2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 夢之幸福 【GANE文化差異】歡迎大家入黎吹吹水^.^
返回列表 發新帖 回覆
go

[閒聊討論] 【GANE文化差異】歡迎大家入黎吹吹水^.^ [複製鏈接]

有些玩家,成長係自動game世界裡,習慣很多操作都自動化,單練/解任也可狂升LV......,對他們來說玩幸福online簡直係惡夢!太多野要思考和手動操作,找人幫忙又冇面子,更不乎合經濟效益論=.=就這些問題來說del隻game好正常,但他們就沒有細心想想,以上的問題就是做成現今game世界快速死亡原兇!找人請教問題,一起解任認識對方交友,通過仲仲手動操作,大家才會真惜自己所練角色和對隻game有歸屬感,這樣玩法才會長久(精神文明和物質文明角力)

完全同意樓主既想法

十週年勳章(截圖) Alta活動勳章

支持但系有排都未公測好想玩但又番工唉好忙!

你地老手,樣下我D盲俠岩架呢

我玩得長既game都無呢加所謂自動化既系統

e.g. 寵物王.龍族.天翼(數碼胞).瑪奇.fez.等等

有無明確既坐標.都係咁玩落去

有心玩既就算唔係中文介面都會試下

不過新game多數玩得多過一個星期都係動態戰鬥

反而有哂自動行.行埋去搵怪既game

可能係我問題.咁樣解哂任.我可能都唔係幾記到個地圖

第一次on可能會覺得幾好玩,但係就唔會想on第二次

與其話自動化既game養成呢加既玩家.不如話係有呢一類玩家既需求.

先有呢一類game出現

我唔歧視.鍾意呢一類game既玩家.畢竟生菜蘿蔔各有所好

但係呢加有一d玩家既心態.覺得自動化,外/內掛.係必要元素

講到返工返學無時間玩.就可以理直氣狀咁去行bug用外掛

呢一種人.我真係唔知打機打得咁辛苦咁咩

乂墮天使乂 都有玩寵物王WOW._.
我係seanchanxxxx 同光之神阿茵,記唔記得我
其實遊戲只是娛樂下的, 外掛就一定有..
我想起在港幸時, 都一開始時有外掛人--
有人開佐30幾40隻分身係甘刷兔仔賣兔肉==
但應該之後比佐gm封佐
外掛就一定有ga啦,
只係我覺得現在遊戲隻隻都係差唔多款,改下d怪名, 怪顏色,
不同的物品, 之後又再出一隻新遊戲,系統只是一樣--自動追蹤, 自動行, 內掛..
沒內掛就生存唔到,
真係完全真係無內掛又可以長存的遊戲沒有很多,
但我覺得這一生得2隻好玩:寵物王同幸福==
真係無一隻遊戲可以做到只著重團體合作, 可以傾計識朋友的地方,
所以...我真的不能想像如果一直都沒有這款的遊戲再出, 只會再做就懶更多人,只會一直掛機掛機吸經==

我玩第1隻game時,玩左2年唔玩(外掛出世)我都唔捨得賣AC

seanka 發表於 13-11-7 01:02 PM
乂墮天使乂 都有玩寵物王WOW._.
我係seanchanxxxx 同光之神阿茵,記唔記得我
其實遊戲只是娛樂下的, 外掛就 ...

咁耐之前...我連自己個名同咩原因無玩都唔記得

唔理甘多只希望快d出幸福ob!!!!我一有時間都可以玩下>_<!!!

回覆 乂墮天使乂 的帖子

又係-.-差唔多十年了0.0
e家己經差唔多係一位伯伯-_-嗚==

我諗返起玩第1隻game時,打攻壇戰,比幾個台灣人追打(追左我10分鍾都有!)係野外冇地圖睇冇點飛,只有1個板圖,迷路只有死先可回城,而家想下都好搞笑

十週年勳章(賀詞) 玩過星曲WEB

新手第一次玩問題..
因為我有玩過魔力
都知道無自動行 睇住攻略網解任既玩法

隻GAME一開始跟住搵NPC問晒野.定直接跳過選國選職?
之後去到國家點做? 本人米國
直接出城不停打怪升LV?
其次  我見好多人都多開自閉團
咁好似我咁單開既 要去邊到組人一齊去升?
好似魔力咁.東醫門外好多人不停叫團開組去升LV去打王

然後 隻GAME不停升LV之後仲有咩做?

灰灰  如果你有需要 可直接去升級地點叫組 但都係25lv後的事  發表於 13-11-8 09:38 AM

跳 選國選職,去左主城後......去睇(心得)初期攻略,靚仔我都係新玩

想升快D可以照沖LV沖到10LV先之後可以解任-.-1星,2星3星拿技書換裝就可以打蛇5星之後係甘升LA0.0

回覆 yin01172239 的帖子

呢度同魔力最大既分別在於組隊既利益
因為幸福d怪唔係太勁 可以用走位同技能黎避免好多扣血既情況 同埋隊員人數會影響戰場大細 變左未必如魔力一樣鼓勵組隊
再講前期根本唔需要組隊都輕易打得贏
作為參考 個人認為2人/4人組升得最快 5人組升得最慢 打王建議都係5人組

至於創完角要做咩 呢隻game最重要唔係升lv而係資源
你隻人強唔強係睇裝備 睇你有咩野技 睇你有咩技能面板 睇你有咩寵 無一不是錢
建議你諗方法確保能賺錢拎技能 又唔會升得太慢
所以你見呢度有篇米國攻略都係教唔同等級應該解咩野任務黎賺錢

灰灰  你o岩既都 有point 0_0  發表於 13-11-7 11:09 PM
夜小卒  簡單d黎講 朋友係你最重要既資源^^  發表於 13-11-7 11:08 PM

十週年勳章(賀詞)

灰灰 發表於 13-11-7 11:07 PM

呢度同魔力最大既分別在於組隊既利益

點解2人/4人升最快???

灰灰  如果只考慮快既話 可以考慮精精黑盜 或者 格格黑守  發表於 13-11-8 09:39 AM
灰灰  前排至少要有隻精靈/格士 後排建議有一隻黑印 其他不限  發表於 13-11-8 09:34 AM
新手=  如果4個既話 邊4隻職最好升  發表於 13-11-7 11:33 PM

所以ob我都係玩格守谷lv,洗技書
到時歡迎各米國戰友們加入我既刷4,6,10星行列

夜小卒  記得最少留1-2個位比我啊\w/  發表於 13-11-7 11:16 PM

其實你入到城~~
可以先自己打怪升lv~
升到10lv 以上~ 就可以找人組隊打4星了~~ 至於怎樣打~就到時你找人組隊後就知道囉~~
(p.s: 4星限制 裝備只可10 lv 或以下, 6星限制裝備20lv或以下, 10星限制裝備30lv或以下, 12星限制裝備40lv或以下)
而且你也可以做不同的主線任務~ 首先是你本生人物出生的國家~ 他的主線任共有7個~ 一般到40lv時只會做到主線6, 主線7是解除50升51的限制(主7是所有主線中, 最需要黑印去打= =)
之後還有烏貝的主線任..... 分別是6版,9版,5主2版跟寵版.......
烏貝主線之後~~還有教國主線~~ 教國主線.......哈~~教國主線除了主線2......其他都會是硬仗= =..... 特別是大家都是重頭開始~~ 所以沒可能有高lv帶低lv去打~~~ 以前一開始玩日版時, 打教國主線1真的打很久很久~ 入面的怪真的是火星人來的=o=........ 教國任要有心理準備解很久就是了~~
最後就是龍島的主線任了~~ 龍島的主線任1, 就是轉職任了@o@.... 主線2就是11版, 主線3是55升60 lv的限制解除, 主線4是就是12版, 龍島主線4在日幸剛開放時, 整整解了一天才解完= =...........
除了主線任~~ 還有酒巴任~~ 酒巴任就是打星書的任~~ 星書有分1轉的星書跟2轉後的星書~ 前者的星書任都是4個國家的酒巴入面接任~~ 而轉職後的星書, 則是在龍島入面的酒巴所接的任~
最後~~還有一般的支線任務~~ 一般的支線任務好多耶~~ 不曉得怎樣在這一一來說= ="" 一般支線任完成會有4種物品給你選~~ 看你選要什麼作為禮物... 1.金錢, 2技書, 3.裝飾品 (不同的任有不同的裝飾品), 4.不值錢的東西
在你打任何任務的同時~也是一直每打完一場怪就有經驗值的~~ 所以邊打任邊練等也是可以的^_^
最後提醒你~~ 當你開了人物後~~ 記得記得要跟酒巴入面的一個npc (叫什麼福利社的)講話~ 這樣在完成任務後~ 每天可有3次額外多的exp喔 (加減要exp啊~~).......

打任時記得找人組隊~~ 特別是任何的主線任~~ 建議一定要組滿5人才去~~ 除非已經是高lv 帶低lv去解 ^_^

啊~~~~還有一點差點忘了~~ 幸福最吸引人的地方是"國戰" !!! 15 LV 以上就可入去國戰場~~~ 國戰必須5人 組隊~~ 國戰是可以幫助自己國家爭取資原點~~~ 資原點的用處是~~ 你可以在自身國家飛到資原點, 這樣會省去超多走路的時間@@" 回國用資點飛回國時又不用錢=v= 有玩生產的人更需要不同的資原點了~~ 國戰可是超級好玩的喔~~~ 我相信玩這game的人~~ 10個有8-9個都是喜歡玩國戰, 10個有至少5個都是為了打國戰=o=........

好game自有好玩家
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-28 09:51 AM , Processed in 0.037699 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存