2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 參天律 我支持不住了 這真的不是爛遊戲 (先發FB再發過來了) ...
返回列表 發新帖 回覆
go

[心得分享] 我支持不住了 這真的不是爛遊戲 (先發FB再發過來了)   [複製鏈接]

維修完另行通告 結果連維修通告都沒有了更別說維修結束的公告了

我個人也是在IT行業的 所以也不是不理解伺服器上會遇到的困難

就目前的情況而言 玩家會漸漸感到遊戲不好是非常正確的 但是我感覺到這個遊戲有制作商的靈魂和心血 請不要因為代理商的原因而令他蒙羞 我覺得參天律是一個很好的遊戲 要說是近十年難得也不為過

如果是伺服器的原因令遊戲獲得惡評 那對遊戲和制作商都是極奇的不公平

我不知道當中還有什麼問題 但是玩家都是極其敏感的 哪怕是一個公告 那都是可以拉動玩家情緒的重點 因為那是遊戲世界內的"神喻" 所以, 有什麼正在做的, 正在解決的, 都可以公告出來, 總會有人理解的

在參天開服這麼多天來 一直都沒有改善的問題有幾個

1. LAG, 但這個和玩家電腦和其網速都有直接關係 而且參天的遊戲容量很大, 也許不是代理的錯

2. 分流開關, 分流的數量極其的不穩定, 作為每天都重新打開遊戲的玩家, 我還真沒有連續兩天遇過登入時分流的數量是一樣的, 這又直接和LAG與否掛勾

3. 公告問題, 官網的公告第一不即時, 第二會不明消失, 遊戲內的公告好像是怕讓人見到一樣只有蟻爬的一行, 試問有哪個神的神喻會細如蚊飛? 好吧 你就回答蚊子神

4. 接下來這點可能是個人怨念, 反正我感覺就算在FB洗板都不會有人回應或是做什麼動作, 所以我姑且說說看吧, 我個人是PVE派的玩家, 不擅長PVP是主要原因, 但是不喜歡PVP也是原因, 但香港沒有PVE服, 台灣又封IP, 那我可以怎樣?

總結, 參天律是風雷8年的心血, 我看得出那個誠意, 如果你要說"都一樣賺錢有什麼不同", 那我無話可說, 只能說你不適合做一個遊戲商, 但如果參天律因為代理的問題在香港淪為一個無人欣賞的垃圾遊戲, 那我會哭, 我會VPN到台灣玩台服, 甚至我會計劃到台灣工住幾年, 這就是遊戲迷, 這就是回應8年心血的玩家的做法

最後, 各位香港玩家, 不要只是練級練技能, 參天律是RPG, 是有目的有故事有血淚的RPG, 有什麼人記得故事的情節? 有什麼人記得NPC的名字? 我發現我都不記得, 所以伺服器一弄好我就會去重看一次. 但是我記得一件事情: 我是草奉族穢犬門的幼仔, 我正在為了查明神風會在秘法下發生什麼變化而行動.

這真的是一個好遊戲, 一個好RPG, 只是由單機搬到網絡上, 這不是隨處可見沒血沒淚系統照搬的遊戲, 哪怕你看完我寫的只會隨便一笑, 我都希望你再次體會一下, 這個遊戲是真的值得玩, 是真的值得投入. 別說什麼只是遊戲不用認真的話, 如果遊戲都不認真, 那什麼時候才認真? 這世界總是會有不同價值觀的人.

我是香港泰歲城伺服器 諾苑苑
已有 1 人評分威望 收起 理由
SukiBabei + 45 精品文章

總評分:  威望 + 45   查看全部評分

我睇完你成篇野  我只有一句想講[不能同意你更多]

哪怕我地香港SER所有人都係咁諗  ,  但官方一直沒行動你上邊架第1點同第3點由其重要

我原全有同感 同理解明白你點解要出呢篇心血文章  係吾想隻GAME就咁完

講真冇人想玩既話,亦都唔會有人係度發怨言!
就係想入GAME先有咁多人出聲

最後那段根本正中紅心,求放大加色

台灣方面你覺得好好咩
隻弁天一砍就幾十個%
台灣透明度一樣係無  維護完唔講做過啲乜

在香港淪為一個無人欣賞的垃圾遊戲
台灣咪又係鬧爆
搞手完全無概念係改野
我真係未見過咁大膽砍幾十個%
效率同亂黎係一線之差

自己去巴哈睇下咩事
唔該

佢出個公告我都可以安心去訓教聽日再戰    隻GAME需求唔應該咁大   但點都唔可以同外國既製作比...都算  我可以機件補求
但SER呢樣野真係冇得自救   廢到咁    呢次改完版開上限之後就更加離譜    回溯呢樣野真係大忌中既大忌
製作左大大話話8年既GAME  技能設定可以咁大變動  話砍就砍  還原就還原  都唔知係咪想去改進   幾憶入面既人工係咪用黎請D畫師黎做測試  黎慳成本

我諗佢八年既電費都用左一半

十週年勳章(賀詞)

頭3點 台服一樣有呢個問題…
弁天下修70% 已經有一堆弁天離家出走
淨系今天維護都維足一日 唔好得過港服好多

台服 小弁天路過

笑傲無雙 忍影世界

一句講晒 8年前既game 8年前先好玩

SinGle乂 發表於 13-7-19 06:44 AM
一句講晒 8年前既game 8年前先好玩

睇到你呢段野真係忍唔主要LOGIN

試問有咩GAME可以當年整當年出?

你覺得8年前既野8年前先好玩...何必要入黎參一腳?

需言你有你發言權...但係你又要睇呢到既野...又要抱不滿...何不留返你呢個POSE既時間去搵返今年製作今年出道既遊戲?

haha~8年前既8年前好玩...

笑傲無雙 忍影世界

細鵬x細鵬 發表於 13-7-19 04:42 PM
睇到你呢段野真係忍唔主要LOGIN

試問有咩GAME可以當年整當年出?

*我唔係抱不滿 只係表達我對呢隻GAME既睇法

無錯 你講得岩 無可能一隻GAME可以好快整到出黎 如果真係有既話我諗都無人想玩

我只係想講 一種遊戲既風格 無可能正係維持一年 但係隻遊戲8年前整 就有8年前既風格

而加有好多GAME係好多年前整 但係仲係好多人玩 你叫我舉例 我舉唔到 但係一定有

姐係話 能夠維持咁耐既GAME 果種風格同特色 一定好多人BUY

相反 如果呢隻GAME整左咁耐 出到黎 唔係好多人喜歡玩既 代表果隻風格已經唔再流行

我唔介意你唔諗深一層我既意思 但係我唔喜歡人地歪曲我意思

*我唔係抱不滿 只係表達我對呢隻GAME既睇法

mo仔§  魔力寶貝~_~  發表於 13-7-20 11:57 AM

笑傲無雙 忍影世界 玩過星曲WEB

簽名被屏蔽

如果變成PVE單機既話咁我都覺得還可以
至少唔洗搵地方升LV~

謝謝你的分享 ...咁你仲有冇玩

十週年勳章(賀詞)

精品文章
其實岩用係好多game

外掛入侵 玩家早已跑光
試問 那些用外掛的人  沒人玩你們還玩的下去?
那幹麻還開外掛? 為了排名? 恭喜  等到沒人排名就第一了

弁天法器才是皇道= =~君不見弁天引怪水盾有多OP~血水都唔洗食!!君不見弁天吸怪爆怪多OP~看看別人拉怪生不如死~!!君不見~團戰一個大補車洛去~補到自己人爆血管~!!什麼@@??你沒見過??你一定不知道弁天38LV技有多OP=X=爆怪爆到爽死機~!!打交就比反百刃佢地打啦~弁天在后排SUP比弓有用~弓在團戰跟本沒用= =光弓沒輸出~暗弓有輸出但要追出去~團戰見個暗弓追出去就等於一個豆腐追出去= =~比人暈一暈冰一冰咩暗弓技都出唔到就GG~暗法器就OP了= =~一個吸~~自己人直接輸出~地上一地死屍~助攻都是殺人啊~!!

垃圾才玩暗弓>^<喵~!!!!!!!!!!!!!!!!玩法器才是皇道!!!!!!!喵~~

真係真心話,,幾同意樓主所講既話
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-27 03:25 PM , Processed in 0.041674 second(s), 14 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存