2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 九陰真經 少林or極樂好
go

[閒聊討論] 少林or極樂好 [複製鏈接]

唔玩錢,依靠內功同套路實力邊個好d?? (只玩空拳套路 ,想給人耳目一新既感覺 。)

君子腿最好

回覆 p13324 的帖子

破防太慢

1個硬,1個輸出.各有各強

九陰無話可以一個套路打天下
就極樂少林本身有既空手套路
龍爪手 太祖 毒掌

龍爪手內攻 不配合少林內功 且操作難 弱點多
本人對此套路不什了解 因為用之少之有少
轉自內地網站
我來給你說下區別吧。第一古普龍爪的捕風和大招20米,鎮派15米。傷害我自不必多說,古普的傷害跟爆擊率都比鎮派高。第二,古普的虛招是5米,鎮派的是3米,古普的抱殘是6米,鎮派是3米。古普的抱殘擊中目標後能暈三秒,中間能接個搗虛再接大招,鎮派的是定身二秒中間沒法接任何技能。別人定身是能出招的。古普的搗虛是10米,鎮派搗虛7米。第三,古普大招帶紅霸體,鎮派的什麼霸體也沒有,能打斷。總的來說鎮派就是二個衝封一個大招的普通武學,中間和乎沒任何控。

太祖拳
本人十分喜愛太祖 玩了有1年多 分享下經驗
太祖拳   1鎖定沖風 1鎖定虛招 1招小範圍暈 1招鎖定大技 1招小實招
用太祖用得好一定要千變万化  

普遍起手有2種

其一 強制虛招破防(一定要破防,不然會被反制) 接暈 小實招 沖風/大技
接暈要留意對手有冇沖風未用 一旦有則被反制
而當你虛招後沒破防成功請接上沖風 後走位等機會

其二 雁行 接暈(專捉對手虛招/黃霸) 再連招
呢層好考預判 要靠經驗

太祖弱點有好多
-十分依賴網速
-弱空
-單沖風
-暈技收招明顯

太祖一定要配上禁空套路才能全面 EG 羅漢拳

總結 曾經1-2內太祖是無敵於擂台 但後來經削弱 加上大量變態99金武學 呢套套路已經退下舞台 主動性太低 是防守反擊類

腐骨掌 不精通所以略講
同樣門派套路 1鎖定沖風 1扣藍破防 1遠距強制禁空擊落 1小實招 1大技  1毒圈

腐骨掌的套路耗很重要 靠毒素慢慢消磨對手的氣血藍
起手靠毒圈 扔中後看佢動作
走圈 佢會暈 上去用小實招 破防+沖風(武技點) 遠距強制禁空擊落
留圈 遠距強制禁空擊落/上去破防+沖風(武技點)

另一種 遠距強制禁空擊落 佢擋住就上去破防+沖風(武技點)  不擋扔個毒圈

再一種 靠架招 儲蝕心3層 + 沖風(4層以上) 令對手倒地 -->可連其他套路/連招

總結 都是一個防守反擊套路 單作 消耗戰 禁空之用 也可用作架招+沖風做起手式

就現階段啦
空手套路仲可以一比的有
鐵頭功 十巴掌 高層魔心手 鎮派太極拳 羅漢拳  極限鷹爪  魁星踢斗
古譜不作討論

極樂比少林前途好好多
極樂極限內攻 配合4內魔相 爆發超高 再加吸血
合適套路 娘娘動 九官劍 十三劍 雪J劍

少林目前只可走極限防守
配合4內打消耗戰
必備 羅漢拳 天馬三環 追魂爪

只玩拳的話少林比極樂好吧
腐骨作為主力比較不足

唔玩錢 就極樂啦~
天地刺就已經夠玩~ 打禁地排行第一 (唔好攞5層同7層比,因為輸出都相差好大,另外而家出到第9層),九幽又可以加速,如果2SER收一套金裝好鬼平~已經可以單刷普通門禁。如果同人玩比武可以用十三劍,難用但好玩。

笑傲無雙 玩過星曲WEB

其實樓主有講話玩徒手套路
個人建議少林較極樂好
太祖拳易學難精 有心鑽研總有出頭天

回覆 9090678 的帖子

thx!

回覆 tszlok 的帖子

不過加計內功邊個勁d?

用拳 腐骨配 1 2 3 4極樂內功都一般(2內雙刀 3 4雙刺 4 13劍)
反而少林內功一直都係唔配合佢D武功
所以無話特唔玩拳/棍佢個內功就無用

你堅持玩拳都是少林吧

一定係極樂啦   少林 廢

tszyauclive 發表於 14-1-7 01:25 PM

不過加計內功邊個勁d?

咁要睇你對勁點定義啦
如果要高輸出 少林確不如極樂
至於少林廢唔廢就見仁見智啦
就等於打武林大會係咪=勁一樣

唔好講邊個門派廢唔廢~ 當年做黑衣有邊個人話過勁.? 大前題樓主第一句話:唔玩錢!
極樂 :   99金 (娘娘動 九官劍)  雪J劍 (一套知唔知要幾多.? 可以有錢果班話好便姐,因為佢地收開古譜)
少林 :   羅漢拳 天馬三環 追魂爪 (依3套唔洗錢呀.?  我公測到而家先奪過1次 天馬1)

少林要大量金錢支持,極樂一套門派技可以打好多野~ 如果打禁少林可以用咩.? 用棍轉轉打卒.? 我不如組錦衣吸血啦~ 用拳打王 (想笑死我).?
奪書極樂有九幽,少林有咩.?
但樓主話好多朋友日日會同你一齊打禁地,又唔LIKE單刷禁地,少林 or 極樂  你自己like咩就choose咩,唔洗問人,因為更新版本可以令人做神仙~  
極樂4內加腐骨掌 攻擊算唔錯,腐骨掌係陰濕招 (因為好多buff)  而少林4內 好q硬 ,龍爪手 太祖  可以玩到變化好大

(只玩空拳套路 ,想給人耳目一新既感覺)  你不如等新99金武學~ 即刻買之後去SO州同人比武就真係有 耳目一新 感覺

樓主自己SET個大前題係淨玩拳
如果樓主話放棄 唔洗錢玩家而言玩極樂正常
但如果佢堅持我實就住佢個大前題解答

呢家唔使錢門派空手套路:
少林: 太祖長拳 龍爪手
武當: 太極拳
丐幫: 蓮花掌
錦衣衛: 鷹爪拳
峨嵋: 金頂綿掌
極樂谷:腐骨掌
君子堂係腿唔知樓主又計唔計
(紅字為鎮派 其他門派暫時學唔到)
而係即使唔洗錢情況下 其實上面差唔多全部門派既拳掌都可以入手(奪書/問人拎/GAME入面搵錢收)
自己門派9層 人地門派5層
而蓮花掌無6層以上玩切磋是玩唔到的(破防不定身 有武技點都不可連)

江湖武學的話 粗淺功夫 螳螂拳 魔心連環手 羅漢拳 青雲掌法
呢幾套自己係遊戲入面儲/搵錢收都叫可以儲齊

粗淺8層大翻身 1對1狂擊飛  螳螂6層怒技痛 可針對某D套路玩 魔心空手捉人地走佬必備 羅漢禁空 青雲群戰
由於江湖武學不針對門派 所以可以用黎彌補門派空手套路不足

simsboy 發表於 14-1-8 03:31 PM
樓主自己SET個大前題係淨玩拳
如果樓主話放棄 唔洗錢玩家而言玩極樂正常
但如果佢堅持我實就住佢個大前題解 ...

好小見風吹咁認真回post

一定係極樂, 無錢果陣最少極樂刺可以單刷搵錢
少林內功 同套路配搭........
簡直好似玩佢地咁

太祖上面有講
龍爪手(鎮派): 基於食內攻的關係少林仔一般用都唔會太高傷害 但對於有心拉距離既對手很好用 對手空中擊飛 遠定技 吸人埋黎砌怒技 但唔可以用黎主動拉打 因為近虛招 只可以人地遠攻無招架果陣打佢
太極拳(鎮派): 怒招開太極高傷 如封防控制吸傷 反擊野馬可接怒 另外唔知點解比較少人用 其實有一招擊落空中其實都可以接怒?! 攬雀傷害變血(呢家一開個個都停手 副本比較有用)
蓮花掌: 引蓮 開花 接天 丐幫連技型掌法 相比呢家新既套路 呢3招反而因為HIT數少比較少被CUT 有心玩要衝/轉罡氣 可惜非丐幫(5層或以下)玩實力只係好打有限
鷹爪拳: 副本又稱吸血拳 群怪可以令大家都有血吸 打交時以神破防 同跳起擊倒為主要起手 有人笑見你跳起仲唔擋咩? 事實可以逆向思考跳起破防?! 人地訓低可以挫人要害是重點
金頂綿掌: 成套我淨是識拍拍拍同金頂佛光 虛招可以消怒但見親人消怒都又離別刺所以無見識過 2內時期淨是一招拍拍拍夠拍到人地咸

今日無工開時間多
其實我回緊POST果陣比人開紅打死左

回覆 JaCkY_IDEA 的帖子

咁講啦 想係九陰擂台玩大眾D既就一定要洗錢
名俊必備已經不是常識
再來裝備 套路 寶物 經脈

當你寶物自己打 裝備用師門 經脈慢慢升(時間用的不是一點半點)

套路呢? 九陰是玩套路配搭
要打得  總得有幾套實用既傍身  禁空 控制 輸出 破怒 遠程 回復

當然你可以用時間日日打禁地 開台 做生活儲錢 但而世道艱難 一個新手可以搵到既錢有幾多?

再加上官方果邊不斷削弱免費套路 不斷出愈來愈變態的99金
靠一套太祖?點同D又霸體又高傷既99金打?

黎緊又出6品裝了 仲有大量變態99金
不追又趕不上大眾 追又要洗錢

不洗錢?同自己FD玩玩就行了
既然同自己FD玩玩又何必計較呢 想玩咩咪玩咩囉
又不是要上華山

就空手套路
少林同極樂 上次有講了
少林肉 難上手 極樂強在爆發 而掌只是輔助

不過真係想玩落去入丐幫收空手套路
丐幫玩乜都有輸出 就是薄了點

‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-19 12:07 PM , Processed in 0.040078 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存