2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 寫我生活(網誌分享) 第一次係到post文章,望各位多多支持和包涵!! ...
返回列表 發新帖 回覆
go

第一次係到post文章,望各位多多支持和包涵!! [複製鏈接]

是咁的......小弟今日同fd食食下早餐無啦啦pet pet痕思考左有關人生嘅一D睇法,(望各位多多支持,有同感嘅十卜下,5 buy嘅不喜勿插)

大道理我5色,我分享下過左岩岩20年人的小見解

我覺得人只有這一輩子,最好就是找到份自己喜歡而又可以搵到食工作,
對於置業,我認為一定要公一份婆一份(我明白男人不該讓女人流淚之餘,還不該譲女人捱,但我們畢竟只是普通人)
對於我們這些20多歲剛投身這個由利益與謊言而組成的世界的人來說,要靠自己一個置業委實困難,
我們並非富貴的人,要一個20多歲的普通人有車有樓沒可能(比車撞有腫瘤就有可能)

而現今這世界沒人喜歡平凡的生活,沒錯!!我知道人是要往上爬的,
但我們這些普通人要在這個發展得甘畸形嘅社會往上爬十分難的,
除非你是從事某一行業,如果不是的話20多歲而又普通的你根本沒可能往上爬。

到底係邊個鼓吹要過這種天上有地下無的生活呢?大多數的的答案是社會,
但我的見解為「人的貪念」「強加於別人身上的善意」

以前的人由於過上了很艱苦的生活,不想下一代再捱了,
於是就造就了時下的「港哩樣港果樣」
港孩生活能力低不知何為捱、港女拜金不會捱、港男捱不得爬不上......這些問題,(甘又5係一竹篙打一船人嘅,我5否認社會中會有一道清泉嘅,但我未遇到)
港男返大陸搵老婆和港女只嫁有錢人,但問題係怎港有冇甘多土地面積同有錢人先?

到底而加係人發展得畸形定係世界呢?四個字:「請自行判斷啦。」
已有 1 人評分Good 收起 理由
ivan1138 + 2 支持你!下次繼續^_^

總評分:  Good + 2   查看全部評分

玩過星曲WEB 忍影世界

其實的確係社會
你睇下D電視劇洗我地腦
家長又受呢套
令到E+我地呢班後生仔
要過埋做房奴既生活

ivan1138  你其實可以係聊版宣傳下呢個帖  發表於 13-12-6 09:40 PM

冇辦法啦,
全世界都係睇錢做人
有錢,可以打橫行,冇錢,連呼吸都有問題

全世界都係睇錢做人
有錢,可以打橫行,沒錢,連呼吸都有問題
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-30 07:27 AM , Processed in 0.315573 second(s), 14 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存