2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 激戰2 Guild Wars 2 見新手之困....!
go

[閒聊討論] 見新手之困....! [複製鏈接]

對而家啲剛入手 GW2 嘅新人, 挑戰性越嚟越大! 唔想嚇怕啲想加入嘅 gamer 但唔係幾好聽咁講, GW2 對新手越嚟越難。
啲 event 難度越 set 越高! 好多時都要靠人多堆 output 分擔 damage 嘅 event, 但又周圍嘅 player 就越嚟越少! 以前最旺果時入嘅 player 而家冇乜事都好少去低 level 嘅地圖度浦啦。

就禽晚已經好夜嘅時候見有個應該係啱啱入手嘅 player 响 chat panel 度問 " 有冇香港人"。 於是我就答訕用英文打 - 我係, 係咪要幫手 ( 因為我只識用 mouse 做中文輸入法, 所以唔會打中文 )! 佢冇回應就不了了之。 但係响差唔多個幾鍾之後又見佢响 chat panel 搵香港人, 仲咁啱企响付近, 佢應該都响度徘徊咗一段時間, 於是就走埋去話 - 我係 ( 打英文 ), 佢打中文問 - 點樣修理裝甲, 我直情走埋個 repair 嘅 NPC 度叫佢搵喱啲 Red Broken Shield 啦, 佢又打咗句問 - 想加入公會。 我知如果要答佢好大幾會出現雞同鴨講嘅情形, 唯有走開啦! 但走走下終於都係走返轉頭用英文打咗句叫佢嚟喱個 forum 試下搵公會入啦! 佢冇覆唔知佢收唔收到。 好想幫佢, 但溝通唔到冇符, 希望佢快啲搵到公會幫佢, 帶到佢投入個 game!

即使本身老手開新角色 leveling 嘅都已經今非昔比! 有冇打過 Cured Shore - Shelters Gate 隧道南面入口營地非經常出現, 不過不出則以, 一出死人嘅吸精 champion risen wraith。 真係冇得頂! 點頂呀........一出就係片地屍骸!

想問你在那個SERVER?
我有時用分身去開新手地圖也見到不少人~
尤其有地圖王的地圖~

ORR是80等地區~
沒有齊全套黃裝不要去農動態...........
當然最好就是全套橙裝去打啦~

近期老手玩家會集中在地圖王的地區,
一些熱門的副本~
地圖王是有系統包底小寶箱

地圖王在地區有: 人類1-15等地圖(影王), 樹人1-15等地圖(巨虫王),阿蘇拉1-15等地圖(火元王),諾恩1-15等地圖(冰王)
                          水晶龍 夏爾地圖40-50地圖, 冰龍諾恩雪地70-80等地圖,屍龍Sparkfly Fen 55-65地圖
                          Fields of Ruin 30-40等地圖巨魔王,Iron Marches 50-60 "殺"滿火王,
                          Diessa Plateau 15-25等地圖夏爾水下王,Harathi Hinterlands 35-45 半人馬王
                          Mount Maelstrom 60-70等 機械人高崙王,Derdgehaunt Cliffs 40-50等地鼠人王
                          Bloodtide Coast 45-55等 海賊王(這個要多人去解動態任務,一共有11個,最後才出王)
                          最後就是ORR地區3幅地圖~
                           巴薩澤神殿70-75,同地圖神殿後山洞內有巨眼王(起始動態在地圖右下沼澤區)
                          麗莎神殿75-80地圖,同地圖也有薇娜神殿
                           ORR 80等地圖
                            梅朵蘭神殿,古蘭斯神殿,ARAH副本開門動態~

當然ORR地區的是要最多人一起打XD

已有 1 人評分威望 收起 理由
S!u粉 + 5 鼓勵

總評分:  威望 + 5   查看全部評分

This is exactly the problem, too many ppl standing idle on the map watting for world chests... specially all the 1-15 starter zones. For new comer... 50+ ppl on a map, means all monsters level will matching up the total number of players on the map... I have 4 LV 80s(full exotic gears)... Once I was fooling around at the 40-50 zone, I got mobbed and down... For new comer... I say try to pick a zone with no world chest to LV up... but as I said... all 1-15 zones have world chest...

你講有王既地方多人其實冇咩用, D人多數都唔係打怪
個個企係度吹水
反而之前living story果2張map就一直好多人
連同周圍既event既更新率都好高
D人邊解living story邊打event
我都係果時順手升多左隻mesmer

EErops 發表於 13-5-14 03:31 PM
對而家啲剛入手 GW2 嘅新人, 挑戰性越嚟越大! 唔想嚇怕啲想加入嘅 gamer 但唔係幾好聽咁講, GW2 對新手越嚟 ...

其實新人冇公會真係好難生存
所以呢隻Game叫Guildwar
一條友仔玩又悶又難升
寧願去WvW度跟隊殺人

我响 Sanctum of Rall。
呵呵..先幾日都有打 Balthazar 神殿, 貪佢啲 accessories 可以用 Karma 買, 堅翻啲金嘛!
有幾次都只係幾個 player 就咁就衝上去, 唔知佢地想點不過都跟佢地一齊殺上去, 當然係開唔到啦! 冇翻幾十人上去都唔使點諗。 不過冇乜所為, 咪當大家一齊癲翻次囉!
最記得有次都有十幾人上去, 點知越打越少人, 最後剩翻三個! 退到圓牆邊, 有個 player 啱啱企响啲冇怪個位。 我同另一個一路互相掩護一路回血....都唔知邊度係咁掟啲火球落嚟! 到平靜啲冇乜怪埋身, 我地你眼望我眼....突然擁吻起嚟......冇咁嘅事! 佢响 chat panel ( 用英文 ) 打佢想 teleport 走人, OK?! 我更係 OK 啦! 都唔知仲打乜鬼! 只係大家唔好意思話放棄咁啫。

Balthazar雖然唔算難, 但都要至少有返10幾人衝上去先得
而家SOR係得Melandru係長開
其他都要有隊去打先開到
Grenth更加係有10幾人都唔掂, 至少要幾10人

nys_king 發表於 13-5-16 09:55 AM
Balthazar雖然唔算難, 但都要至少有返10幾人衝上去先得
而家SOR係得Melandru係長開
其他都要有隊去打先開到 ...

可能啲人懶哎! Melandru 成日都開因為佢近條打金隧道, 成日都好多人响付近, 一見有動靜走過隔離就係。

Grenth 比較難唔知係咪同地勢有冇關係? 覺唔覺得响其他神殿我地係殺上去, 單單就係 Grenth 要殺落去。 响其他神殿如果回唔切血想退開避一避風頭比較簡單。 好似早幾日焙响 Bathazar 外面果陣, 見有啲 player 急起上嚟就咁响圓牆度跳落嚟, 回夠氣又衝翻上去咁。 响 Grenth 空間窄不特止, 想回氣得一條路走仲要一級級跳上去, 咁就夠死得啦!

Grenth本身就難打既, 而家外面仲要放左幾隻範圍吸血怪, 一野吸幾十人
死多幾次都廢事打啦D人

我們JQ超多人打王........
尤其神殿,只有古蘭斯例外~
基本上有王出就一堆人沖去打~
最多人是3龍,
現在有小寶箱的王也全打........
除非動態壞了~

啱啱加入嘅揮手...
8-9lv有咩方法或者地方可以升快D?   (諾恩,守護,SOR
故事嗰個任一下升到上10lv,追唔切   

bnm333 發表於 13-5-21 04:18 PM
啱啱加入嘅揮手...
8-9lv有咩方法或者地方可以升快D?   (諾恩,守護,SOR
故事嗰個任一下升到上10lv,追唔 ...

基本上lv30前都係係5個新手區做心心任務比較易同埋快
如果有D差不多LV既人一齊做就更好啦
LV30之後就開始可以行去遠D既地圖玩
lv3x係人馬地圖玩動態升得都幾快架, 不過一條友就易比怪圍死
有返3-4條友就最好

最近都有D新手係度組緊隊玩
可以搵佢地一齊玩下
http://www.facebook.com/groups/gw2.nys/permalink/490294734358966/
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-13 03:19 AM , Processed in 0.041266 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存