2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 聊天討論版 HKTV裁員 羅鈞滿︰王維基絕對不負責任
go

[新聞] HKTV裁員 羅鈞滿︰王維基絕對不負責任 [複製鏈接]

香港電視因為不獲發牌而要裁員三百多人「保留實力」,這邊廂無線藝人都噤若寒蟬,除了—剛剛在《星夢傳奇》出局的羅鈞滿。

阿Moon在他的FB寫道︰

「作為電視業一員,當然希望電視業百花齊放。但是請王先生勿將自己商業失敗跟社會公義拉上關係。」

此話一出,立即迴響處處︰

「位並不是這樣上  鞋並不是這樣刷」

「願聞你的理據。。王維基如何不負責任?」

「如果係商業失敗更應該由市場決定,就係咁簡單」

就連前有線藝人潘杰寧(Kelena)都出聲︰

「現在已涉及政府忽視民意的政治扼殺,不再是一個老闆生意失敗的層面,希望你會想清楚,然後收回言論。…… 再者,政府並無清楚指出,不發牌予香港電視的原因,黑箱作業,並不只是王維基的個人商業決定出問題。」

隨後,阿Moon咁回應︰

「我只係針對王先生係未批牌照前就大肆擴軍,導致今天要大幅裁員的局面。為甚麼批就公義唔批就唔公義?他成功利用群眾煽情想迫政府就犯(範),但他當初行這一步時有想過相信他的員工的後果嗎?我看到我同期訓練班的同學仔、昔日的隊友,320名的同行被裁難道我不痛心嗎?」

亦有TVB同事撐阿Moon︰

「王先生應該好清楚自己失敗之處,動輒搬上『公義』之排頭並不是負責任的表現……如果真係冇公義,政府應該唔發牌俾成日鬧中央同自己嘅cable與now啦,點會係咁簡單呢?」

其實睇返今朝王維基嘅聲明,佢話政府有人叫佢競投,而家又冇講過咩原因落敗。成件事好多地方唔透明,又好難話係咪唔公義喎。

十週年勳章(賀詞)

王維基當然有佢問題... 但唔係主要

焦點係政府唔發比佢但唔比任何理由...

十週年勳章(賀詞) 玩過星曲WEB

佢地職員入職前就知道HKTV可能會無牌既風險啦
人地職員冒著這風險都入職  誓要改變電視業界
你情我願 又何來不負責任?????

商業失敗是因政府不發牌   不公義是因為政府沒公開任何理由 而不發牌比HKTV...
關係是有..但有什麼問題???????

十週年勳章(賀詞)

抽水佢就叻...

十週年勳章(賀詞) 笑傲無雙 忍影世界 玩過星曲WEB

羅均滿 : 汪汪

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖) 童話八週年 忍影世界 笑傲無雙 玩過星曲WEB

抽水

我都覺得呢條友扮野.........

十週年勳章(賀詞)

二打六要上位...係要用D特別既方法
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-1 09:19 PM , Processed in 0.032506 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存