2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 英雄聯盟 LOL Shaco-------the god of the jungle
go

[英雄心得] Shaco-------the god of the jungle   [複製鏈接]

大家好
我是OP Sadbird ,今日就開個心得POST!第一次開, 應該會比較差架啦,希望大家比D意見及體諒一下,等小弟下次開心得POST就易D!
第一步
唔洗問梗係要附上我既ELO圖

我想把我自己JUNGLE SHACO帶比大家,睇下可唔可以比大家升分~(希望唔會1999啦:O)

符文

佢OP之處在於前期 COUNTER JUNGLE就眾所周知架啦.都係從下面技能開始講起先

背刺
薩科從背後發動攻擊時造成額外 20% 傷害。
呢招PASSIVE都幾威猛~都算係OP之一,因為好多時你前期COUNTER JUNGLE 對面隻JUNGLER見到你都會背後走..對你泥講有紅BUFF既時候實在係太正.

欺詐魔術
薩科傳送到鄰近區域並且進入潛行狀態 3.5 秒。
在接下來的 6 秒內,薩科的下次基本攻擊將會發動暴擊,造成 140/160/180/200/220% 傷害(一般暴擊造成 200% 傷害)。佢既好玩之處呢招都算其中之一啦! 拎泥走佬 追人 乜都得

驚嚇魔盒

薩科在目標區域製造一個驚嚇魔盒,它會在 2 秒後進入潛行狀態,並在敵人經過時彈出來,對周圍的敵人造成 0.5/0.75/1/1.25/1.5 秒的恐懼效果並且攻擊他們。
this is why i like playing shaco,係早期 我會前期食晒2個BUFF之後,就梗係去GANK路啦,GANK唔成功?唔緊要.你可以去對面既JUNGLE附近放2-3個, 打死對面隻JUNGLER

雙面毒刃
被動:薩科的攻擊使目標中毒,緩速 20/22.5/25/27.5/30%,若目標為小兵還將降低其命中率,持續 2 秒。
主動:薩科投擲匕首,對敵方目標造成 50/90/130/170/210 (+1 魔攻)(+1 額外物攻) 魔法傷害,並使目標中毒 3 秒。冷卻時間內,被動技能失效。
呢招無咩好玩,不過好重要,造傷害,追人,汁雞乜都要佢.

幻象
薩科短暫消失後,與自己的分身再度出現,持續 18 秒。分身擁有本體 75% 的攻擊力,並且可以承受 50% 傷害。

分身死亡後爆炸,對鄰近單位造成 300/450/600(+1 魔攻) 魔法傷害。
呢招..講到好高技術係 你用隻分身向後走,你自己就向敵方走,咁D人以為你係假身..你可以係呢段時間快D等一技然後走佬

作為一個JUNGLER,怎可能沒有
另外一個我會帶開因為可以幫助我前期COUNTER JUNGLE更容易殺埋對方~

你唔鍾意既,你都可以帶或者

先講一講一開頭點食JUNGLE啦~

食完之後就梗係去COUNTER JUNGLE啦~

好喇,GANK人時候應該要點呢?有幾個位可以比你隱身既..

仲有更多位置第日補上啦
20/1/2013
基本上敵人眼利好少少.都會係草位睇到你開左Q技之後果舊雲,所以你可以選擇係呢個位用Q技.
可能左右邊放晒眼.你都可以從泥度入手(當敵方兵線前左小小..而敵人又行前左幾步)

去到出裝喇.一開始就X5例牌野
詳細詳詳詳詳細講就係如果你殺到人既話,B都會有7XX蚊. 咁就可以買+幾支

去到6分半鐘左右,當你知道對面係紅/藍起手時,咁就準備啦,放定盒,食左佢啦唔洗比面,仲要食乾乾淨淨,記低果個TIMER佢, 紅/藍BUFF 5分鐘,龍6分鐘,巴龍7分鐘~(所以係度我順便建議大家可以係手機DOWNLOAD一個APPS叫做LoL Timer,可以幫助你記低JUNGLE區野怪出生時間,只限龍,巴龍及紅藍BUFF)
合上去是基本上常識吧

鞋方面就呢對啦,GANK人,推路,走佬,都幾適合配招Q技
鞋你可以合住1LV既,你可以先出左先再合

CORE ITEMS:

電刀就方便你單機推兵,血就 盡量坦D啦..你知啦呢家好戰條條路都可以出,JUNGLE又點可以蝕底?
WITS END 就正啦,攻速&魔防&額外傷害 加埋分身就爽YY啦(分身都可以激活電刀)
最後果件整件
你可以出既裝備有
呢件我建議真係大優勢先出..第一太貴..第2,對SHACO泥講,唔夠坦..如果TEAM無坦既話會出事架

同上面原因一樣啦.:O)不過呢件通常係出左3相之後先出,若然你出左3相,咁你都可以出呢件掛= =..

呢件我個人認為都幾好..又可以谷血,又可以SLOW人.不過我比較鍾意好戰,,,,

任務
你既任務so簡單,就係SNOWBALL你每條路,直接20MINS G佢地,若然你既勢係一半一半/輸小小,你可以選擇推上/下路,長期單機BACKDOOR吧.

已有 3 人評分威望 Good 收起 理由
`s!usZE;!ovo. + 3 我想學小醜好耐-,-.
Kuso-小光 + 20 活動參與
BATUU + 3 支持你!下次繼續^_^

總評分:  威望 + 20  Good + 6   查看全部評分

好廢啊SADBIRD

回覆 Elucidator 的帖子

對唔住WO:(我都諗唔到可以有咩打落去好.

sadbird 發表於 13-1-18 08:25 PM
回覆 Elucidator 的帖子

對唔住WO:(我都諗唔到可以有咩打落去好.

你低積分過我a_a

我都係mian shaco@@
其實我覺得shaco減cd都幾重要  可以考慮下殘暴or妖夢

電刀加shaco招q       op不解釋

這支我玩到成舊屎咁,好難玩t^t

回覆 sasa2121 的帖子

我都有諗過殘暴,唔記得補番上去

十週年勳章(賀詞) 笑傲無雙 忍影世界 玩過星曲WEB

樓主 同 #5都係SHACO高手黎

大家好快D黎學野

點解唔出神聖之劍? 必爆

暗夜殺機乂 發表於 13-1-19 12:44 PM

SHACO都係分推姐
佢爆黎都無用 仲要爆完成套裝個效果無晒
跟本無用

暗夜殺機乂 發表於 13-1-19 12:44 PM

神聖之劍得果..幾下= =真係我覺得好晒..同埋好多時 你唔係好大優勢既話..你真係要純粹推路.. 爆擊果方面我覺得有電刀幫幫手加,再加埋招1技可以爆,再對比下其他裝,WITS END 都比佢好好多起碼有加魔防,電刀就為左推兵.

我玩就唔出  電刀/好戰/智慧
shaco 好講求團戰切入時間BD時間 同走位 因為我玩ge shaco main carry 一捉即死 有天甲都冇用
燈籠>5鞋>殘暴之力OR1550BF>閃耀>淨蝕之槌>三相>IEOR黑色切割者>西風匕首OR幻影之舞
最好  燈籠>5鞋>三相>IE>黑色切割者>幻影之舞  完全捨防....
正常玩shaco一場死不應過5次 3次基本合格  4~5次內要檢討
5次以上就要休息一下去訓覺
再肥D燈籠>嗜血者
Q一出來100%爆 打背(食埋IE就恐怖) 下一下都好甘 因為有三相
正常我都唔會太多join團戰 一係團戰後段出來執人頭 一係團戰早期找落單(carry,走散)
任務完成後就交比隊友打自己即轉打BD

捉落單多,D人一齊行就自己去單機 JG/BD 等人成隊搵你 自己友推  
shaco已經加入了我的最愛

笑傲無雙

E家好少人shaco出3相
但其實3相用係shaco 身上真係好用(我係shaco 3相支持者,但唔知點解成日比人話我出3相=noob -_- )
(其實3相係好耐之前已經係shaco必出)
多數出個細冰鎚 或者sheen(睇情況要cc既出冰鎚,己方多cc就sheen) + 5速鞋  再出殘暴之力/電刀/BF (順風出殘暴之力snowball 落去,想farm 就電刀,BF sword 就想出就出)

另外後期可以考慮將5速鞋換做ninja boots / 水銀鞋
玩得shaco 20分鐘冇優勢基本上可以準備出war mog (所謂唔打得都坦得)
如果20分鐘有絕對優勢就全攻裝快速gg

火之界 發表於 13-1-20 01:05 AM
E家好少人shaco出3相
但其實3相用係shaco 身上真係好用(我係shaco 3相支持者,但唔知點解成日比人話我出3相 ...

但係我比人話我三相加IE = 係OP 唔係NOOB

笑傲無雙

小學雞勿進 發表於 13-1-20 01:10 AM
但係我比人話我三相加IE = 係OP 唔係NOOB

我呢排玩成日比人叫唔好出3相用電刀仲好-_-||||

另外我冰拳都試過....另有一番風味

回覆 小學雞勿進 的帖子

事實上..真係 係GAME入面,你係好難做到,,第一,佢地會一齊行 第二,佢地周圍插左好多眼= =..再因應番自己果TEAM,你話打出優勢當然係可以IE 3相..但係只係贏小小而你出IE 3相..我覺得有危機,如果對面既團戰係比較好既話,又或者有坦既英..都可能比佢地逆轉番,就係自己唔係坦..成TEAM無人係坦..

小學雞勿進  知拆眼 唔通人地識插眼你就一定要等被人捉咩 咁唔駛玩eve啦 人人都插眼  發表於 13-1-21 11:29 PM

十週年勳章(賀詞) 笑傲無雙 玩過星曲WEB

thz..個po好有用;D

sadbird op!!!!!!

索藍:) 發表於 13-1-21 07:43 PM
thz..個po好有用;D

希望啦/3\ 不過泥緊 既PATCH會改SHACO..希望各位可以利用SHACO升上白金!

回覆 kkiitt9988 的帖子

多謝!!!!
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-27 09:43 PM , Processed in 0.039457 second(s), 14 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存