2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 夢之天翼 gc官方參考一下 新天翼能持續方法
返回列表 發新帖 回覆
go

[心得分享] gc官方參考一下 新天翼能持續方法   [複製鏈接]

我覺得天翼多外掛就一定 因為話哂都係舊game
加上2.5d平面game 外掛一定係有
最主要係賺唔賺架姐
講到天翼最賺錢就更係出d
大翼既包包 新手包之類1個98 12$都賺到你笑喇
唔多我當有1萬人玩  1人98$都和味
仲未計商城點數 如果抽翼我諗無咁多人會抽
再加上你唔係出1個包  可能出左1個98包
格1個月再出第2隻大翼包
個個月 幾個月出1次 真係賺到你笑
天翼最主要就係對翼
橙仔1對大翼又唔出 bug又多 唔汁都難
希望gc仔做好d

我覺得大翼一係唔好出,一係直賣
唔好抽....
最緊要唔好鎖太多寶,

唔多我當有1萬人玩 ....
仲要一人買一個包....

你先 要知道(一隻GAME既伺服器)主要資金係要幾多!
第2   話就話係舊遊戲 ~ 但佢某幾個更新係全把所有資料更新[所以會有某些外掛係無法繼續]
第3   如果有一萬人玩 但有 4份3人 唔捨得買包包 咁遊戲同時也難生存

代理一隻遊戲!唔係你想像中般簡單!

o0魚乂魚0o 發表於 12-11-6 07:54 PM
你先 要知道(一隻GAME既伺服器)主要資金係要幾多!
第2   話就話係舊遊戲 ~ 但佢某幾個更新係全把所有資料 ...

應同 +1

如果佢真係跟人日本行,甘即係有好多活動可以拎到翼(大唔大就唔知啦~),至日板有冇得直接買賢,就真係要問下D玩過日板既朋友先知啦~(我就冇玩過~因為轉IP好麻煩,而且又唔識溝通)

新版本無咗大翼好多年。。而且自從推出咗添加咗エフェクト同AF呢兩個新裝備欄,武器同手腕依家又有260。。翼已經唔系最重要嚕。。

微笑棺木 發表於 12-11-7 09:32 AM
新版本無咗大翼好多年。。而且自從推出咗添加咗エフェクト同AF呢兩個新裝備欄,武器同手腕依家又有260。。 ...

エフェクト同AF係咩黎ga~??260又係指咩啊~?哥哥~~~

回覆 clovers921 的帖子

簡單黎講
多兩個有屬性既裝備位
260係LV[應該]
同埋 依然係有翼既存在~只係[唔再需要太依賴翼來提高屬性點]

佢既意思應該大概是這樣

o0魚乂魚0o 發表於 12-11-7 10:06 PM

簡單黎講

260 LV!?有排都唔使諗啦~~而且我就係想知新裝係D咩黎~有冇網站有得睇ga~~~?

http://talewiki.com/talewiki.php?

全字冇圖ga wor~師傅~~~仲要日文wor~~~

黑橘天翼的倒閉重點不是在於大翼沒丟出來,以前數碼當時採用的是月費制
代理商需要支付開發商的是基本代理費外加上月費抽佣,產品包走的是合約漏洞從而賺錢,
黑橘代理是按免費遊戲商城的方式代理,即使發行大翼,也要被抽不少利潤,
同時亦有可能要被發行商額外收取費用,在線上人數跟消費人數達不上目標的時候,
推出反而可能招致虧本,權衡利害下當然穩當保本比較好-3-
現在gc要發行翼,首先要考慮上線人數“消費人數“投入資金“以及回報率,

即使是賣98元一個包 被中間商,開發商等等抽光後 1萬個能賺的可能不到40萬
而且那還是在1萬個的前提下,以香港的網遊環境 老遊戲能維持2500+穩定在線的就很好了
以這種上線人數,賣出的包包能有3000-4000個就很好了
那麼3000-4000個包包除開各項開銷,能賺到的可能也就十來萬,還要冒因包包抽不到,
或是比較心大又不想花錢的玩家離去的風險,這樣下來,如果同一時期有其他遊戲推出,
還不如把資源放在其他遊戲上!?
所以一開始應該沒這類東西賣吧,試試水温,看看玩家消費意欲和能力,
再看看有沒有利潤空間以決定是否投放資源
已有 3 人評分Good 收起 理由
o0魚乂魚0o + 2 鼓勵
play32083 + 1 你說的內容我非常同意
銀月°× + 2 你說的內容我非常同意

總評分:  Good + 5   查看全部評分

其實依家呢個年代唔好話game難做落去呀 ,
最大問題係經濟影響到好多野 ,
o0魚乂魚0o 既講法真係比較成熟
你先 要知道(一隻GAME既伺服器)主要資金係要幾多! <---應該就只少兩部, 其中一部係用黎做機件故障切換 , 一個月最少要13000HKD.UP 一件要100000左右,最少最少 , 未記其他野
第2   話就話係舊遊戲 ~ 但佢某幾個更新係全把所有資料更新[所以會有某些外掛係無法繼續] , 但自從Linux開發成熟之後就唔係咁講啦 , 好多人會直接Hack人地D裝備
第3   如果有一萬人玩 但有 4份3人 唔捨得買包包 咁遊戲同時也難生存 <=== 跟本就搵唔多幾多錢

對我黎講最好唔好出大翼
慢慢黎一步一步黎...
大翼呢類野...一有就好多事發生..
已有 1 人評分Good 收起 理由
老夫子 + 3 不能認同更多,我相信每個人都一定中意大翼,.

總評分:  Good + 3   查看全部評分

好老實,樓主知唔知咩叫2.5D,咩叫2D?

天龍八部果D鎖角度既game先叫2.5D,冇鎖既叫3D

同埋代理OLG既回本之路係好漫長,唔係你話賣幾萬個包就叫和味,特別係香港呢個玩家流失率極高既OLG生態市場

天翼呢D舊game+2D畫面,唔好話1萬,夠5千以上都算偷笑,一來8成都係D老屎忽番黎重拾回憶,二來冇一開頭既畫面沖擊,年輕一代既新手好難一時接受到舊時代遊戲既玩法,好快行幾行就放棄

不過好多時返黎玩既老屎忽們好多都已經出哂黎做野,我諗出小小造型/經驗加成既道具去吸引一D有工返又冇咩時間又想重拾回憶既玩家係好事黎

而且而家好多GAME都會免費制,基本上可以唔使付出金錢去打機,咪慢慢升慢慢打囉,take it easy

rd525354  不能同意更多了.BUT..我剛20就被叫老屎忽了XD?  發表於 12-12-3 11:28 PM

御狩犽ζ楓閣 發表於 12-11-13 12:49 AM
好老實,樓主知唔知咩叫2.5D,咩叫2D?

天龍八部果D鎖角度既game先叫2.5D,冇鎖既叫3D

2.5D 其實不單是角度...
因為天翼內有些怪是[3D製作]
但這遊戲不是3D為主
所以因某些原因所以把2D遊戲直接轉做2.5D

當然大多數2.5D遊戲是能調整角度
天翼的2.5D我相信已經再沒有了

無可否認!感覺上真的是2D遊戲!
同時遊戲推出時真的是2.5D

neverlove1221 發表於 12-11-12 07:17 PM
對我黎講最好唔好出大翼
慢慢黎一步一步黎...
大翼呢類野...一有就好多事發生.. ...

我只想不要有洗bug跟外_存在就很滿足了^^"

嚴打外掛同bug((最首要,因為冇遊戲係因為嚴打外掛同bug而汁,反之既就多的是))
如果出包包,都係送d限時既翼同時裝,7日,30日咁
收費行月費,再開埋商城
點數就可以拎黎包月,同買商城野
免費玩?ok,但係最多7日同埋限lv上限咁
咁就唔想晒錢玩,淨係想開黎上下線吹水既人又玩到
而佢又經營到落去

老夫子 發表於 12-11-27 01:29 PM
嚴打外掛同bug((最首要,因為冇遊戲係因為嚴打外掛同bug而汁,反之既就多的是))
如果出包包,都係送d限時既翼 ...

舊玩家可能不介意,但同樣商城+月費,點解好似我呢d有興趣玩天翼既新玩家要玩天翼,而唔玩TERA?同樣要求但畫面已經差幾皮,顧舊玩家時也要顧及續玩性,不斷吸引到新人流才是理想的OLG營運方式。
已有 1 人評分Good 收起 理由
老夫子 + 2 人流的確很重要

總評分:  Good + 2   查看全部評分

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-8 08:33 PM , Processed in 0.058642 second(s), 14 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存