2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 瑪奇 新手 關於武器數值一問
返回列表 發新帖 回覆
go

新手 關於武器數值一問 [複製鏈接]

我玩左呢隻game差唔多1個月

我想問下有咩單手劍用藍改/精武
會同高出力光劍差唔多攻?

對藍改數值/精武一竅不通
望高人解答

單手劍精武,
我見過有D同高出力光劍差唔多傷既;
不過要升到幾高下,佢地係用古羅馬短劍(以我自己所見)

其他單手劍可唔可以高傷過高出力光劍,
呢層我都唔知,因為冇留意,
但係如果你想用雙劍而又唔想用光劍的話,
你可以參考下以下lee個選擇
單手劍既話可以用戰劍(建議用打鐵製品)
改造方法可以參考下呢個:http://www.yatta.com.tw/mabinogi/how_reform.php?rid=2866
簡D改完之後大傷高既項目,例如250式/251式
之後寶石改造(第6改)
最後先可以進行SR改
衝到S5我諗大傷都會唔錯

或者可能會問,SR改有咩分別
S改其實即係藍改,衝到S3或以上裝上既時候會有藍光
R改就係紅改,衝到R3或以上既時候,裝上身會有紅光
S改既功能就係直接提高果把武器既大傷;
R改既功能就係o係暴擊果時增加暴擊時候既傷害(%)
一般係比較多人用R改,無論咩武器(以我所見)
所以通常紅改會貴d
但係for新手既話我覺得藍改會好d(個人認為炸-_-)
因為r改既武器要靠暴擊先發揮到佢個威力,
而新手通常d暴擊率冇咁高,
本身大傷亦唔高,r改可能冇乜用;就算暴到,個威力都唔大(個人認為)

中手(至少一個系既技能都有番咁上下高ranking既時候),我覺得可以轉用r改
加上依家有才能系統,d角色素質提高幅度比較大,所以應該唔難應付打怪方面既需求

賦予方面,可以用暗影獵手,卡里芬/刺(但要留意自己d技足唔足以開到d數值)
如果技能唔高開d數值,就用女神卡里芬,其實都ok

有錢d既話,
第5改可以改做工匠改造,洗力量(唔一定會洗到,亦唔一定會洗到高力量,所以可能會幾哂錢/點數)

我自己都有用雙劍
而改法/賦予係咁的:
暗影獵手,卡里芬 戰劍X2
251式,第5改轉做工匠改,
R改衝到R5級(因為S6/R6失敗左會炸左件武器,所以唔亂試)

精武方面,
依家精靈武器有5類: 劍/弓/鈍器/魔杖/鋼瓶
而單手劍精武,通常要大傷高(例如大傷100以上)
o係整體能力黎講(力量/意志/幸運/敏捷/智力/社經)都要好比較高lv先做到,而通常都要花好多時間

btw,我係路過呢度,都好耐冇番過黎2000fun瑪奇版
依家都少左唔少人玩,所以你o係呢度開post多數好少有人回
我都唔多會再入黎周圍睇post xd
所以如果有d咩問題其實可以o係瑪奇入個公會
然後請教入面d人,瑪奇d人一般都好nice架放心-.-

有咩問題你可以o係瑪奇入面add我(唔同ser都可以加到的,只要加果陣簡番對應ser就可以)
我id: 阿刈
愛麗莎伺服器

回覆 wind1214 的帖子

非常感謝
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-30 08:47 PM , Processed in 0.026453 second(s), 10 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存