2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 九陰真經 《X》 <<過兒乄
go

[玩家公會] 《X》 <<過兒乄 [複製鏈接]

果D不知所謂既人唔該你地望清楚 我個AC 名 唔好開D 不知所謂既名打字0n9 野扮係我啦醒少少
我串人 DIU人 唔撚洗 開新AC  我GAME 做咩都正身更何況2000分  ? 你班傻仔唔好咁小學雞~~~~~
有人唔做做畜生...冇D尊嚴~ 慢慢玩你地幾重性格 我會一路笑 呵呵~

睇你打D野都知你 比人屈 我信你架X叔

講哩d  x叔 唔好理咁多小學雞 d低能仔向來開新ac尻talk

此地無銀三百兩, 你係咁ASHAMED OF 果位"仁兄"既打字方式同覺得佢柒既話
咪諗下點解自己都唔敢認係佢囉, 一個字, 柒呀麻
我勸過你嫁! 工餘時間咪去工聯會學下中文速成
而家公開大學都有好多班俾你地呢D失學者去從新增值自己嫁? 係咪?
孔子都講過有教無類
在孔子的學生中,有個叫子路的,據《史記‧仲尼弟子列傳》記載,「子路性鄙,好勇力,志伉直,冠雄雞,佩豭豚,陵暴孔子。孔子設禮稍誘子路,子路後儒服委質。」。
好勇鬥狠, 不學無術 呢八隻字合子路, 亦都岩你
孔子連咁既垃圾都肯教
是否很驚訝講不出說話? 沒錯我是說你跟他一擔
好啦, 廢話講完, 我再勸你一次, 不如真係去讀下書

crazyjcirs 發表於 2013-12-18 03:23
此地無銀三百兩, 你係咁ASHAMED OF 果位"仁兄"既打字方式同覺得佢柒既話
咪諗下點解自己都唔敢認係佢囉, 一 ...

讀唔讀書人地既事 唔關打機事 人地唔洗讀書都搵到禁多 你呢啲說話唔止串佢 可能串埋你屋企人 朋友 幫友柒 ?起碼成個魔塚唔覺  我夠中肯??

crazyjcirs 發表於 2013-12-18 03:23

呢位人兄 禁有學術文化 都知打機係虛渡光陰 何必沉醉九陰呢

表示打機都係唔好搞咁多陰謀啦,成日現實帶住個面具仲唔夠咩?

花生友路過   

九陰帥兒 發表於 13-12-18 07:47 AM
呢位人兄 禁有學術文化 都知打機係虛渡光陰 何必沉醉九陰呢

我玩九陰都係閒時玩下
學業又好工作又好我都兼顧到
我又唔會成份面包工錢掉落去
我好清楚自己做緊咩
學術文化我又真係唔係好有
AVERAGE咁囉
至於你, BELOW AVERAGE 得黎仲要係底果浸,
好心你有少少自知之明好無

九陰帥兒 發表於 13-12-18 07:44 AM
讀唔讀書人地既事 唔關打機事 人地唔洗讀書都搵到禁多 你呢啲說話唔止串佢 可能串埋你屋企人 朋友 幫友:c ...

你呢句說話不負責任到一個地步講緊上到網就係人性抿滅
唔洗再理人品質素
讀唔讀書真係佢既事, 我都係苦口婆心勸下佢
上到網唔洗有人品唔洗有番少少做人既質素?
文化又唔洗有?
好心你啦, 唔好以為上左網就有免死金牌
我個人覺得相由心生, 言論亦由心生
你自己咩質素就講番D咩質素既野出黎
果位X, 一篇文打出黎無隻字岩, 亦句句粗口
你要幫佢我唔怪你, 因為你同佢都係一樣
簡單講句, 下等人

x爺咁耐冇見霸氣依然 哈哈 by 伊零

crazyjcirs 發表於 13-12-18 02:22 PM
我玩九陰都係閒時玩下
學業又好工作又好我都兼顧到
我又唔會成份面包工錢掉落去

點解成日要話我成份糧打機= =17歲真係要成份糧先可以玩到我禁???= =我比5,6千屋企= =3,4千自用 我煙民黎 都要2千蚊個月(好柒貴)= =跟住打機錢 仲可以草到錢= = 利申 已經轉左行好耐

crazyjcirs 發表於 13-12-18 02:26 PM
你呢句說話不負責任到一個地步講緊上到網就係人性抿滅
唔洗再理人品質素
讀唔讀書真係佢既事, 我都係苦口 ...

你夠中肯ok...旦係紅塵線一樣有好多粗口狂= =世界頻見  又唔見你勸下佢地= =同埋 你地真係禁好心??

表示從未見過有一個幫里面全部人都咁好禮貌,捉住一兩個黎講冇乜意思

而且就我係2000FUN同GAME里面睇,X講粗口黎來黎去都係戈幾句,其實好過好多人啦,

其他爛口戈D粗口真係只有你想不到,沒有你看不到 (全SER)

如果你話X叔冇文化,OK咁讀得少書的確係冇文化既,但係斯文敗類呢個我諗大家心知肚明啦

我1SER2SER都冇入過魔塚,但係都有同X叔有少少來往,我覺得佢係個直來直去既人黎,可能我冇同佢深交唔清楚啦,不過係我既感覺黎

PS:好耐冇打過咁長篇大論,有錯字輕噴輕噴

回覆 crazyjcirs 的帖子

大學生有品一些,可以嗎?

回覆 卓大濕 的帖子

暗串

回覆 何俊傑 的帖子

NONONO  你誤會我意思,我意思係無文化咁又如何,講粗口好多人講,但係下下針住講粗口,冇文化呢D咁無意思既論點,我覺得好無聊

俗語都有話,讀唔好書都未必係衰人黎既

回覆 crazyjcirs 的帖子

呢位仁兄,咁高文化,咁上等,就麻煩俾d上等的風度人睇下ok?
你成段野不斷人生攻擊,唔通呢d就係你讀的聖賢書教?仲出埋孔夫子的語錄?
雖然同你講,你都未必信!魔塚學歷高,事業有成的 大有人在,唔好以為自己打多幾個英文字就好醒ok?
最後答埋你,x 係咩人,入得魔塚的都會知!入面大把跟佢打機超過5年以上,如果佢真係好似你口中咁下等?跟佢的人會愈來愈多?
自己想想吧!年輕人⋯

crazyjcirs 發表於 13-12-18 03:23 AM

如果你真係咁有水平 我相信你唔會唔知咩叫多角度思考

首先 人格方面 我唔認為佢有D咩問題
我想定義下咩係人格先
根據維基百科 人格既定義係
西方語言中「人格」一詞(例如法文的personnalité、英文的personality),多源自拉丁文的persona,即「面具」

所以 每個人都有不同的人格 代表著擁有不同的面具
X佢係個game到鬧黎鬧去 係 佢好似係ON9仔咁
但係佢呢D先叫真本性
試問有邊個人唔會係個心到鬧人?
有個醫生曾經係醫生座談會到問醫生一個問題
叫D醫生無講過粗口既麻煩舉手
在座每個醫生都是有社經地位既 但係無一個人舉手
這反映了每個人都係會鬧人既
唔會鬧人 只係佢帶住另一個面具
我相信你咁有知識 一定知道邊個係張五常架啦
有個學生曾經倒瀉左杯咖啡落佢件西裝到
佢表面上好似無野咁
但係學期尾比個學生GPA只有2.X

同樣地 你係呢到 好似好有文學水平咁鬧人 好似勸緊X去進修 好似做緊好事咁
實際上 你咪又係曲線串緊X 串緊佢柒 串緊佢ON9
所以係人格上 你比X更不如

其次 係文化方面
中國人一直追尋的人生 大概分為四層次
最低層次係物理層 要求係物理定律(非F=ma呢種物理,姐係所有生物做D野佢都可以做
例如隨地如廁並非去廁所如廁)
你所講既進修 只係屬於第三層~生物文化層
意指追求文化 制度 和人文精神
如果 將追求呢個等級的生物分類 只屬於人等級
但係 你知道X追求緊D咩嗎?佢追求緊既係我地幫開開心心 有時間出黎飲2杯
佢追求緊既 已經係第四層 價值層 追求既理想 道德
而按照分類 佢係屬於真正的人

對比係你只追求文化 你同佢比 只係小巫對大巫

而根據 亞伯拉罕·馬斯洛 提出既需求層次理論
追求理想 都係最高層次 自我實現需求 既實現
咁代表左佢對前面個幾樣層次 生理需求  安全需求 社交需求同尊重需求 都滿足左
如果你係到話要進修 咁代表左你仲係追求緊尊重需求
簡而言之 你比X更不如

不過你話
我個人覺得相由心生, 言論亦由心生
你自己咩質素就講番D咩質素既野出黎
果位X, 一篇文打出黎無隻字岩, 亦句句粗口
你要幫佢我唔怪你, 因為你同佢都係一樣
簡單講句, 下等人

一個真正既上等人係唔會鬧人下等人既
你有見過李嘉誠 CY689 當眾鬧人下等人?
同埋作為一個真正的上等人 係唔會自認為高尚
高尚係人地比你既評價 唔係你自己係到自吹自擂

你幾時見過古代既偉人 係到自以為事?
諸葛亮就算幫蜀國建立了國家 佢有同後主邀功?
同你講文化啦 中國人一向講求謙虛
就連自己做左本書都要叫賤作 妻子叫賤內 屋企叫寒舍
咁點解你可以係到咁大聲話自己有文化 仲話自己學業好工作好?
你要知道 一山還有一山高
學業你有16A(CE10A AL 6A)嗎?
大學時GPA有4嗎?
出來工作後有100萬一個月嗎?
無你都可以咁樣自以為事 自吹自擂話自己學業好工作好...

所以 你都係返屋企 好好咁修讀下文化 然後再出黎勸人啦

利申 未考DSE 成績差

stekyle01 發表於 13-12-18 11:22 PM
如果你真係咁有水平 我相信你唔會唔知咩叫多角度思考

首先 人格方面 我唔認為佢有D咩問題

嘩好長, 好似好高深咁
晒左我幾分鐘睇完, 綜合左幾點
你只係求奇係GOOGLE上面SEARCH下WIKI
之後打一堆似是而非既道理
再加一大堆係你認知上認為好艱深既專用名詞
人格, personality, 我唔識法文, 唔好意思
不過人格同PERSONALITY呢2個字, 罕有地, 中西既意思都係一個中性既詞彙
每個人既人格都有不同, 係無高低好壞之分
SORRY, 我由頭到尾講緊既都係品格, 人品之分
或者你仲係DSE, 唔知中文詞彙上差之毫釐謬以千里
人格無高低之別, 人品卻有上下之分
中國人講求既修身, 就係要先管理好自己既品格
修身":提高自身的道德修養, 正心, 修身, 齊家 治國, 平天下
我地而家單單講既只係每個人最基本既修身
如你所講, X本人成日爆粗, ON ON99
我相信係咁多種文化大不同既社會之中, 都無人會認同一個ON ON99, 周圍爆粗既人係有品之人
我又引用一下中國以及古印度都崇尚既佛教, 惡口 就係一種業障
呢D唔係叫真本性, 係叫真惡性,
一個人將自己本有既真惡性表露無遺, 結果就俾你講到係真性情
係值得尊重, 我為教過你10多年既老師汗顏
惡口傷人, 同出手傷人其實分別不大
有一個人隨自己意願係街上見人就打
在你既理論黎講, 係咪真性情? 係咪值得尊重?
相信你而家明白自己既思路有幾可笑

同樣地, 你再次偷換概念, 我以我既真心真性情去勸X去讀下書
你既然自覺你可以理解一個人狂爆粗, 狂吊人係真性情
何解我好心相勸又變成有壞心?
小人之心度君子之腹, 我原諒你

睇黎你對中國文化都係一知半解
進修只係一個進程
目的係為左提升自己既見識
人的一生, 追求既唔係開開心心飲下酒打下交爆下粗
我諗你誤解左殷海光所講既人生的意義, 斷章取義, 不值一哂
殷海光如果知道佢講左後人生的意義俾你曲解為
人的一生應該隨心所慾到一個地步係周街爆粗, 除去你所謂既面具
無道德可言, 自己開心就得既
我諗佢真係會...喊出黎
最後, 我希望你都溫下你既DSE
得閒睇多次人生的意義

我引用一段你留心理解清楚
人群沒有道德來維繫,勢必難免為「率獸食人」的世界。如何得了!在這樣的情形之下,我們怎樣處理?我以為孟夫子所倡導的「義」是救藥。他要人捨生而取義。這當然是一個極限原則。我們並不是說人必須動不動就犧牲生命來保全道德原則和崇高理想。我的意思是說:第一,我們萬不可在自己的生存並末受威脅時為了換取現實利益而犧牲道德原則。第二,在我們的生活勉強可過時萬不可因要得到較佳報酬而犧牲他人。第三,當我們因生活困難而被迫不得不放棄若干作人的原則時,我們必須儘可能作「道德的抗戰」,把道德的領土放棄的愈少愈好;而且要存心待機「收復道待的失地」。復次,我們有我們的好惡。如果經濟貧困了,我們的好惡是否就要放棄?是否就不能講?還有尊嚴問題,如人的經濟不能滿足,尊嚴是否可以不顧呢?諸如此類的問題,作為一個人,真值得想一想。

要記住, 隨心而發, 不等如沒有界線
小朋友, 學下野啦
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-30 01:37 AM , Processed in 0.037901 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存