2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 英雄聯盟 LOL 點解korea 隊既skt t1 咁強大?
go

[閒聊] 點解korea 隊既skt t1 咁強大? [複製鏈接]

唉,skt1 又3:0 ko sso,以不敗既姿態拿下ogn champion,唔通真係無一隊可以同skt1 抗衝?

緊係s2既TPA

笑傲無雙

我同我4個青銅5既小伙伴 都做到0:3SKT啦

仲要個問題係SKT打比賽 打到人地20投..

等黎緊s4 toyz 出馬啦

toyz已經不可能再出山

孫吾飯 發表於 14-1-27 03:00 AM
等黎緊s4 toyz 出馬啦

胎屎已退役

Mistake Nexabc退出tps

FAKER 同下路既ad 打起全隊,真係名副其實既ap ad carry,.相反,其他隊伍一係中勁,而ad唔勁。我諗s4最有希望可以打嬴skt t1既隊應該係北美既tsm ,cmb 同c9了

回覆 sunny037732 的帖子

咪玩喇=,=C9 TSM完全唔入流  S3一出場就俾人GG
目前為止可以同SKT對抗既只有韓國本土既隊伍  最大機會係KT B同埋NJS
KT B係4強雖然輸,但經濟可以同SKT持平
而NJS係s3世界賽同SKT打到最尾一局2:3先輸

其他隊伍根本係被秒殺

a96543 發表於 14-1-27 10:49 AM
胎屎已退役

佢唔系話入hka咩

NJS 去左邊- -,ogn唔見佢打既?tsm既新中單實力有望同faker持平,而tsm 既wildturtle又係好強既ad,所以tsm係有可能既

Faker新練雷文玩到連惡魚都單殺...有冇望持平要打過先知

依家個情況就好似係NBA中既馬刺咁
馬刺落得場既個個都全能 個個都咁好抽
而湖人、雷霆之類既其他隊伍得一個勁好難Carry全隊

孫吾飯 發表於 14-1-28 03:22 PM
佢唔系話入hka咩

Toyz
2013年12月31日
剛過去的S3 節奏明顯和S2有很大差別,現在S4版本變得更多,可能有人會憂慮適應問題,但我卻是急不及待,因為我覺得每次改版都是一個新挑戰。我十分期待這季的比賽,S3韓國也掘起了,現在日本也參戰了,來到S4會是百花齊放嗎?看過戰場的變更、各路的變更、物品的變更,所有戰術都要全新計劃,與其埋怨,我更希望全新設計的戰術能為大家帶來驚喜!我希望下年可以再次踏上世界舞台,再一次讓你們看到我在場上努力的樣子。

過去兩年是我人生的轉捩點,我跟TPA的隊友代表台灣奪得S2冠軍,這可能是我畢生中最大的成就。可是,後來我的手卻受傷了,不如以往那樣揮灑自如。每當長時間訓練後,手更會隱隱作痛。這段時期是我的黑暗日子。

那時,網上充斥各種失實的負面消息。我不願作任何回應,只想安心養傷,早日康復,不想再拖累隊友和公司。但時間久了,我漸漸感覺很難受,不論如何技癢,手不聽使喚都是無用武之地。這種無奈又有誰明白呢?可是,塞翁失馬,焉知非福,這段時間沒上戰場,旁觀者清,對戰場上的一舉一動反而看得更透徹,觀念更為清晰,想到很多不同的戰術。

這時香港電子競技公司邀請我回香港擔當選手,更提供支援協助我治療手傷。我剎時感覺到,這可能是我在電競的新出路。萬一手好不了,窩在TPA,我怕會影響其他隊友,斷了線的木偶還留在舞台,又何必呢?於是我毅然決定回港並接受治療。不久,我感到傷勢漸漸好轉,甚至一度幻想自己快要康復了,沒有深思下便立即跟公司提出在2014年回歸戰場,公司亦非常贊成我這個提議。

可惜主診醫生對我說,傷勢即使好轉,但也不可能完全康復,勉強練習只會令到傷勢惡化。這代表我不能再當職業選手了。失望以外,我更怕辜負了公司的期望。幸好,公司非常體諒,給予我很多空間和時間。他們除了照顧我的傷勢,更關心我的心理狀況,不但沒有要求我盡快復出,更讓我有多一點時間陪伴家人。公司的無限支持,令我很快就重新振作。現時,我在感覺手沒什麼問題時,才開台和粉絲互動,好讓更多朋友了解電競。這段時間,我明白到原來除了擔當職業選手外,還有很多不同的方法推廣電競。電競這條路,比我想像的,原來可以走得更遠。

從很久以前在香港的一個無名玩家,到被賞識加入TPA,登上世界冠軍,之後受傷被迫退役,到現在空閒時回去HKESPORTS辦公室分享心得,人生起起伏伏,其實全賴那些欣賞我的人,和信任我的公司。在台灣遇到的每一個人都對我很好,對於一個離鄉背井的屁孩來說,到一個說非母語的地方是很辛苦的,沒有他們我可能很早就放棄當選手回家了。而現在HKESPORTS 不只照顧我,更是跟所有人說,其實電競選手退下來,也可以把自身經歷作為例子,向下一代孩子推廣電競,幫他們尋夢。

對不起, 我不能再當選手了
我人生有3個家,一個是把我養大,更支持我為夢想離鄉背井的家 ; 一個是賞識我,帶領我跑到世界舞台的家 ; 還有一個是在我挫敗時把我扶起來,跟我說我還可以繼續為夢想努力的家。

最後想跟香港跟台灣的粉絲說,你們都是我人生中最好的朋友,可能我讀書少,學識也不多,以前發文和說話都可能用錯字詞會傷害到你們,現在我發的所以文都是直接地說出我所想的,希望大家不要額外的腦補曲解意思,不想大家再因為胡亂猜測而引起罵戰。

經過這一年多的經歷,不想辜負你們的厚愛,為你們、為電競、為Hong Kong Esports、為我自己,我會努力推廣電競,當不到在場上拼殺的戰士,也希望能幫其他小孩可以尋電競夢,最希望的可以找機會跟你們多點互動。

最後, 祝大家新年快樂...

十週年勳章(賀詞)

中奶昔 發表於 14-1-25 08:28 PM
緊係s2既TPA

原TPA,
最易被抓的MISTAKE對上最愛秒SUP的FAKER,
都係打唔贏阿

a96543 發表於 14-1-28 09:14 PM
Toyz
2013年12月31日
剛過去的S3 節奏明顯和S2有很大差別,現在S4版本變得更多,可能有人會憂慮適應問題 ...

omg 咁點算

十週年勳章(截圖)

回覆 孫吾飯 的帖子

你去問Toyz睇下佢解唔解答到你^^

笑傲無雙 玩過星曲WEB

人地T1 政府資助日日練習10幾個鍾...

真心老實講,而家SKT無人可以打敗到佢
唔好話SKT 係其他韓國隊都非常強勢  韓國電子競技一早起飛左好耐
每次比賽搞到好好睇睇又多獎金..不過我都相信如果S2TPA仲係到真係有得揮...XD

沉醉之晚 發表於 14-1-30 10:34 AM
真心老實講,而家SKT無人可以打敗到佢
唔好話SKT 係其他韓國隊都非常強勢  韓國電子競技一早起飛左好耐
每次 ...

隊長走左 TOYZ退役 帝王BALLZ改行做教練 得番BEBE一個 風光不再了
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-28 02:07 AM , Processed in 0.034749 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存