2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 聊天討論版 民事訴訟搵律師重要嗎 同埋在程序與程序之間照去旅行可 ...
返回列表 發新帖 回覆
go

[疑難] 民事訴訟搵律師重要嗎 同埋在程序與程序之間照去旅行可行嗎? [複製鏈接]

最近麻煩鄰居提出民事訴訟告我單位導致佢單位漏水
但食環同屋宇CHECK左佢同我單位 都搵唔到係我單位搞到佢漏水
跟住佢就搵左出面公司幫佢證明係我單位導致佢單位漏水 順便透過民事訴訟告我
我諗緊有無必要請律師, 雖然我有晒政府兩個部門既supporting proof
但始終對正口材勁既律師 我驚會唔會有d輸蝕
你地覺得點?
定form14就算填左無律師 之後就算有需要再搵都ok嗎?

同埋最麻煩我黎緊要去台灣覆診 唔知會唔會撞正其中d程序 搞到我依家唔太敢買住機票
我下星期就要交form14 交完之後要在28日內寫抗辯書 交完之後原告人要在28日內回覆
我諗緊交完抗辯書之後就應該可以去1星期台灣覆診再加旅行 我諗佢應該唔會可以在7日內覆我?
咁應該萬無一失?? 好驚錯過左某D STEP 就當我放棄抗辯 當我敗訴

BTW其實我有晒食環既調查證明 會唔會28日再28日個陣已經結束? 唔使要去到上庭個步??
謝謝~

民事訴訟搵律師重要嗎 同埋在程序與程序之間照去旅行可行嗎?

但食環同屋宇CHECK左佢同我單位 都搵唔到係我單位搞到佢漏水
跟住佢就搵左出面公司幫佢證明係我單位導致佢單位漏水 順便透過民事訴訟告我
我諗緊有無必要請律師, 雖然我有晒政府兩個部門既supporting proof
但始終對正口材勁既律師 我驚會唔會有d輸蝕
你地覺得點?
定form14就算填左無律師 之後就算有需要再搵都ok嗎?

同埋最麻煩我黎緊要去台灣覆診 唔知會唔會撞正其中d程序 搞到我依家唔太敢買住機票
我下星期就要交form14 交完之後要在28日內寫抗辯書 交完之後原告人要在28日內回覆
我諗緊交完抗辯書之後就應該可以去1星期台灣覆診再加旅行 我諗佢應該唔會可以在7日內覆我?
咁應該萬無一失?? 好驚錯過左某D STEP 就當我放棄抗辯 當我敗訴

BTW其實我有晒食環既調查證明 會唔會28日再28日個陣已經結束? 唔使要去到上庭個步??
謝謝~

十週年勳章(賀詞) K歌達人 2KF大型活動勳章

shadowblind 發表於 23-8-12 09:07 PM
但食環同屋宇CHECK左佢同我單位 都搵唔到係我單位搞到佢 ...

↑最重要係睇法庭及/或執法機關有無限制你出境,
如果無我覺得其實可以理解為無限制

不過都建議你問返律師,
有啲會有15分鐘免費簡單法律查詢,
再唔係可以試吓問吓啲區議員辦事處

神三 發表於 23-8-20 11:20 AM
↑最重要係睇法庭及/或執法機關有無限制你出境,
如果無我覺得其實可以理解為無限制

咁又無限制出境
只係驚唔係香港個陣 好多信件黎 到時返黎香港無時間準備

我有sd email同打電話比區議員辦事處 完全唔覆唔聽 我都無計
不過黎緊星期2都會consult下免費律師既意見
目前可以做既 都做晒 希望個"好"鄰居可以將心比己啦~

十週年勳章(賀詞) K歌達人 2KF大型活動勳章

shadowblind 發表於 23-8-26 03:32 PM
咁又無限制出境
只係驚唔係香港個陣 好多信件黎 到時返黎香港無時間準備

↑咁又咁講
你又唔係離開香港好耐,
應該都唔會有好多信呱

神三 發表於 23-8-28 03:05 PM
↑咁又咁講
你又唔係離開香港好耐,
應該都唔會有好多信呱

依家佢決定告我
所以我有28日寫抗辯信 依家寫完比左律師改
照正路呢段期間應該就唔會再有信住
不過要搵公證行夾一夾時間去晒兩個單位做檢查 唔知鄰居肯唔肯合作
佢好似為錢多過解決問題
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-27 02:56 PM , Processed in 0.029304 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存