2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 聊天討論版 係屋企都冇咩好講
go

[討論] 係屋企都冇咩好講

笑傲無雙 忍影世界 玩過星曲WEB

~Dream~ 發表於 14-8-6 03:09 AM
我有FD做救生員

聽佢講做左年幾只係洗過幾次池

行內都有分, 好惡做既場都好好做既場
你個FD夠運

我真係唔明點解人工低, 無人入行既道理
導致人手不足
咁都有人唔明

操你媽個B乂 發表於 14-8-6 03:46 AM
行內都有分, 好惡做既場都好好做既場
你個FD夠運

佢話場地自己揀,基本上無咩人番,大把場揀

~Dream~ 發表於 14-8-6 03:54 AM

有無場選呢D野睇判頭,你都話無咩人番,你就知有幾缺人手啦,場任你選
衰既場終於有人要去做, 而家人手不足係多蝗蟲果幾個

講乜都好, 救生員人工都係低,有邊個會願意一世做死救生員
入行率低,流失率高既一個工種

玩過星曲WEB

家家有本難念的勁
我人工低..屋企又唔係有錢..香港地個個生活都...唉

日日咁曬好易有皮膚癌

2KF活動勳章 寵物大使 十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖) K歌達人 2KF大型活動勳章 忍影世界 笑傲無雙 玩過星曲WEB

操你媽個B乂 發表於 14-8-6 03:43 AM
2小時休息2小時工作係事實, 真係膠都廢事比
做4個鐘搵8個鐘既錢, 有腦既都知無可能啦
無客 ...

你真係唔好玩啦 唔識扮識野 XD

樓上都有人個FD做救生員嫁 唔識問下人啦 仲死撐

個場人多 就做2個鐘休2個鐘 係好普遍嫁

真係好爆場 就做2個鐘休1個都有 一池兩個崗位 都係擺1個人

有時中池同大池係旁邊 人手唔夠都係擺1個人睇兩邊 一樣輪休嫁 點解你可以咁無知既

定係離開香港太耐 淨係上網睇有關香港既資料 但忽略左現實係點嫁??

自己知衰就講公共話題係唔係唔俾你講 其實唔係唔俾你講 但唔好無料扮四條囉 好肉酸嫁

為你唔好你唔知 一味死撐淨係識講人唔岩 但自己就露晒底原來係白痴 真係你要唔俾你死咩

另外你提到人工問題呢 依D就可以大條道理討論勒 因為係個人意見

唔同講救生員日常工作同自己內部既分配問題 唔識死撐 唔係nonsense  咁仲係咩野 哈哈

2KF活動勳章 寵物大使 十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖) K歌達人 2KF大型活動勳章 忍影世界 笑傲無雙 玩過星曲WEB

~Dream~ 發表於 14-8-6 03:54 AM

晒氣啦 佢依個人 未知行情 報新聞有人抗議係到嘈 佢就又係死撐果班人既無知者黎

我直頭問我表弟 點解咁少人入行 佢講根本唔少 只係D人考左個牌就去私人屋村或私人泳池或會所做

公家池冇人乜人做 係因為做開果班老鬼 因為自保飯碗 有新仔入行 好多時做唔夠1個月就俾人玩走

留意下上電視抗議果班 都係上年幾 個個啤酒肚大個波 根本游個直池都唔夠氣 佢地好多都根本過唔到

年檢 所以佢地玩到冇人敢入公家做 咁康民處焗留低依班老鬼係到 所以次次都係嘈加人工 冇一次嘈加人手

我表弟就好在想當年入行 有識得人入去做冇俾人玩 做左幾年 宜家都跑左去會所做

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖) 玩過星曲WEB

☆魔鬼皇☆ 發表於 2014-8-6 06:06
晒氣啦 佢依個人 未知行情 報新聞有人抗議係到嘈 佢就又係死撐果班人既無知者黎

我直頭問我表弟 點解咁 ...

真相

☆魔鬼皇☆ 發表於 14-8-6 05:50 AM
你真係唔好玩啦 唔識扮識野 XD

樓上都有人個FD做救生員嫁 唔識問下人啦 仲死撐

做2個鐘休2個鐘
跟住又做2個鐘休1個鐘
wowowowow個龍門搬到上太空, 不過都係無用
有新聞有證據
http://www.hkdailynews.com.hk/NewsDetail/index/421368
更台值班 眼頸疲累

救生員的工作以每半小時為一更。以一個同時有4名救生員的標準泳池計算,兩名救生員需在瞭望台(俗稱更台)當值,另外兩名則負責巡池。行內稱在更台當值為「上」,巡池為「落」。人手寬裕的時期,同一名救生員往往能收到輪流「一上一落」的更表,即這名救生員先上更台半小時,接巡池半小時;但在人手緊絀時,救生員需要重複「兩上一落」或「三上一落」,即是同一名救生員需「連踩」一小時,或1小時30分鐘的更台當值,才能落更台巡池30分鐘。「落」的工作雖名義上是巡池,但員工有共識,是讓在更台上當值後的救生員回休息室休息,若泳池出現突發事故,休息室的救生員才趕出來處理。

我唔洗信你鳩UP,我只信新聞報導, 真係唔知邊個係白痴呢
真實情況係半個鐘上台,半個鐘頭係要巡池, 巡池唔係休息時間黎架WO
你話半個鐘做野,半個鐘偷賴我都比你過
2個鐘做野,2個鐘休息100%係廢話
我就有晒evidence, 你就繼續9up死撐囉
表弟做救生員wo..........笑撚死 你識你表弟條鐵咩
你鳩up幾句連你自己都以為當真
送返比你
唔好無料扮四條囉 好肉酸嫁
為你唔好你唔知 一味死撐淨係識講人唔岩 但自己就露晒底原來係白痴 真係你要唔俾你死咩

7少陣當幫忙啦,維穩膠 識少少扮代表

幾有趣, 工作量大左就要加人工, 社會上除左按件計錢的工, 有咩工可以咁?

正常應該係加人手比較合理?

SuperDS 發表於 14-8-6 07:57 AM
幾有趣, 工作量大左就要加人工, 社會上除左按件計錢的工, 有咩工可以咁?

正常應該係加人手比較合理? ...

簡單問你一句
工作量大,人工低.  你去唔去做(工作量大唔係問題,係人工低)
人工唔吸引,無人去做,咁點加人手

一句,吃力不討好

操你媽個B乂 發表於 14-8-6 08:03 AM
簡單問你一句
工作量大,人工低.  你去唔去做(工作量大唔係問題,係人工低)
人工唔吸引,無人 ...

工作量有咩咁大?

SuperDS 發表於 14-8-6 08:04 AM
工作量有咩咁大?

郭紹傑回覆表示,救生員在泳池更台當值屬於「高危」崗位,因要全神貫注泳客的安全,眼部及頭部不斷重複移動,平均10秒掃視泳池一次,救生員的眼部、頸部、腰部會在短時間內出現疲累。缺人情況,同一名救生員需「連踩」一小時,或1小時30分鐘的更台當值,才能落更台巡池30分鐘。

救生員應該話累+極度無聊,咁先正確少少
我唔應該用工作量大黎形容,用黎形容其他工就可以, 成日都諗起洗碗既case
加人工=吸引人入行. 你睇紮鐵就係一個好好既例子

操你媽個B乂 發表於 14-8-6 08:11 AM
郭紹傑回覆表示,救生員在泳池更台當值屬於「高危」崗位,因要全神貫注泳客的安全,眼部及頭部不斷重複移 ...

講累冇意義, 呢個社會, 世界上, 累既工多如繁星, 講累佢地未夠班,

但人多左, 要顧既人多左, 的確要請多D人, 但佢地個工作性質係咪值再高人工,

就值得商議

SuperDS 發表於 14-8-6 08:15 AM
講累冇意義, 呢個社會, 世界上, 累既工多如繁星, 講累佢地未夠班,

但人多左, 要顧既人多左, 的確要請多 ...

你商議既時間就係人手繼續短缺,問題一樣無解決
一日唔加,一日都係無人做

講真,日日做十幾個鐘先搵得果皮幾,人工咁低.
加少少唔過份啦

玩過星曲WEB

lee111 發表於 14-8-6 06:26 AM
真相

佢表弟去左會所做救生員,
都證明左公共泳池呀海灘呀幾惡撈先轉私人場做啦!

玩過星曲WEB

~Dream~ 發表於 14-8-6 03:09 AM
我有FD做救生員

聽佢講做左年幾只係洗過幾次池

啲救生員知道私人場好揾易做,
梗係去私人場做啦!
唔通揾到好場唔轉場咩?
咁咪都係反映出公共泳池幾惡撈囉!
唔係點會揾私人場做呢!
不過收得人地咁嘅人工就應該做番多啲野,
唔係hea 下 hea 下又一日養懶人,
繼續咁hea 法遲早俾人投訴,之後即炒

玩過星曲WEB

啲大陸人話喺香港游水平喎,
於是拖男帶女湧去泳池游水,
行行下尖咀熱熱地咪走去九龍公園泳池游水,
女嘅著住件底衫底褲就落水沖涼,
男嘅著住條底褲又落水沖涼,
細路唔洗講啦,脫光便去bb池沖涼,
無其不有,
況且佢地唔理咁多鍾意點游就點游,橫衝直撞,
做成其他泳客滋擾,
救生員都要調停埋依啲滋擾糾紛,無日無知,
一眼關七,耳聽八方,
人多工作量自然大,
至於旺季淡季啲人工都係拉上補下姐,
如果公共泳池啲救生員係人工合理,工作量合理,人手足夠,
啲救生員都廢事多講啦,唔通盞俾人查佢地人工是否與工作量同人手相稱咩?
大家都知而家啲傳媒幾神通廣大啦!
如果啲救生員貿貿然亂出黎爭取,萬一俾啲傳媒翻底咪死,
佢地冇把握點會出聲爭取呢

十週年勳章(賀詞)

吳受坤 發表於 14-8-6 09:49 AM
佢表弟去左會所做救生員,
都證明左公共泳池呀海灘呀幾惡撈先轉私人場做啦!  ...

https://hk.news.yahoo.com/video/ ... 3%B3-160000389.html

其實講真「冰封三尺非一日之寒」...
呢D野一年前已經有報紙講...
到今時今日香港政府又有無正視?

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-3-29 09:10 AM , Processed in 0.031802 second(s), 11 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存