2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 艾爾之光 《艾爾之光》心得攻略區 韓服PVP三日遊。第一身情報與後感。
go

韓服PVP三日遊。第一身情報與後感。   [複製鏈接]

韓服PVP三日遊。第一身情報與後感。

韓服各區pvp感受?
s2裝備能力?
s2是否平衡?
在此第一身體驗後感講解。

二十幾LV時多手抽3p3。
一開始每個人都無PVP級別,
我抽第一場多數全場都D級、贏左,
第二場多數C級、贏左,
第三場多數B級、輸左,
然後幾乎場場都係打D~C級,
最後我變左D級小衝鋒…

然後我有個結論。
s2當你抽pvp時,會按照「你是否能贏上去」而確定你ge PVP級。

好了,然後我就升lv轉風行PVP。
前日終於轉到風行,我就開始着手PVP。

D~A級多數都係未封頂ge泡菜,
要打上去零難度,
我團戰由D打上A,然後就轉打單P。

A~S級基本上等於港服的C級。
完全無隻勁,好多都未封頂。
在這階段開始我便轉打單挑,
幾乎大多見到的是TT/DW,
甚少艾雷。

S級基本上等於港服的B級,
S級開始有難度。
S級開始我覺得雷文多左,
特別係VC,有d甚至係好難打。
一開始我太輕敵,
甚至試過有場比隻末日0傷炒左。
打到S級中段開始我更加係頂唔順,
點左鎖4同係npc到買減傷石先再pvp。
之後都還算輕鬆地殺左上SS。

SS~SSS基本上等於港服的A級區域,甚至更高層。
說真的韓服的SS才是PVP的開始,
基本上SS級以上的大多已經60lv。
我同fd係ss~sss區打左幾場,
ss級都還算好,
sss級有d好神,有d我覺得一般,
點神法?
我見到有隻抽到同我一組ge sss級LK,
可以夠膽不屈血量開把大劍出黎然後撐到把大劍完,
到最尾殺數結算時,
條友4/5/1…
我表示大開眼界,直頭呆撚左= =

基本上,
s2 pvp「幾乎不計算裝備」,
有套紫名的pvp裝(系統會送)(攻擊力相等於現時的a裝+7),
就夠你打PVP遊走於任何區域,
所以經常認為自己好有技術但成日話比人屈裝的,
s2係你ge出頭天了。
由於不太計算裝備攻擊值,
所以戰事時間絕對會拉長。

s2 pvp的平衡度我覺得很好,
雖然不明顯,
不過依然確實有職業的強弱。
s2全部職ge技能殺傷力都會大為下降,
變相戰事時間再度拉長= =
而且全部職ge技都會變得rj,
btw泡菜們好似都係照放技,理鬼你。
然後我就以45lv風行角度為s2各職一一介紹吧。(對方職業均以60lv為準)

男角系列

艾索德
艾仔係s2絕對係能保持上位之列,
不過優勢已經無以往咁大,
全部技都變得rj,
就算60lv領主對朕放沙塵我都可以當回魔回覺。
話說班泡菜開霸體好準好神= =

領主
LK s2主打絕對係末日誓言,
由於裝備唔太計攻,
所以大劍斬你只要無破防都唔會太痛,
基本上就算LK開大劍有心追你,
到把大劍完,你最多都係多數損1/3血左右。
沙塵就rj到喊三聲,不過我見泡菜依然照出,
減命效果依然好用。

符文
符文一樣地門月神主打,
除了rj左好多,其他分別與以往不大。

無盡
IS係kr團p真係成日見,
鎖2控場一流,
經常見班泡菜鎖2+新mp2=.=扣到1/3血左右,算係ok痛。。。。
佢新mp1突進捉人能力好神,
新橘技更加係霸體版狂鋒小一閃。

雷文
雷文係s2根本係力量大降,
無可能再無腦pvp,
我敢講s2後hk大把末日要收皮。
核心係rj左唔少,但依然有幾強的續戰力。

末日
以我ge感覺,用輸出威力黎計,
幾乎三隻s2 ge末日先等於一隻s1 ge末日,
我45lv比60lv ge末日連一set,
隻末日覺醒開晒mp1輪姦,開左好似4~5次,先扣到我半血。
而甩武能力好似無論覺唔覺都得33%,威力再減。
末日的確係大下修,
但續戰力不容小看,
三seed電場同菊花盾依然黑人僧。

狂鋒
一樣rj左好多,
甚至開始見d狂鋒玩鎖3。

VC(我唔知中文咩名= =)
vc新mp2火海無得cut,但可以跳走,控場能力係一流。
新mp1拳ok痛,但我覺得好難中人,基本上可無視。
至於左輪…嗯,多數見人副本用=.=

澄的藍霸「貌似」中地動會照暈,我幾次見d澄藍霸時開地動,班澄會直接暈。

鋼鐵聖騎士
靠mp3食飯的IP整體上係弱左,
我5減傷食58lv ip的狂怒,連扣半血都無。除左無限混亂同暈…我都唔知ip有咩用= =

死亡
小見,不清楚

TT
作為新二轉,TT絕對係s2的大魔王之一。
藍炮姿無想象中咁勁,
可能出新介面時改過,
我完全未試過食藍炮姿扣到傳說中的一set80%血,最多都係50%血,但呢個情況下我已經係比人屈角位開左兩輪炮=.=
至於紅炮,有每炮1萬 ge傷害,係好撚變態= =不過出到ge機會係好少,因為太慢,有機會比人打返轉頭。多數見班TT用藍炮打到你飛上天後開一下紅炮作不倒地收尾。
mp2招追蹤炮亦都rj了,多數配魔契用。

女角系列
據我fd所言,s2係轉介面時都偷偷修左女角唔少野,例如好似有女角普攻上升等,但真假我已不知。

愛莎
愛莎魔盾無預期硬,我自然踢幾腳就爆左盾了。

元素
元素鎖1好似比人打斷就唔會有cd。而且人人rj之下,反而顯得火球痛。

虛無
虛無口水好似改到就算500抗暗都照扣魔,我見泡菜成日用口水死神地石。

DW
bam mp2係s1經常秒人,但在pvp技能下修同裝備限制下,變得弱了(比起其他職技能依然算痛)。加上hp係pvp顯得重要,洗高hp就更加唔怕被秒。我打ss~sss團p,都係見dw seed mp2,對面三件食左扣得1/3血。
combo方面,dw ge combo係好難對付,特別係>>xx,判定可怕,我初頭都成日比呢招捉住,到後期先開始識應付。
新mp1方面,其實如果對單人,新mp1反而可能比mp2來得好用,會暈,傷害大(有1m嫁…),範圍大。
新橘技又係好煩,團p dw係圍中開新橘技,絕對係黑人僧,仲可以阻住對方救機=.=
憑住煩膠combo同橘技,我不禁認定dw係s2的大魔王之一了…

蕾娜
由於s2不太計攻+技能威力大下修+可以洗高血量,所以整體而言都不會被秒。

守弓
幾乎我見到ge蕾娜守弓佔大多數。特別係團p,守弓已經不再容易秒到人,而且x制箭普攻好似修過黎咁,好似同風行自然第三腳差唔多攻擊力=.=重之好痛…

風行
風行除了地動rj了外變動不大,當然,由於不太計攻,s2自然會再低攻左。

夜巡
樹枝控場好煩之外都無咩野-.-
新橘技的確可以捉人連到人倒然後對方起身再引爆,
但新橘技相等於一箭ge花舞,
極難射中。

伊芙
eve可算是皆有改動,各職均有特色。

創造
雖然技能rj了,不過創造有好多頗痛的橘技,其實係s2之中都算係幾好用。

復仇
復仇最明顯的改動係>>zx(我都唔知係唔係>>zx,重之係向前一插然後一飛插轉身的…)變得有霸體性能。

cbs
cbs又係一隻大魔王黎,新mp1實在太煩,而且cbs好似長期都好多mp咁,不斷開新mp1。
至於新橘技,暈人時間不多,只僅僅夠cbs開完立刻衝過去打。
綠光譜亦都係一大特色,開綠光譜配上mp1,會有好多子彈,唔痛但好煩。

重之,係s2唔洗諗住想勁而轉勁職上勁裝,得閒練下最順自己手ge職ge技術會更加好。

補充:
s2 pvp不太計算裝備的意思,係就算+10,都同+7差唔多攻。如虛無絕對+9 vs a武+3放口水都係差唔夠100攻。感覺上就成個多血版自由頻咁。
而技能方面全部攻擊力下降,就算我45lv打60lv,雖然我軍5防,但我5減傷無鎖4,都「未曾試過比人開一招技扣高過半血」。
我覺得如果s1 hk職業強弱以秒殺輸出力計算的話,s2 kr職業強弱就係主要以抓人性能黎計算了,又或者其他能力如橘技/combo/技能效果。
其實感覺上隻隻職都差唔多,睇你點發揮。

信我!s1係地獄,s2係天堂。

以上,by戰地小記者紅月。
附j圖
已有 5 人評分Good 收起 理由
古x﹏x靈 + 3 到時我就唔洗再比人話我裝屈狗啦=_=.
Ver羽 + 3 精品文章
SIU悠 + 3 GD NEWS!
stepty + 3 s2真係天堂’
hj1op2 + 3 感謝分享!

總評分:  Good + 15   查看全部評分

笑傲無雙 忍影世界

我都想試挽下HF..

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖) 笑傲無雙 忍影世界 玩過星曲WEB

唔好嚇我我真係想知s2 地門會點

A~S級基本上等於港服的C級

笑傲無雙

祝你旅途愉快

hj1op2 發表於 12-12-9 11:03 PM
唔好嚇我我真係想知s2 地門會點

唔痛,我食sss級ge符文地門先得1/6~1/5血,
不過s2其實扣到1/6~1/5都算ok=.=

港服PVP 太多人唔帶腦打機...
你唔LAG 咩係KR lol

不過LK果個程況孫爺都試過
中距離用劍FING 到收劍

藍楓 發表於 12-12-9 11:20 PM
港服PVP 太多人唔帶腦打機...
你唔LAG 咩係KR lol

用左收費vpn都少少delay,但都好過打咕娜

狂鋒。神劍  笑左...  發表於 12-12-12 10:00 AM
開帳號好易  抽水= =  發表於 12-12-10 04:18 AM

搵日同你玩下

虛無絕對+9 vs a武+3放口水 同+7差唔多攻。

另外 物價如何?

笑傲無雙

fku1234 發表於 2012-12-9 23:50

另外 物價如何?

見佢咁快買左套鐵衛就明啦

fku1234 發表於 12-12-9 11:50 PM

另外 物價如何?

5千m~1e有冰武-.-

黑白殺  點換ed=_=  發表於 12-12-10 04:57 PM

chung81128c 發表於 2012-12-10 00:07
5千m~1e有冰武-.-

時空裝都好平?

fku1234 發表於 12-12-10 12:13 AM
時空裝都好平?

貴=.=仲貴過高達劍。。

狂鋒。神劍  E個已經係天堂-.-  發表於 12-12-12 10:01 AM

玩過星曲WEB

期望S2,更期望到時HKSER未汁
不過我比較想知自由係點
因為hkser 少人玩
團p多數係自由
所以我想知自由d 血點計法

狂鋒。神劍  自由係 D血薄到7彩 玩技好快死 BM MP2可以全行秒  發表於 12-12-12 10:02 AM

我想去天堂ok?

十週年勳章(賀詞) 笑傲無雙

恩 我應該加把勁升番元素
元素系時候回來了w

3日都可以悟出咁多野
紅月神

tommy714 發表於 12-12-10 12:47 AM
期望S2,更期望到時HKSER未汁
不過我比較想知自由係點
因為hkser 少人玩

我無點去自由頻玩過-.-
但我只知自由頻dw 5lv mp2 seed左炸落黎無爆係1m,扣1/3左右

SIU悠 發表於 12-12-10 03:20 AM
恩 我應該加把勁升番元素
元素系時候回來了w

其實我覺得元素無勁到,
單挑我未見過元素但團p就成日見。
不過e家pvp根本係鬥磨血=.=
就算cbs千星解放食晒都係扣得果1/4血
末日2lv核心插埋黎先得2千左右(無紅字)
所以我覺得無論咩職,捉人勁連技勁就得。

另外s2根本唔洗擔心送魔呢回事,
因為無論對方係咩職,都無可能開技一招追返d血
所以d人就算見到對方係dw都照開多hit技
btw cbs 新mp1真係好神,捉人易到喊,又多mp
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-29 09:28 AM , Processed in 0.034890 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存