2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 聊天討論版 當我成為了KING OF FF 
go

[討論] 當我成為了KING OF FF  [複製鏈接]

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖) 玩過星曲WEB

大家好,又係我
殘念者,唔識我唔緊要,你可以稱吾身為小智
因為,我本名已經無人記得。
講起FF,有班人唔知道呢個字代表咩,等我講解一下
「FINAL FANTASY」(最終幻想)
取其二字,猶稱FF,簡單易明。
有人問,點解你咁大個人,仲係咁鐘意FF,你唔怕醜咩?
是咁的,講起呢件事,我實在有D慚愧
因為,我係受到一個阿伯所影響,當年我仲係16歲果陣,路經一個公園,
有一個仙風道骨,手持龍頭拐杖,就知呢個阿伯大有來頭,佢係我面前摸著抽長到落肚的鬚,之後,佢無啦啦,就望著我。
「後生仔,得唔得閒同阿伯傾下計?」
咁岩果日我都係會完考,班FD去哂搵學校,得我自己一個去完KFC見工,所以,我就當係打發時間,點左一下頭。
當時我著住套校服,自然有D人見到咁GE情況,實會注意我地。
「阿伯,你諗著同我傾咩計?」
「打機岩唔岩?」
佢聽完,之後氣宇軒昂,大笑,夾著痰上頸聲,之後,雙手放左係支杖度。
「打機呢D野,我地唔識啵」
睇佢個樣都就快釘得,好驚講講下野,無啦啦收左工,所以諗兩諗都係算數。
就係正想企係身,想走果刻。
「後生仔,你鐘唔鐘意作文?」
作文?我留堂成日做架啦,屌!
「嗯,OK啦」
之後,佢就俾左本頁面寫著「最終幻想-續」,交放到我手上。
一打開,屌那星,無字的!
我左掀右掀,成本書似武林秘笈咁,唔通無字天書?之後擰去後面,有條碼啵,但睇唔到價錢,我心諗做乜尻。
「後生仔,你兩年後,就會睇到D字」
「你而家,睇唔到好正常」
故且信著佢先,所以我只係全程沉默,因為我諗唔到跟著落黎可以講乜。
我拎著本書,仍然好猶豫,究竟我而家應該做乜好。
「後生仔,你睇到個書名,你就知,呢本野,好撚堅」
「幻想是人類的命脈,發展世界的一切,都是依賴著幻想而成就夢想」
咁又係,最終幻想-續,你唔講
我以為係GAME書黎,點知入面乜叉都無。
就係咁,我有眼不識泰山,當時就咁番屋企,隨手掟埋一二面
2年之後,先知呢個阿伯,係青山逃犯,但佢講野有文有路,根本唔似痴線,
我先諗起,佢果本書。
之後一打開,仆你個街,成本書都係字
嚇到我叫左出聲,D字仲識郁TIM!
睇見咁樣,我真係唔知講乜好,冷靜過後,心情總算回復。
再拎番起本書
「當你見到第一頁,有字的話,你就明白我所說是什麼。」
睇到呢度,我仍然唔明,但成件事太不可思議,一本明明無字的書,突然變成有字,係咩原理?
最後,我張本書,埋左係後山。
直到目前為止,我終於醒覺,佢所講GE係乜事。
「原來我真係痴左線」

我竟然睇晒篇嘢!

原來我都黐咗線...

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖) 玩過星曲WEB

KA2837 發表於 14-11-13 05:33 PM
我竟然睇晒篇嘢!

原來我都黐咗線...

少年,FF吧
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-27 05:16 PM , Processed in 0.026732 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存