2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 TERA 各職PVP向武器屬性和水晶取捨 BY 落花
go

[心得分享] 各職PVP向武器屬性和水晶取捨 BY 落花 [複製鏈接]

笑傲無雙

人物所在伺服器: 貝利卡
角色名稱:
大家好,我係pvp ser貝利卡既花
大家都封頂打副刷裝一段日子了
相信大部份人都唔似我咁已經刷齊裝了T_T(70場仲差手套OMG...)
應該有唔小人儲左大量既<高級強化劑>
等緊26號強化一把好屬性既武器

有鑑於26號就開 阿卡沙 副本
係到我想分享小小我對各職武器屬性和水晶取捨既意見

PS:以下我個人意見和觀點,如有錯漏,請多包涵
=======================================================================================

1.火力輸出系

火力輸出系多少都會希望洗出雙速
基本上都無錯,不過有其他屬性可以取捨@@
PVP中重視團戰向的可以洗後方攻擊
例如 狂戰(斧),魔導(法),弓箭手(弓)
也有職重視雙攻速的
例如 屠殺(大劍),劍鬥(雙劍)
PS:弓和斧也有偏向洗雙攻速的

屠殺一刀兩斷不同攻速比較

魔導攻速道具比較

屠殺 :
雙攻速優先
其次就後放攻擊
如果可以洗到雙攻速雙後方就完美了@@
一般抽雙攻速就好

PVP向強化到+9
(重視雙攻速+4%)
(對後方傷害量增加5.1%)

魔導:

PVP向強化到+9
(重視雙攻速+4%)

狂戰:

PVP向強化到+9
(倒下傷害量增加5.3%)

(重視雙攻速+4%)

弓手:

PVP向強化到+9
(重視雙攻速+4%)

=======================================================================================
2.回復職 :

回復職比較上沒那麼複習XD
回復量和攻速就好了

當然如果經濟上許可,雙攻速+雙治療量係最好

祭司:

PVP向強化到+9
(重視雙攻速+4%)
(HP回復性能增加7%)

(技能使用時,MP即時回復0.2%)

元素:

PVP向強化到+9
(重視雙攻速+4%)

======================================================================================

3.坦系
基本上主力需要就是攻速
因為副本中,如果你放技唔夠快,好多時會唔夠時間比你拉仇恨/回MP
PVP方面,槍騎攻速高都有助你連技連快D

槍騎攻速比較

槍騎:

PVP向強化到+9
(重視雙攻速+4%)
(攻擊時增加仇恨值13.5%)

副坦:
劍鬥定位係可攻可防我唔知應該放佢係邊到好XD
不過我覺得放係坦類到好D

一般黎講劍鬥首要係攻速
如果洗到背部加傷害就完美

劍鬥:

PVP向強化到+9
(重視雙攻速+4%)
(對背後傷害量增加5.1%)
(技能使佣時,MP即時回復0.2%)

======================================================================================

總結一下
目前大家都主力追求雙攻速而忽視左其他有用既屬性
但係,台版既武器既攻速屬性砍半引至雙攻速變成其他服既單速...
大家係追求攻速之外都不妨試下揀其他屬性可能收益更大

EXTRA.水晶篇
PVP方面,目前主流都係用有2個屬性的稀有藍水晶

防具水晶:
忍耐回恢 x 4
or
忍耐回恢 x 3
和平生命回恢x1

武器水晶:
戰鬥魔力回復 x 1
魔力覺醒x3

基本上上面既方法9成都無死
如果係野外戰的可以試下

武器水晶:
戰鬥魔力回復 x 1
卑劣一擊 x1
精密打擊 x1
魔力覺醒 x1

防具水晶:
忍耐恢復 x 3
和平生命恢復x1
(和平生命恢復每5秒回166,如果冇補師係身又打持續戰既時候,揀依個會好d
同埋你野外pvp,有和平速度都幫你唔小)

都係睇場合多

唔好信死一般果套,
依隻game始終都係新game,
有好多玩法未比人發掘
弓手/斧可以多D用卑劣同精密比起3個回魔更有用
大家要多d試下其他玩法話唔定有收獲0.0
已有 1 人評分威望 收起 理由
RECALL.凌 + 100 心得攻略活動優秀作品獎勵

總評分:  威望 + 100   查看全部評分

圖片 瓜了.......

想問下    狂戰用攻速好像冇咩用...?

我平時飲MP水   用技補MP

同人打個陣好少用普攻打人...

主要都係蓄力攻擊

咁攻速咪冇用,,=.=?

攻速呢樣野可有可冇,有就更好,冇都冇所謂。。。分別唔會太大
如果屬性全部回MP我冇話可說=="""

不過長槍有冇攻擊時增加仇恨值13.5%  呢個就真係好重要。。。。。。。

8%攻速主要影響 出技揮刀速度
比如0%放一下技 要1秒 8%揮刀出去 只係0.5秒咁
同埋 元素點解要沖+9魔棒呢@_@?
元素PVP只係放毒風箏{固定傷害} 近攻技能完全無用
祭司只係有直接攻擊技 要沖+9我仲可以理解
注上:攻擊力唔會加補血量 @@

如果有埋PVE水晶..就完美~

笑傲無雙

★藤原拓海★ 發表於 12-12-29 09:37 AM
想問下    狂戰用攻速好像冇咩用...?

我平時飲MP水   用技補MP

攻速唔止影響普攻,仲影響技能施放速度

不過我覺得狂戰攻速係次等重要既屬性,有就很好,沒也OK

(有部份狂戰玩家重視雙速請自行針著,個人覺得1ON1有用,團戰一般)

笑傲無雙

TingGgg_Bb 發表於 12-12-30 01:29 AM
8%攻速主要影響 出技揮刀速度
比如0%放一下技 要1秒 8%揮刀出去 只係0.5秒咁
同埋 元素點解要沖+9魔棒呢@_@ ...

攻速影響技能施放速度,
PVP中小小技能施放硬直已經影響好多

對遠攻也有影響

元素沖+9當然係為左好既強化屬性

回復量同攻速
看個人喜好吧0.0

笑傲無雙

吁吁 發表於 12-12-29 01:50 PM

攻速對槍騎既影響好深遠
當台灣強化攻速砍半時,我同日韓之前一齊玩既槍騎朋友都非常失望..

當然如果只考慮PVE
仇恨都係T1既選舉

不過攻速對PVP同PVE都好重要

笑傲無雙

回覆 精靈王小龍 的帖子

應該整好了,THZ ^^
前幾日唔夠時間去CHECK有冇問題

PVE水晶方面,依排唔夠時間寫,過2日先PO埋出黎
(始終PVP變化多D XD)

我玩元素的
我個武都有 (重視雙攻速+4%)
旦好似沒咩感覺有快到..
補血都係一樣補 9986 ...多7% 都係9986 =.='`
有人話自己食補藥水+15%會補得多D唔知真定假

笑傲無雙

由乃 發表於 13-1-1 02:39 AM
我玩元素的
我個武都有 (重視雙攻速+4%)

晏D FORMAT完去TEST下

旦定係但LOL

忍影世界 笑傲無雙 玩過星曲WEB

吁吁 發表於 12-12-29 01:50 PM

哩樣可有可無....
你配對都加20%...你上水晶加多14%
如果你吾係對住d 鋼劍...你基本上夠晒仇
如果見到鋼劍...我就轉水晶比佢坦  廢鬼事理

忍影世界 笑傲無雙 玩過星曲WEB

落花狼藉 發表於 12-12-31 01:50 PM
攻速對槍騎既影響好深遠
當台灣強化攻速砍半時,我同日韓之前一齊玩既槍騎朋友都非常失望..

我谷到最多都係108= =
點解有155=-=  點谷出黎-____-

狂戰pvp 可以考慮用 猛攻鬥士, 效果不錯.........團p更佳
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-28 12:51 PM , Processed in 0.033389 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存