2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 TERA 暗黑塔(攻擊隊)破關心得
go

[心得分享] 暗黑塔(攻擊隊)破關心得 [複製鏈接]

台灣方面由於火災關係影響到香港玩家連線
無聊下趕緊完成這個早就想打出來但又因懶而沒完成的心得

這上級目前野團配對基本上要找到能過的是極為少數
能過的大多數都是一些固定團隊/親友團
此處希望能夠盡量以要點幫助到各位 也不想讓大家看到大量字海

首先 小怪部份以下略過 整個副本流程不像下級由1樓打到5樓
1樓打完1王後就有魔法石能直接傳到5樓 再打其餘三隻王

重點來了

1王要點:
80%血開始 王房右上角(約2點方向)和左下角(約8點方向)均會出現裝置(右上裝置好像會先快一步出幾秒)
而裝置逗留太久是會持續生一堆小怪+展開防禦罩

此處玩家可用兩種方法應對
1. 兩邊輪流清 一開始可選擇先集火殺掉右上裝置 由補師睡了左下裝置 繼而殺掉
裝置大約1分半重生一次

2. 先等裝置生小怪 然後標註(預設鍵Q)其中一隻 由劍鬥以鋼鐵狀態下拉住
其餘小怪包括裝置一律斬立決 右上和左下各拉一隻(標註兩隻)

此法能使裝置整場不會重生 但缺點是 劍鬥要辛苦的拉住兩隻小怪東跑西跑(這個副本悲劇的好像都是劍鬥)

繼而忘記是30%開始還是20%...1王會潛進地中 繼而生出一堆小怪(不止一次)
這部份基本上不太難 一般都是裝置清不掉然後滅團

2王要點:
跟下級一樣 大力拍打地面會放出毒水 小心別踩中/萬一踩中就請補師幫忙解BUFF吧

繼而是分身部份
分身一出 除了坦以外所有人都退回上一間房(坦單打2王基本上有避毒水不損血並非難事)
然後一般都是劍鬥(又是劍鬥) 慢慢把分身拉到上一間房暗
(王比較胖 如果一開始就急於退到上一間房分身就會卡住進不到)

此法成功後分身會直接消失 然後大家就可以回去把王殺掉了

3王要點:
跟下級一樣會有裝置召喚忘記是4隻還是5隻小型3王(攻擊力與王相同)
唯小型3王行動力並不高 因此其實可忽略清掉裝置的步驟
只要坦在打王中途因應小3王迫近 移動到空曠位置即可

4王要點:
20%血量之前4王基本上跟肉塊沒分別
(明明大家都是蟹類但是相對起來阿卡莎好像還比他強)
基本上打手都集中在王屁股的斜後方打(不站正後方是因為王會不時直接向後退)

此法的用意是方便小怪出生後能集中一次清
其二是補師能方便地解除混亂BUFF(前後左右方向掉換)

20%後小怪就會海量出現
至今為止是沒看過有隊伍能在清掉海量小怪的情況下打贏
因此20%後小怪是忽略部份

而小弟曾經試過用兩種方法打贏三王
以下歸納出兩種方法讓大家取捨

1. 建議打手輸出一般用
一般是劍鬥在20%血量前就恢復和平狀態+在牆圍跑圈
把海量小怪引走(這是劍鬥最悲劇的地方 可能因為回避技能多不易死吧)

給予其餘六人能夠在較小怪追逐的情況下集火4王 另外萬一不幸死掉可以以疊屍方式拖延時間(女神復活/回村>傳送卷)

2. 建議打手輸出高用
直接不拖小怪 全力打王吧

以下提供尾王短片
轉貼自巴哈 小弟有幸是影片內其中一員
影片中打手和坦的雖然輸出力是不差 但是選用的是方法1
另外雙劍最後是把小怪直接拖到上一個房間
所以大家會發現我們所遇到的怪物不多

爾雷曼西亞 香港玩家 Ken 依莉絲 上
已有 1 人評分Good 收起 理由
Tina.. + 3 詳盡攻略

總評分:  Good + 3   查看全部評分

我今晚會看住攻略打

另外依莉絲是誰

改弱後的暗黑塔,基本上有3件舞動的人,已經可以穩穩征服,也不會令團隊帶來負擔,不過有+9武的當然最好,清怪會很快;不過最重要是毒抗真的最好有60以上..有毒抗和沒毒抗會差很遠。

沒錯..這副本好像都是找劍鬥的渣..其實也不止這副本..其他副本也是,而很不幸本人便是劍鬥..哈哈~我還好記得修練場剛更新沒多久,野團傾緊邊個打2王,有條茂利話劍鬥閃技多應該比較容易過關..嘗試去打吧,總之濕鳩類既都係會比落劍鬥..不過都多得個條友,令我之後都知道點打,敢單挑2王

1王方面,我個人比較喜歡打法2,拉住2支小怪其實好易,最難在於如果組到唔係打開D人..成日會留返隻得返幾%血既比我= =

尾王方面..更新後跟本唔洗2人柱,2人柱跟本係垃圾方法,更唔更新都應該用1人柱。更新前,可能未到20%便已經要開始跑,更新後..,我係會打多幾下先開始跑,打到15%或以下左右先開始閃..(睇怪多與少自行決定),通常跑30秒度隻王就升天了= =

小弟貝利卡的,依家打開的人都差1狂及1魔導,通常夜晚收工後打,如果有興趣可留下ID,大家一起打=]

有小小感動 此貼開了兩個禮拜先開始有人回應..

2人跑我們其實未試過
尾王自從第一次過的時候是由1劍鬥拉怪甚至拉到上一間房間
我們在更新前後都轉了在王的斜後方直接全體集火
我認為你們都可以試下呢 咁你都可以不用跑
何況現在更新後怪都少了好多呢

我其實都覺得大家有空的話是可行的
只要配合一下人數再配對大家就算不同ser都可以一起打
不過我同我朋友是一弓一魔導組合= =不是狂戰和魔導..
至於id方面其實1貼最底有留呢=)

十週年勳章(賀詞)

2KF
兩個禮拜回不意外

小弟小上2000 fun姐@@
咁岩見到米答下咀, 哈哈
總之真係唔好試雙人柱..無個好坦+一堆好打手,包保滅團
首先唔好信D仲有小精靈但自以為老手的仆x講咩雙人枉唔洗清小怪,打手/坦可以全力對付王,呢個跟本係要各方配合極好才可發生..如果真係某野團堅持雙人柱,你就一定要知道雙人柱既特性,見到同以下不同既..你最好換定CHEAP水晶,否則試幾多次都係會滅。
毒毒小怪係會高機率搵兩邊的人柱來打,事實上真係會小左煩坦+打手,煩完人柱1,便會直線再跑去對面的人柱2。坦便應該盡量拉怪去兩個人柱的正中間,當小怪路經王下方時,打手打王便可順手清小怪,特別係法c,冰風係呢個情況好有用,減速+通常隻小怪行中一次便已被殺。去到20%..雙人柱會比起單人柱更多小怪 (之後講雙人柱壞處你便會明白),這時雙人柱要小心..我試過1人拖住廿隻怪...而打手真係要全力盡快KO王..唔係滅硬 。
仲有咩原因雙人柱會高風險左?
1. 如果全部人頭80%打王,因為全部人集中打王,小怪通常都會近住王及集中..打王順手清小怪機會都多左
2. 坦唔洗特別拉去兩人柱中間..其實易坦好多
3. 4打+1補打王與6打+1補/5打+1補打王..唔洗我講已經知道邊個可以快d係20%內完結隻王..
4. 小怪通常係就追到最遠的目標先至會企定定放技能,如果你跑得多..可能會發覺如果隻小怪一日追你唔到, 佢一日都唔會走返轉頭搵另一個..雙人柱活動空間小,會容易令小怪尋找人柱以外的人的過程加快。
5. 遇到火力團,平常清怪清得好,20%時我曾試過沒怪,那位單人柱其實可以幫打..到15%左右才跑,論火力,餘下的5人一定夠殺餘下那15%。
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-3 04:09 PM , Processed in 0.030648 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存