2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 C9 第九大陸 <天下無招不破—唯快不破> 暗殺者。雲隱神行 ...
go

[心得分享] <天下無招不破—唯快不破> 暗殺者。雲隱神行   [複製鏈接]

笑傲無雙 玩過星曲WEB

哈哈,轉眼間,由開服玩起,已經有差不多一個月既時間。
我一開始選擇左遊俠,無唸過轉邊個職業,原本想選神箭使,原因是我以前玩 瑪奇英雄傳 玩 凱。不過後來起視頻見到國服暗殺既表現之後,徹底改變我對暗殺既觀念。原來拿著武士刀或是短劍可以這麼 強大 的。
那是一種 控制 的力量。
最後我選擇左呢條路,系好難行,不過練好了,天下無敵

接下來,我們一起講下 暗殺者 的特性、優點、缺點。(唔好理官方果段FF文字><)

**********暗殺者的特性**********
1.速度快
2.注重控制
3.主要近戰,有時會放一兩下箭
4.經常用腿部攻擊
5.非常非常非常非常非常注重 連招 !連招就是暗殺者的中心

*********優點**********
刷副本:可以用影鞭將敵人通通拉過來,然後落星踢,清怪。而且攻擊速度快,移動速度快,雖然沒有很多AOE(範圍技能),但是刷副本絕對不差於戰神、鐮刀等等。刷副本可以用一招好9既方法:如果你起高處,用抓拋將敵人掉落去!
常用副本招式:影鞭、強空爆發、地盾移爆、血刃、落星踢、半月踢、旋風踢、半月斬、回身踢、素堂腿、爆炎射擊 等等
本人打副本常用做法:影鞭→落星踢→回身踢→半月斬→血刃......等等等等
最重要系 影鞭+落星踢,其他自己連
老實講:C9副本唔需要連招,有當然好,無都無問題-.-''→→→怪物智障

PVP下面會慢慢分析,因為會講比較多野。

**********缺點**********
刷副本:唯一缺點打副本系範圍技能唔夠,得一兩招。

PVP下面會慢慢分析,因為會講比較多野。

***PVP***
我一開始玩暗殺者pvp簡直想死,好想放棄。後來遇到一個國服暗殺師兄,可以話系我師傅。之後苦練上去,慢慢開始有動力玩暗殺。我記得一開始用暗殺pvp對住劍聖果陣,完全系技術性擊倒,我行都行唔到,比人一刀一刀大大力劈落去。我果陣好憤怒,覺得好唔公平,劍聖速度快,打人大大刀劈,唔似得暗殺細細刀劈人,好似無力甘。果陣打10場輸足10場。我記得頭40場都無贏過,全輸了。輸足40場,系我最想放棄暗殺既時候。好次打神箭甘,一開始比人屈遠程,一箭一箭射埋黎,中埋箭雨+之後既箭頭=死得。不過後來苦練,就開始感受到暗殺者既威力,可以話系 好強大。

玩暗殺者的要求:
1.反應快
2.電腦操作速度快
3.技術好
4.抓緊機會,因為你無其他職業甘多機會
5.不怕輸,只怕沒勇氣輸
6.非常有恒心練習

PVP優點
暗殺者如果練得好,PVP連到人就已經好著數,比如劍聖,你引到距強閃玩之後你再連落去 距無得走,相信練好連技既話距已經可以無一半血以上。高手暗殺者可以無限連,連到你死為止。不過個人推介短、中時間連技多過長時間連,因為你往往會發覺起練習場同Richard仔練既話可以練到好長,實際PVP實戰既時候根本無甘多時間比你長連,對方隨時有可能強閃、反擊。
所謂 一個起功夫學堂練習10年拳既人,總不夠一個起街頭打鬥3年既人
暗殺者可以控制對手,甚至高手暗殺可以玩弄對手,玩到對手自己都覺得比人玩緊。
暗殺者講求 連技 ,呢兩樣合埋一齊已經好強大。
暗殺者好多技能都可以踢起對手,有人唔明點解暗殺者既技能大多數系可以踢起對手,或者令對手短時間浮起空中,其實系想製造機會比你連招,例如 落星踢,踢完之後你會發覺對手浮起左,呢個時候你可以選擇繼續旋風踢 或者 接回身踢繼續連落去。重有好多招式都可以甘。
暗殺者系唯一一個職業練得好既話可以隨意連,無固定連招公式。當然一開始練一定要練好連招公式裏面既連技,不然說什麼隨意連技也是廢話。

PVP缺點:
暗殺沒有其他職業那麼 大行其道。什麼意思?比如劍聖,你見劍聖每一招都很大力,很剛硬,暗殺者講求敏捷,招式固然沒有劍聖那麼剛硬、直打。劍聖一次連得唔好可以第二次再黎,暗殺者可能無呢個機會,因為第二次可能你已經比對手打死左,或者比人連緊。所以要抓緊每一次機會,一次機會已經足以令對手輸。另外,暗殺者可能無元素那麼多範圍技能,可以落雷、火球,而且高攻擊。暗殺者靠連技制勝,相對地操作難度比其他職業難很多,可說是很大挑戰。連得不好,機會抓得不好沒有盾牌給你做檔箭牌,只能走位、強閃、反擊 等下次機會出現。

PVP連招:
來到重心地帶了,哈哈。如我所說,暗殺者要求 連技 和 快,接下來我們一起看看暗殺者的連技~~~
P=普通攻擊 T=踢

1.瞬步抓飛→疾風T  
過程大約是shift+space***先按shift,後按space***,然後到到目標前面的時候按鼠標左鍵,接下來立刻space→F,多多練習,自然會習慣

2.落星T-疾風T
這個有點小技巧要留意,如果你就甘落星T然後space+F,很大機會連不到,所以當落星差不多完成後,請把鏡頭轉左→跳起→然後F+鏡頭轉右)→雖然看似複雜,但練熟了很容易

3.半月T-PPP-F-P
這個要多留意,半月踢之後千萬別急着劈人,等對手的身體和你的身體在空中平衡的時候,再劈下去,頭兩下劈比較容易,很多人連不上第三下,是因為沒有鏡頭沒有由右轉左,多練習,練熟就行。打完三下之後就立刻F,踢對手落地,距會浮翻起身,然後再P,可能再接上 落星踢..........

4.半月T-PPP-F-翻滾抓
和上面一樣,只不過沒有最後一下P,而是按 shift+E接上丟敵人出去~

5.半月T-F-翻滾抓
半月T之後立刻F,不需要PPP

6.半月T-PPP-翻滾抓
PPP然後不用F,立刻shift+E,不過個人喜歡踢多一下,多一次攻擊傷害

7.半月T-PPP-F-P-落星T-回身T-聚齊射擊-翻滾抓
回身踢之後立刻用弓射敵人,然後立刻shift+E

8.半月T-PPP-F-P-落星T-回身T-聚齊射擊-瞬步抓飛-疾風T
主要就是不用翻滾抓,改而瞬步抓飛→疾風T
這個比較難,要多練習

先介紹上面8套小小短連,遲些會繼續更新連技招式。其實也可以google得到 >< 這是國服師兄教我的一少部分
先不要急練習長連,練習好短連自然練習長連既時候容易百倍。

另外想說一下,攻擊速度對於暗殺非常重要,最好有113攻擊速度以上,連招會順利很多。有時候未必系技術問題,而系攻擊速度問題,導致連招困難。

暗殺者有三招buff,pvp剛剛開始、打副本的時候請多多使用:
1.疾風步法 →提高移動速度
2.覓血 →提高暴擊
3.荼毒 →非常有用,刷副本的時候添加額外傷害,無視敵人防禦

最後分享一下個人的屬性、好讓各位暗殺師兄參考~~~
戰績不好><請見諒
c9 stat.jpg

**********本文會陸續更新**********
遲D分享埋配點比大家~~~
如果各位師兄想同小弟交流、玩下PVP既話,不妨遊戲內找我,或是post自己的名字,一起玩玩,練習PVP.
PS. 本人絕對不是任何高手。

今次分享大概到呢到,感謝一眾師兄、2000fun網友既支持!
無論什麼職業也好,最重要還是 實戰 和 練習!!!

比個讚你

十週年勳章(賀詞)

排版好點會更加好^^

十週年勳章(賀詞) 笑傲無雙

初頭我都想玩,但係睇完官網D FF文,當堂冇晒性趣

5.不怕輸,只怕沒勇氣輸

相信就呢點, 冇幾多個人玩到…

正~~我想要 刀娘攻略,,真係唔識打PVP。-O-

我都係用暗殺 開頭玩PVP玩到真係想放棄 但係睇下影片又覺得幾勁 我想問下暗殺要攻速定爆擊好?

\

回覆 仁者暗帝 的帖子

暗殺攻速比暴撃重要好多,因為暴撃起PvP 既作用無攻擊速甘大,連招都系靠攻速。

回覆 wilsontse_CY 的帖子

SOR呀....刀女未出.....我未玩,寫唔到文住...

即係把47把劍要用 [速] [氣]?定攻速有113就夠定高d好d?

回覆 仁者暗帝 的帖子

其實攻擊速度同技能無關係,攻速高技能唔會出快左,關鍵系普通攻擊。攻擊速度會直接影響普通劈人既速度。
我把劍系47 路易德單手劍,攻速洗到4.8%。
普通連招既話113已經可以全部連招,不過如果你想打得快d,速度快既話,可以繼續加攻擊速度。
不過唔需要兩件裝備都整攻速,因為遲d會出時裝靈魂+攻速,到時候125-130攻速唔系問題。

真係難得有咁熱心既玩家! 好熱血呀!

回覆 johnathan135 的帖子

而家升到攻速115真係打快好多~ 重有你講果D連技好洗得~只係用頭果幾招打而家差唔多場場都拎EX!

回覆 仁者暗帝 的帖子

哈哈,遲D我會更新埋更多連技 同 防禦方法!
其實有個比瞬步抓飛更快既起手方法....不過技術要好高先做到.....我遲D會連同其他技巧一齊po出黎

回覆 johnathan135 的帖子

瞬步抓飛→疾風T  e招我連唔到-.-瞬步有冇話要升到幾多lv? 重有你d技能加邊幾招同幾多lv?

禽日入去睇人打pvp 有隻暗殺真係連招連到冇得輸-.-

回覆 仁者暗帝 的帖子

其實你連唔到可能系因為你唔夠快,我自己試過動作真系要超快.
不如你起遊戲加我好友,明天我示範比你睇

我買錯哂裝  我全玩爆擊-.-

可唔可以寫埋暗殺者ge學技流程,,姐係學邊d先邊d後

我想知D人點用 shift+space 閃到人面前捉  禁極都冇反應.....
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-27 07:35 PM , Processed in 0.039051 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存