2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 九陰真經 新手選擇單P門派指南~~下集
go

[門派討論] 新手選擇單P門派指南~~下集   [複製鏈接]

笑傲無雙

上集講到 武當~君子堂~丐幫~唐門.等4個門派
各人既意見各不一, 但只能夠說 我所見的 所用的就係差唔多效果
太專門 太深既題目就唔係到呢到講啦 有問題的話 請留言 我會盡力回答

峨眉
純女既門派 事實上 勁多人妖(題外話)
峨眉唔好睇係女仔門派 打架就唔勁..
離別刺 係和諧(改弱)之前 基本上係古譜級                                                   
(國服有平民離別刺,戰勝超級土豪(夢破天)奪下5絕第一名)
現時和諧了,再加上 大家血量多左 天馬三環普及 離別刺對高手黎講輸出以經唔足夠

鎮派玉女劍強力禁空 空中連技 輸出可觀
離別刺 破防擊散對手所有恕氣 (很難受的) 霸體暈技    神架招 離多會小(加快存恕)
還有兩套門派武學..不常用於PK/ 現時不太合適PK
總之峨眉係一個不強不弱不失的門派

,,建議,,,,,,,(唔知建議咩好)

錦衣衛

現時在我眼中 PK除左丐幫.唐門.就數錦衣
追魂爪由1內~4內都依然強勢既套路(理論上可勝古譜)
我在對戰 高手爪..我連雁行都不敢用
鎮派血殺刀 團戰強.單P都強
還有兩套.不屬於 主流的

血殺刀升至6層 有非可觀的輸出(D血倒水)
.在4內時期,大多數都收了江湖武學等..加上血殺刀 追魂爪等
在PK上 是較為強勢

,,建議,現時/選擇玩錦衣的朋友 ,
把身法推滿.收把令刀(4傷~6傷,加成血殺刀大技較好 起碼兩成.)
更有的收兩成血雨腥風(追魂爪既技能) 充夠係一般PK

極樂谷

宇宙毀滅刺(天絕地滅刺)
有名你叫宇宙毀滅刺  自行想像攻擊力
(天絕地滅刺 有非常驚人的輸出...跟攻擊力成正比既吸血能力 在3內時期成就了單P 禁地 王者既地位)
在3內4內時期 雙刀以經消失  
反而4內時期毒掌 更表現可觀的攻擊力
鎮派奪命十三劍..個名冇改錯
連足十三劍就羅你命(連技輸出 正常來說有6千傷害以上~~~)
不過十三劍起手(連技既開始)很困難 ..超級困難 過於依賴一招 (退步XX)

建議.熱愛副本人士玩.(宇宙毀滅刺就係打BOSS既輸出,,,戈7大門派都係打人既輸出)
PK的話 唔建議用宇宙毀滅刺 因為呢套刺有好多破綻 同埋 要有裝備既支持(5品金以經唔夠用).
奪命十三劍 要有驚人既技術 擁有驚人技術的你..可以挑戰古譜..
現時極樂的朋友,,可以試下發展毒掌,唔會令你失望

少林
近戰王者
好吧..少林同武當可以話係一對難兄難弟
太祖長拳..近戰王者既來源  ,技能很完美 但理論上係冇解
不過理論上通常都是錯/做不到  
太祖長拳..過於依賴網速.無法一套技能必定能夠完成
還有輸出不足..(事實上9層技 加上裝備加成太祖大技 會擁有足夠的輸出..只是差在冇爆發力)
仲有兩套門派武學..都不是主流PK套路
鎮派龍爪手....解決了少林 冇遠攻套路既問題..少林不滿意既是..龍爪手.是內功套路(分外功/內功套路)
少林有天馬三環 就會比武當強多了 如果冇天馬三環 ,少林就是最弱的門派在PK方面

建議...PK就算了 新手不要選擇 因為冇爆發力 冇回復 .在PK方面是很難勝利

現時的少林..我可以給小小建議.寶物方面..最理想(內爆 外寶 -爆傷) 收臂力內息易骨 手腕洗龍爪手的大技 天馬三環必收.5品玉武器效果 你就會發現 你都能夠有爆發力

以上所講 都不任何江湖武學 99武學 江湖絕技等..
如果問題可以留言
下次 我就會 進行4內探入一點的討論

峨眉

建議男玩家用個變聲器  / 如未變聲小學雞可Ignore 或者 女玩家用把嬌柔聲線去呃一啲金玉裝 OR 雪齋劍法:D

認真Mode:峨眉卡住左係中間.你話佢勁咩.絕係唔係但好易恰? 技術強既銀裝都贏到一堆金裝玩家..但蝸牛就對峨眉愈黎愈唔公平 不斷和諧峨眉既套路 玉女劍直頭和諧到連唔到一個完整SET既套路出黎

除左金頂掌PK唔到之外 雲霞離別玉女基本上三個套路可以互用.
離別既技術要求較高. 識得連可以無限暈 + 擊飛 而且離苦數達40後攻擊力超班 ( 另外有實驗指出全力傳出既峨眉打禁地輸出只更次於極樂刺 ) 群戰除左架住衝向風車堆出金頂之外. 唔怕死既話亦可走埋大極佬身邊破佢防 , 大極佬頓時失去自我~

雲霞刺好少人用 但單打其實都好勁. 雙衝鋒 其中一招衝峰技更加係禁空 輸出爆擊都可以好痛. 而且雲蒸回少量瘀血 + 怒技回大量氣血. 吊命天使一流 , 但當然亦唔好咁多FF . 係勁的話就好多人用緊.. 未玩過可以一玩. 峨眉本身少玩亦可以常玩 因為就係太少人玩可以殺敵人一個措手不及

大玉女前千祈要按奈住你既Space + W. 你用Space + W 有如自殺一樣 因為你一跳起大玉女又連到半SET 技 雖然每下好似不痛不癢但加加埋埋就瀨晒野架啦
值得留意既係玉女劍非常易斷技 ........ .... ...

基本上峨眉既套路唔差.但係個內功就.... 不要再說了
同埋基本上而家峨眉玩得勁都配以一套雪J劍
雪J劍有如峨眉既第二生命. 當然用本門內功基本上好似係爆唔起

峨眉都係繼續做生活/禁地玩家啦 +比人日日係RC 小無金頂啦~ :) 11秒儲金頂.. 其實好難

峨眉5內繼續禁地玩家!!!

MasWish  我而家玩2ser..以前玉女劍都唔係話好難連到一套, 而家真係連10次先可以連到兩次.. 雲刺係勁, 但係如果唔識用就好易俾對方儲到怒,我諗少人用既原因係到   發表於 13-10-13 02:40 PM
chankinman  很好 很深入 但係對新手黎說會唔會太深了  發表於 13-10-11 05:22 PM

笑傲無雙 玩過星曲WEB

請問一下錦衣的血殺刀是陽/剛傷~~意思就是內功套路@@ 那...錦衣4內也是加臂力的0.0 如果加強攻擊力呢0.0?

峨眉根本係sm
穿中用人妖洞經常bug,錯位
空手完全打唔到
20沖峰果招十分之令人憤怒
唔知有冇人有同感

chankinman  BUG位呢個問題 好大機會 同電腦,網速有關.  發表於 13-10-11 05:30 PM

人妖動有一招中左之後=﹏= 唔知點解沖鋒技用唔到T﹏T

小雨小雨 發表於 13-10-11 11:46 AM
峨眉根本係sm
穿中用人妖洞經常bug,錯位
空手完全打唔到

峨眉 同 霓裳動有咩直接關係?

紙圓 發表於 13-10-11 03:31 PM
峨眉 同 霓裳動有咩直接關係?

最多用人妖洞既係峨眉

chankinman  不一定 極樂都好多人用  發表於 13-10-11 05:28 PM

笑傲無雙

回覆 風小邪 的帖子

以我所知.一般招式上的附加傷害.例如陽屬性傷害. 呢個傷害既高低都同內息有關..
但不是代表呢個套路 係內功   
血殺刀好似係外功套路.如果係外功套路 板面(GAME入面招式說明)上既傷害就係同臂力有關,血殺刀所帶既陽屬就係同內息有關

笑傲無雙

回覆 紙圓 的帖子

冇咩直接關係 只係大家都係雙刺套路

回覆 chankinman 的帖子

血殺刀係內功套路,並不是外功。
陽/剛傷害指出呢套套路係內功。
另,血殺係除左怒技係臂內雙加成之外,其他所有技都係純臂力加成。

回覆 小鐵@ 的帖子

無錯無錯...就係想問呢樣....加成係傷害加成冇錯..
但如果係內功套路....爆擊率就變左要睇罡氣..........
同埋...寶物上面寫內功爆擊+12   跟內功爆擊+2% 這兩種該息樣選呢0.0?

%永遠多過數字....
詳情請自行google
所以衣家2%永遠都係好過加十幾二十

離別刺改弱左乜 (知有改BUT唔知邊方面

同埋有樣野真係好"登"峨眉不值..
佢既內功永遠都只係捱打, 呢樣野真係令人好洩氣..
雖然話佢廢又唔係, 但係點解峨眉永遠都要捱打-_-...

笑傲無雙

回覆 MasWish 的帖子

真正捱打既係武當
武當既太極拳 反擊不足.應該說要求好高

峨眉內功係有明確既CD時間
CD時間到 攻擊峨眉就會硬直 呢時就可以直接一套玉女劍
呢個係要對CD把握得好好..打擂台有時間睇 (難在7秒公共CD時間 )
致於峨眉內功CD時間 不防大家親自試下

笑傲無雙

回覆 tappy 的帖子

雖然唔係明顯  
離刺係改左霸體暈

nice.啱新手
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-29 02:12 PM , Processed in 0.041371 second(s), 11 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存