2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 Team Fortress 絕地要塞(TF2) 想玩SPY但又覺得好難玩/成日死? 入黎睇下啦 :D ...
返回列表 發新帖 回覆
go

想玩SPY但又覺得好難玩/成日死? 入黎睇下啦 :D [複製鏈接]

自己無聊時打的~~
想幫一下TF2新手 而又鐘意玩SPY的人
---- 字數可能有點多.但絕對值得去睇:) ----
(如有錯字.情體諒:如有錯處.請高手幫忙改正)
((不喜勿插))
【認清SPY】首先.spy係唔同其他職業.佢唔會去人地面前同其他職業鬥射子彈.鬥準度.spy最去重要要去做ge事就係去對方ge防線度搞破壞.E.g sap 步哨.補給器.存送器.殺 Engineer. sniper.同 *medic* .令我方的隊員更容易推進.但當我方俾對面敵人不斷地壓制的時候.你就可以-暫時-忽略對方ge防線.轉為去對付一啲有高殺傷力的敵人.E.g Heavy.demoman.又或者 火箭兵.如果你已經係玩左一段時間ge人 你甚至可以去殺對方ge Pyro.

【戰場上】另外. 玩SPY唔係一見到人就要去殺, 要先睇下四周圍(包括上下方).如果後面係無人或者只有一兩個人就可以放膽去殺.但如果後面有N多人就唔好啦(有Dead Ringer就唔同).

【刀子】仲有.關於用咩武器去殺人: 我估你地90%時間都係想背刺人.但關於背刺.其實都有小小好妙之處.就係..................其實背刺唔一定要係正人地ge後面.可以在人地ge旁邊(90度)插.都算係背刺.<較難> 仲有.×你更加可以係人地ge頭上背刺× (<如果你係新手.你可能唔知道其實你可以按Ctrl+SPace一起跳.咁樣做可以比起單按Space 跳過更多的地方.) 但前題係你唔可以係平地就咁跳上別人的頭部.你需要在有小小高度ge地方跳(Ctrl+Space)到下方.從而到達敵人的頭上. 但唔係就咁企係個頭度按left mouse就可以背刺.你仲要Ctrl先得.(點解我唔得ge?) -你要係敵人ge後腦先得.arm arm好中間都唔可以.

【手槍】大家唔好忘記自己其實係有一把準度超高ge武器.就係手槍. 佢非常非常非常有用,唔好唔理佢.有時pyro追住你.你可以用手槍射佢.唔好怕自己唔準.與其怕.Why唔試下射佢呢?話唔定仲可以反殺. 有時如果見到啲殘血ge人.又唔係你用刀子ge背刺範圍之內.你可以試下射佢 (最好係有隊友保護/有信心/單獨ge情況下先好開槍)
【偽裝】Spy其實都係因為有偽裝所以先無咁容易死.(同真正的間諜無分別).所以偽裝係十分重要的.但如果你偽裝錯左.就仆街喇.(錯左?)係.就係錯左.(點錯啊?)最打ge錯就係偽裝做scout.因為scout本來就跑得好快.你無可以做到佢咁快.又唔可以2連跳.所以99/100會俾對方色穿(除非你不斷左右移動). 另外.就係地區的問題.如果你係敵方ge前線偽裝成sniper.就一定唔得.因為sniper根本就唔會去前線. 仲有.你偽裝後其實係可以改變你偽裝的人的武器.只需要按b就得.
【特別類】 如果有D Engi背向牆壁的話.你可以先跳上佢個補給器/步哨.再跳上去個頭.如何Ctrl係後腦背刺佢然後再勁快咁禁"2"(電子破壞器(SAPPER))破壞晒佢d建築.
【TIPS】其實Spy的電子破壞器係一放上去d建築到就可以立即癱瘓佢地.所以可以配合自己的隊伍一齊.更快地破壞對方的建築
【感謝觀看】 :)
已有 2 人評分威望 Good 收起 理由
kwokut + 20 精品文章
jackyxdxdxd + 1 鼓勵

總評分:  威望 + 20  Good + 1   查看全部評分

打錯左一句-(如何Ctrl系後腦ko佢然後再勁快甘按2(電子破壞器(SAPPER))破壞晒佢d建築)-
應該系-(然後按ctrl+Left mouse在他的後腦插下去再快按2(電子破壞器(SAPPER))破壞晒佢d建築)-

你icon把刀係咩來架??

多謝分享

舊post.  如果有講錯野. 請大家見諒.
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-29 01:28 PM , Processed in 0.030477 second(s), 11 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存