2000FUN論壇

搜索
返回列表 發新帖 回覆
樓主: 啊諺
go

[閒聊討論] 火炮好on9-.-   [複製鏈接]

笑傲無雙

啊諺 發表於 13-9-5 04:32 PM
照你咁講 你好似覺得火炮好平衡咁

對於雙仗黎講都算係平衡,
我強調多次平衡呢個字係相對比較底下, 即係雙仗同火炮我覺得係咁高咁大
我強調多次平衡呢個字係相對比較底下, 即係雙仗同火炮我覺得係咁高咁大
要強調3次, 因為我發覺講黎講去都係玩捉字失.......

我再次強調多次 我同意某d 職業的確係比較弱勢
強調3次原因不解釋 參考此文 #7

回應#7 火炮可以做坦問題 雙仗唔得ge問題
冒險之路灰格 已在之前解釋過 不作解釋
而隻GAME 除左武器d裝無職業限制, 火炮武器 血防傷, 雙仗武器 爆速閃
剩番ge係彩色冒險之路
雙仗 (火炮)
4%防 (4%)
4%血 (6%)
11.6%爆 (14%)
30%爆傷 (30%)
12%傷 (12%)
10%傷值 (6%)

火炮同雙仗 係4%傷害值 換 2%血 + 2.4爆擊率
可能有人又話點解火炮2種屬, 但留意雙仗果個屬係多4%

我假設 傷害值6萬 爆傷係有200%,
2.4爆擊率係每40下左右多一下傷害
60000 x 1/40 = 1500
4%傷害值係
60000 x 1/25 = 2400
2% 血 當隻火炮好神有6萬血
60000 x 1/50 = 1200血

1500傷害值 + 1200血 換 2400傷害值
就算呢條公式係錯都唔差幾遠 !!!

加上如果講坦唔坦得 我唔敢講雙仗好坦過火炮,但絕對唔會比火炮輸蝕囉.
先天優勢 速度 同冒險之路 -CD 火隕石範圍技高傷配吸血 3% 拖住黎吸血一下範圍吸幾萬....
自己發掘下 雙仗d優點啦, 唔駛教埋點玩呀嗎 lol...

唔該真係比d 充分d ge 理由去說服我呢個又文失得黎又咩都唔明ge人ok?= =
唔好見到人地用得好勁就話果個職OP 先得架....
我唔係話我講ge一定岩, 但係我都係想要番個充份d ge理由姐 !!!

kam407  十分認同!!!!  發表於 13-9-5 06:49 PM

玩過星曲WEB

天生愛殺人 發表於 13-9-5 05:26 PM
對於雙仗黎講都算係平衡,
我強調 ...

對比起全部職黎講 平衡會否還在?

笑傲無雙

啊諺 發表於 13-9-5 05:31 PM

如果火炮同雙仗咁高咁大,
即使對比起某d 弱勢職業 唔平衡
咁點解要針對火炮 唔針對雙仗?

唔可以叫雙仗online= = ? 客觀少少討論番ok?
加上呢家問題係攻防公式唔正常, 造成單對單好多時都係鬥秒殺. 換句話講起手控埸 + 高輸出 形成比較亮點.
法書Dot技耗時間拉打未能發揮到威力. CD短ge技能優勢未能發揮到效果 等等問題....

玩過星曲WEB

天生愛殺人 發表於 13-9-5 05:51 PM
如果火炮同雙仗咁高咁大,
即使對比起某d 弱勢職業 唔平衡
咁點解要針對火炮 唔針對雙仗?

唔講公式得唔得 我無留意呢防面
杖高攻得黎起碼小血小防

回覆 天生愛殺人 的帖子

認同
"加上呢家問題係攻防公式唔正常, 造成單對單好多時都係鬥秒殺. 換句話講起手控埸 + 高輸出 形成比較亮點.
法書Dot技耗時間拉打未能發揮到威力. CD短ge技能優勢未能發揮到效果 等等問題...."

講開又講, 我覺得普攻同技能應該同時進行傷害(好似明將咁,如果冇記錯), 因為出技時普攻唔會打人咁變左普攻攻速一D 意義都冇.....

笑傲無雙

啊諺 發表於 13-9-5 06:00 PM
唔講公式得唔得 我無留意呢防面
杖高攻得黎起碼小血小防

其實雙仗都可以高攻高血高防
因為雙仗天生比火炮高傷
而火炮天生比雙仗高血高防

配裝方面雙仗一樣可以放棄番d傷害 揀d 防HP裝
同時火炮又可以放棄番d 血防揀d 傷害裝= =
無抵觸架~

玩過星曲WEB

天生愛殺人 發表於 13-9-5 06:07 PM
其實雙仗都可以高攻高血高防
因為雙仗天生比火炮高傷
而火炮天生比雙仗高血高防

印象雙杖係全game第3高攻火炮第2.0. ...

笑傲無雙

回覆 啊諺 的帖子

大家之所以覺得火砲比杖高攻都只係單純計 武器傷害,但 速度cd 快最高輸出果招出快d,  爆擊值3% 再加冒險之路15%爆傷, 而火砲係5%血同20%血, 另外技能傷害強化 都係輸出要計ge 因素。

笑傲無雙

BlueO 發表於 2013-9-5 18:04
回覆 天生愛殺人 的帖子

認同
"加上呢家問題係攻防公式唔正常, 造成單對單好多時都係鬥秒殺. 換句話講起手 ...

普攻速石無研究。 唔係太清楚作用係乜

回覆 aaxcc 的帖子

係咪搵唔到個網
http://www.doctorwong.net/
快D去睇睇啦
有幫助嫁

其實洗咩嘈 直接 叫條友 開隻佢所謂平衡既職 跟住 全身+10 同隻 同級 全身+10 既火炮打 錄埋片 佢每隻職都打得贏 咁米佢岩lor
如果做唔到 唔該收皮

笑傲無雙 玩過星曲WEB

啊諺 發表於 13-9-5 05:31 PM

平咩衡姐,又要玩其他職又要唔抵得火炮OP
又要勁又唔玩火炮,而家人地唔比你揀火炮咩,你自己唔揀,咁你講經咩
跪求閣下講D絕對平衡既OLG等小弟見識見識

笑傲無雙

夜小卒 發表於 2013-9-6 07:15
其實洗咩嘈 直接 叫條友 開隻佢所謂平衡既職 跟住 全身+10 同隻 同級 全身+10 既火炮打 錄埋片 佢每隻職都 ...

真係無嘈ge 必要 叫話火炮 op ge 人開隻火炮 揾唔同職 打番100場,錄片 100場都贏晒先講 , 唔係真係要收皮!!

夜小卒  又或者咁 你用曬唔同職 清1樣既副本 睇下速度同時間就知 究竟佢問題出係邊 副本團? 1劍1琴3炮夠曬 見到e句已經笑左  發表於 13-9-6 09:21 PM
夜小卒  我講既setting 基礎數值加成及其符合的條件環境  發表於 13-9-6 09:17 PM
天生愛殺人  D settings 係傾向於火炮 意思係 ? 咩野 settings?清楚少少ok? 你搵隻火炮比個 ID黎廢事一陣又話做馬特登輸 ok?  發表於 13-9-6 06:06 PM

玩過星曲WEB

黑薔薇 發表於 13-9-6 09:14 AM
平咩衡姐,又要玩其他職又要唔抵得火炮OP
又要勁又唔玩火炮,而家人地唔比你揀火炮咩,你自己唔揀,咁你講經 ...

絕對平衡就一定無呢樣野
只係火炮一定無呢2粒字

有睇巴哈都知火炮公認op 仲有咩好討論
我唔信你叻過哂巴哈d人 除非你最叻 得你諗到 人地諗唔到

笑傲無雙

以訛傳訛 咪就係呢D囉 又要人認同又講唔出理由 lol

你見解咁獨特咪去個邊post你個d公式囉 睇下有冇插你 你係到同我呢d業餘玩家懶叻唔係好威咋wo 有時間計埋呢d數 你拎呢d心機去讀書你呀媽一定好安慰

笑傲無雙

開番正身先講野啦 又要講又唔敢開正身 講唔掂走去開筆戰 真係好業餘呀你 得閒到開分身留言 ~~~笑!

其實火炮手先知自己既難處 當然其他職睇落去覺得好唔公平
個人而言都覺得有d偏向火炮手 但事實上 如果技能順序配搭得好 某幾隻職贏火炮都有機會
重點在於 了唔了解對方 同 大家都響同1基礎下
可惜個人而言 覺得火炮手 既基礎有點兒誇張

玩過星曲WEB

夜小卒 發表於 13-9-6 05:55 PM
其實火炮手先知自己既難處 當然其他職睇落去覺得好唔公平
個人而言都覺得有d偏向火炮手 但事實上 如果技能 ...

你唔好同我講火炮難處係起手慢 移速慢 攻速慢

夜小卒  e層有咩難處 你去問下d火炮手吧 反正佢地覺得同人pvp 有困難 利申:本人非火炮手 至於佢地用火炮輸係技術問題又或者係咩 個人不予置評 因為個人PVP唔太勁   發表於 13-9-6 07:08 PM
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-28 04:05 AM , Processed in 0.036544 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存