2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 電腦硬件及砌機交流 求5000樓下貨真價實既機 !!!
返回列表 發新帖 回覆
go

求5000樓下貨真價實既機 !!!   [複製鏈接]

其實一講電腦 我把鬼火 買果時 係呀哥幫我買既  初頭諗住好勁啦部野 買左4580$  可惜張list就唔見左啦
但最記得張顯卡比人昆左好多 GT620 本身已經係廢野賣千4  後來我上網check番個價係7百幾左右
昆左一個W  果時小弟無知 比人昆都好後悔 所以呢次買機 我會自己一個去買

價錢只能定係5000左右 希望得啦

要求係玩vlan game 果時開場 唔會 負荷唔到跟住就變成咁樣:(

比人昆左果部電腦 就係之前玩vlan 唔知係唔係負荷唔到就燒鬼左定唔知點
跟住就開唔番機....  個幾月前都整過黎 整左4舊幾水

就琴日又壞左   跟住我灰左 條友死都賴VLAN 呀 信雷呀果D野 因為去得盡 所以燒
係呢個幾月  我就信佢啦  所以係整完之後一排都無係VLAN開場 ---> killing floor 20人場黎

點知又無啦啦琴日壞左  真係!@()#&!@  

雖然壞左  但到至今 我都想知個問題出係邊???  

最後就係想砌一部  玩到bf3 ld2 瑪奇英雄傳 開到最高畫質

仲有順帶一問 有咩GAME 推薦好玩 類似BF3 多人連線玩既GAME

另外想開ser 係唔會再有上邊果個問題發生 !!!

新手買機 之前都係呀爸 呀哥帶我去買電腦
大個仔 自己去買  所以再問清楚   

1. 我買電腦果時  係唔係 將大家比我果個list 比佢  問佢可唔可以比到呢個價錢我
如果得就買  唔得就另一間?    差距200~300蚊買唔買?

2. 其實電腦鋪所有果D PLAN  係唔係先有保養期  我突然比張list佢汁 會唔會無?

3. 買果時仲有咩要注意?

突然想加幾個問題!!

1.本身呢我係64bit 正版win7  如果入落新機 得唔得架?  係唔係會問我是否轉移去另一部電腦咁樣?

2.另外我壞果部機 係8GB ram 可唔可以柝出黎裝落新機?

3.舊機 有好多要用既資料 如果叫砌機果條友 幫我入埋落去新電腦 大約要加幾錢?

如果自己入 係唔係插個硬碟落新機 就得架? 但入邊又有window....

4.如果要比佢搞埋入資料呀之類麻煩野  洗唔洗搞成日先攞到新機 而且入邊有晒舊資料?
包埋裝埋WIN 7 呀 一次過番屋企用得?  但一般咁樣搞法  手工費會唔會好貴?

5.本身顯示卡我比較清楚GT GTX果類既nvidia   邊隻較強 但其實我都唔係好識分
仲有硬係覺得GTX果隻比較係打機FEEL 但同級下其他顯卡又同佢有咩分別?

有無大約價錢比到我?

本人以前同你一樣 唔多識電腦,用貴價買埋D垃圾
打機好似受罪咁,心感同情
基本上你去黃金買料,唔會困到你D乜野,價錢唔會相差得遠
保養一定有,唔洗擔心
Win7正板的話,可以裝番洛新機,But安裝要用電話認証
Ram有分DDR2同DDR3 一般DDR3都可以用得番
nvidia係顯卡既廠商 GT同GTX係型號 GT係入門新手卡,打機唔洗諗
你要打機流暢要中價卡,1000走唔甩

srman0213253 發表於 13-8-18 07:31 PM
本人以前同你一樣 唔多識電腦,用貴價買埋D垃圾
打機好似受罪咁,心感同情
基本上你去黃金買料,唔會困到你D乜 ...

純發洩
我果2條都係ddr3黎既 應該得
但係呢果次就係 係黃金買!! 不過真係昆人店黎 之前呢佢賣比我 唔知昆我
仲要呢 佢條咁既load機 閃下閃下果粒燈  無左條線 格幾日後來諗住上去問佢攞番
佢仲屈番我轉頭 呃佢條{線}!!! 要求我攞番部電腦 去佢果到當保養 跟住幫我免費插番條線
我住屯門咁差遠唔通又托過去呀?  大佬洗唔洗呃你條線呀~ 做生意做到佢咁 唉
聽我呀哥之前再去 已經汁左啦佢間咁既垃圾!!

其實我問錯左少少 應該係話GTX同其他咩DI-R7850TC HD7850 Twin Frozr 2GD5/OC 2xMiniDP/HDMI/DVI 2G GDDR5   呢同級 但唔同製造商有咩分別? 邊樣較佳?

GTX係nvidia,叫N卡
HD7850,4位數字係AMD既,叫A卡
分別2間廠出

srman0213253 發表於 13-8-18 08:39 PM
GTX係nvidia,叫N卡
HD7850,4位數字係AMD既,叫A卡
分別2間廠出

咁其實係唔係都無咩分別?
有無話咩突別D既賣點?

2者誰較適合打機之用?

alanotmt 發表於 13-8-18 08:46 PM
咁其實係唔係都無咩分別?
有無話咩突別D既賣點?

將推出既大GAME (BF4)
會對A卡針對優化
每隻GAME對2種卡都有唔同優化

俊!~ 發表於 13-8-18 08:49 PM
將推出既大GAME (BF4)
會對A卡針對優化
每隻GAME對2種卡都有唔同優化

咁如果玩BF4既機 我5000蚊左右 玩唔玩到中高?

回覆 alanotmt 的帖子

5K連win 7 好肯定玩唔到流暢

齋係張顯示卡最起碼都要用到GTX760(大約$2K~2.5K),HD 7950($2.3K~2.6K )

還有i5 CPU+版  $1.9K

火牛最小都要用500W  $500~560

所以如果你玩BF4 開 最低特較 5K連win 7還好勉強砌得到

大鐵 發表於 13-8-18 10:03 PM

5K連win 7 好肯定玩唔到流暢

姐係5千幾連最低配置都無?....

但係我係呢到見到 http://www.game-debate.com/games/index.php?g_id=3060&game=Battlefield%204

十週年勳章(賀詞)

打機有顯卡就OK

不過要睇番係咩型號,吾係話打吾到

極樂 發表於 13-8-19 12:09 AM
打機有顯卡就OK

不過要睇番係咩型號,吾係話打吾到

跪求LIST

AMD X4 740X 65W FM2 PIB                    HK$540.00

ASROCK A75 FM2A75M-ITX MB             HK$599.00(sorry 睇錯版大細)
ASROCK FM2A85M-DG3 MB                   HK$520.00

SUPER FLOWER  500W 80PLUS GOLD 12CM P.S            HK$399.00

WD5000AAKX 3.5" 500GB 7200RPM 16M SATA III           HK$386.00

L.G GH24NS95 24X SATA DVDRW (B.P)                    HK$130.00

SAPPHIRE HD7790 1GB GDDR5                                HK$999.00或

XFX HD7850 1G DDR5 HDMI                                       HK$1299.00 (用料有小小保留)

機箱自選$250
                                                                                            HK$3303.00(HD7790)
RAM (現有)

大鐵 發表於 13-8-19 08:25 AM

AMD X4 740X 65W FM2 PIB                    HK$540.00

CPU係邊行? 我唔係好識睇D型號...

AMD最入門嘅4核CPU

效能當然唔可能同I3 I5比

但至小好過INTEL hk$800以下嘅CPU

大鐵 發表於 13-8-19 08:42 AM

AMD最入門嘅4核CPU

我壞左果部就I5 配廢卡
如果最入門推 7850 會唔會唔夠推...?
3303 仲有1500蚊鬆D 剩

會唔會考慮提升下CPU 轉用埋7850?

十週年勳章(賀詞)

Xfx 真係有保留

推卡論不存在的!

你講到你之前壞係i5 CPU 還是底版?

如果你只係壞底版咁就唔同講法

但係粒i5 係i5 750~760?  還是i5 24xx或i5 34xx?

一定吾會係配置上出問題
你廢cpu配勁顯卡吾會有問題
何況你而家係i5配廢卡
吾同配備只會影響效能
吾會話整壞部腦 你放心啦
如果你要用番舊機啲料
建議你dl個cpuz軟件
Up張圖上泥吧

十週年勳章(賀詞)

放心 無推卡論

srman0213253 發表於 13-8-19 01:22 PM
一定吾會係配置上出問題
你廢cpu配勁顯卡吾會有問題
何況你而家係i5配廢卡

最重要個問題我到E加都唔知係壞底板 定係 壞CPU....
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-30 08:37 AM , Processed in 0.035994 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存