2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 電腦技術問題交流 關於顯示卡加RAM問題
返回列表 發新帖 回覆
go

關於顯示卡加RAM問題  

笑傲無雙 忍影世界 玩過星曲WEB

CPU:Intel Pentium 4  CPU  2.00GHz

RAM:DDR 512 MB x 2  每條2.50V

DISPLAY CARD:Intel 82865G Graphics Controller  96 MB
寫住PCI匯流排,應該係PCI掛

主機版:P4i65G

通常玩開3D、耗資源既game(不論online or pc)
部腦都一定會load得勁耐、勁lag機
前排玩台服LOL,開房話我配備唔夠support

如果玩大部分Game都好順暢、唔會lag
我係咪要換DDR 1 GB RAM x 2?
定係加多1~2條 DDR 512 MB?
因為我用CPUZ,見到插槽1234
1同2用緊、3同4係吉左-.-

仲有顯卡洗唔洗換?

當然配備唔洗咁high class
岩岩好夠玩LOL、玩game唔會lag就最好

基本上你要換機, 因你部機實在太太太太過out.

ram只係得1gb 以現時來講 實在太少 一隻game都可能用左1gb
顯卡係舊式onboard 效能好低
部機應該都大約8年
基本上樣樣換

美人魚暗之惡魔 發表於 13-7-23 12:46 AM
ram只係得1gb 以現時來講 實在太少 一隻game都可能用左1gb
顯卡係舊式onboard 效能好低
部機應該都大約8年

如果加番條1 GB RAM
換埋張GeForce

部腦玩LOL仲掂唔掂 ??

我見到我家姐部notebook
可以有成8 GB RAM 咁多- -

有享受..有付出喔..而且你部電腦咁舊..DDR1..的插槽..好難找到好配件,就算找到都未必追到現時的ONLINE所需的要求,莫講話3D..GAME,而且加RAM都要配合CPU是否支援...P-4  2.0   比你插條4G都唔係好得幾多...小心慳到兩頭唔到岸喔~

kenyeung525 發表於 13-7-23 03:44 AM
如果加番條1 GB RAM
換埋張GeForce

就算+左ram 換張顯卡
cpu 只係岩岩達到基本要求
有機會都係lag

美人魚暗之惡魔 發表於 13-7-23 11:57 AM
就算+左ram 換張顯卡
cpu 只係岩岩達到基本要求
有機會都係lag

姐係我依家最基本既
就係需要加RAM、換顯卡、換埋CPU夠做RAM+顯卡
但係聽講換CPU好似要睇埋底版

請問如果要達到玩LOL既配備需求
可唔可以比埋list同價錢我
不勝感激

kenyeung525 發表於 13-7-23 12:23 PM
姐係我依家最基本既
就係需要加RAM、換顯卡、換埋CPU夠做RAM+顯卡
但係聽講換CPU好似要睇埋底版

所以=全機都換
已有 1 人評分Good 收起 理由
kenyeung525 + 1 睇黎要同老爺機講88—。—

總評分:  Good + 1   查看全部評分

首先支持樓主可以用p4到現在
但根本係需要買過部新的.....因為你換下換下都等於換了成部機的了
你現在那部用來寫doc或者可以, 打新遊戲就真的勉強了 (其實最差係display, 用舊intel onboard 玩新遊戲, 見到遊戲畫面已叫贏)
你有無budget先? 這個世界都是先看錢.....
kenyeung525 + 1 解決絕大部分問題+學到唔少知識.

總評分:  Good + 1   查看全部評分

magara 發表於 13-7-23 12:41 PM
首先支持樓主可以用p4到現在
但根本係需要買過部新的.....因為你換下換下都等於換了成部機的了
你現在那部 ...

預計幾千銀內啦,實際都係睇情況

部機係我親戚N年前換機多左送比我
cpuz睇到部腦係07年

頭先上網search左一大堆information
底版好似唔洗太高需求

通常打機都係睇display card、ram、cpu
但係我呢個外行既人
見到張display card 得 96 MB都想喊

頭先睇到關於DDR RAM既問題
底版好似有分3個插槽位:DDR(停產)、DDR 2(停產/舊)、DDR 3(最新主流)

我部老機用緊DDR
係咪可以直接插張DDR 3 RAM唔洗理DDR?

如果換張GeForce 8800
CPU要幾多GHz先推得郁?

樓主可以說清楚嗎? 3000和9000都係幾千ar......買電腦來說, 分別已很大, 你出9000, 就可以換上很多中階東西. 你出3000, 就差不多全部入門級的了

你唔換底板, 就插不到ddr3, 你換了底板, 才可插ddr3. 新display card, 新cpu. 底板要求高與低就係睇你打機要求高與低ga jei, 你要sli, 唔同買返itx底板mei,

8800?? 好耐之前 wor.....現在的nvidia係三個位數字ga wor, 例如GTX760. 簡單來說, 7係第幾代, 6係這一代的等級. 即係一般780勁過760. 而8800係三個位數字之前的產品. 即係7xx, 6xx, 5xx...................2xx.......9xxx 8xxx.

不過, 從性能來說, 一分錢一分貨, 你見到大約$200的卡, 就係入門級, 大約210, 610果d, 打到機但不要有要求. 你見到$500果d, 例如430,630, . $700-800的640, 咪係好少少的入門級. 中階的660開始都要上千的了

實質數據可參考下表
https://zh.wikipedia.org/wiki/NV ... 3%E5%88%97%E8%A1%A8

我睇你的幾千的意思都係想慳ga jei, 你若果唔太高要求, 你預大約$5000 law, 其中大約1500買張好少少的display, 剩下的錢買粒i5, 8gb ram, hdd, 底板, 機箱, 火牛.........或者睇下有無版友幫你出份list

8800, cpu要幾多很難答, 兩者無乜關係, 正常底板插得落(支援)就郁到ga la,

但若果你係買新機, intel cpu現在一定係i3,i5,i7 ga la, 就睇下你有幾多錢ga jei, 也可以考慮AMD. intel來說, 最近新出四代i系列, 四代i5-4430大約1500吧, i7-4770大約$2500, 配返b85m的底板, 大約700, 8g ram大約600, 500gb hdd大約400-500, 機箱火牛雜項大約500. 咁計的話, 出部i5大約$5300

你budget好多, 咪換d勁d的料, 例如i7, display又預多1000咁. budget少就要睇下你幾少, 不過都有得減gei, 例如display買張430/630, $500玩住先, 就已經慳$1000, cpu果d, 用返上一代的i3, 又可以慳好多, 再不是, 換粒amd apu ................一切都係睇你有幾多錢ga jei
kenyeung525 + 3 解決絕大部分問題+學到唔少知識.

總評分:  Good + 3   查看全部評分

magara 發表於 13-7-23 02:01 PM
樓主可以說清楚嗎? 3000和9000都係幾千ar......買電腦來說, 分別已很大, 你出9000, 就可以換上很多中階東西 ...

就我自己本身唔係想砌部專for打機既
只係想無聊同親戚朋友玩下LOL咁

所以唔太想曬大量資金落部腦度
唔需要話太high class
夠做LOL已經足夠用

如 閣下時間許可的話
可否代為列出建議配備
幾多 GHz CPU牌子、幾大效能Display card牌子、幾多 GB RAM牌子、咩類型底版牌子

價錢得宜合理即可
到時我會再自行斟酌

將感激不盡
EterNitY=) + 2 砌u lo mo機,玩u lo mo LOL A_A!

總評分:  Good + 2   查看全部評分

kenyeung525 發表於 13-7-23 02:28 PM
就我自己本身唔係想砌部專for打機既
只係想無聊同親戚朋友玩下LOL咁

如果決定係想換新機
可以到硬件區問
http://www.2000fun.com/forum-881-1.html

haha, 我答完先知這個不是硬件區, 好彩我都唔係就咁出張list
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-20 11:03 PM , Processed in 0.042475 second(s), 11 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存