2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 Fantasy Earth Zero [字海慎入][人PO我PO]回憶
go

[其他] [字海慎入][人PO我PO]回憶 [複製鏈接]

笑傲無雙 玩過星曲WEB

見咁多回憶PO
緊係要緊貼潮流PO番個架啦

咁呢,就話說我2010年,8月暑假左右,十分得閒
上爛橙官網睇下有咩game玩
就發現到fez呢隻game wo
咁岩我又好鐘意玩戰略類型既game
咁就down左落黎試下玩
就係咁,我就踏入左fez...

揀國家果時,諗都冇諗就瞬間揀左黃國
點解?因為我禁錯制囉
(屌,你估我會話比你知我鐘意巨乳咩)
初頭做新手任
仲以為打完幾隻GG就做完
點知仲有果堆乜柒卷果D
仲要唔比提示教你做先仆街
咁只好死死氣地上GOOGLE到搵教學
然後我就接觸左2KF...

我記得我好似好用左2個幾鐘做新手任
然後我就第一次踏入我最愛而又最常見既首都
之後我再用左大半日轉做吉吉+升到16LV

如果我冇記錯,升到16LV就瞬間出左大地圖打國戰
因為我上左2KF睇哂D攻略同教學之後
我除左知道隻GAME唔只係戰略咁撚簡單之外
打國戰仲有好多野要學,同埋要守規則
如果唔係會比人踢
入到場,搵到同文中圖片差唔多既"水晶"之後
諗都冇諗到就坐低,跟住繼續睇教學
就係咁,渾渾噩噩打左幾場國戰

不知不覺升到18LV,番到城諗住搵旅館姐姐過番晚既時候
我FEZ生涯中,最大既轉變出現左
右下出現左同組隊一樣既圖示
因為係教學文入面都有圖睇
所以我就誤以為係組隊

咁我就禁左落去啦
禁完確認之後我個名上名就多左個英文 infamous
(順帶一提,收我果個係真城若流,所以佢除左為人ON9之外,我亦都幾多謝佢帶我入團)
渾渾噩噩地過左幾日,升到28LV左右(只記得肯定未30)
第二位改寫我FEZ生涯既人物出現,亦係我第一位既恩師
你今日插左未 (吉吉)
雖然個名ON9到不得鳥,加上其本人是個極嚴重既高登仔
但係對當時既我黎講,佢玩吉吉真係勁到不得鳥
而且,佢花左大半個月時間慢慢教我由只係識送死
變到識得殺人
係我FEZ生涯入面,佢,不得不說係我最好既機友,
我地成日交流AV心得同打J姿勢

好景不常,暑假完左之後,人流大減
當然,連我身處既果個團都不例外
所以,團長當時就同佢班FD一齊重組個團
咁身為小團員既我,亦都過左去
新團團名叫....唔記得左
簡稱A團

時光飛逝,過左差唔多3個月
黃國著名 團搞手 真城若流就係係呢到發圍
佢同團長講:我唔想再做細,我要做大,而且我一做就要做最大
就是如此,佢拉埋班人離開左個團
(想知邊個係真城?想知發生咩事?想知跟住點?
等OVA啦
)

再過左1個月左右
因為團長話唔想再搞,已經精盡
所以就唔理個團鳥

死團死左個幾月,有個熱血青年
叫 牙闇
佢話要重組個團,跟住做細既,我又走左過去
團名叫REUNION

過左半年左右,團長已經失去蹤影
而各副隊亦都退出FEZ
只剩下當年仲係新手,然而當時已經算得上識玩既我
我搵左其他團友,同其他FD
開左個新團,叫 NaKaMa

可能係因為我自把自為,又或者其他原因
其他副隊唔係幾鐘意呢個團
雖然開完頭果幾個月都算幾風光
但係之後就瞬間收皮

到左收皮果個時候,我先真正明白同感受到
原來做團長,做大佬,做話事人
係好難,好唔容易
於是我決定去其他國玩下
用左1個月時間,去左紅國練吉
隻吉叫 七重奏

當時番到黎,個團已經面目全非
有副隊去左台灣留學
有副隊已經唔玩
有副隊去左其他國
.......

跟住又再同仲在生既副隊傾
開左個新團,今次唔係我做團長
而係我地團既團花kathy既
團名:END

過左一個月左右
點知fez真係迎來end....
========================================================
只要認識我既人都知
我玩FEZ既時間有50%係 係教1度過
30%係掛城,剩低既就係國戰同做其他野

所以有人問我,點解你玩吉勁我咁多既
又或者叫我教佢玩
我都只係答
呵呵

最後最後
我想係到對以下既人講聲多謝
(排名不分先後)
你今日插左未 好多謝你教我玩吉,亦好多謝你陪我過左2年既光陰,同你吹水真係好開心,同埋,你仲差我1條J
大佬 雖然係上面冇提到你,不過你都係我恩師之一,教識我好多野,除左打機,仲有做人
他向 每當有人問我,有咩法師勁,我通常第一時間講你,你係我最自豪既法師FD
天煞 你玩FEZ真係好渣...但係同你吹水真係好開心,同埋,你搞既GAG真係好爛...唔好再搞鳥PLZ
kathy 兩個字,殘雞
Kit 你係我圍內最有米既FD...你去左台灣,學業為重呀,唔好成日打LOL啦,同埋識你所謂既台妹...
光光 好拍擋,好伙伴,好gay友
MXFish 你真係好on9
櫻 陪我癲左好耐thx,亦都好多謝你對我既支持同h圖
鈴 唔好咁變態喇...睇番d正常d既咸野啦...
影 我身邊強大既戰士一個一個咁離開,你已經係我最可以依賴既戰友
瘋哥 唔好咁爛口同咁串啦...
a佬 究竟你同瘋哥係唔係gay友

仲有蛋 c機 然 咩論 牙闇 大佬傑 博 wing 夏日 紫亞 紫靈 真城若流 sur團既各位傻仔 Etc...

我永遠永遠都唔會忘記我有玩過FEZ
曾經係FEZ入面笑過 嬲過 傷心過

有任何人問我,你鐘意玩咩GAME或者玩過咩GAME
我會好自豪地同條友講
FEZ

貼上我既寫真
題外話
功夫裝真係好撚型,都唔明點解冇人識欣賞
片:
已有 6 人評分Good 收起 理由
利綾 + 1 比個你,同你個論壇好正呀 屌你.
真城若流 + 3 SOSAD比人誤會,當年團長話左暑假後忙冇時間.
sS天煞乂孤星Ss + 1 你唔識欣賞我fez.......同爛gag?!既藝術姐v.
chunkit91623 + 1 good for on9 of mxfish
小而o__o + 1 你咁都要踩我=[
twaxzero + 3 未睇先比

總評分:  Good + 10   查看全部評分

頂你唔提我名
我都同你玩左年半

1.我冇話過我係團花,你咪亂黎
2.殘咩雞,明明就係比你班pk仔教壞左,仲好意思話我

END團...尼奧元??

唔知呀你呢?  NO神  發表於 13-4-26 11:31 PM

笑傲無雙 忍影世界 玩過星曲WEB

小而o__o 發表於 2013-4-26 21:39
1.我冇話過我係團花,你咪亂黎
2.殘咩雞,明明就係比你班pk仔教壞左,仲好意思話我 ...

殘雞

小而o__o  我不知幾溫柔((羞  發表於 13-4-26 11:53 PM

對你好失望 唔提我

唔知呀你呢?  打得太多字鳥...唔想再打埋落去...  發表於 13-4-27 06:03 PM

BTW之後我雖然的確做左好多膠事
but我想講清楚當時i團係團長唔搞之後我先接手
當年團長有話過比個團我,只係最後唔記得咩事冇接受到
之後跑左去開左個新團,n年前既事記唔到咁多

btw我原本只係見fez得番幾個月先番黎懷念一番
我係google打自己個名唔小心搵到你呢個POST SOSAD

‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-27 03:17 PM , Processed in 0.034538 second(s), 15 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存