2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 夢之歷險 夢之小說《****混沌之初****》覺醒之時 第一話 強勢出擊 ...
go

[小說特區] 夢之小說《****混沌之初****》覺醒之時 第一話 強勢出擊 日更 10/6   [複製鏈接]

阿月:膽小如鼠,因一次意外擁有巡守之力
小璃:????
阿明:????
故事往下講會詳細介紹
序章
傳說惡魔阿爾比斯死前說:[十年之後,會有一群勢不可檔惡魔侵入伊蘭特村莊,到那時候我將會復活並毀滅世界]
三戰士成功把當時最利害的惡魔殺掉但同時三戰士力量都用盡,並灰飛煙滅
從此之後再也沒人見到三戰士,之後既一年,不少人也害怕惡魔的復活
一名膽小如鼠的青年阿月,問天問地 天日會唔會係世界未日
因為天日就係預言中剛好既十年,只希望這是假的吧 諗下諗下佢就訓著左
第二日唔少人都鬆左口氣,因為原來預言係假既
阿明:[哈哈 我都話係假架啦]你又唔信我 講完之後一野拍落阿月個肩頭到
話都未講完 一粒快如光速既隕石,撞正左係阿月佢地身處既地方
此時此刻從隕石中出黎既正是惡魔阿爾比斯
大叫小的們 盡情破壞吧 已沒有可能阻檔我們的人了
阿月睇到有不少市民被惡魔抓住 ,但卻沒能力救佢地
突然又有另一粒隕石沖落黎 但係呢次係沖向阿月到 太快了
躲也躲不了 撞到正一正
待續 第一次作文

已有 3 人評分Good 收起 理由
wownwg + 3 原創內容
shioluyyoaer + 1 原創內容
+ 2 原創內容

總評分:  Good + 6   查看全部評分

新作家@@?

支持一下, 快點出文吧!

同是寫文的也支持下吧
嚴重問題 : 標點符號、排版
小問題 : 書面語口語夾雜

不過如果你想寫超輕鬆小說也沒所謂~ 畢竟你係日更的
還是這句 真要寫的,認真整靚整好佢嘛
加油

:0) 發表於 13-6-9 07:52 AM
同是寫文的也支持下吧
嚴重問題 : 標點符號、排版
小問題 : 書面語口語夾雜

其實我的排版和標點符號也有問題... ...
本來想這篇文的標點符號有問題的,但是我自己也有就不好意思說了
最近寫文的人和看文的人成反比例了= =

月光色 發表於 13-6-10 12:00 AM
其實我的排版和標點符號也有問題... ...
本來想這篇文的標點符號有問題的,但是我自己也有 ...

知道也不改
也沒到反比例那麼嚴重吧 只是人們看完不給評論而已
又或者求放鬆玩遊戲的人都不太喜歡看到文字 ?

:0) 發表於 13-6-9 08:12 AM
知道也不改  
也沒到反比例那麼嚴重吧 只是人們看完不給評論而已
又或者求放鬆玩遊戲的人都不 ...

改正中- -
但是不知道該怎麼改排版... ...
(好吧, 我誇張了點, 不過已經接近反比例了)

月光色 發表於 13-6-10 12:26 AM
改正中- -
但是不知道該怎麼改排版... ...
(好吧, 我誇張了點, 不過已經接近反比例了) ...

你平時寫文是用notepad還是word?
Word的話若果平時分句分段有用enter/tab直接copy到發帖位置就應該完全一樣的。

:0) 發表於 13-6-9 08:30 AM
你平時寫文是用notepad還是word?
Word的話若果平時分句分段有用enter/tab直接copy到發帖位置就應該完全一 ...

我是電腦白痴... ...算了, 下次每一行之間enter就行了(word)

第一集 覺醒之時
呢到係邊到?阿月大叫咁問,我記得我比隕石撞到正一正唔通呢到係地獄?
不過唔係掛,我生前都做左好多善事,有扶阿婆過馬路,重捐左幾蚊公益金。
神秘人:你估錯啦,呢到唔係天堂,更加唔係地獄,而係混沌既空間
阿月:咁你快d放我出去啦,出邊而家好危險,比惡魔入侵緊
神秘人:因為我粒隕石撞到你正一正,所以如果我放你出去,你將會粉身碎骨
......唔係掛....咁我咪係又死,唔係又死?阿月已經跪低咁喊左
神秘人:唔係既,重有一個方法
阿月:咁係咩方法??我唔要成世留係到,但更加唔想一出去就死阿
神秘人:放心,唔會,呢個方法就係只要我將我既力量同你既本體合體
並且你將會擁有打低惡魔既力量,但係你要代替我將惡魔清除
呢個時侯既阿月已經三七廿一都唔理一口全部應成,聽到自己可以復活,面上既笑容都重現
講完之後,神秘人漸漸消失,並且成為一張卡片,
呢張卡片擁有我既力量足以可以收拾惡魔
你要記得你既諾言
依蘭特既命運我就放係你身上
你係邊個阿,你都係時侯話我知你個名吧 在混沌空間大叫度
我係歷代三戰士之一『巡守』不過我將唔會再係三戰士
因為我已經搵到繼承人果個就係你啦,月
好好運用我既力量守護未來吧
...原來果個你就係巡守.....之後星一聲
阿月就番到黎,見到無數既惡魔,無數既人在逃亡
阿月回想起一句野,呢張卡片擁有我既力量,佢再摸下自己條褲....
原來岩岩果個唔係夢黎,張卡片真係 係到
係同一時侯....
你唔好行埋黎阿,我會殺左你架....唔好以為我唔敢阿.....阿明好驚咁慢慢退後
阿月望到呢個情況,好心急咁,究竟呢樣野點用架?
十萬火急!!!!!阿明即將比人食果時  阿月大叫唔好阿 賜我力量救我朋友啦
天空出現了一度藍光照落阿月到,此時此刻,惡魔阿爾比斯睇到咁既情況就大叫 可恨既巡守你終於趕過黎啦?
待續....

ㄌ雙乂刃  分格ok??好亂,無心機睇  發表於 13-6-11 01:53 PM

好似沒咩人睇咁

回覆 :0) 的帖子

我之前篇野都係書面 口語一齊打

仲有粗口

有時候死板作書面加正經文其實都會悶

ㄌ雙乂刃  哇哇哇!大作家來了  發表於 13-6-11 01:52 PM

其實都支持你 第1次見到人出小說(由第一集開始出)
原本已經好多集果d 追唔到落去
不過你唔洗擔心小人睇
話曬都係岩岩先出

回覆 ζ×笨siu鵬v_v 的帖子

我有睇過你之前果篇 好好睇阿
作到一半 篇文唔知去左邊=3=
你果篇文已經作完?得閒推一下 因為我搵唔番篇文= =

又有文睇 潛水多年既我
各位早安

繼續支持
係對話方面可以轉顏色或空格 個人意見

回覆 作小說達人 的帖子

http://www.2000fun.com/thread-5268766-1-1.html

睇這篇吧 媽的果篇出到21章無出 爛左尾

作緊新既 6月尾出

ζ×笨siu鵬v_v 發表於 13-6-10 10:01 PM
回覆 作小說達人 的帖子

http://www.2000fun.com/thread-5268766-1-1.html

你爛尾可惜左啲
不過之前章節不錯的
你地可以分享寫故事心得@@

另樓主加油

回覆 醜八怪` 的帖子

發覺自己既作文能力突然下降

唯有出多篇 因為真係諗唔到點接落去

但我怕一出唔搞笑既文會無人黎

回覆 ζ×笨siu鵬v_v 的帖子

我成日覺得 如果故意搞笑嘅文章唔啱mood/時間睇 會好容易感覺胡鬧同冇乜內容
比較正式嘅文係多啲欣賞之處的
不過看來Nos版的人都沒什麼興趣看長文就是了
...我的文也沉了
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-29 05:51 PM , Processed in 0.037707 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存