2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 英雄聯盟 LOL 推介大家玩一個上分點
go

[英雄心得] 推介大家玩一個上分點 [複製鏈接]

上路,基本上呢個版本最carry 係呢一條路
...首先講下點解唔係其他路先.中路,呢個版本基本上隻隻中路英都被nerf了,已經無一隻個特別突出既英,而大部份中路刺客都唔可以好似往日咁秒人,再者現在中路要單殺人係一件好難既事,沒jg都好難單殺佢地.
   到jg,jg本身係隻幫助其他路擴大優勢既位置,本應很carrry 才對.但係,如果隊友不爭氣,不能好好跟你配合,同樣很難擊殺對面,從而拿到優勢,低端場呢個情況更加普遍.
   到ad,ad因為飲血劍被nerf,ad相對上出既裝都需要花費大量金錢,中路打團十分乏力.
   到sup,現版本sup增強了不少,以前下路一般黎講係ad 打起sup,但係而家情況就掉轉左,係sup打起ad,sup carry 能力大大提高左,有時sup可以肥過中路,特別係一d輸出型sup.所以如果有人叫我打ad既,我寧願打sup.
   到上路了,點解上路係呢個版本很carry 呢?原因就係上路係中期具備強大統治力.一般而言,一個實力一般既上路在中期所拿到既金錢係最多,所以裝備應該是最好的.而且上路有既優勢亦十分明顯,當推左上路一座塔之後,將會得到視野優勢,可以大大減少對面jg gank 我方中路和jg的機會,加上對面jg一定會幫上路,為免再掉一座塔,結果就可以大大紓緩局勢.另一方面,上路係最有機會單殺對面既路,好岩d單挑強既玩家去玩.雪球女滾下來就停不了,上路就是如此的.
   上路上分英一覽:(排名會分先後,最前的為最推薦)
    低端場(銅-銀):啊卡利>=飛歐拉>=波比(刺客類),蠻王>=賈克斯>=奎因>=獅子(戰士類),藍寶>=特郎德>=潘森>=惡魚>=龍女
    中端場(金-白金):如上但倒轉
  高端場  (鑽-精英):如上但倒轉
從以上情況呢睇,低端和中端場就係d團戰好op既英玩哂,而高端場就係一d坦英玩哂,但係有某幾隻英打高端場係例外,高端玩家一樣唔知點應付.佢就係波比同飛歐拉同獅子.呢3隻英.因為佢地都具備特殊既天生技能,先講波比,毫無疑問,波比一旦肥左係最難搞既英之一,沒有第二.佢既大技簡直係有點過份imbalanced for ranked solo,因為佢開左大,係連高端玩家都唔識處理,無腦突進自己後排,因為好多時候隊友唔識拉打,波比先咁op.飛歐拉,同樣肥左一樣高端場既惡夢,因為d人唔識處理飛歐拉招大技,唔識拉散黎打同埋保後排.獅子不用多說,開左招大秒死ad,再閃走人,完全無得應付.
    總結黎講,現版本十分有利玩上路的玩家,強烈建議大家可試試上路,個人推薦最易上分上路英就係飛歐拉,打什麼排位場,一旦肥左就好易carry 隊友

理得你玩咩路 總之玩得好就CARRY

現在S4玩SUP都可以CARRY了

咪係玩得好自然carry到

我完全反對上路最carry,錢多同角色重要性係兩回事,首先上路係咪咁容易爆塔?如果我係jg,我會連第一座塔都唔比人爆。
我覺得最好carry既係中路,目前既中路英已經強勢到中路容唔下,要加多隻去上路,仲有低端你玩lulu尼類10min爆塔無難度。
jg自s4既carry能力已下降,首先依家線上英既逃生能力強,仲有眼會多左同召唤師技冷卻短左,從比賽可見jg gank次數己下降,所以jg真係唔太好carry。
而sup可謂比jg更重要,因為而家下路組合已經由kill型組合主導,基本上ad既前期kda均由sup掌控。仲有sup在會戰既功用比jg強好多。
有樣野我肯定就係樓主冇玩過poppy~,首先佢唔應該係刺客,佢係jax呢類物魔混傷英,還有低端場佢用尼打中好啲,好多英都比佢counter例如fizz zed 卡特,大部分人都唔熟佢基本上2lv己經可以首殺。

183593825 發表於 14-7-6 12:06 AM
我完全反對上路最carry,錢多同角色重要性係兩回事,首先上路係咪咁容易爆塔?如果我係jg,我會連第一座塔 ...

中路隻隻英都平衡哂,基本上單殺對面機會少之又少,目前中路要拿得優勢既地方就係等jg gank 一波,但係jg 唔一定會幫你.中路兵線短,而上路兵線長,上路就好大機會被人gank 同埋成功gank到既地方.試諗下,如果我雷文已經在線上拿到優勢,基本上控好兵線,對方就會經濟同等級落後.但是,中路係仍然可以龜住塔食兵,等級唔會落後太多.可見上路係一個明顯滾雪球既地方,中期經濟理應最大.

這是廣東話嗎 我都看不懂 ~"~ 不知道要怎麼看 ..
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-14 06:33 AM , Processed in 0.032977 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存