2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 九陰真經 《九陰真經》心得資料區 【個人分享】 墨淺教你點上手玩九陰真經 ...
返回列表 發新帖 回覆
go

【個人分享】 墨淺教你點上手玩九陰真經   [複製鏈接]

大家好 我係港服九陰真經 飄雨絮 幫會既幫主 墨淺
咁見到好多新手做完新手任 入左門派做埋第一章門派任
就係幫頻問有咩好做 完全唔知道自己應該做咩 同應該點玩依隻 game
所以本人有感而發 打一篇文希望各位新手知道點樣去享受依隻 game
咁相信新手任 + 門派第一章主線任跑曬應該難唔到新手們
反而 新手們會覺得無任做而漸漸覺得悶 好似無野好做咁
以下落黎我就介紹一下九陰真經
同埋講下我隻角色既成長路程 同究竟依隻 game 要點去享受

首先 九陰依隻 game 宣傳都有講 無等級 同宣稱商城絕對唔會直接賣影響自身屬性既物品
而亦可以透過生活技能 , 綁架去搵官銀 (可交易貨幣) 所以除非係要衝排名 否則其實唔用錢玩都得既
不過 online game 都好少話無等級既
而九陰既等級就係門派內功層數 姐係實力稱號 (C > 介面左上角既實力)
依個係我自己整理既門派內功對應既實力稱號表
網址 : https://docs.google.com/spreadsh ... MtZzI3U3I0TEE#gid=0

咁好喇 相信大家第一次接觸依隻 GAME 都會覺得好悶
但其實有好多野做既 你可以去刺探喇
而刺探又係咩呢 刺探就係去另外一個門派進行既一個活動
有好多新手都覺得刺探好難 但其實只係好簡單
你可以選擇偷一份情報就交 又或者偷足十份先交 不過當然會影響獎勵喇
而點入刺探活動呢 當你去到你想刺探既門派地圖 禁 N > 跟住搵 門派刺探 禁參加就得
好喇 咁進入左刺探模式 下面有破綻值 當到左 80 你既刺探身份就會曝光
屆時 NPC 巡邏弟子會自動打你 而你所刺探既門派既巡邏玩家都會可以打你
但注意如果前者打死你 你並唔會刺探失敗 但如果後者打死你 你會刺探失敗且全部情報無曬要重新玩過
而進入刺探模式後佢會有三招技比左你 記住係要對離線情報弟子用
例如武當既就會叫 "武當情報弟子"
一招就叫妙手空空 有較大機率對情報弟子獲取一份情報 失敗會加 20 破綻
一招就叫背後突襲 有較低機率對情報弟子獲取三份情報 失敗刺探身份直接曝光 (留意依招係情報弟子背後用會有較大機率成功)
第三招對巡邏弟子用 只係令巡邏弟子唔好出震波 唔常用 所以唔解釋
而好多人都話刺探好悶 所以係依到我就唔 POST 各門派咩地方經常有情報弟子 依 D 留番比大家自己探索探索
咁用得時間玩 當然唔會無獎勵喇 一次刺探會送門派榮譽憑證兩個 而仲會送歷練 寒鴉草 同 碎銀 而後三者會因情報數量越多 獎勵越多

好喇咁刺探做完 有咩做呢 如果熱愛打副本既人就可以去踢館 / 禁地喇
而踢館大家可以當係小型副本 禁地則大型
而新手們第一次接觸既禁地就係暮色之村 普通難度既暮色之村唔算難打
六個隊友合作既話 就算新手兩個鐘內都可以打得贏 而網上面都有關於暮色既攻略
不過我就希望大家去碰下釘 再去睇攻略 而點解呢
果陣我初初玩國服 無論切磋定係禁地 都係比人鬧比人虐 而鬧得多虐得多 就會識玩同入腦
所以我係建議大家真係打到 R 爆頭 再去睇攻略喇
而一個禮拜七日可以打七次禁地
相信如果七日都有玩既新手 有買江湖名俊既話 應該都會有一內 21 層
到時呢 就請去洛陽 石夫人 坐標 (1066 766) 去接拎歸元陣既任務
歸元陣就係繼三才陣後 玩家有既第二個陣法 當然會比三才陣勁 而歸元陣更要六個人站陣
獲取任務過程都係好簡單 三四轉跑腿任 尾聲會入一個巷仔打一隻比較厚血小小既人
打贏之後會叫你入青雲堡 有好多人就有疑問 洗唔洗打埋嫁
答案係唔洗既 入到青雲堡 行上一段斜路
係右手邊會發現一個 NPC 同佢講完野就會獲得歸元陣同一招技叫放虎歸山
而放虎歸山係咩呢 放虎歸山就係一招要依賴歸元陣先可以用既技 造成既傷害異常高
而暮色 / 青雲堡 (第二個禁地) 既效率隊都係會需要歸元陣同放虎歸山 所以一內 21 層必須要拎

陣法又拎完 又識點搵歷練番黎 相信好多新手都會蠢蠢欲動 想試下做個壞人
而九陰有咩壞事可以做呢 有大家都知既開紅殺人喇 , 劫鏢 , 劫獄 仲有上面講既綁架
劫獄就係當有一個朋友 入左死牢 身為好朋友當然要幫手劫佢出黎喇
而入到去只係打一個小型副本 基本上兩隻武當一隻峨眉一隻君子一隻少林一隻任意門派已經可以輕鬆劫獄
不過要留意既係 係死牢既朋友 發動劫獄要 80 兩碎銀 只可以召五位摯友
而門派係正派 / 中立派都會加法度值 邪派就無此限制
咁相信劫鏢大家都知係咩喇 而玩法亦好簡單 就係出城後禁一下其他幫會鏢車 然後禁劫鏢
之後你右上角就會有一個 BUFF 叫 劫匪 而且會解除 PK 限制 所有運鏢玩家都可以打你
而綁架就係到雜貨商購買迷藥 之後係城搵到任意離線玩家 對佢使用迷藥 然後賣比其他商店
例如藥店 錢莊 武器店 裁縫店 酒館 等等
而以上所講既幾種壞事 正派同中立派都會加不同既法度值 而開紅殺人至 2000 殺戮 (即紅名) 亦會加法度

相信到依到 好多新手都會問 法度值又係咩黎呀 ?
咁大家可以禁 J > 門派門規 入面有訂到門派規則 一犯就會加法度值 咁當然邪派會比較輕鬆 無咁多拘束喇
而法度值一過 100 你一番到門派地圖 就會有劇情睇 內容係講你犯門規 掌門懲罰你
劇情一完 你既右上方會有個負面 BUFF 就係功力下降兩成
如果番門派果陣法度過 200 就會功力下降三成 而 300 我就未試過喇 所以唔清楚

不過依隻 GAME 當然唔只咁小野玩喇
以後我會再慢慢更新 希望依篇文令新手們搵到九陰真經既好玩之處
已有 1 人評分威望 收起 理由
RECALL.凌 + 30 精品文章

總評分:  威望 + 30   查看全部評分

笑傲無雙 玩過星曲WEB

:thup::thup::thup:
已有 1 人評分威望 收起 理由
RECALL.凌 -5 灌水

總評分:  威望 -5   查看全部評分

墨淺教你點上手玩九陰真經  笑~

coenfkvp 發表於 12-9-29 11:59 PM
墨淺教你點上手玩九陰真經  笑~

笑咩 開 POST 教學都要黎踩場 唔係下話 咁無風度嫁咩 ~

你傻左? 笑都唔比,你都幾得意喎,小學雞?

一個人入唔到青雲><

隻game自由組

回覆 wl02054450 的帖子

只要自己開一個隊伍(右CLICK 左上自己頭像->創建隊伍)
之後就可以自己入青雲(當然係FOR你交任用)

推推推推!
我覺得呢隻GAME太深奧,新手入黎唔知玩咩好,好快就無心機玩!!
呢個POST的確可以幫到好多新手!!十卜!!

除左E D,其實仲有乜好做???我做晒E D野之後真係R頭.....

呵呵 除左依 D 其實好似無咩好做咁 其實九陰係一隻好有深度既 GAME 仲有好多野等住玩家發掘 就好似奇遇等等

解釋得好清楚
真係新手都會睇得明白
好野

GD!如果我系新手我會明好多

對玩左唔耐/中途入黎玩既人黎講
呢篇文真係好好 多謝樓主

讚呀...我就係新手乜都唔識

多謝分享
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-7 02:36 PM , Processed in 0.038389 second(s), 14 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存