2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 聊天討論版 示威者真係和平示威?
樓主: 王天
go

[疑難] 示威者真係和平示威?   [複製鏈接]

我覺得香港民生都未係幾掂
先民生後民主la

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖) 玩過星曲WEB

小燈芯 發表於 14-10-19 11:21 AM
我覺得香港民生都未係幾掂
先民生後民主la

你指意政府搞民生?!

搞成個世紀都唔掂啵

lee111 發表於 14-10-19 11:43 AM
你指意政府搞民生?!

搞成個世紀都唔掂啵

確實咁長日子示威係令好多窮人工作受到影響
時間越長只係令窮人生活, 民生更差
我覺得去示威的係1D吾憂冇錢生活的人  佢地有權爭取想要的野 - 民主
但希望同時吾好阻到其他人
因為自己想要的野搞到人地搵食有問題  係剝奪其他人爭取的權利  做法好自私

十週年勳章(賀詞) 玩過星曲WEB

小燈芯 發表於 14-10-19 12:03 PM
我覺得去示威的係1D吾憂冇 ...

東北發展比人迫遷受影響個班人
唔見你咁講???
政府發展、放超多自由行落黎  
有班人受益  都會有班人受害
社會就是互相影響......

佢地唔出黎佔中
我地都睇唔到警察不公既執法
反佔中可以收錢出黎打人(有些人沒收既)
CCTVB可以咁報導.....
社會已經變成咁........

示威者出黎佔中前  已經做左好多盡量唔令社會受影響既行動
政府既回應係咩???

poon2701 發表於 14-10-19 12:21 PM
唔見你咁講???

政府回應:意見接受,態度照舊,我有我賣港。
今次都比我得更清楚民建X果班人更加無腦。建制派班人係個個ONON99-.-

poon2701 發表於 14-10-19 12:21 PM
唔見你咁講???

其實都吾明點解要問e類問問題
唔見你咁講???

其實你講個時就認定我冇講過東北發展比人迫遷受影響個班人  吾知你憑咩可以咁認為
我上通識堂又堅係話過功課寫過東北發展比人迫遷個班人生活受到影響
另外想問一下冇出去為佢地抗爭係咪等同冇講過
如果係,你更加冇必要引用我(你可以當見吾到我的留言)
示威者出黎佔中前  已經做左好多盡量唔令社會受影響既行動 = 佢地真係有影響到其他人

至於警察不公既執法, 收錢出黎打人, CCTVB, 政府回應  同  我所講的就冇咩關係

最後, 其實我只是發表自己意見  請不要引用我-.-
我吾回應加冇必要回應

小燈芯  I type Chinese slowly so I refuse to give a response.  發表於 14-10-19 12:53 PM

十週年勳章(賀詞) 玩過星曲WEB

小燈芯 發表於 14-10-19 12:46 PM
其實都吾明點解要問e類問問題
唔見你咁講???

佔中班人影響到人
但係社會就係互相影響
而有些人只著眼於佔中一事是否影響到人
你所講既野 剛與東北一事矛盾之極
所以我先引用
東北個陣你真係有講"因為自己想要的野搞到人地搵食有問題  係剝奪其他人爭取的權利  做法好自私"類似的話嗎???

poon2701  咁你應該係反世界上所有發展同示威  發表於 14-10-19 01:32 PM
小燈芯  LS lesson  發表於 14-10-19 01:23 PM
小燈芯  Actually, there are still somethings have a win win outcome in society.  發表於 14-10-19 12:56 PM

壺一v一 發表於 14-10-19 03:15 AM
你係咪智障嫁, 你到底有無簽合約嫁? 非法勞工呀?
成日話唔諗人工作情況, 你真係好撚有病, 你份合約真咪係 ...

智障係你呢D自私自利,無視他人的廢物~~~~~~~~~~
由頭到尾你都從未認佢地有影響人地工作
只會拿合約來講,只會話人好撚有病.............
你只會講合約,姐係講法律
又唔念下如果真係寫到清清楚楚世界上沒咩事可以百份百做到足.....
如果真係做足又唔見你講佔中班人,犯左N條法律,捉晒都得

廢物,自私,係你的代名詞
只會有利自己的大大聲聲講出來
自己有害的視而不見

壺一v一  係啦係啦, 祝你年年派件無通無阻 LOL!  發表於 14-10-19 01:57 PM

吳受坤 發表於 14-10-19 09:23 AM
其實要築路障係要一個防線去抵禦外來衝撃,
唔計人多人少,警方同集會人士都有一度防線去分隔對峙,
你可 ...

我同意你講的...
但佢地係先前做路障唔關防線事
係沒人的遮打道個邊都愈整愈多.....
..
根本係想阻路令事件搞大用來做條件
早上連1個示威者都沒的地方,代表夜晚整出來玩野
路障係手段,唔係防線了

小燈芯 發表於 14-10-19 12:03 PM
我覺得去示威的係1D吾憂冇 ...

你唔好同我講

條CY上場有咩事做過?
你就算而家收山唔搞,成班香港奴隸忍忍忍忍忍忍

屌樓價,屌通漲,屌支那人
屌支那踩踏文化,屌每日150人

剩係曉屌,曉忍
上一代就係大圍個個都咁廢
OK?

最低工資都係由我地90後去爭取番黎
班老坑除撚左曉忍之外,同埋去城市論壇發下脾氣之外仲識乜春?

無人答。
呢個係謎。

唔知點解

永遠講呢類野班老坑都係迴避到2046

見怪不怪

和平??  好過打仗少少囉

lee111 發表於 2014-10-20 09:02
唔知點解

永遠講呢類野班老坑都係迴避到2046

見怪不怪

即係你仲好年青。再大啲你會明白

lee111 發表於 14-10-19 02:58 PM
你唔好同我講

條CY上場有咩事做過?

算啦

啲人永遠要問非所答你唔會講到佢地明

佢地係唔識逐單分析呢個道理

就我之前係黑警打人post見到佢話抵打我都知佢係咩料子既人

連普通人治法治社會都未分得清就亂up廿四

我見樓上好多人同版主都動真章想講化佢

欣賞你地行為,你地講野都好大圍去分析

但人地永遠捉一點去要你地,你地索性由佢自high吧啦

呢幾日得出個道理同想法

就係同啲人三唔識七,我地係無義任同責任去教佢地邏輯分析

佢地鐘意乜都懶落佔中到就由佢地,因為上次有單跳樓人死左都關佔中事

同呢種人有咩好傾?到佢肯一單單討論先算啦

我就睇哂佢啲留言,除左阻佢返工外我搵唔到第二個point

我就只有一個問題,想知佢點睇新聞自由倒退同黑警打丿丶

我就預左佢懶落佔中到既,不過循例問下啦

我自己,就建議埋你地

慳返啖氣同有分析能力/相同理念既人討論就算

起碼唔會對牛彈琴,見我呢幾日都懶得理人就知

如果樓主想覆我既,唔洗問我佔中有無阻人返工啦

答你有阿,唔好意思阻到你返工,唔該你同時答返我個兩個問題

gamerhk9999 發表於 14-10-20 09:36 AM
即係你仲好年青。再大啲你會明白

你唔好講廢話好唔撚好?

我七年前已經留意緊政治問題

我識ge一定比你班老坑多
ok?

先唔講班老坑柒撚到以為自己生存耐過人就有權判斷人地知識水平
真係聽完想笑

電腦唔曉,上網唔曉,唔曉多重分析,只係覺得我地想當年好撚偉大,捱生捱死先令到香港有今時今日
仍然用我地努力打飛機作為生活基準問題,視而不見的社會惡劣發展。

領匯就係多撚得一班掛著炒股ge陷家鏟令幾多人要捱貴租
又要屌,又唔理

老坑真係好撚柒,快d拿拿聲死尻哂佢

lee111 發表於 14-10-20 11:21 AM
你唔好講廢話好唔撚好?

我七年前已經留意緊政治問題

你有留意就唔會無知...
民主同自由2件事來
民主歸民主    自由歸自由
而家佔中班人將2件事拉來講
根本係開頭就做錯左,有留意緊政治問題都會將2樣性質根本問題一齊講
考試就一定唔合格緊

政府做得唔好我念好多人同意
但你地又好好?
如果你去做2件事當一件事來做的做法仲死
我知講完你地又會拉去講其他事,
但佔中佢地開始時的題目一早就做錯

的確 會阻住人!!
我好明白香港 係一個手停口停既地方
但係... 如果今日唔爭取...
到未來可能再無機會...
到時..你只係講"平反" 就已經俾人拉... 家人會被監視
之後被自殺..日日睇CCTVB...日日上微X
就好似宜家既中國咁...

我不得不否認... 佔中人士內...唔多唔少都有幾個係激進既
就好似警察咁... 內頭都唔多唔少有幾個好有良心...

無錯...佔中係犯法 大家都係出得泥行就預左要還!!!
比人拉無問題
但被警察打係一個問題

身為一個警察...就好清楚係唔可以打人..
人係有情感...但如果連EQ都無咩 ... 點做一個警察??
就好似一個服務生去服侍一個好麻煩既客人一樣
唔通有壓力就可以打人???
扔人野就一定唔岩... 但打人既同樣都唔岩...

我自己有落過去...
旺角 , 金鐘..都有去
我無睇到有人暴力
我只知道 ... 有D反佔中既人..
連路過既人都會話...
咁佢地無問題?

民主 同 自由
係同一樣野...
當有民主... 你有權去選擇自己想要既野
而唔係俾3個男人你... 同你講... 就算你係男人...
你都要中途轉基... 娶佢地做老婆~

人係要面對現實
但唔係要向強權低頭

Sak!TO′* 發表於 14-10-21 12:01 AM
的確 會阻住人!!
我好明白香港 係一個手停口停既地方
但係... 如果今日唔爭取...

你講野都算客觀
唔似上面D人一來就罵人
搞到最尾沒野講
警察係唔應該打人...
我明白
但我只所以愈來愈支持警察係因為佔中班人一路都對佢地自己做過的事視而不見,否認
掉野去警察,用雨傘插警察,時不時拉走推鐵馬,罵警察(老母),我見過有人踢鐵馬撞去警察
警察都見過比佢地堆到同人一堆人落左地
學聯個D人只會識講和平示威,只會講警察係比人衝擊防線時用警桿打人,但你唔衝擊防線出馬路點會打你....
反擊之後警察拉左人後打人係唔岩,因為身份問題唔應該做
但拉人我覺得唔做錯,事實上係犯左法

我先前聽律事講民主同自由2件事...
但唔知點解近幾年D人鍾意將2樣野一齊講,

呢頭話警察打人唔岩

個頭係第2個post話抵打

sonric2 發表於 2014-10-21 00:34
呢頭話警察打人唔岩

個頭係第2個post話抵打

神級標準
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-30 07:57 AM , Processed in 0.035227 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存