2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 C9 第九大陸 PVP平衡問題,個人一D數據 !!! 平衡強化不平衡裝~ ...
go

[疑難雜症] PVP平衡問題,個人一D數據 !!! 平衡強化不平衡裝~ [複製鏈接]

玩過星曲WEB

你唔洗測試 我就今日同FD測試左

基本上 C9 PVP 大多數係算你 本身裝唔算強化同屬性石

你用綠裝識品同一個藍裝識品攻擊力影響左好大

加上測試公會技能 對PVP 係有BUFF

如果你攻擊係24XX-2500攻擊力 你打一隻橙巨盾聖騎 你接全技 你只可以打佢 3/10 血左右 ((不算魔攻))((不無限平A))   你攻擊力出技能最多打出28X-13X  會出現超多 灰字打出2X-8X攻擊力 打到10HIT以上你攻擊力打出(8X-100攻擊力)  你接2次技你就會無晒MP~~~

24XX-2500攻擊力 機本上係要有1藍裝武+1綠裝武      ((以上數據係劍聖打))  當你用白武打會出現 1HIT 1XX攻擊力
如果咁係好平衡裝備我念好多GAME 好平衡

到講劍聖用上金武 全身藍裝 攻擊力((29XX-31XX))

只要接上1次用技能 反格 ->踢->僵直刀->跳刀  小升龍     打一隻 5025防戰神 可以打到 70/100血

對方沒有強閃下 僵直刀->跳刀 ->小升龍 ->大升龍->無限平A打 對方沒掉90%血左右

同樣劍聖用上藍武  反格 ->踢->僵直刀->跳刀  小升龍     打一隻 5025防戰神  可以打到 35-40%血左右

對方沒有強閃下 僵直刀->跳刀 ->小升龍 ->大升龍->無限平A打  直到有第二次強閃 對方沒掉 75%血

以上數據可能本人接技不太強   但係可以講 對新手 裝備影響係好大

以上個人數據表示出 C9 PVP 係算你 機本裝不算強化, 防同血 平衡影響不太明顯我無點樣囉數據 !!!!!!!!

有錯你可以大家係到講一下`~~~~小弟最記得係一開始我用綠武劍聖打一隻 金武巨盾聖騎 接技頭6HIT左右 18X攻 到8HIT左右打出90-12X 灰字只有2X-3X

鐮刀 同上打一個5025防戰神 用藍武 出大技打掉45/100血左右  用上金武光是出大技打出傷害是65/100左右

對同等技術/大家新手 裝備影響傷害/防 影響係好大!!!!!!

我數據只係攻擊力,仲未深入去睇血/防 係PVP 平衡  ((但係以上面數據睇綠武<藍武<橙武 平衡真係唔係好得))

平唔平衡 真係好多人有唔同意見~~E個只係我個人數據  以50LV算 個人感覺 橙武影響係超大~~聖騎/劍聖用橙武
影響攻擊同防數據都有仲大影響     ((重新一次講只係本人數據))希望會多D人做一D數據睇下係唔係真係好平衡~

但係版主講平衡~我就唔係咁感覺到,佢平衡只可以做到算裝不算強化

打個比如就係1個全身藍裝強化最高 同一個藍裝強化+0 無分別   

全身:::綠裝打藍裝影響係好大  到未來 全身藍裝打橙裝影響都係好大  ((以上面數據睇))

如果你地唔信D 數據  可以自行找朋友一起測試  裝備影響有幾大~~~

C9平衡就係叫你 你同佢一定要係大家藍裝比平衡你唔算強化數值.但係你綠裝打藍裝咁樣就比唔到咩平衡比你
你要綠裝打金裝巨盾 我念你要用接晒全技加3-4次無MP 應該可以打得死!!!!!!!!!!!

C9平衡只在於大家同一層次裝備,唔係大家唔同層次裝比到平衡你~~~~~~~

做E個數據我晒左好多時間,同朋友仔一齊幫手~~~~~            如果真係幫到大家就推一下POST!!!   

以C9 E家咁人流我念都9死一生咁樣睇下去 C9 唔會長命得去邊 !!!!!

有一點我可以補充
所謂的平衡...對於同一水平的裝備也有影響
也就是裝備屬性...對於有錢買裝改屬性的玩家...PVP是十分有利
同一件綠...兩個都用物攻...當甲方全部用+力量的裝備...乙方卻只有一半裝備是+力量
甲方自然有較優勢...可惜...這並不會被平衡
如果是藍跟綠比較...藍裝的隨機屬性更多...自然可以令自己的攻擊/防禦更強
可是角色基礎屬性好像容許一定的差距...但這是最破壞平衡
例如...力量相差200...攻擊力相差可以是500...
再考慮體力差距...防禦力又相差500...
這就是說我打人不痛...別人打我卻很痛

算吧啦, 早就覺得C9唔平衡
講DN出平衡的確係好遲, 但真係做得好過C9
可惜DN收X了, 唔知有幾多人會返去玩最後幾個月呢@@?
我一套藍時裝50LV@@
結果咁就無左, 黑橙果然黑橙

要去玩DN就去玩國服, 盛大自己出, 唔會俾佢死AOA

我入P場睇過其他玩家...完全睇唔出有咩技術...
全部22000血...扣人下下上800~1200...連2xhit之後冇野睇...
突然來一隻超硬防...一隻打死三隻...連佢一套最多扣佢3分1血...
我有玩過game係可以調整傷害比率...
不論高Lv...低Lv...任何裝備...都可以公平競賽...

不過...都唔可以完全怪橘子...始終橘子只係代理...但係代理得好...也不應有工作室出現
而且...一隻做好平衡ge game係唔應該俾裝備影響到

ledahdeath 發表於 13-8-7 11:53 PM
我入P場睇過其他玩家...完全睇唔出有咩技術...
全部22000血...扣人下下上800~1200...連2xhit之後冇野睇...
...

咁樣真係會無錢搵/ 搵小勁多
但如果佢要分藍武金武, 不如真係玩返強化...
點解? 原因就係金武唔夠平民化, 而且代理根本搵唔到食 (因為強化對PVP無影響)

除非佢出箱抽金武, 咁樣更加唔平衡=]

十週年勳章(賀詞)

大陸高手走左姐

外(美服、日服) 好多高手 係一套連技連死你

人地重點唔係技能 係招與招之間用普攻 連績技能去接技 所以唔會無哂mp 但又殺得死你

不過用傷害屈人 確實有好多

例如劍聖三刀流 等等

回覆 sunnylimax 的帖子

金武係有箱抽...聽聞用石英換果個箱可以抽到...
不過唔洗金武...識洗屬性已經可以屈死人...
而洗屬性果粒卵只可用點買...

不過可以調整傷害比率隻game仲生存緊...
而且日日都有人放錢落隻game到...
仲係橘子代理...

ledahdeath 發表於 13-8-8 10:00 AM

金武係有箱抽...聽聞用石英換果個箱可以抽到...

石英抽得出幾多把, 講真, 要做到人人有先叫平衡 (而且代理無錢收

本來強化系統就已經係好事

改用武器限制, 如果得一把, 真係千金難買

強化就唔係同一回事

如果改用強化系統可能會比較平衡...但一樣會有人用防爆石...買game幣...洗武器
我玩左咁多年MMORPG...好ge平衡系統會在PVP時平衡玩家角色能力數值...
雖然角色之間都會出現差異...但係會將攻防拉近...而且唔會連22下就完一場
諗都諗到啦...要有22combo有幾難?

ledahdeath 發表於 13-8-8 12:22 PM

如果改用強化系統可能會比較平衡...但一樣會有人用防爆石...買game幣...洗武器

你強化系統, 都可以減小係PVP既加成
例如+1= 20攻, PVP +1= 15攻

咁樣入手會唔會簡單+平衡左?

咁樣的確簡單左+平衡左...

不過呢隻game 強化上限又係令一個問題...
武器強化上限係20...平民都只會用+9
而呢隻game +9係+0數值ge2倍
所以強化制度都要改下...先可以平衡

ledahdeath 發表於 13-8-8 12:54 PM

咁樣的確簡單左+平衡左...

我舉例姐
咁有錢一定要勁D, 好合理

就算DN之前上限係+15, 冬婷姐姐都係+13姐
明顯地係好小人加到頂..

平衡真係睇開發商, 個人覺得+20係無問題
如果佢PVP係計強化, 我都可能會+到13,14 (當然係要有人流支持既GAME

講到尾, 最終都係睇遊戲商點控制個比率
而C9明顯地做錯, 自己放棄強化制度

如果PVP係計強化....我都會去加...不過強化ge數值要減一減...
不過隻game如果真係好玩...平衡又做得好...
又點會怕冇錢賺...

ledahdeath 發表於 13-8-8 01:11 PM

如果PVP係計強化....我都會去加...不過強化ge數值要減一減...

可以放棄LU, 隻GAME收X了- -
仲要等到822先更新, 黑橙真係有佢一套

如果佢話第4大陸等到815, 都有人會等既, 而家? 唔洗再諗囉

我有所謂...因為有新人俾我帶
本人刷副很強

ledahdeath 發表於 13-8-8 01:23 PM

我有所謂...因為有新人俾我帶

咁都仲玩落去= =
人流唔支持好多野..
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-28 01:16 AM , Processed in 0.036693 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存