2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 聊天討論版 宗教科同國民教育係咪都係洗腦科?
樓主: 火狼cool
go

[疑難] 宗教科同國民教育係咪都係洗腦科?   [複製鏈接]

笑傲無雙

KA2837 發表於 12-9-4 02:30 AM
講真吖, 呢個世界有咩唔洗腦? 心水清啲嘅都知道睇電視大把嘢係洗緊腦...

國民教育嘅目的係令人民對自己國 ...

「國民教育嘅目的係令人民對自己國家嘅認同~ 而唔係宣揚共産黨有幾好~」

呢個只係你一廂情願既睇法,實質香港政府係咪咁看待國民教育先?

要怪就怪國民教育手冊左傾情況太嚴重,簡直捧土共捧到上天,

你要知道,國民教育手冊係由政府出錢,話事權必定係政府手上,

係出版前政府一定預先睇過一次手稿,確定無問題先會拎出去諮詢,

政府無將呢本手冊彈番番去再整過,反而出版,

意味住從呢本手冊可以略知政府對國民教育發展既方向,

你要我相信有咁既願景既政府所推出既國民教育?SORRY!唔係唔得,不過難D

笑傲無雙

其實好多國家都有國民/公民之類既教育,我並不反對設立此科,

因為住係該個國家既人,對該國既國情、文化之類有基本認知我個人認為係公民既責任,

唔記得日本定英國就係一個例子,你要移民既話,必須上一D課程,

香港政府處理咁合情合理,簡單既問題都搞唔掂,我對來屆政府不寄予厚望,

大家都係自己顧掂自己啦!

〒狂龍〒 發表於 12-9-4 02:46 AM
「國民教育嘅目的係令人民對自己國家嘅認同~ 而唔係宣揚共産黨有幾好~」

呢個只係你一廂情願既睇法,實 ...

本手册政府唔係話坊間出嘅咩? 呢家政府請埋反國民教育嘅加入商討内容, 咁點解唔加入?

傾唔掂再反就遲? 反對國民教育嘅咪又係一廂情願國民教育係宣揚共産黨, 咁咪可以反囉~

就算肯加入都係雞蛋入面挑骨頭, 揾嘢嚟嘈, 揾嘢嚟攪, 為反而反...

唔會有心想香港好嘅一班收咗洋鬼子錢嘅假洋鬼子!

笑傲無雙

KA2837 發表於 12-9-4 03:13 AM
本手册政府唔係話坊間出嘅咩? 呢家政府請埋反國民教育嘅加入商討内容, 咁點解唔加入?

傾唔掂再反就遲?  ...

先回答第一個問題,唔係,仲要斥資1千萬整本咁既野,你話死唔死先?

第二個問題,其實我都同意加入,如果唔加入只會比特區政府控制主要內容,

你一邊話政府設定既內容有問題,但另一邊唔加入委員會商討,的確有點兒說不通。

其實香港市民不嬲排共、恐共,原本透過國民教育可以讓市民認識多d祖國,

到底依家既中國同毛澤東年代既中國有咩分別。

不過今次香港政府出哂位,有份斥資既教育局,局長吳克儉仲可以以一句本野內容的確偏頗就算,

你講得句咁既野,出版之前點解唔睇清楚呢?推責任你就叻!

經此一役,香港市民反中情緒更加高漲,我想知政府點收科。

呢個政府我唔撐啦......留番比你撐-.-...

我放長雙眼睇下呢個政府有咩作為......

〒狂龍〒 發表於 12-9-4 03:23 AM
先回答第一個問題,唔係,仲要斥資1千萬整本咁既野,你話死唔死先?

第二個問題,其實我都同意加入,如 ...

我相信連教育局啲官員都唔知咩係國民教育...
不過呢家攪成咁, 我相信佢地會認真了解咩係國民教育~

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖) 玩過星曲WEB

洗腦定義
令你思想被扭曲.對與錯不再分析.只相信某說法而不再有其他的反思可能性

lee111 發表於 12-9-4 03:49 AM
洗腦定義
令你思想被扭曲.對與錯不再分析.只相信某說法而不再有其他的反思可能性

咁我相信國民教育冇能力洗香港人嘅腦!

除非國民教育可以令香港人賺錢啦~

KA2837 發表於 12-9-4 03:53 AM
咁我相信國民教育冇能力洗香港人嘅腦!

除非國民教育可以令香港人賺錢啦~ ...

至少如果行中國式的國民教育

不妨看看內地那班"對歷史被官方所扭轉的思維狀態"

不相信官方以外的說法
因為身邊一大班都是活在這個"教育國度"之中

lee111 發表於 12-9-4 04:11 AM
至少如果行中國式的國民教育

不妨看看內地那班"對歷史被官方所扭轉的思維狀態"

我相信香港行嘅會係港式國民教育~

KA2837 發表於 12-9-4 04:46 AM
我相信香港行嘅會係港式國民教育~

希望.只會造就下一次絕望

這是我對香港政府的感想

十週年勳章(賀詞)

依家反國民教育
就已經日日向香港老中青洗腦
國民教育是不好的,一定不可以推行
講都唔俾講,討論點去行又不可以討論
因為是洗腦洗腦洗腦@_@

K歌達人 Alta活動勳章 忍影世界 笑傲無雙 玩過星曲WEB

其實點解宗教同國教科可以撈埋一齊講?
人地大大隻字寫明乜教乜教.全香港咁多中學.冇人拎住支鎗迫你入宗教學校嫁
你唔鐘意可以全選官立中學
國教科3年後就全部強推...咁揀咩?入國際學校呀個個?

COPY自己令一個PO

笑傲無雙 忍影世界 玩過星曲WEB

上面有人話宗教唔會只講好野而唔講衰野
我唔太認同
上個月我朋友叫左我同一班中學同學去左個宗教既 camp
感覺就係洗腦,洗腦同洗腦
仲要變埋歌咁唱,用音樂黎洗人腦,話神係點偉大點好法
而且又淨係講神點幫到人點慰藉人.....從來都未見過有失敗例子
見到有d人咩都感謝神,明明未必關神事,好似話入到大學又要感謝神,明明就係靠自己既努力先入到
雖然都總會有運氣等等,但佢地比人既感覺就係只知神既存在而否定其他野
結果一行十幾人一齊提早quit camp

未去之前我都真係唔知係咁洗腦

K歌達人 Alta活動勳章 忍影世界 笑傲無雙 玩過星曲WEB

postpet40 發表於 12-9-4 01:53 PM
上面有人話宗教唔會只講好野而唔講衰野
我唔太認同
上個月我朋友叫左我同一班中學同學去左個宗教既 camp

天主教學校讀左幾年
未聽過+去過宗教CAMP
只有一年一次F2軍訓CAMP &
一年一次長假期同學校高層去韓國朝聖(自己決定去唔去 & 萬幾蚊位...冇/小資助)
上咁耐宗教堂亦唔會有人有比人洗腦既感覺
因為話就話 宗教&倫理 實際上係倫理
更未聽過話"天主教係進步.無私與團結的教會" "耶穌至高無上 信他者得永生"等等一面倒字眼
何況個CAMP你自願去...人地一定覺得你信耶穌先會入 點會洗腦

校內外一切宗教活動參加與否.絕對自由.唔會加/扣分
升中4 分班/揀科亦唔計宗教科目既分

十週年勳章(賀詞) 玩過星曲WEB

我都讀左七年基督教學校, 頭三年上宗教堂, 基本上都係聽故仔, 聽番D聖經故事, 感覺好開心, 個老師講得好動聽, 真係好似聽人講故咁, 個時幾鐘意上宗教堂, 中四之後就冇故仔聽LU, 宗教堂係一齊傾偈, 講道理, 整體上又唔覺有乜野洗腦, 你言語上表現唔信基督, D老師都冇乜點既

叻少 發表於 12-9-4 02:27 PM
我都讀左七年基督教學校, 頭三年上宗教堂, 基本上都係聽故仔, 聽番D聖經故事, 感覺好開心, 個老師講得好動 ...

中一個FD 考試卷四大先知 寫
先知.後知.不知.你知我知 都冇事-.-

十週年勳章(賀詞)

叻少 發表於 12-9-4 02:27 PM
我都讀左七年基督教學校, 頭三年上宗教堂, 基本上都係聽故仔, 聽番D聖經故事, 感覺好開心, 個老師講得好動 ...

我本人都係分別響天主教﹑基督教學校讀過呀...
上聖經堂真係好似上講故佬堂咁...
完全係聽故...最多咪比份工作紙你返去填充...
配對咁...
完全無強迫你一定要信架...
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-6-17 01:35 PM , Processed in 0.047419 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存