2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 英雄聯盟 LOL 本人上分心得
go

[其他攻略] 本人上分心得 [複製鏈接]

先講下自己資料。本人由s3開始打 即上年6月,由銅牌打到而家既鑽石,打左成千1場,主要係靠3隻英雄上分,分別係易大師,蠻王同埋卡殺丁,因為我本身係main 中上既。係銅牌既時期,我都係用卡殺丁上分,原因係隻英本身好op,而且無咩人ban佢,試過用佢carry幾十場,kda最高時有5.6,勝率66%,打左300場。過左一段時間,終於升到銀牌,之後因為卡殺丁差唔多場場被ban緣故,發現自己打中路愈黎愈carry唔到隊友,咁岩俾我睇到一d高水平比賽,發現bd流(果時好似發現新大陸咁= =),之後就試用呢隻英,玩玩下變成自己既main角之一,勝率又係66%,我玩呢隻超dean,試過幾場都有penta kill,而且隻英唔係太需要參與團戰,只有一直bd就得,無論逆風定順風,隻英仍然可以係團戰發揮好大作用,所以隻英打排位一直都好易沖分。之後好快咁我就升上白金5了。到左呢個段位,我又覺得蠻王呢隻角唔係太carry到,因為d人開始識打bd流,果時我都好煩惱,究竟上路係咪真係打爆左 就可以帶風向?結果當然唔係啦,隨住s4到來,蠻王bd流變得愈來愈乏力,所以我就轉返打中路,從s4天賦開始諗 ,有咩英仲係可以carry到呢,結果就俾我發現左凱爾呢隻英,隻英配合天賦基本上唔怕任何中單,酒桶例外,而且隻英有別於一般ap佢既持續性傷害超高,同蠻王有異曲同工之妙,而且就係食兵食得好勁,就算俾人殺左幾次,係團戰仍然有一定傷害,但隻英既唔好處就係無poke既技能,變左如果隊友唔識開團,咁隻英就好乏力。之後我一直用佢,好快咁就俾我上到白金1,最後場場我抱住carry隊友既決心打左一次bo5就俾我上左鑽。
總結黎講:要上分首要條件就係你表現好平穩,唔會累人先,死練某隻英,唔好下下轉玩其他路,譬如你一入場時只講你既main路,因為你main果路自然有信心,發揮自然好。更重要既係,當你入場你係p1,咁你係ban角方面一定要做得好,或者要幫隊友ban哂佢地唔想面隊既英,免得有隻op角出左黎,而且會有吵架情況發生,所以呢點係好重要。就我所知,現版本係唔同區都有大家覺得op既角色,銀區就好似係機人,李星呢d角op,白金就好似eve同狗頭op,而呢d角大家都應該ban左佢,因應你係邊區,ban左之後大家自然打得舒服。仲有一個心得就係儘量忍受隊友既失誤,呢點真係好重要,果時我卡左好耐白金5,就係因為成日都同隊友吵架,一見到佢地失誤就想罵佢地,搞到有時輸唔係因為成隊廢,而係因為一些吵架情況。其實大家應該學識接受隊友既失誤,應該領會一個道理,連精英都有可能失誤,我地失誤係好正常既事。
希望以上心得可以幫到大家沖分啦!

十週年勳章(賀詞)

建議排版可以處理下

分段

點解唔講埋果3隻英點玩法會好d呢

回覆 sunny037732 的帖子

基於甘大段文字實在難以觀看 所以本人擅自將樓主既文章分為幾段 唔岩我可以DEL佢
(PS:重點已用紅字表示)

先講下自己資料。本人由s3開始打 即上年6月,由銅牌打到而家既鑽石,打左成千1場,主要係靠3隻英雄上分,分別係易大師,蠻王同埋卡殺丁,因為我本身係main 中上既。係銅牌既時期,我都係用卡殺丁上分,原因係隻英本身好op,而且無咩人ban佢,試過用佢carry幾十場,kda最高時有5.6,勝率66%,打左300場。

過左一段時間,終於升到銀牌,之後因為卡殺丁差唔多場場被ban緣故,發現自己打中路愈黎愈carry唔到隊友,咁岩俾我睇到一d高水平比賽,發現bd流(果時好似發現新大陸咁= =),之後就試用呢隻英,玩玩下變成自己既main角之一,勝率又係66%,我玩呢隻超dean,試過幾場都有penta kill,而且隻英唔係太需要參與團戰,只有一直bd就得,無論逆風定順風,隻英仍然可以係團戰發揮好大作用,所以隻英打排位一直都好易沖分。

之後好快咁我就升上白金5了。到左呢個段位,我又覺得蠻王呢隻角唔係太carry到,因為d人開始識打bd流,果時我都好煩惱,究竟上路係咪真係打爆左 就可以帶風向?

結果當然唔係啦,隨住s4到來,蠻王bd流變得愈來愈乏力,所以我就轉返打中路,從s4天賦開始諗 ,有咩英仲係可以carry到呢,結果就俾我發現左凱爾呢隻英,隻英配合天賦基本上唔怕任何中單,酒桶例外,而且隻英有別於一般ap佢既持續性傷害超高,同蠻王有異曲同工之妙,而且就係食兵食得好勁,就算俾人殺左幾次,係團戰仍然有一定傷害,但隻英既唔好處就係無poke既技能,變左如果隊友唔識開團,咁隻英就好乏力。之後我一直用佢,好快咁就俾我上到白金1,最後場場我抱住carry隊友既決心打左一次bo5就俾我上左鑽。

總結黎講:要上分首要條件就係你表現好平穩,唔會累人先,死練某隻英,唔好下下轉玩其他路,譬如你一入場時只講你既main路,因為你main果路自然有信心,發揮自然好。更重要既係,當你入場你係p1,咁你係ban角方面一定要做得好,或者要幫隊友ban哂佢地唔想面隊既英,免得有隻op角出左黎,而且會有吵架情況發生,所以呢點係好重要。

就我所知,現版本係唔同區都有大家覺得op既角色,銀區就好似係機人,李星呢d角op,白金就好似eve同狗頭op,而呢d角大家都應該ban左佢,因應你係邊區,ban左之後大家自然打得舒服。仲有一個心得就係儘量忍受隊友既失誤,呢點真係好重要,果時我卡左好耐白金5,就係因為成日都同隊友吵架,一見到佢地失誤就想罵佢地,搞到有時輸唔係因為成隊廢,而係因為一些吵架情況。其實大家應該學識接受隊友既失誤,應該領會一個道理,連精英都有可能失誤,我地失誤係好正常既事。

希望以上心得可以幫到大家沖分啦!

有幫忙 岩岩洗左分參考下~~~

最重要都係隊友
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-6 10:18 PM , Processed in 0.028567 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存