2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 TERA 討論弓箭手最有效打副本的方法
go

[職業/族種] 討論弓箭手最有效打副本的方法 [複製鏈接]

由40LV 開始..各大討論區都有好多弓手攻略文章, 教大家用毒箭+標記+普攻

@@唔知去到今時今日...各位玩弓手玩家們..還是堅信這一套方法是最有效的嗎??

毒箭+標記+普攻 都可以打到OT 你話台灣特別版有唔有效........

回覆 吁吁 的帖子

咁我又真係未試過-_-

本身台版已經無左雙8%攻速...普攻應該效用係已經低左..再加上開+攻技會扣攻速...

先唔講攻速問題...

阿卡莎經常毒唔到..標記都要放2-4次先中...

個人來講..無咩理由支持到我主力普攻流....

我個人會用多重箭..集中..標記同毒都會盡量KEEP

問題重點就係...普攻帶出來傷害真係會高好多@@? 10%效果..明顯嗎? 10%雙倍..仲要咁岩爆擊..機率係幾多呢?

我用連技紋章..多重->穿透.. 毒箭->集中... 都係儲氣2秒左右..打出來數字好可觀=.=

再空擋時間插入多重箭...

P.S. 不要問我MP問題...MP問題係個人控魔能力..我多數同元素玩..同埋我會飲MP水的..再加紋章有回MP

毒箭+標記+普攻阿卡沙用唔到?
呢個係隊伍的問題  !@@!
呢個問題就要交比坦克的經驗和技術去決定,最重要係其他六位朋友比唔比到信心坦克卡牆。
如果坦克覺得佢自己死左,你地都頂得住,阿卡沙4隻王都絕對都可以卡牆坦,只有毒水果隻唔得= ="
當然~如果打手補師都成日死,坦中間絕對是比較安全。。。又其係阿卡沙,絕對秒殺,攻速極快,坦克出錯率是很高。  卡牆死一兩次是很正常~ 沒死當然帥氣LOL"

如果你的坦克是雙劍。。。你就慢慢多重+集中啦。。。。==""

個人打法
標記>儲氣>毒箭>儲氣>毒箭>儲氣>標記>毒箭>儲氣>...
期間普攻當然也不會少 可是認為儲氣儲盡耗血3次後放輸出力較為有效
很少會用多重箭的原因是個人認為打出的數字並不理想
雖然必中但實際上數字往往認為與一下普攻無大差異

以48副為例
以我打法標記毒箭3長註不是問題 而儲氣攻擊如爆擊的話平均在6-10萬的數字內
以50副為例
由於王抗性和防本身就較高 標記毒箭3基本上要長註也是一件非常困難的事
而儲氣爆擊也降至3-6萬(暴君+9弓沒換)

另附本人弓屬性
後方追加X2 擊倒追加X2 攻速4%X1 中型追加X1 憤怒追加X1(中型憤怒好像記錯一點點=P)

十惡不赦XD 發表於 13-1-1 05:02 PM
回覆 吁吁 的帖子

咁我又真係未試過-_-

唔記得回你最重要。。。
台版弓手普攻勁過外國好多。。。

吁吁 發表於 13-1-2 12:43 PM
唔記得回你最重要。。。
台版弓手普攻勁過外國好多。。。

哦..咁我又真係唔知點勁法WOR

打阿卡莎係想帶出抗性問題.. 再加上巴哈有文章講後期D副本會有D王係全抗性毒唔到 暈唔到

不過重點都係普攻打出來傷害同儲2秒爆3W-6W 傷害比較姐

其實無論點都好=.= 我都覺得出技打會好過普攻..

阿Ken~ 發表於 13-1-2 12:38 PM
個人打法
標記>儲氣>毒箭>儲氣>毒箭>儲氣>標記>毒箭>儲氣>...
期間普攻當然也不會少 可是認為儲氣儲盡耗血3 ...

喔..多重箭唔爆=普攻爆擊

我昨晚打阿卡莎爆擊打5W幾

唔需要儲氣..出手又快..間唔中出下都唔錯~

個人認為:
弓手最有效打副既方法係唔打(被轟

好,認真0.0/
雖然我有玩大劍51..但主題是弓手所以用弓手角度打
首先!!呢篇唔係心得,因為好多人覺得遠程"無資格"打攻略心得,所以這不是心得

就小弟打左3X次阿卡莎(下稱AKS)既弓手經驗
弓手純玩毒箭+普攻無疑是最安全的,
大多弓手就是玩這玩法而且站在12M外,(輸出很少而被冠以"無腦"之名)

而由黃金迷宮開始毒/陷阱已經不是100%中的,而AKS更是看運氣的,
毒箭"基本上"射2~3次中1次吧,所以毒箭需要每CD完就用,才能小機率保証不斷
跟毒箭一起用的可以選擇"蜘蛛網箭矢"你可能會說-20%速沒用,但實際上20%可能會救你/隊友一命...
我會建議用
標記>蜘蛛網箭矢>毒箭>集中>連鎖速射1下>多重射擊(無CD則連放)>蜘蛛網箭矢>毒箭>普攻(回MP)>標記>......
這是基本的一套,可以隨意調動,不放踢+陷阱在裡面是因為迴旋踢+陷阱 很看時機,
假如王在放大技而弓手亂入踢的話=GG=造成坦/補師/其他打手負擔,這些都看時機所以不放入輪迴中
至於多重射擊的使用,如果複數射擊就是 打1隻的數字/怪物數量,所以打王的時候可以盡情使用,
我用多重射擊爆王屁股也有6~7W(不吃卷) 另外不把穿透放入去,是因為我沒浪費7點放到穿透的集氣+速上
這副本基本上必然是普攻的次數比用技多,所以我將點數投放在普攻機率雙倍,就這樣.

先說一王吧!
一王是一隻石頭人,爆炎山脈那些一樣,不過是體型大了一點點
主要傷害
1. 炮擊(橙圈)
2. 跳壓  
3. 回中間12M範圍持續傷害(2XXX)+3點炮擊*3
最大傷害是...LAG
沒錯,就是LAG,因為場地的地下是流動的岩漿,所以會比其他王LAG~過了就好
這只王..看到小橙/紫圈在腳底時,準備好迴避工作,先不要打讓坦拉回
看到範圍橙圈就一定要閃,中了就損了約2/3血了~運氣不好被擊倒還有機會再打一打就GG了
其他都沒什麼..

二王:
其實這王跟蛇島地圖王差不多,就攻擊速度/移動速度不一樣,其他的都差不多
主要攻擊方式:
1. 撲擊(小心他三連撲)
2. 轟地(有時候會撲擊+轟地再撲,沒經驗的坦大多會倒)
3. 爪(老招了)
4. 召小怪
5. 詛咒(3/3時不打斷他會全體中詛咒,補師來不及解就GG定了)
1~3都是老招了,該怎麼迴就怎麼迴
4.的小怪可以的話留給弓手迴旋踢+爆炸陷阱+時機後退攻擊就清完了
5.那招弓手也一定要沖上去迴旋踢+暈陷阱,暈不到大家都中詛咒就要跑到近戰群,
補師都放近戰群那邊(主要因為坦)
其他都照舊吧,就攻速差別,其他沒差= =...

三王分別有劍盾(A.)及雙劍(B.)目前小弟弓手面對A:B =32:4
先說A.
43副本劍盾王模組: 一樣移/攻速不一樣
主要攻擊方式:
1. 橙圈炮擊(有機會附帶直線光束一扎)
2. 持盾前行
3. 長距離跳
4. Z型跳躍
5. 橫砍
6. 劍插地(附帶範圍持續毒,毒的每秒傷害約為5~6XXX)
7. 召小怪(弓手,1次4隻,放追蹤箭2XXX傷害)
8. 王到50%/15%左右就會跑回中間召喚祭司回血(讓他一直點大約回7.5~10%

注意要點:
1~5都是老招,不再說明,6也一樣,不過因為地面跟毒的顏色接近,解決方法:調高光亮度
當王召喚小怪必須立即清掉,一般都打遠程/補師, 不立即處理的話.就....A___A"
王於50/15%時都會召喚4隻祭司由東南西北沖去幫王回血,祭司血很少,4個DPS一人一隻就無問題

嗯嗯...先打住咁多,因為配到AKS..回頭再打!!!

普通副本 標記>毒箭>集中>追加速射>毒箭>多重>速射>...用速射回MP咁打先會夠MP

亞卡沙毒機率太低,一隻王可以疊到3既機會好少,我個人放棄.. 直接 多重>速射>集中>追加速射>多重>速射>多重>集中...

十惡不赦XD 發表於 13-1-3 12:52 PM
喔..多重箭唔爆=普攻爆擊

我昨晚打阿卡莎爆擊打5W幾

你識貨~多重打單體根本神技,唔洗儲有半招集中既攻擊力, MP又用得少,CD又快, LULU先唔用

哈曼嘉 發表於 13-1-4 12:54 PM
你識貨~多重打單體根本神技,唔洗儲有半招集中既攻擊力, MP又用得少,CD又快, LULU先唔用 ...

我仲要用左CD紋章

我最多試過連續5次發動0CD 姐係射6次
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-29 09:52 AM , Processed in 0.039148 second(s), 10 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存