2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 聊天討論版 大坑西邨居民表決反對李兆基原邨重建青年單位 - 香港集 ...
樓主: 雲路
go

[疑難] 大坑西邨居民表決反對李兆基原邨重建青年單位 - 香港集體回億,不遷不拆  

十週年勳章(賀詞)

十週年勳章(賀詞)

littlehin 發表於 15-1-22 04:24 PM
莫講話80年代....
2010年果時買樓都易,有得借9成半
我d fd 1x萬首期就上車,月供1萬

係過去十幾年
就算沙士時,樓市只是現時25% 左右 (例:現時屠大四百幻,沙士時一百萬)
在沙士期間人人都話樓價好高,仲有得跌

現時市場推出新盤,4,5百幻開賣,仍然是排隊買樓
樓貴定平,答案大家已經看到

在我有認知既時間,從來冇人話依家既樓好平
個個都話貴

玩過星曲WEB

雲路 發表於 15-1-24 12:33 PM
係過去十幾年
就算沙士時,樓市只是現時25% 左右 (例:現時屠大四百幻,沙士時一百萬)
在沙士期間人人都話 ...

而家新盤四五百萬樓嘅單位面積都係四五百平方呎左右,
計落係起碼成萬蚊呎,仲要計係建築面積定實用面積,
一開始供款都係供按揭利息,有排都未開始供樓價,
如果個業主供供下一旦失業未有新工做,的而且確供樓係一種壓力負擔,
當然如果冇冒險事事考慮太多又好難踏出第一步,正所謂世事難料,
咁所以好多人都各自有好多因素一諗買樓就自然覺得貴

十週年勳章(賀詞)

吳受坤 發表於 15-1-24 02:41 PM
而家新盤四五百萬樓嘅單位面積都係四五百平方呎左右,
計落係起碼成萬蚊呎,仲要計係建築面積定實用面積 ...

這就需要突然盲點了
有小數人在近十年都覺香港樓價平,所以不停地買
也有大多數人,覺得豪宅應賣一百幻沙士價,所以等跌

結果都是機會留俾有準備既人
到樓市真係跌一半
現時未買到物業既人,有冇信心同已準備好既人搶盤

十週年勳章(賀詞)

十週年勳章(賀詞)

十週年勳章(賀詞)

littlehin 發表於 15-1-24 11:17 PM
其實任何時候都係貴
任何時候,買樓都係要有準備,買樓係有"錢"人既玩意
當你有足夠彈藥在手,有 ...

由上古時代開始,買物業就係惡同有錢人玩既野
所以不太明白剛畢業既年青何解會有買樓需求
唔夠錢買樓 , 買地產股都可以撚下架

一係就跟每個朝代一樣
自己上不到位就話執政者廢,起義搞革命
對我影響最深的,就是三國時代的曹操先生

曹生在董卓挾天子時,就話佢獨裁,要推翻佢,要殺左佢
到後來挾天子就正正是曹生本人
到數十年後,今天的學生在社會有地位有物業,在打壓新世代時
咪又話新既學生搞咩事,佔乜撚野領丫

所以唔想俾人壓榨,就要去想辦法做壓榨者了

雲路 發表於 2015-1-24 23:36
唔夠錢買樓 , 買 ...

唔想俾人欺負所以欺負人…

唉~ 已不所慾,勿施於人!

玩過星曲WEB

雲路 發表於 15-1-24 10:58 PM
這就需要突然盲點了
有小數人在近十年都覺香港樓價平,所以不停地買
也有大多數人,覺得豪宅應賣一百幻沙士 ...

咁我屋企人都算好彩,80年代時同8964時已經開始置業,襯低吸納,
當時我屋企人買香港樓又買的士牌又買大陸樓,
如果64果時唔投資,我屋企應該都移左民

十週年勳章(賀詞) 玩過星曲WEB

雲路 發表於 15-1-24 11:36 PM
唔夠錢買樓 , 買 ...

前提下 係唔係得剛畢業既人話樓價貴....??
出面講既青年 唔會單係剛畢業既人

真係可以見到傳媒既威力~ ~

我覺得現在有班人開始將青年問題放大化
政府將目標放係解決青年置業問題  (係有計劃性定真心 真係唔知)
但這樣做有個結果可以慢慢見到   將佔中既原因 變成係 青年無向上流動既機會
最後結果就係咩.........上面既留言 可以見到少少 廢青 90後 80後 仇青言論 慢慢浮現..

十週年勳章(賀詞)

poon2701 發表於 15-1-25 12:50 AM
出面講既青年 唔會單係剛畢業既人

你誤會了一件很重要既事
因為很重要,所以我要說三次
買家要買樓時,樓價幾時都係貴

要突破盲點,首先要知道現時世界發緊咩事,要認識歷史同簡單既經濟學
以下如有錯請指正

1.美國為了自身利益,印左好多萬億出來
由於香港貨幣同美元掛勾,經濟學上來說香港實體資產即物業要上升
直接來說,如果香港物業價格不上升,那美國人只需要開印鈔機就可以買下香港了

2.美國為了國家利益要有通漲,所以不斷減息
讀書時經濟阿蛇說,對付通漲,最有力方法辦法就是加息再加息
那如果想要通漲,保持國家增長呢 ? 就是相反操作,銀行減息減息再減息
當人類發現銀行 0 利率,而買股票買基金有幾厘利息時
人類就會把錢由銀行提出來再作投資,那通漲就慢慢出現

現時香港銀行 叫接近0 利率,100萬一年好似有幾廿蚊利息
400萬買樓就每月收租1萬多,年回報3厘,每年十多萬租
如進取點買垃圾中資銀行,有5厘,年回報有廿萬
作為出色既港燦,好自然識點做

至於"廢青 90後 80後 仇青言論"
我個人認為年青人仍未知道香港由漁村成為金融中心歷史由來
首先我個人是多謝上兩世紀全球最大毒販 - 英國人解放香港出來
否則我估大家可能仍是耕田同打魚維生
不過現時有人覺得香港命運要由香港人自決,就真是玩太大,最後好易出現流血革命
中共現時每天150人,殖民十七年,就是要把香港人消失

另外現時年青人是比較不夠耐力
以往一個家庭三百多尺三五成群
現時就多左人要自己空間,結果出現學生未畢業去輪公屋怪現象
巴打絲打啊,同父母住係咪真係咁難搞丫
學業貸款錢都未還,稅都未交,就繼續使用政府資源
咁又點樣更快獨立

個個都要政府幫,咁邊個幫政府呢
當年青人上左位,又有幾多人是為民請命呢
曾德成局長就是其中一位出色既演釋者

已有 2 人評分Good 收起 理由
littlehin + 1 你說的內容我非常同意
KA2837 + 2 感謝分享!

總評分:  Good + 3   查看全部評分

十週年勳章(賀詞) 玩過星曲WEB

雲路 發表於 15-1-25 01:18 AM

你誤會了一件很重要既事

"所以不太明白剛畢業既年青何解會有買樓需求"
這句才是重點..........
因為我都唔明 點解有人成日講樓價問題 然後一定拉到去班青年到......
仲要好似特首既五歲細路一樣.......
尤其係近幾個月........

然後到最後 又係做返個樣野

玩過星曲WEB

poon2701 發表於 15-1-25 01:42 AM
因為我都唔明 點解有人成日講樓價 ...

可能因為現時好多青年一到18歲就開始申請輪候公屋,
認為輪候得黎到時結婚都有間屋住下,唔洗咁徬徨,
再者普遍家庭對買樓黎講真係一種負擔,
因為現時人均收入又唔係高,又冇咩話鐵飯碗可言,
好多人唔想狽身債,分分鐘有斷供可能性,寧可住公屋留番啲錢退休養老,
父母諗自己仔女大個有自己世界,結婚後都會搬出去住,
仔女佢地可以申請輪候公屋又或者租樓住,起碼佢地有間屋住唔洗父母擔心,
以致造成更多公屋短缺問題,
可能政府想青年向上流其中一個原因係唔想佢地一18歲就出黎爭公屋,
引發更多房屋問題,
於是好多人就埋怨落青年爭公屋唔發奮去置業。

玩過星曲WEB

poon2701 發表於 15-1-25 01:42 AM
因為我都唔明 點解有人成日講樓價 ...

其實青年申請公屋對佢地黎講係一粒定心丸,
因為現時市道普通一個大學生剛畢業出來工作月薪都係九千左右,
未計俾家用,自己搭車食飯洗費都用一大截,
剩番有積蓄嘅都所餘無幾,
所以要買樓對佢地黎講係遙不可及,
咁又講番如果少左班大陸新移民爭公屋,
公屋需求可能會比較緩和啲。

玩過星曲WEB

littlehin 發表於 15-1-24 11:19 PM
失業何止冇錢供樓?
租都冇錢交,一樣要訓街

正所謂寧欺白鬚公,莫欺少年窮,
除左知識可以改變命運,
我相信力爭上游都可以改變命運,終有出頭天,
一個機遇可能可以改變好多野,
又或者再一次政局動盪呢(大吉利是),樓市再低迷,
未知之數,所以我不講過頭説話

吳受坤  我絶對同意機會係留俾有準備嘅人,伺機而動  發表於 15-1-26 12:13 PM
littlehin  機會係留比有準備既人,你明就已經叻過好多人了  發表於 15-1-26 12:04 AM
吳受坤  起碼有個機會  發表於 15-1-25 08:15 PM

雲路 發表於 15-1-25 01:18 AM

你誤會了一件很重要既事

"中共現時每天150人,殖民十七年,就是要把香港人消失"

就呢句唔係好認同~

十週年勳章(賀詞)

咁都算集體回憶咩...
我對呢到真係冇留總
拆左都唔覺得有D咩可惜...

呢項係德政
差唔多樣既公屋其實荃灣都有

十週年勳章(賀詞)

十週年勳章(賀詞)

2KF活動勳章 寵物大使 十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖) K歌達人 2KF大型活動勳章 忍影世界 笑傲無雙 玩過星曲WEB

回乜9憶 回下點解以前好風光 宜家好拆墜咩

阻住地球轉

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-3-29 01:33 AM , Processed in 0.037080 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存