2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 英雄聯盟 LOL 低階JUNGLE之路--更新至裝備篇(9/3更新)
go

[英雄心得] 低階JUNGLE之路--更新至裝備篇(9/3更新)   [複製鏈接]

十週年勳章(賀詞)

帶定頭盔 我只係一個實力不強既金5玩家 我現時係主打野 副中路/輔助
S3積分對戰都只係打左約60場
希望以下由我係銀區打積分中得到既經驗 由到仲係留係銀區銅區既JUNGLER可以更加了解.認清自己既職責 對團隊製造最大既利益 令隊伍更容易邁向勝利

前言
我好想同低階既打野玩家解釋,分享一下 到底咩叫一個稱職既打野玩家(最起碼係低階)
大部份既LOL玩家 當然希望玩一D滿足感大 看似好勁既角色位置 每一場積分 一入場 總有2-3個人係會叫中同上路 當然出現搶位既時候 就好易出現爭論 我以前都係其中一員 到而加 我選擇左打野呢條咁難行既路(你要面對既 係3路既隊友對你既壓力)  而且 一個稱職既打野手 GANK,反野等已經係好基本 同時你需要既係要識得分配資源 觀察整局既走勢 對3路既隊友作出提示 不少打野玩家忽略左買眼既重要性 前期足夠既視野係對整個團隊有莫大既幫忙 比如係上路附近發現敵方JG 可以立即提示隊友 下路可以作出推進/食龍等不同既應對

打野呢條路 絕對唔易行 特別係低階 野蠻既隊友 發呆既隊友 單機既隊友 ...........自求多福吧..........
英雄篇:

以上係個人比較建議既打野英雄
當然 高手 會有自己既想法 創意 但我唔認為對於係低階積分既我地會適用
上面既英雄 我主要分為 3大類
1. 單機到出山類
呢類英雄 前期無等級/裝備既支持下 係對團隊無作用 而你亦應有明確既目標 一直單機到某處就要立即幫路 同時係未出關之前亦要做好防守 呢類係低階比較無用 因為係低階 雷隊友既機會超過5成 大多數係你未出關 成場已經崩左
代表人物:草人 未到6LV 你只係一隻得1秒CC既肥料 只能一直吸吸吸吸吸......
2.前期狂GANK類
呢類英雄 特點為:前期有大量CC 或者 突進能力佳  主要作用係前期以GANK為主 幫助3路極速擴展優勢 前期絕對為敵人帶來莫大既壓力 令到敵人唔敢強攻 以及係小型會戰上有極大優勢  但同時 如果前期打唔出優勢 中期開始你既影響力就會不斷下降   所以我認為呢類英雄係運氣同技術各佔半
代表人物:樹人 SHACO
3.平衡類
換言之 即係1 同 2既混合 亦係我最推薦既一類 呢類英雄係前中期擁有不俗既GANK能力 而到中後期既影響力亦好大 不同類型會戰都可以搵到適合自己既位置 為全個隊伍帶黎最好既效益
代表人物:嘉文 阿母母

當然英雄既選擇係以團隊既需要為首要考慮 其次為COUNTER敵人 3類打野英雄都各有自己既優點
打野英雄可以滿足玩家所有既願望 團隊欠控場~打野有 團隊欠輸出~打野有 團隊欠坦~打野有 團隊欠突進~打野都有 相對比其他路 擁有神一樣既配合

之後我會繼續寫出打野心得 例如地圖控制 野怪時間 人頭既分配 反野等等等等等等等等等等等等等等等等等
希望大家睇完之後支持一下

最後補上近排愛上了的嘉文四世 助攻既感覺真好~
-------------------------------------------------我是分隔線------------------------------------------------
3/3/2013

經過小弟幾日努力 更上一層去到金4打BOT3

用小休時間補上打野玩家基本的觀念

打野呢個吃力不討好既位置 比任何位置更容易受到集火(受到隊友集火) 上路崩:JG爛 不GK 中路崩:對面JG都來了好幾次 你到底在哪 下路崩:都幫你拆了眼 還不來幫 ****
所以我無時無刻都非常尊敬JG既EQ

打野觀念:
1. 果斷放生
好多人認為 打野應該幫係輸緊既一路 但我可以同你講 非也~ 反之 邊路有優勢 就更加應該幫邊路 有優勢底下 你GANK既成功率係大大增加 e.g.下路輸緊 你準備幫下路 但AD SUP都已經半血 你仲去GANK 到頭來 多數有兩個結果 3打2 同人換頭 第2 你唔敢衝 白白浪費時間  所以 與其將時間放係輸既一路 倒不如多食幾隻野怪.而你去GANK有優勢既一路 除左可以擴大優勢 呢個優勢更加可以彌補輸既一路

2. 耐心釣魚
好多打野玩家 遇到第1次GANK唔到 就會放棄 特別係一開始 例如我2LV GANK上 第1次過去 未必殺到 但最基本可以迫出閃現 而我大多數會選擇留係上面既草叢釣魚 大約等個1分鐘 對手好大可能認為你已經RECALL 放棄戒備 呢點非常重要 上路一直都係一片雪地 邊個留得耐 就可以滾到愈大雪球 即使GANK唔到 將對手迫出經驗圈 令隊友與敵人有更大既等差 其實已經算係一個成功既GANK

3. 塔殺之前 停一停 諗一諗
好多人為左殺人 不理後果 遇神殺神 神打上身咁 衝左先算 其實塔殺要同隊友有好高既默契先做到 你要計算由邊個坦塔而逃離既機會係最高 同時又要有足夠既輸出將塔下對手殺掉 好多時 塔殺會造成反效果 隨便一個CC 你就已經要硬食多2下塔既攻擊 即大約300-400血(等同硬食一隻AP既大招一樣) 所以我好多時都唔會選用呢個方法 塔殺得代表對手血量唔高 你唔打佢 佢亦唔敢打你 我就會寧願推塔 殺人 一隊+450(包埋助攻)+有被反殺既風險 一個塔150X5=750 有數得計 邊樣抵諗D啦

4. 神心算 計好大型野怪既重生時間
基本觀念 巴龍7分鐘 小龍6分鐘 BUFF5分鐘  唔多解釋 總之呢4樣(藍BUFF>紅BUFF) 最起碼要記得3樣 打字會幫到你 打完 除左你自己知 隊友亦都知 何樂而不為

-------------------------------------------------------------我是第二條分隔線-----------------------------------------------------
9/3
哈哈 經過我一番腦衝 衝左上金2了 離白金不遠^o^

其實寫到呢度 已經好似無咩好寫 我都盡量寫上一D小心得

S3新裝備開始 我發現打野既出裝已經開始單一化 就係全坦 因為現行既實況下 ADAP都擁有極具爆發性既輸出
相對 對面既ADAP都係 呢個時候 我認為係鬥坦 邊方既坦坦得耐 自己ADAP既輸出就會愈高 基本上 無坦既ADAP 可以不值一提 所以 打野出裝方面 我個人比較鐘意全坦 LEESIN J4 XIN等 除左燈龍之外 我都唔會再補上攻擊裝 而選擇具坦性 同埋可以帶團隊效益既裝

現時我認為打野比較核心既裝備:
日輪   -CD 血量 物防 回血  仲有~~~~~5個盾
好戰 血量血量血量X N
遠古戰魂 血量血量 物防~~~~
5速鞋/物防鞋 我絕大部份既時間都係出呢兩對鞋
5速鞋:S3我認為GANK>打野 愈快打出順風 就愈易滾出雪球(雖然好廢話 但比起S2易好多 大裝既效益實在太大 邊方出到先就已經可以屈人)
物防鞋:如果到中期先開始合鞋 我唔會考慮5速鞋 反而物防鞋既效果為自己帶黎更好既坦力
已有 1 人評分威望 收起 理由
Kuso-小光 + 10 鼓勵

總評分:  威望 + 10   查看全部評分

加油吧zzzzzz

期待期待 小弟都學緊打野

Alta活動勳章

同志 我都係金5 換左制度就即上金-.-
我呢排都係好鍾意家文
but玩得最多係lee sin
我最強都係玩jg

加油吧 我都向金進發

多謝樓主分享0.0

笑傲無雙 玩過星曲WEB

潘森都係一隻唔錯既新手玩JG既英雄

你唔記得仲有菲艾呢隻OP英?

十週年勳章(賀詞)

回覆 st0001 的帖子

現時VI的確係OP 但對低階玩家黎講 默契係0 我試過N次中後期想強開會戰 R完之後被隊友賣 加上佢整體會戰效益其實唔高 所以我唔太鐘意佢 上面D英只係我個人比較認為適合

十週年勳章(賀詞)

輕力一推 3/3更新

龍龜 夜曲在何方

加油吧 多謝樓主講解.....

manman629 發表於 13-3-2 10:10 AM
回覆 st0001 的帖子

現時VI的確係OP 但對低階玩家黎講 默契係0 我試過N次中後期想強開會戰 R完之後被隊友 ...

但係另一個角度黎睇,
玩VI唔一定需要隊友配合,
自己識得睇時機插紅眼單屠巴龍都已經有唔錯既會戰效益!

支持好貼

其實咩位都應該要幫手做眼  淨系一隻SUP根本吾夠   另外有D人 JG幫你打好左條路  佢根本冇意識去幫其他路  JG之所以系去幫己經有優勢既路就系當你打爆左一條路甘果個人自然變左第2個JG去幫人  

十週年勳章(賀詞)

YeynU 發表於 13-3-4 01:19 AM
但係另一個角度黎睇,
玩VI唔一定需要隊友配合,
自己識得睇時機插紅眼單屠巴龍都已經有唔錯既會戰效益!:ro ...

都可以咁講 其實最重要原因係我無買到VI  今日更新後 積分見到佢 已經可以講聲再見

十週年勳章(賀詞)

ken120594 發表於 13-3-3 11:32 PM
龍龜 夜曲在何方

龍龜出場率小之有小 其實以GANK黎講龍龜可算係超OP 超速進場 單體嘲諷 但係我試過一場 佢改到大野怪體質更高之後 佢打野速度可以話比牛仲慢
NOC 我覺得係兩面刃 進場時機極為重要 你飛錯人/飛唔岩時間已經會做成極大失誤 所以對低階玩家較低既技巧唔太建議

打野英雄當然有好多 但我上面講過既只係我個人認為新手(包括自己)比較容易掌握

十週年勳章(賀詞)

回覆 Calvin1023 的帖子

SURE 但相對ADAP黎講 JG插既眼係應該更全面 理想既係可以掌握到最基本敵方JG既大約位置 減輕各路既壓力 EG自己四鬼附近(以防敵人繞路) 河道既中間(對巴龍小龍既更有效控制) 所以相對之下 JG插眼係比任何路重要

leung234hk 發表於 13-3-1 10:56 PM
潘森都係一隻唔錯既新手玩JG既英雄

潘森清怪好慢...血量魔量又好快冇...
gank就勁.

多謝你既分享好有用good
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-28 02:52 AM , Processed in 0.039904 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存