2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 激戰2 Guild Wars 2 [新手選擇] 遊俠vs戰士vs死靈vs守護
go

[種族討論] [新手選擇] 遊俠vs戰士vs死靈vs守護 [複製鏈接]

尼隻game,我玩左近半個月,但始終未定到位升以上哪一個角色。
想問一下以上哪一個較適合新手? 另要怎樣發展。
幾lv 開始要打副本?
另外我本時開地圖打怪都不忘採礦,造武器要怎樣開始?

另外 因為守護腿短,有無辦法令佢跑快d ?

帥得狠 發表於 13-11-4 08:46 AM
另外 因為守護腿短,有無辦法令佢跑快d ?

Retreat,  Save Yourselves, Contemplation of Purity 啦。
長杖嘅 symbol of swiftness 啦。 喺咁上下啦, 試想一架重 30 噸嘅 m3a3, 但又可以用 3.5 秒由靜止加速到 100km 嘅, 咁其他果啲 profession 仲使玩咩, 做觀眾得啦!

想問一下以上哪一個較適合新手?  
死靈玩寵物流都幾岩新手玩,另外戰士同遊俠都有唔少人推介,黎近戰士又會加強,所以可以考慮戰士~~
幾lv 開始要打副本?
只要你有入公會,而公會既人開副本團,你可以幾多lv都可以入去吸經(前提要去到副本所在地圖),但正常黎講35開始打第一個副本(p.s. 有好多副本都要求玩家lv.80 所以公會係呢個時候可以幫你解決呢個問題)

帥得狠 發表於 13-11-4 08:44 AM
尼隻game,我玩左近半個月,但始終未定到位升以上哪一個角色。
想問一下以上哪一個較適合新手? 另要怎樣發 ...

其實你一開始有幾個人物格, 每個都開隻黎玩下都唔係問題
新手黎講當然係生存力高既人物比較好
不過而家好多人升到LV80都仲係新手階段
要脫離新手就一定要了解成個職業既技能同特性配合
就知道每一個職業都可以做到唔同既定位, 當然有D職業做特定既位置會比較吃香

戰士一定係最岩新手玩, 而且之後發展出黎都方便你玩唔到既野
PvE可以輕易跑地圖打dungeon, 做大部份event都可以好好生存冇問題
到最後打WvW都係核心戰力, 生存力及控場力一流
係一個全能既職業(都係Anet親生仔)

遊俠似乎係大部份PvE player既愛好(因為好多人鐘意玩射箭)
但係其實用戰士同賊仔都可以射箭, 而且分分鐘意遊俠更好打
遊俠有雙寵交換擋怪似乎幾好用, 不過事實上都打得唔算輕鬆
而且係WvW入面更被視為負累, 因為團隊效益低, 技能獨食之餘又欠缺衝鋒能力
只係Elite既Root捉人係唯一有用, 所以正式WvW團隊入面多數都已經冇遊俠既位置

死靈又多寵又可以吸血仲有變身差不多多條命
對群體敵人攻擊力強大, 係一個OP既職業, 係PvE中可以單人"圍毆"敵人
係WvW入面都係不可缺少既戰力, 只係而家接近戰多既WvW戰場上
死靈既逃走能力比較低, 係平原戰上比較易出現死靈冇足夠既逃走力而被圍毆死
所以走位既要求比一般職業為高, 新手可能會比較難玩

守護者係另一個全能既職業, 而且比較偏向生存力
雖然血量少, 但係防禦力同回血力一流, 而且極多保命同穩定技
PvE慢慢磨總有一日可以磨死敵人, 全面既防禦技能都令守護成為隊伍核心人物
幾乎必隊都至少要有一隻防身
WvW入面都一樣, 一隊入面冇隻守護的話平原戰中好易會成隊人有入無出
一隻用Shout既守護可以經常幫隊友提供大量既加持
雖然睇落好似冇明顯幫助咁, 但係交戰時就成為隊伍入面既生存希望
不過跑得慢唔夠快同埋冇速度都係守護者既問題所在XDD
除左常駐加速技之外都可以用大劍技向前飛加快跑速~~

GW2入面既副本 - 通稱Dungeon都有story mode同exp mode
story mode係你到佢所指定既lv打就冇問題, 都係主線故事既一部份
不過exp mode就通常比較難打, lv80之後先打比較易過唔使狂死
同埋可以打到D章黎換lv80裝備

採礦之類收集既材料, 平時可以收入銀行材料格先
去LA銀行北面有好多唔可生產商係度可以比你學生產技能
係生產時都可以得到EXP, D材料儲滿左就去生產下升LV之餘又唔怕塞滿D材料
不過自己生產既武器冇咩特別勁, 生產紅武/傳奇之外基本上都冇特別野需要自己整
能力值同平時執到/用章換既武器差不多
所以冇咩必要一定要自己去生產

最後我的選擇是死靈。。
因為同樣有放血,rowing會出印記
Build 0/30/20/20/0
這樣升可以嗎?

更重要要拿小刀跑快15%..
可以慢慢開圖。。
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-1 04:57 AM , Processed in 0.025715 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存