2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 聊天討論版 胡定欣擊敗田蕊妮封后 影帝黃秋生首奪視帝 ...
go

[爆趣] 胡定欣擊敗田蕊妮封后 影帝黃秋生首奪視帝

【晴報專訊】《萬千星輝頒獎典禮2015》昨晚圓滿結束,最終兩屆影帝黃秋生憑《梟雄》攞埋視帝,成為本地娛樂圈中舞台劇、電視及電影皆封帝的第一人;入行16年的胡定欣終於捱出頭,憑《鬼同你OT》首度封后,擊敗「神同步」拍檔田蕊妮,阿田則只能獲「最受歡迎電視女角色」獎。
昨晚頒獎禮的總投票票數近十萬,視帝、視后的賽果均屬熱門之選,黃秋生今年回歸無綫拍劇集《梟雄》,飾演上海大亨喬傲天,結果大熱首封視帝,力壓三屆視帝黎耀祥及今年在新加坡和大馬頒獎禮封帝的陳展鵬。秋生致辭時用上海話搞笑說:「算係有啲交代!係咪每個人上台都要喊?我以為攞完金像獎,下一個係奧斯卡!」
定欣多謝祥仔提點
近日,已故樂壇天后梅艷芳的獎座遺物遭拍賣,秋生亦有感而發地說:「我有少少唔開心,其實每個獎座都唔止代表佢哋嘅努力,亦係其他人嘅努力,應該受人尊重,演藝界要為尊嚴、事業努力奮鬥。」
今年視后戰被視為《鬼同你OT》的胡定欣與阿田之爭,結果定欣成功封后,她致辭時不禁落淚:「我冇諗過(得獎),喺我心中Liza姐(汪明荃)同阿田係永遠嘅最佳女主角!多謝入行以來提點我嘅每位拍檔,尤其喺佢身上學到好多嘢嘅祥仔!」而阿田得悉自己獲「最受歡迎電視女角色」時,表情似乎略為失望,但隨後仍大方祝賀定欣。
洪永城獲唐詩詠頒獎
至於備受力捧的洪永城及陳凱琳,則分別獲得「飛躍進步男、女藝員」。洪永城獲女友唐詩詠頒獎時,眼濕濕的他在台上表示一定要多謝女友。「否則返到去要跪玻璃!」事後他坦言從女友手上得獎,特別有意義。至於陳凱琳得獎後激動爆喊,又在台下攬實陳媽媽。提到她在台上沒有多謝男友鄭嘉穎,她笑說:「因為我怕節目overrun(超時),之後我會打畀佢,希望食宵夜慶祝。」
撰文:李潔盈
攝影:林良明、Lego
採訪:Pauline
協力:Steven、Crystal、Ivy、Kaman
編輯:黃寶恩、林梓添
設計:威

https://hk.celebrity.yahoo.com/n ... 8%9D-225024404.html

黃秋生衰撚過洪永城都攞視帝? 食屎啦TVB~

秋生 冇獎攞 好冇面
所以tbb一定比個 視帝佢

你講乜能 發表於 15-12-14 06:06 PM
我地班公眾投票架  唔關TVB事

我撚信會睇TVB嘅司奶同阿婆識用手機或者上網投票囉~

肯定係造票啦~

石獅子 發表於 15-12-15 12:19 AM
秋生 冇獎攞 好冇面
所以tbb一定比個 視帝佢

冇面關人撚事咩~

冇人揾佢拍戲就死狗咁翻去TVB夠冇面啦~

TVB使撚買佢賬咩? 唔俾視帝佢佢一樣死狗咁留係TVB呃飯食~

死去HKTV啦柒頭!

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-3-29 08:29 PM , Processed in 0.033144 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存