2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 Blade & Soul劍靈 開一檔 FPS得10
go

[疑難雜症] 開一檔 FPS得10 [複製鏈接]

如題
請問係顯卡既問題
定係CPU既問題?
(定係2個都要換?)
只希望可以玩得順暢就OK

電腦配置如下:
CPU: Intel Celeron Dual Core G530
底板: MSI H61M-P21
RAM: KingSton DDR3 1333MHz 4GB RAM
火牛: EP 380W ATX Power Supply
顯示卡: Intel HD Graphics 2000 (好似係內顯)

如果要換硬件既話
請問有D咩好建議(最好有埋價錢)?
價錢最重要
如果係太貴/要換過成部電腦既話我可能會放棄唔玩
求解答><

losiulun 發表於 14-2-3 08:33 PM
如題
請問係顯卡既問題
定係CPU既問題?

budget幾多?
至少你要換cpu & 火牛,同埋加display

回覆 孤兒sam 的帖子

budget應該係$3000掛
其實換硬件好d定換過成部電腦好d?
部電腦係2年前揾人砌 應該都幾舊下
始終部電腦我屋企人都會用
所以當時阿媽話唔好換咁好(怕貴
不過阿媽應該唔會比我換過成部電腦
要等宜家呢部壞左先比換

換硬件難唔難?(我係第一次自己換 怕會整爛
定係托個主機去鋪頭 佢就會幫我換?

多謝您既回覆

losiulun 發表於 14-2-4 09:47 AM
回覆 孤兒sam 的帖子

budget應該係$3000掛

約$3000換得到,效果開3-4檔都ok,只要有保留底板的說明書,你打開說明書睇住砌就ok~
呢個旺電jumbo價,去嗰句買就ok

火牛絕對要換
FSP FSP-RA-550S RAIDER SILVER 550W 80Plus Silver 火牛 $520

方案有幾個,自己諗
1.cpu重視,上i5 四核+ GTX650Ti BOOST
Intel Core i5-3340 Ivy Bridge (3.1GHz, 6M Cache, LGA 1155) CPU BOX 盒裝 $1384
Galaxy影馳 GTX650Ti BOOST 2GB GDDR5 w/VGA+DVI+HDMI PCI-E 顯示卡 $1190
total: 520+1384+1190= $3094

2.display重視,淨加GTX760 4GB / R9 270X
MSI微星 DI-N760TG4 GTX760 OC GAMING 4GB DDR5 PCI-E3.0 顯示卡 $2550
MSI微星 DI-R927TG4 R9 270X Gaming 4G GDDR5 TF IV FAN DVI/HDMI/DP PCI-E超頻版 顯示卡 $1960
total: 2550/1960+550= $3100(GTX760 4GB) / $2510(R9 270X)

可以的話
1.拎$300利是錢出lai加多條4GB ram,只要拆條ram出lai配返一模一樣就ok
2.想一勞永逸,最好爭取多D budget直接換cpu+板+ram+display
唔明再問
已有 1 人評分Good 收起 理由
YeynU + 3 超詳細!!!

總評分:  Good + 3   查看全部評分

樓主你索性放棄唔玩好過

你部機升得黎等於出過部新機

還有隻game 用PhysX 用N卡選澤檔次越高,顯卡嘅資原越食得咁,重係要冇得關PhysX

孤兒sam 發表於 14-2-4 01:15 PM
約$3000換得到,效果開3-4檔都ok,只要有保留底板的說明書,你打開說明書睇住砌就ok~
呢個旺電jumbo價, ...

咁請問買火牛之前
洗唔洗話要睇下個機箱夠唔夠大
放唔放得落?

btw多口問一句
其實官網d配置信唔信得過?
同埋我見Jxxxx Computer網上面個報價表
上面有好多款Intel Core i5
跟住後面一堆睇唔明既代號@_@
其實有咩分別?係咪愈貴愈好?

唔該哂><

隻game 基本上用4核就夠晒玩,AMD或Intel都得

系统要求win 7 (64bit) 8GB RAM ,用32bit win 或只得4GB RAM 除時會彈GAME

最重要係顯卡,game 建意 開4檔可以用GTX 650TI BO ,我好肯定e一個設定一定老點

我用GTX 780Ti 開盡5檔,人多或啦多人幅本lag到要轉回4檔 + ffo FXAA先至順番啲

所以玩此game 最平都要一張GTX 760+一隻500W牛,好啲就GX 770+550~600W牛

大鐵 發表於 14-2-5 10:11 PM
隻game 基本上用4核就夠晒玩,AMD或Intel都得

系统要求win 7 (64bit) 8GB RAM ,用32bit win 或只得4GB RAM  ...

咁其實姐係話
RAM要加到8G
CPU要換到4核(定係可換可不換?
火牛要換個500W既

顯卡嗰度我唔係好明@_@
大大您話開4檔就買GTX650Ti BO
跟住下面又話GTX760
咁其實最低要求要買邊個?
我唔求好畫質 只求可以玩得順

唔該哂> <

官方比嘅數據GTX650Ti BO,GTX 660可以開到 4~5檔

GTX 760,GTX 770,GTX 780話可以開到5檔最多特效

如果打多人幅本或野外首腦(最小15人圍摳)用GTX650Ti BO,GTX 660可以開到 4~5檔

基本上你係log打唔到

即是話你要玩得順最低限度都要買張GTX 760,或效低特效改用2~3檔

我有時唔郁就100FPS, 單人打怪就50-70, 一多人就變番得8...我開部份5檔. 如果想組隊係咪一定要降番先玩到><?

電腦配置: 岩岩買冇得換家啦/.\
MSI GT70 2OC
CPU: Intel Core i7-4700MQ 2.4 GHz (Intel Core i7)
RAM: 16GB DDR3
顯示卡: NVIDIA Geforce GTX770M

樓主換機xd
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-15 08:24 PM , Processed in 0.035481 second(s), 14 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存