2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 艾爾之光 s2 pvp內容大概及與改六職後紅月角度優劣排行 ...
go

[消息情報] s2 pvp內容大概及與改六職後紅月角度優劣排行   [複製鏈接]

s2 pvp內容大概及與改六職後紅月角度優劣排行

好多人都問s3(可以說是s2吧。)pvp係點,我就係呢到講解下。
*內容可能會有誤導成份,請勿作絕對指標。

首先講一下s3 pvp內容大概。同s1 pvp有所不同之處。

1.血量效用大幅上升。所以洗高血量將會變得重要。血量最高洗到50%,伊芙洗高血食4萬攻天懲都係扣1/3左右。另外,衝裝所增加嘅血量唔會計算係呢50%內,而係額外增加血量。換言之,有錢的朋友想繼續取得裝備優勢嗎?可以的,全套防裝衝上+10吧,伊芙都可以成為嚇死人嘅血牛。

2.不太計算攻擊力。(我fd話虛無+6 A武同+9絕對武比較,放口水差唔夠100攻。再黎一例,我用新PVP紫裝打傳說中唔知+11定+12絕對嘅風行Speeeeed(之前自然+175%時踢二美元一下八千起跳果位),大家踢嘅數字都係千幾,排除增傷後,數值非常接近。)至於防禦力,我就無多加測試。

3.PVP時技能下調。呢個講法有唔同,其中一個講法就係巴哈星夜羽所講硬性下調唔同技能,分為80%/66%之類。第二個講法就係整體技能倍率有調整,唔係好似巴哈個星夜o羽咁講以特性做硬性區分。不過無論點都好,「s3 幾乎無機會秒到人」已成事實。(不得不提,kr出左65lv/送+2戒,配上炸上/香口膠同復仇稱,9lv天懲覺醒爆擊 約6~7萬攻嘅天懲重現。不過hk有人做到先算,得7lv天懲同60lv,覺醒爆擊爆4~5萬差唔多的了。)
仲有,雷文核心攻擊力大幅下降。s1可以輕鬆1~2萬,s2平均得2~8千攻左右(視乎核心等級同有無爆擊),暫時我最高比人吉過紅字5千攻。可惜我唔識睇粒核第幾級,所以答唔到你地。

4.道具無視抗性。我都唔知應唔應該用呢句概括,因為我無測試過閃電之類道具(因為不知道高抗中閃電同低抗中閃電有什麼分別)。不過,有個地屬定人道具真係不得不提,s1 pvp 500地抗唔會比人定到,但s3 pvp我500地抗都一樣定好耐…所以唔識避道具嘅朋友要學定點避了。(我唔會話比你地知我唔識避所以先整500地抗。。。。)

5.沒有2p2。呢樣應該好多人知,s3 只會比你抽1p1/3p3。

6.團戰復活待機時間增加。由10秒增至15秒。

7.團戰比對方高殺數時死亡,復活將減少mp量,而不是歸零。例如我方4殺,對方1殺,我方隊友死左復活,係s1的話會mp歸零,係s3就只會mp減少20%左右。劍之道方面我就唔知了,無係kr玩小艾。

之後講下修改六個舊職後,係我眼中嘅優勢排(帝天排除在外)。未出嘅新職同澄三職我就用英文簡寫。另外,講明係「我(風行)角度」做標準,但我也會盡管依自己經驗而使之偏大眾指標。
蕾新二轉=NW
伊新二轉=CBS
澄新二轉=TT
偽娘澄(鋼鐵聖騎士)=IP
王子澄(死亡狙擊者)=DC

單挑:
強勢:元素/TT/DW
上位:領主/符文/風行/末日
中位:無盡/狂鋒/緋焰/IP/DC/創造/復仇/CBS
下位:虛無/守弓/NW

團戰(3p3):
強勢:元素/次元/守弓/TT
上位:領主/符文/末日/緋焰/復仇/DC
中位:無盡/虛無/狂鋒/創造/CBS/IP
下位:風行/NW

領主:
s3着重大劍控場,但沙塵太不給力,不過有音波/升龍等mp1同破防鎖1,令輸出力始終可以維持中等。

符文:
新符文改後無論殺傷力定捉人能力都明顯上升(連型棍程度都up up up。。)地門殺傷力由原本係s3不算太痛轉變為一下秒半血,非常可怕。

無盡:
其實我不知道為啥修符文而不是修無盡,s3之中無盡根本是送魔送覺。不過鎖2作團戰控場還是有一定影響力。

元素:
這根本是外掛,近乎無限MP。火雨範圍超級大,火戀殺傷力超級痛。不過血依然薄。

虛無:
近乎悲劇了,除非有好技術作拉打(近乎二美元級),不然真的很弱。地石也不夠火戀高傷害,更不夠火戀般容易全食…我只能說kog超有才的。

次元:
還是有優勢吧…不過如果能達成9lv天懲就能打到比現今s1 7lv天懲略高的數字。至於6~7lv天懲,「覺醒爆擊」才有4~5萬左右吧。

守弓:
單挑依然弱勢,不過團戰卻非常可怕。幾乎團戰直場撞到守弓就不用玩了,xx高射速和回魔,加上蕾娜的箭已經不能砍斷,可怕程度大增。

風行者:
本來就沒什麼高傷紅技,所以在其他職業紅技下修的場合,自然之力就顯得高殺傷力了。不過團戰依然弱勢。

NW:
除了一個煩字外應該沒有更貼切的形容詞了。樹枝非常令人討厭,不過欠缺高殺傷力的技能和連段。

狂鋒:
那真的是上修嗎?我覺得分別不大吧。雖然一刺改成100%不倒,卻失去了600%高殺傷力,令到不會再被雷文一刺噴一大格血了。

末日:
由於核心殺傷力的大幅下降,令s1  放mp1+核心而威能的末日全部中槍了。不過末日依然有很高的續戰力就是了。

緋焰:
殺傷力是被大砍吧。基本上在技能方面緋焰只剩下火海控場了,不過緋焰的強大連段仍然健在。

創造:
創造在kr真的少見阿,而且也看不到有創造神手。不過以我所知創造的爸爸拳連周圍的氣波也會暈人。

復仇:
殺傷力大幅度上升,臨空兩下全吃幾乎1萬,mp1炮彈也有1~2萬。覺醒鎖3的殺傷力不斷魔會令你半殘血。

CBS:
定位明顯被元素蓋過了,暈針應該算好用吧。續戰力很高,技能也會有追蹤性能,但殺傷力不足,送魔送覺送很大。

IP在kr一樣少見,殺傷力一樣被大砍了,覺醒狂怒全吃最盡應該有1/3~1/2血吧。

DC:
單挑我撞也撞不到,團戰反而有吧。射速增加了,不過我覺得還是守弓比較討厭。

TT:
最強地位略似被元素取代了,不過TT仍然很可怕,新mp2為隊友回魔更有霸體,紅炮更是距離極遠極痛。

以上,只供參考,勿作絕對指標!
愛拉方面出晒三職我再報導吧。

最後,你的加good是我的動力!

by未央報館的戰地小記者 紅月夜鶯
已有 9 人評分Good 收起 理由
michaelso + 3 支持你!下次繼續^_^
迷戀﹏愛 + 3 支持你!下次繼續^_^
弒帝 + 3 感謝分享!
tommy714 + 3 韓ser9
stepty + 3 夠詳細
SIU悠 + 2 gd job!
簡琉優星 + 3 Good
BenL2418 + 3 Tiya俾的
黑貓丶 + 3 睇左你咁多次..今次比返:$

總評分:  Good + 26   查看全部評分

神速應機
??

新mp2為隊友回魔更有霸體,紅炮更是距離極遠極痛。
1 good thx

無四鴨 發表於 13-2-16 10:51 AM
新mp2為隊友回魔更有霸體,紅炮更是距離極遠極痛。
1 good thx

我無打錯字阿????

3gd thz!!

chung81128c 發表於 13-2-16 10:54 AM
我無打錯字阿????

3gd thz!!

你又好似岩 88!!

乂乂乂乂乂乂  369  發表於 13-2-16 11:03 AM

無四鴨 發表於 13-2-16 10:58 AM
你又好似岩 88!!

我係真理之神嗎?

你3次報道我第一次比GD,好似有D衰仔

黑貓丶  我才是表情撚呢..\ . /  發表於 13-2-17 04:56 AM
chung81128c  你都知你衰仔\口/(我表情撚嗎?  發表於 13-2-16 05:05 PM

笑傲無雙 忍影世界

我始終都係覺就算元素改咗日後有幾強都好
已經甩唔走各位對虛無嘅忠誠

btw, 地屬果個道具閃倒的嗎

伊藤麗子 發表於 13-2-16 11:49 AM

500地抗GG

伊藤麗子 發表於 13-2-16 11:49 AM

我唔知阿。。。
我見到地屬道具,
近嘅就飛揚搶。。。
遠嘅快被對方汁到就走遠成個mon範圍

chung81128c 發表於 13-2-16 12:08 PM
我唔知阿。。。
我見到地屬道具,
近嘅就飛揚搶。。。

咪係,  乜仲有其他方法咩555

伊藤麗子 發表於 13-2-16 01:20 PM
咪係,  乜仲有其他方法咩555

500地抗555

無四鴨 發表於 13-2-16 01:22 PM
500地抗555

鬼咩,我武都未上屬...

伊藤麗子 發表於 13-2-16 01:38 PM
鬼咩,我武都未上屬...

雙暗咩黎!!!!!!

無四鴨 發表於 13-2-16 01:52 PM
雙暗咩黎!!!!!!

隻隻人都雙暗啊rip=- =

笑傲無雙 忍影世界 玩過星曲WEB

艾仔劍道會消哂 不論已發動活力破壞與否 2:1時
mp好似唔係20%- -.... 我上次200 2:1出黎得返80定11x
3:1後就完全無哂 &13 -15 秒復活
4:1 22 - 25秒
5:1 25 - 28
印象好似係咁0.0...

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖) 笑傲無雙 忍影世界 玩過星曲WEB

問題:Lv50 2x兩件仲有冇效(個人打算永久用 S1依然好爽

chung81128c  唔知-.-  發表於 13-2-16 06:12 PM

笑傲無雙

虛無啊!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
其實我覺得虛無無咁悲劇既, 係易玩程度唔夠元素同DW咁易...
同埋虛無高傷既招除左粒地石同蝙蝠之外就無乜...閃電囉, 上左技書會好啲

技術搭夠啦...

簡琉優星 發表於 13-2-16 02:40 PM
虛無啊!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
其實我覺得虛無無咁悲劇既, 係易玩程度唔夠元素同DW咁易...
同埋 ...

閃電攻擊力才悲劇吧,.....
送魔送覺&攻擊力不夠火炷高..........

btw, 紅月得閒打呢個,你d小說呢555?
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-18 10:25 PM , Processed in 0.058489 second(s), 15 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存