2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 夢之歷險 夢之歷險人物傳奇 - 天行, 傳奇一生 (最新更新至第五章) ...
go

[小說特區] 夢之歷險人物傳奇 - 天行, 傳奇一生 (最新更新至第五章)   [複製鏈接]

作者 : 你媽媽是花痴

Postscript : 本文是以夢之歷險海洋server最強玩家天行為主角的一篇小說, 內文涵蓋多位海洋server知名玩家的故事, 希望能令各位藉著本小品輕鬆了解海洋server發生的種種事情, 請細心欣賞

Nostale - 夢之歷險, 乃由Game Cyber營運的知名網上遊戲, 遊戲內容豐富, 系統先進, 且遊戲內風光如畫, 吸引了不少中小學生加入。能夠遠離現實世界的煩囂, 盡情在網絡世界中浮沉, 這種平靜的生活, 這是遊戲製作者的原意, 亦是大多數玩家對遊戲的期望, 對, 是大多數。
這個平和的夢之歷險世界, 就因為某小部份的人, 突然出現了暗湧..

第一篇
暗夜之月篇

第一章 - 英雄現身

依特蘭村莊是夢之歷險的新手村, 亦是大多數玩家聚集的地方, 基本上大部份玩家的交流, 例如遊戲道具的交易亦是在這裡進行的。四周建築的童話式風格, 周遭可愛的怪獸, 令這條村莊對於玩家來說極具親和力, 亦是這遊戲吸引女玩家的手段之一。

村莊的中心, 是由石磚組合而成的依特蘭廣場, 廣場的中心, 是一個極具特色的噴水池, 水從一只女性天使的下體緩緩流出。附在噴水池上金黃色的介紹牌清楚明確地寫著, 這只可人的天使名叫小愛, 是從第一次世界樹倒塌事件中, 保護依特蘭村莊的功臣之一。而在噴水池旁邊, 三個人正在指手畫腳的說些什麼, 看他們面紅耳赤的樣子, 似乎正有著一番激烈的爭論。

路人A : 最近P場(註一)有條友, 以為自己三傳九十裝 (註二) 就大哂, 周圍亂打人呀, 佢正仆街黎架 ! 打到我身上面無哂錢 !
路人B : 咪係囉.. 我D錢本身諗住用黎買傳裝送比女朋友, 呃佢上床架.. (註三) 而家比佢打到無哂啦.. 我肯定成世要做處男啦 !
路人C : 唉, 不如我地一齊去反抗佢啦, 團結就是力量呀嘛 !
路人A : 打條撚咩.. 佢三傳裝, 我地呢? 又古代又優越.. 雙位數都扣唔到啦... 而且佢仲係知名家族, 幸運兒既家長黎架.. 人地一人一啖口水都浸死我地啦..
路人C : 咁又係..唉, 最衰呢個世界無超人呢D英雄黎拯救我地啦..

就在此時..

一個身高六呎, 容貌英偉非凡的年青人在旁經過, 訝異於這三位路人的難看面色, 年青人天生的正義感驅使他馬上走上前。

注一 : P場即為時空鬥技場, 只要付出500元就能進入鬥技場進行無限制格鬥, 內設有安全區以及戰鬥區, 安全區內不可進行戰鬥, 角色死亡後可交出100元進行原地復活
注二 : 九十裝為遊戲中高等裝備, 而夢之歷險遊戲內的裝備分為七級, 傳裝即為傳說裝備, 為最高稀有等級之裝備
注三 : 此為某位夢之歷險玩家 - 張家煒的拿手絕學

第二章 - 暗夜之月

聽到腳步聲, 三名路人馬上停止爭論, 緊張地轉過頭來, 當發現向自己走來的不是令他們日夜擔驚受怕的玩家後,
馬上鬆一口氣。

「嚇死我了小兄弟, 我還以為是那個魔頭..要是他聽到我們的對話的話就不得了...」路人B聲音沙啞地表示。
「對啊..要是被聽到的話, 我們就死定了..」身旁的兩人馬上點頭附和著。
「到底是什麼人, 竟然能讓你們害怕如斯?」感到事態並不單純的這位年青人, 劍眉一豎, 向眼前的三人提出疑問。
『就是那個「暗夜之月」啊 ! 』三人異合同聲地答道。
「他是誰啊 ? 怎麼會有人取這麼煞氣的ID?」
『小兄弟, 看來你不是P場中人吧 ! 最近有一個ID名為「夜月」的人, 每天晚上都在P場逗留, 可是他不是找人切磋, 測試自己的實力, 而是四周屠殺一些裝備水平比較差的玩家, 有時候, 連正在認真切磋的玩家也被波及, 他的所作所為令本應用作玩家之間相互切磋的P場秩序大亂。由於他每天都在晚上上線, 所以其他玩家就替他取了個外號, 叫作「暗夜之月」 ! 』
已經沒有踏足P場整整有一年的這位年青人, 自然不知道「暗夜之月」的事情。他眉頭一皺, 心裡正盤算著到底應該怎樣做的時候, 突然有一道狂妄的聲音從大氣中傳出來。

「哈哈哈, 你們這群不知死活的螻蟻竟敢在背後誹議我, 真的是罪該萬死 ! 我保證, 下一次進入P場之時, 則為汝等葬身之日 ! 哈哈哈 !」

第三章 - 重出江湖

聽見這句話, 噴水池旁的四人都倒抽一口涼氣。

路人A : 乜話?點解會咁架?點解佢會發現我地係度講佢壞話架?而且佢竟然仲可以千里傳音?
路人B : 今次仆街啦, 下次入P場夜月一定會打柒我.. 而且佢之前講過, 犯他者, 同族亦誅, 我D家人今次都有危險啦 !

「睇怕呢位『暗夜之月』係屬於夜狗種族, 種族天賦順風耳佢可以將方圓一百里既所有資訊盡收耳中。而且, 千里傳音係高等級夜狗種族既專有必殺技黎.. 要練成呢招, 要連續四十九日, 每隔一個鐘頭就扮狗吠七七四十九次先能夠習得, 學習條件咁艱辛既必殺技, 『暗夜之月』竟然學到.. 睇黎呢個人好有才能, 只不過佢將佢既才能用錯地方, 身為夢之歷險世界既希望, 我一定要將佢導向正途。」處變不驚的年青人, 一邊安慰著三位驚恐的路人, 一邊在心裡分析著, 然後, 他下了一個會改變夢之歷險世界的決定。

「唔洗擔心, 我天行一定會收服『暗夜之月』, 保護你地, 保護P場!」

這位年青人, 正是一年前威震夢之歷險世界的最強玩家 - 天行。他一手雙刀使得極具靈性, 據曾經與他進行PVP的玩家所述, 他的刀可謂充滿靈魂, 是活著的刀, 仿佛超越了電腦AI, 是一對擁有生命的雙刀。可是, 一個這樣強勁的人, 在一年前卻因為認為自己已經到達最高峰, 感到寂寞而隱退,  他隱退後, 夢之歷險世界不少玩家為爭奪這個最強的寶座而引起一片腥風血雨, 當然, 這是另一個故事了。

第四章 - 重遊故地

在「暗夜之月」在依特蘭村莊大放狂妄之言那天的晚上, 天行終於重返了久違了的P場, 由於距離「暗夜之月」習慣的上線時間尚有一小時, 因此天行決定在P場四處逛逛, 好讓他拾回熟悉的感覺。甫一踏進P場, 雙腳感受著熟悉的觸感, 天行馬上回想起以往在P場的風光往事, 內心不免百感交集。他沒想到的是, 事隔一年, 自己竟然還沒有被其他玩家忘記。

女玩家A : 呢個咪係天行?佢好勁架!連之前成日係度作威作福既星煞, 都比佢秒殺, 然後仲向佢低頭承諾, 以後唔會再係P場搞事添!
女玩家B : 聽講佢真人同GAME入面既形象一樣, 又靚仔又高大, 好似仲好有錢添!唉, 如果我可以做到佢老婆就好啦!
男玩家C : 唔通天行今次回歸, 係為左對付近排係P場橫行無道既「暗夜之月」?係就好啦, 最近佢日日入黎係咁殺人, 起碼都搞到有幾億夢錢由玩家流返入系統度啦!

眼見群情洶湧, 天行馬上舉起雙手, 呼籲大家克制安靜。當群眾冷靜下來後, 天行以沉穩的聲線宣佈 : 「我明白『暗夜之月』最近為大家帶來好多煩惱, 但請大家相信我, 我天行今日一定會為民除害, 擊敗『暗夜之月』, 令P場回復原來既面貌!」

現在馬上掌聲雷動, 人群中不時傳出「天行我愛你!」, 「天行你好有型, 我想做你老婆呀!」一類話語, 但就在此時, 一把聲音突然從P場的入口傳來...

「呸, 天行?一年前好勁又如何?睇怕而家你都係一個垃圾, 就等我黎將你消滅, 將你地所有人既希望粉碎啦!哈哈哈哈哈!!!」

第五章 - 暗黑力量

面對如此高等級的夜狗族, 天行不敢怠慢, 馬上抽出雙刀戒備。
「你究竟係為左咩野而黎p場搞事?你知唔知你影響到好多人?」天行踏前, 準備攻擊。
「我老豆老母兩個月前撞車死左, 渣車果條友就係用notebook玩緊夢之歷險, 掛住pvp搞到撞死左我老豆老母!所以我一定要為我老豆老母報仇, 破壞呢個p場!」夜月一邊用手上的長劍擋住雙刀的進襲, 一邊咬牙切齒地叫道。
「即使係你, 都唔能夠抵擋我呢份黑暗既力量!受死啦, 暗黑破壞劍!」夜月手中突然出然一道黑暗的氣場, 這股氣場隨即印象化, 化為一把長劍, 並向天行揮去。
「『暗夜之月』既怨恨竟然咁深, 深到令佢可以發出呢種黑暗之力?」長劍繼續向訝異的天行揮去, 天行的命運到底是...?

待續
已有 9 人評分Good 收起 理由
skyailian123 + 3 你好勁=.= 真心
無聊一啖笑 + 2
爆烈天行哥 + 3 精品文章
a75998920 + 1 天行狗食屎
shinglove + 2 支持你!下次繼續^_^
TT媽 + 1 你同六寶齊派膠= =
ZOID + 2 [14:52:19] Pitt Brad: 我睇完之後, 覺得天.
東方直龍 + 3 精品文章
small李` + 3 跟進

總評分:  Good + 20   查看全部評分

十週年勳章(賀詞)

我睇完之後, 覺得天行好勁, 好偉大,
拯救左夢之歷險世界, 多謝你阿天行哥 !

十週年勳章(賀詞)

[14:52:19] Pitt Brad: 我睇完之後, 覺得天行好勁, 好偉大, 拯救左夢之歷險世界, 多謝你阿天行哥 !
天行自hi

笑傲無雙 忍影世界 玩過星曲WEB

張家煒?

天行哥又做到野烏

十週年勳章(賀詞)

身高六呎, 容貌英偉非凡的年青人

張家煒=WAI煒??

期待下一章,寫得太好

笑傲無雙 忍影世界 玩過星曲WEB

一次過抽哂2個人水

期待下集

我係海ser新手 其實邊個係天行

onjj 佢都唔係家長7.7

回覆 TT媽 的帖子

佢唔係家長咁家長係乜水?

回覆 天行超勁爆 的帖子

佢係副膠長呀 死鏟

回覆 TT媽 的帖子

是但啦, 差唔多姐, 有乜所謂, 知道係夜月就OK

又多個故仔..

你媽媽是花痴?

今晚將會更新!!!!!!!!!!!!!!!!

睇完之後, 真係覺得天行好有型好勁
已有 1 人評分威望 收起 理由
☆魔鬼皇☆ -50 多開帳號自問自答

總評分:  威望 -50   查看全部評分

我今晚出片有機會研究緊點整片
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-29 05:23 PM , Processed in 0.037517 second(s), 11 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存