2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 九陰真經 極樂,掌、刺、雙刀那比較好用
go

[門派討論] 極樂,掌、刺、雙刀那比較好用 [複製鏈接]

本人用雙刺,但住對同門用雙刀原比佢原全封技,係唔係雙刀好用D

笑傲無雙 玩過星曲WEB

1內刀,2內掌,3內刺

黑薔薇 發表於 12-10-4 11:36 AM
1內刀,2內掌,3內刺

2內刀唔好咩...又封又暈
刀連擊數多,連一套基本就暈得,又連多套
雖然刀攻擊力係好低...但係連兩套招都打到大半條血
掌...真係唔太識點玩,得1招沖鋒技可以硬直人,毒圈暈果下暈得1秒,打得人一下就醒左...有時對手距離遠少少,追上去佢都醒左,近身打換血都換輸人....低攻就係極樂本色
招大招又唔知做乜q,人地是但一招就比人斷左
求腐骨掌高手教路

http://9yin.duowan.com/1209/211303313495.html

其實雞肋谷好好玩嫁。。係差招大技囉。。。
我見過人極樂谷收套青風劍(勁有錢囉。。。)
跟住清風大招+二內必暈,再換返雙刀連死人。。。
感覺很無言。。如果他青風劍都修滿真的很可怕。。。

3招都廢
無一招揀得落手

逆小川 發表於 12-10-4 09:44 PM
3招都廢
無一招揀得落手

下?!追風刀封招咁勁,,,
毒掌萬用套路,,.
雙刺極限傷害...
咁都廢?

識用晒三個套路,玩風箏捉時機連技先屈機,有埋清風劍果D簡直係B9T

傻雞~k 發表於 12-10-5 10:18 AM
下?!追風刀封招咁勁,,,
毒掌萬用套路,,.
雙刺極限傷害...

本人唔係高技術玩家
我玩到大概30內樓下
感覺上封招係勁
但低攻問題
往往好容易比武當,君子幾招擊殺
不認同的希望唔好罵戰

逆小川 發表於 12-10-9 07:53 AM
本人唔係高技術玩家
我玩到大概30內樓下
感覺上封招係勁

其實極樂係差招大技...如果唔係完美...
傷害就差唔多...要睇返你層數同裝備
同埋其他門派多血...所以睇落好似扣好少咁

如果只比較門派內的套路
雙刀 封招+無縫一套連帶打 遠近兼備 低攻又點? 對家架招都架唔到... 缺點係硬直問題...
毒掌 主要靠磨 同對面鬥磨血 牽制對方 製造空隙 可惜單招輸出差 埋身換血輸蝕
雙刺 輸出強 玄毒8層威力 少d血都俾佢秒 大技buff下放陰魂有霸體 缺點藍損得快...

整體來講 三套套路定位不同 最好三套都要了解用法
e.g. 雙刀無限連 聽就聽得多 但你知唔知點用又係一重點
e.g. 雙掌磨人血 你知唔知點暈人? 每招技既關係係咩?
e.g. 雙刺係極限輸出 但有d咩前置條件你自己了唔了解? 點樣令對方走唔甩?

極樂係一個好考個人控制既套路 真的要先了解每招特性同埋套路迴圈
樓主講的雙刀封招 的確係很強大 但係會唔會自己無善用到架招同輕功呢?
雙刀其一缺點係起手慢 你有足夠時間做格擋/避
佢打你唔中 雙刺一個吐信>玄毒>怒>雁行>陰魂>虛>陰魂>怒 話之佢出咩招
你有霸體狀態完全唔洗驚佢 當然你要小心雙刺招與招之間既硬直同空隙
俾對方出封招技... 一般而言 陰魂>陰魂 大約有0.5s CD...呢0.5s就考你既操控同預判

呢個方法正如對君子腿同風花雪月一樣
我見玩極樂雙刺既師弟見到風花雪月會掉頭走....
我可以話俾你聽 所有門派套路都要閃 唯獨極樂雙刺唔洗走!!
有怒技BUFF同佢貼身陰魂/吐信/玄毒
無怒技BUFF格擋吸血+儲怒技 等佢一收招就怒技摔倒

當然雙刺有致命缺點 就係極度脆皮
在極限輸出同吸血既情況下都尚算合理
不過架招慢了俾人秒真係家常便飯

極樂谷既師弟師妹 每套套路本身都有自己既強弱
覺得雞肋既時候只係你未掌握到套路自身既用法同強既地方
揀自己最喜愛既套路玩就得 多同人切磋打擂
唔好怕輸 每次輸都係為自己增進經驗 強大自己既操控技術

一個新手極樂留字
有咩問題係門頻問 力之所及既通常我見到都會解答你

艾域斯 發表於 12-10-11 01:30 PM
如果只比較門派內的套路
雙刀 封招+無縫一套連帶打 遠近兼備 低攻又點? 對家架招都架唔到... 缺點係硬直問 ...

切....這樣也叫新手= =""

掌跟刺我都沒練過...(實在太難了.,..

其實追風刀對上風花也不一定要逃...我會選擇跟他拼傷
計算他風花結束時間...送他一個遂電...多數都會被你擊倒...
呵呵...這時候又送他一套連技..
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-7 07:54 PM , Processed in 0.034823 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存