2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 英雄聯盟 LOL [爬分心得] 唔好再抱怨運氣 有實力一樣能carry ...
go

[其他攻略] [爬分心得] 唔好再抱怨運氣 有實力一樣能carry   [複製鏈接]

本人白金1
開個舊帳打頭10場 (本身嬴1輸2 hidden elo應該1200以下 我當銀5區啦)
一開始好明顯遇到2個傻仔
上路起手打野刀 我食藍BUFF 佢望住我食仲想吸我經 我地紫隊丁佢返去上路唔理
我食完 先返上去
汎你都知 傳送重生 起手拳套+2水
唔洗問呢2位比人打爆
中路好彩係正常友
上路嘉文狂殺 趙信 對面下路都殺到爆
點解就嬴唔到?
顯而易見 嘉文出裝 去唒殺人果邊 又唔多幫隊友 剩係識係上路單機殺隻初級電腦
銀區d人又唔識call龍 揀英都揀到糊塗
想當初froggen打台服 佢全路崩 但係憑住佢既冰鳥操作 一樣carry全隊
點解你唔得呢? 因為你實力唔係呢一區之上

有一次殺左對面3隻 對面有1隻係下路推緊
我call巴龍 汎竟然同我講太早 真係早佢老鼠咩
不猶豫直接食 得3個人食 趙信我同中路
一樣食得好快 如果因為隊友呢啲無理既理由而放棄
就無左更多既優勢

呢篇比咁多位日日賴運氣既巴打

有時你盡唒力都輸左 就反省下自己做錯D乜 先會有進步
否則只會怪隊友 一直以為自己實際菁英外表鐵牌 一世爬唔上去
最好既例子就係XJ9 佢美服黎台玩
遇到好多種隊友 雖然係金牌卡左一段時間
但最後都係好快就打上鑽石 唔通佢真係場場都比人carry上去咩

PS: 好耐無黎呢區 約銀5既區既出裝出神入化 實在難以想像銅區
有人話用易大唔信 有時間打埋剩低果6場用其他英貼下

------------------
補充一下 呢篇唔代表我否定運氣論
隊友掛機 專業送頭 呢啲係無法避免
如果要我評價 實力: 運氣 我認為7:3 或8:2
能上去既 就一定上到去
可能你實力真係勁過對面
但係你唔係超人 唔係神 可能會有啲小失誤導致你都有份送頭比對面 / 輸團戰
與其罵隊友呢樣果樣 不如令到自己下次做得更好仲實際
祝大家爬分愉快

提升個人實力既方法:
1) 多打solo rank 提升個人實力與經驗 (反覆檢討)
2) 睇實況/比賽睇英雄操作,展現的意識等

ad 推薦: 香港 何秋-神手貴-LOFS , 台服 bebe- gamania NL , 韓國 MVP ozone imp , 中國 Team WE 微笑-皇族Uzi , 大師兄doublelift
sup推薦: 韓國 mata - madlife , 中國 xiaoxiao , 台服 mistake greentea
top推薦 台服stanley 韓國shy 中國PDD 歐服 wickd 美服voyboy
jg推薦: 香港 無法避免 , 韓國 cloudtemplar-insec 中國諾言 台服tps ohreal 美服XJ9 歐服diamondprox
mid: 韓國faker rapidstar , 中國若風, 香港toyz 歐服 froggen. xpeke

放鬆得黎又學到野就睇tps godjj 同gg3be0啦
好多外國實況/轉播等youtube都有

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖) 笑傲無雙 忍影世界 玩過星曲WEB

如果唔係用易大師既話我會考慮相信

黃米奇 發表於 13-8-12 11:25 PM
如果唔係用易大師既話我會考慮相信

我以前好廢既影片 請笑納

btw 如果你覺得易大op大可用佢打上鑽石

之後打埋果6場再遇到初級電腦既隊友就補充下啦

香港S4 靠你喇            

冰鳥個個系咪指依段
三路崩就真系三路崩 但系到最後好似都系輸bo

真系諗吾到身為ad食得咁少兵((我講汎小姐

岩啊,你自己都咁講
佢都遇到好多種隊友,係金牌卡左一段時間,咁姐係證明左係好難先carry到,佢都咁勁啦 都係要卡係金
呢隻係team game,有咁既實力都冇用,最後會上到去係岩,但當遇到雷友又咪係要輸
你呢場carry到又點,下場再遇到好似呢2個人咁 我唔信你會贏
我係ng場都同唔少白金既人打,實力真係同我差唔多,冇咩話特別carry

呢段小小既文字係比d以為上左白金真的以為自己可以carry成隊既人睇

我真係冇菁英呢個實力,不過起碼唔會差都係銀,金 p.s係金,慢慢打上去

有正常友仲出聲?有實力係可以CARRY  呢個我係認同  上次4打5我都照嬴到
但係如果三個白痴仔一樣冇春用  
我地遇個啲通常係咁

一正常 四腦洞(慘過走場  不停送)  對面  五正常

可以有人只系想上銀區/金區
你用froggen XJ9黎比較會唔會誇張左D
佢地都系鑽石/菁英玩家

PS: 銅區.銀區~運氣同實力一樣重要

笑傲無雙

講真LOL 係一隻運氣GAME,根本冇人可以勁到1個打5個。
正個例子比你,當你係新手,你4個菁英隊友。
                      當你係高手,你4個智障隊友。
如果話我GE例子係錯,可以留名比我,我叫9個FD同你打場自定(計埋我),睇下隊友(運氣)緊要OR 1個人(CARRY)緊要。
唔係作大,係真人真事

十週年勳章(賀詞) 笑傲無雙 忍影世界 玩過星曲WEB

其實有部分認同既
有能力的確可以CARRY
鸁定輸就睇下自己隊雷的程度和對手隊雷的程度的比較

kennthii333 發表於 13-8-16 06:28 PM
講真LOL 係一隻運氣GAME,根本冇人可以勁到1個打5個。
        ...

又冇話1個打9個既, 不過你有冇睇過doublelife係銅牌玩既片?

仲有, 跟據"LOL 係一隻運氣GAME,根本冇人可以勁到1個打5個"既講法
菁英果50條友跟本就銅5實力, 只不過佢地一世好運遇到D好既隊友 笑撚死人咩

season4 香港人奪冠有望啦, 有你呢個香港之光係到

PS. 我完全有自信1打9打唔贏.. 唔夠運啊我

kennthii333 發表於 13-8-16 06:28 PM
        ...

運氣,唔好搞笑la,打rank講運氣只不過係輸左安慰自己
以你講法,個個打rank打左上去果d唔通都係垃圾???

arkin102267 發表於 13-8-16 03:25 AM
冰鳥個個系咪指依段

悍戰台灣服....

佢應該係一路打一路喊: 救命呀, 使唔使咁伏呀!

回覆 hk19972003 的帖子

wo fku fku wtf is that this team is so suck
everyone is noob

話說我成場比賽睇晒 我吾知系佢狀態不佳定點 成場比人壓住黎打
同埋佢好似有個雙排sup 吾插眼- - 吾通美服高手黎到台服睇吾起人

arkin102267 發表於 13-8-16 03:25 AM
冰鳥個個系咪指依段

佢打solo/duo玩左好多場冰雞 唔係呢場
我引象中果段係打到好後期 紫隊黎 靠一場近巴龍左右既會戰嬴
果陣有睇開就知
從來無人可以保證到場場嬴

cyruscyrus30 發表於 13-8-16 10:25 AM

岩啊,你自己都咁講

有好多人打上鑽石V之後一直升唔到上去
仲要係咁輸 WHY?
佢地可能係一時受到刺激打上去
可能係運氣打上去
最後校園排名低咪又係要淪落到要同金牌仔排到
我係白金區見過唔少鑽5 東巴啦

反反轉黎講
XJ9 佢就算有一段低潮期卡係金牌
佢都係好快可以打上去
唔係講緊長期都唔上唔落然後怪隊友果D
其實XJ9都唔算一個好例子, 佢係外國連呢到線就好高PING

DAMYUD 發表於 13-8-16 10:42 AM
有正常友仲出聲?有實力係可以CARRY  呢個我係認同  上次4打5我都照嬴到
但係如果三個白痴仔一樣冇春用  
我 ...

咁呢啲係無辦法
froggen落黎打都唔係場場嬴
所以我無完全否定運氣論
BTW 全港全台人都成日賴運氣
係咪你地場場都係遇到4個傻仔先?
咁你可以搵雙排
其實開口閉口話比人雷果啲有好多場都係有正常友(或者係carry友)不過輸左

kenzzzz 發表於 13-8-16 01:42 PM
可以有人只系想上銀區/金區
你用froggen XJ9黎比較會唔會誇張左D
佢地都系鑽石/菁英玩家

佢地係知名人士
要舉例都係舉到呢啲
起碼講左有人識
舉D咩白金,金牌既無乜人識講左都無人信~"~
要解釋呢個道理太難
假如你依家係銀V
當你打上左金V -金I 果陣回望番銀V 你就知幾易打
我S2 最低700分 低端場經歷唒
最重要既一點係 一直怪隊友唔會令自己實力有進步

...

從來無人叫你一個打五個
carry= 帶領勝利
你一路順左 你就要去各路帶風向
隊友幾廢都好 你帶到佢有裝 經濟嬴人 佢自然都會做到啲野
LOL係團體遊戲
你自己心諗下有幾多場你嬴線打爆左對面對面靠JG靠MID 係咁GANK你嬴番你轉頭?
只係掛住自己條線 唔跑線既 就無野好講啦
btw 以上最多都可以提升勝率 唔代表實嬴
幫隊友肥左仲要指揮.. 如果唔係一個傻仔亂開團戰 比人單捉都係輸
至於你既隊友係唔係場場都係1個精英4個銅牌級 你心知有數 唔洗我多講

輸左 有時間去怪隊友 不如反省下自己有咩地方可以做得更好 更carry
你既目標唔係場場嬴 勝率>50%就得

PS: 大部份online game 都係講求團隊合作 隊友係必要既 好似你咁講 你真係可以唔洗打機
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-28 07:33 AM , Processed in 0.035858 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存