 並沒有說上述 如果我表達得不清楚 希望你現在明白  發表於 12-8-28 09:24 PM

回覆 聾伯 的帖子

舉一個例子而已

在遊戲中目標在我正前方我特意地射歪,引發朋友去笑,表示為娛樂場。

十週年勳章(賀詞)

既然講到係去娛樂
又理得人地講咩
人地都係講好歪,你朋友就用粗口回人
咁到底係你地娛樂緊定係去娛樂人地??

笑傲無雙 玩過星曲WEB

台灣人輸贏好緊要
單單NG要輸打贏要
無野都可以搵野黎鬧
控兵線=比人壓
搞笑

冇玩差唔多三日LOL
走去玩dead island就係為左暫時唔想咁樣比人嘈

聾伯 發表於 12-8-28 08:58 PM
既然講到係去娛樂
又理得人地講咩
人地都係講好歪,你朋友就用粗口回人

請你唔好係依一點上執著
我朋友本身就比較容易暴躁個種 受唔起人地挑選
咁如果你再係執著要捉依點我一定奉陪到底

但如果唔係為左解決問題嘅 不喜自離 無謂浪費你我時間

天使長 發表於 12-8-28 09:19 PM
台灣人輸贏好緊要
單單NG要輸打贏要
無野都可以搵野黎鬧

可惜只要你還想繼續玩LOL 那就是躲得一時不能躲一輩子

而且情況日益嚴重,很難想像日後...

笑傲無雙 玩過星曲WEB

回覆 零洛脩 的帖子

開學上晝場同凌晨場正常好多
但係上晝場只限9點到1點
因為6點到8點59分莫名其妙有班屁孩現身

更不幸果陣未訓醒就開場隨時中招

唔系台灣人太良好
系香港人太串   5成應該系你地打個d台灣人  上場or之前比香港人串
我d fd打win都話 你們真垃圾:)
我都睇唔過眼= =

零洛脩  港人台灣人都一樣有 但我希望現在可以在港人這方面入手  發表於 12-8-28 10:32 PM
已有 1 人評分Good 收起 理由
零洛脩 + 1 簽名

總評分:  Good + 1   查看全部評分

1500分後就唔會有

十週年勳章(賀詞)

零洛脩 發表於 12-8-28 09:19 PM
請你唔好係依一點上執著
我朋友本身就比較容易暴躁個種 受唔起人地挑選
咁如果你再係執著要捉依點我一定 ...

真係笑左,話你朋友用粗口回都係#3
你叫定我唔好執著呢點,做咩?脾氣臭係死症來??
再者,成篇野睇完再根據你既答覆
脾氣暴燥唔係大哂架,你朋友唔回粗口根本就唔會有之後既野發生
香港人係其他服無挑釁過人咩?美服韓服咩服都有架啦
係睇比人挑釁果個會有咩反應咋麻,你朋友要開口還拖既,之後既野就係如你所見架啦
咁都仲係唔明呀?
你要根治個問題?得,你開番個港服咪唔會有問題囉
港台打機一堆小學雞係唔知幾多年前已經開始左啦
冷門到乜既GAME都成日會見到架啦
就等於中國同日本點解攪左咁多年都係咁,咪2邊都唔會低頭,結果又係一個死症囉
呢D野做好本份架姐,人地要做傻仔咪讓下人囉

吾投降叫有品完場,場場都20投, 玩起泥冇咁爽

回覆 聾伯 的帖子

首先你要注意
我冇話暴躁係大曬
but因由並唔係因為我朋友用粗口鬧人 係因為佢講廣東話
咁而系因為佢講廣東話而引起嘅嘴炮咁係咪有啲講唔過?
台灣人肯定識得啲廣東話?佢地知道我朋友系串緊佢地?
問題始終係問題 唔正式就永遠都會有
冇錯的確冇可能完全解決 但我都冇希望話完全解決 但如果起碼可以去減少依啲情況出現嘅話大家都好過係咪?
咁如果你EQ係高到人地鬧你全家你都忍到嘅,咁我就真係非常佩服,但係咁樣只係助長歪風,希望你明白。

以上新手時全部做齊,而家已經改左好多,每場完左都會好似d高手咁,即刻走,唔會留係度,不過有時太極端,我都會忍唔住話人,不過我同fd打機都會吊人,話既唔係埋怨,而係指出錯處,我咁樣相信會有幫助,基本上我覺得遊戲緊教人係無謂,罵人更加無意思。至於第5點我唔認同你,除非去到好極端,如果唔係都唔會投降,可能有人會話哂時間,但係我角度,唔單只係骨氣問題,仲可能係學緊野,唔通場場逆風都投,不如學下點應付,我個人比較討厭易放棄既人,至於樓主所講既野我全部做齊,由期係接觸過信長既人
已有 1 人評分Good 收起 理由
零洛脩 + 3 贊同。

總評分:  Good + 3   查看全部評分

小crowd 發表於 12-8-28 10:14 PM
吾投降叫有品完場,場場都20投, 玩起泥冇咁爽

請問閣下係咪以前成日玩信長?

而我嘅意見係唔同意你嘅講法

首先LOL裡面之所以內置投降系統,大家都應該明白係用嚟視乎情況而使用,如果隊伍大部分人絕對冇機會贏就會選擇投降。

咁唔通明知贏唔到但係有得投降又唔投而去浪費時間?

咁當然,如果冇投降機制,玩家就好大可能選擇掛機、走場。相信如果你係信長嘅玩家咁你一定遇過唔少。

然而你都知道LOL走場嘅話,如果唔等到遊戲結束,係冇可能開始另一場遊戲,咁就只有呆等。

如果係咁樣嘅話,遊戲機制就會睇上去好似差過信長咁,LOL嘅玩家就有可能選擇唔再玩LOL。

咁所以,廠商會給予遊戲擁有投降機制,即係想留住你口中所講嘅‘’冇品‘’玩家。

十週年勳章(賀詞)

零洛脩 發表於 12-8-28 10:30 PM
回覆 聾伯 的帖子

首先你要注意

首先,我想講台灣人係除左英文同書面語或者台語之外
係好難接受其他語言,點解?因為你所講既唔明囉
同埋,你唔可以排除佢地識得D廣東話,呢個世界有樣野叫互聯網
我地打到既佢地都打到,相反,佢地打台語,注音,我地有邊個識得打番笑番佢地?
查一查有幾難?
如果你話要減少,呢樣都可以88,如果1分鐘有1個人想正視呢個問題,
同時呢1分鐘係出現緊10個同台灣人博緊火既人,咁你想搵D乜野去減少???
根本港台之爭唔係LOL呢刻先出現,係唔知幾多年前都出現緊,唔係正唔正視既問題
係你做唔做到本份既問題,我唔會期望係人地既地方希望用我既語言去答我,因為我知呢樣係無可能
你去美服打中文呀,人地都會叫你用番英文啦,美服又無歧視咩???
呢個世界唔係人就你,就你就人架啦
有D野可免則免,倒轉頭LOL有港服,台灣人來玩,你會唔會用番台語同人溝通呀?
你又可唔可以避免到其他香港人唔會屌班台灣人用台語?
講到底,大家都無權去管大家,要減少??咪又係自律,D人唔自律去學咩人講減少,
全部都係紙上談兵
再回埋你條問題,如果有人罵我全家?咁個起因係咩???空穴來風是必有因囉

聾伯 發表於 12-8-28 10:46 PM
首先,我想講台灣人係除左英文同書面語或者台語之外
係好難接受其他語言,點解?因為你所講既唔明囉
同埋,你 ...

既然你講到咁我都冇嘢好講

你係覺得世界就真係有一個定理,即係一個地方唔同一個地方咁樣

老實講我係香港都會用大陸語法同香港人講嘢 咁我係咪要比佢地歧視/_\

唔明so what?

香港人台灣人都係講中文啫 用正常書面語溝通唔得?

咁既然你要諗到:嘩,人地點做你點管到啊,佢要吊唔通唔比佢吊。

咁樣我都冇嘢好講啦~you win;D

但係,如果真係有心唔想再有依種事發生嘅,自律之外我諗都起碼會阻止港人做繼續鬧係嘛?

我的確做唔到啲乜架,我係整個LOL遊戲中只係一個極之普通嘅玩家。

so what?

我起碼可以係2KF LOL版依到呼籲各位真心希望會有些少改善嘅玩家要自律,並且勸諭、阻止繼續鬧台灣人嘅香港玩家。

問題冇錯冇可能根治呀,但係我從些少些少做起都唔得?

有人肯走出嚟你地要打壓,冇人走出嚟你地又唔肯面對,咁真係中意一個充滿嘴炮味嘅遊戲?

老實講遊戲裡面嘅花生我好少食,因為見到都煩,咁我係咪因為咁樣而要離開一隻我中意玩嘅遊戲?

我宜家只係為左我中意玩嘅LOL而出一點暫時嚟講係完全微不足道嘅事,但係如果真係有人參與,咁樣慢慢變好係冇可能嘅事咩?

冇錯你講得非常之現實亦都係事實,但係事實係可以靠人去改變,而唔係任由事實沉淪。

如果你唔支持唔緊要,但希望作為LOL嘅一名玩家你可以出少少力,閒時見到有依種事發生都可以去一兩句勸諭下。

轉美服啦朋友!呢到無排斥 又學到英文

十週年勳章(賀詞)

零洛脩 發表於 12-8-28 11:04 PM
既然你講到咁我都冇嘢好講

你係覺得世界就真係有一個定理,即係一個地方唔同一個地方咁樣

我想講你例子都舉錯囉,D人係歧視一個有口音既人而唔係歧視緊佢用咩語法囉
你愈講愈站不住立場,香港人台灣人都係講中文啫 用正常書面語溝通唔得
絕大部份既廣東話都係不屬於書面語,例如你朋友果句野,
我唔斷定句野係粗口定係乜野,但照你話佢地因廣東話屌人,咁好明顯就已經超出左上面紅左果句野
我真係未試過用書面語比台灣人發現我係香港人,所有既對話係屬於正常,亦無任何歧視成份
你想去做就即管去做,因為你做既野我以前係其他GAME都做過
但係發覺係極之無聊既事情,就算成為香港人特別的一個,台灣都會有極端份子挑得起戰火
因為呢個就係群眾既壓力同埋要多謝果D做野唔諗後果既仆街小學雞:)
唔係佢地係第2隻GAME做埋果D仆街野,我唔洗默默離開

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

post上巴哈啦

零洛脩  post係依到已經有人處處打壓 好易想像post上巴哈會點  發表於 12-8-28 11:33 PM
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-28 11:00 PM , Processed in 0.045109 second(s), 14 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存