2000FUN論壇

搜索
返回列表 發新帖 回覆
樓主: 萬能膠
go

Flash 問題發問區 [複製鏈接]

點樣整flash既背景音樂架???

原帖由 焚殤 於 2006-5-26 08:34 PM 發表
點樣整flash既背景音樂架???

將音樂匯入
再在場景內選舉
詳情請見教學區

原帖由 evolgrace 於 2006-5-18 11:07 PM 發表
我想問用flash做按鈕點整的
我整極都整唔到
可唔可以幫到我??
我睇過之前d post
d link 死晒....

我想整下面個效果
當我指去個icon時
佢可以彈左個表出黎 list晒果個icon可連接既選項

http://photo.p ...

這種效果比較複雜
先在按鈕上設置當按到時播放另一個按鈕
而在按另 一個按鈕時
清空上次的按鈕

想問下如果用flash表達摺一d野例如摺紙
可以點做??
我想用flash表達1個3角型摺成一個立體

flash最新既版本係咩?
邊版比較好用?

thx~

原帖由 朱皮 於 2006-6-12 12:19 PM 發表
想問下如果用flash表達摺一d野例如摺紙
可以點做??
我想用flash表達1個3角型摺成一個立體

可以利用"形狀漸變"及"移動漸變"
來造成"摺"的動作
也可以自己一格格畫出

原帖由 好朋友 於 2006-6-17 12:52 PM 發表
flash最新既版本係咩?
邊版比較好用?

thx~

暫時是Flash Mx 2004比較新

而好用的話

Flash 5會比較易上手

點解我次次開啟flash果陣都會load先啦...
但但次次load到"正在初始化字體"果度就..
話回報不回報果d...
咁既係點呀...?
我係window xp....

原帖由 萬能膠 於 2006-3-22 09:55 PM 發表

你所指的是用 flash 這個 software 還是開啟 *.swf 的檔案出現回報信息?

我啟動flash依個software果陣loadload下...load到
"正在初始化字體"果陣...
佢就彈回報不回報= ="

問問題

我之前去咗一個post
  download flash mx|
                                |
                                V

download flashMX 原作者:byron0002200

唔知有冇記錯=.="
2000fun 改版之後d post唔見哂

唔講廢話,正式開始
有時見到d好正ge flash,想save左佢係hardisk但係save左之後又開唔到,咁點算呢
只要download左個flash就冇有怕-.-

不過邊度會有正式版比你download先得ga
呢個post就教你crack左佢-.-

http://download.macromedia.com/pub/flash/esd/flashmx_trial_en.exe  <=mx trial
http://hk.geocities.com/cityofdead2000/FlashMXcrk.zip <=crack (自己空間黎-.-",成個post最重要ge野)

有人話會死link-.-""
加多個空間
http://home.pchome.com.tw/music/cityoddead2000/FlashMXcrk.zip

download 左個mx trial之後不停咁next就得-.-"
之後唔好開個mx住,先同個crack file 解壓縮先
解完之後應該會有3個file(FlashMXcrk.exe,FlashMXcrk.reg同埋readme.txt)
之後run個
FlashMXcrk.exe
之後按crack it!
如冇意外你個就變左正式版@@
咁就可以正式咁用flash mx lu~

但係呢個係得英本版本  
     咁我又去咗呢個post
                                    |
                                    |
                                    V
[FLASH中文化]

ftp://ftp.nsysu.edu.tw/cpatch/webedit/flash/cflashmx_t.exe
我試過.係用得既.我都用緊.精一精.thx

我先DOWNLOAD咗  >>>http://download.macromedia.com/pub/flash/esd/flashmx_trial_en.exe<<<
   呢個係英文版   我再DOWNLOAD>>>ftp://ftp.nsysu.edu.tw/cpatch/webedit/flash/cflashmx_t.exe
<<<
中文化咗佢   ,但係中文化咗之後   佢就顯示我得30日時間用
  如果我DOWNLOAD咗英文版CRACK 咗之後 又唔可以將果個英文版中文化喎

咁我就想問~~有冇 FLASH MX  中文版  又冇 日期限制嫁?

有冇人可以講我知   點整果條野???

我想問下整loading畫面ge問題:
係教學入面咪話要加多2層ge...1 層係action,另一層係loading
我想問loading果層要做d咩=__="
唔係好明果到>"<
我整完之後得個100%ge字係到ge=.="
其他果d 動畫又冇後應=__=..點解ge.....
救命>"<

請問我想係將photoimpact個度套索左既形狀物件
去入落個flash度
但係之後佢顯示既永遠都係一個長方形物件有空白位
我想問如果係flash度,尼D空白位係點樣整走的?
我就係想要我套索既物件唔要個D空白位,thx

點樣可以睇到人地flash條Link@@

請問...
我照住你果度閃字教學整....
但係最後出黎就會得番1個字母(我本來有6個字母)
就連個字母都係係度郁郁下
冇閃過....點解??

原帖由 炎之龍魂2 於 2006-6-24 12:48 PM 發表

我啟動flash依個software果陣loadload下...load到
"正在初始化字體"果陣...
佢就彈回報不回報= ="

我想應該是安裝時候出現問題
重新安裝還是這樣嗎?

原帖由 AAAlvinvin 於 2006-6-24 02:13 PM 發表
問問題

我之前去咗一個post
  download flash mx|
                                |
                                V

download flashMX 原作者:byron0002200

唔知有冇記錯=.=& ...

你用的應該是試用版,所以只有30天

原帖由 AAAlvinvin 於 2006-6-27 09:38 PM 發表
有冇人可以講我知   點整果條野???

可以參考這個

原帖由 ccbbc 於 2006-7-4 03:37 PM 發表
我想問下整loading畫面ge問題:
係教學入面咪話要加多2層ge...1 層係action,另一層係loading
我想問loading果層要做d咩=__="
唔係好明果到>"<
我整完之後得個100%ge字係到ge=.="
其他果 ...

你整既係咪e個?

原帖由 AXlastsong 於 2006-7-4 07:26 PM 發表
請問我想係將photoimpact個度套索左既形狀物件
去入落個flash度
但係之後佢顯示既永遠都係一個長方形物件有空白位
我想問如果係flash度,尼D空白位係點樣整走的?
我就係想要我套索既物件唔要個D空白位,thx

你套索的形狀物件原本是長方形的嗎?

原帖由 靈豪 於 2006-7-16 12:43 AM 發表
點樣可以睇到人地flash條Link@@

flash的link應該是看不到的

按鈕連結去第2個場景問題

我做 按鈕連結去第2個場景個陣
佢勁話我 錯誤
**錯誤** 場景=場景 1、圖層=圖層 1、影格=1:行 1: 陳述式必須出現在 on 處理常式中
     gotoAndStop("場景 2");

全部的 ActionScript 錯誤:1          報告的錯誤:1

點解=.=幫幫手 thx>0<

原帖由 shinywilliam 於 2006-1-28 01:57 AM 發表
有關.length 問題~(請問如何防止換行也計算做字元???)

http://hk.geocities.com/spwilliam2002/text.swf
http://hk.geocities.com/spwilliam2002/text.fla

為甚麼連按2下enter換行後,也會計算???
如何 ...

試下咁樣...
input_txt.text = "";
//清空輸入框架
String(txtnum);
txtnum = "總字數:0";
//預設文字

Number(input_txt.length);
input_txt.onChanged = function() {
abc = "";
abc = escape(input_txt.text);
abc = abc.split("%0D" );
txtnum = "總字數:"+((input_txt.length)-(abc.length-1));
};

我想做倒數計時器

我是使用Flash的用家...
我想做一個倒數的計時器..但不知怎樣去做
假設我在A場景計時1分鍾..我想倒數至00:00秒的時候會由A場景跳到B場景

有冇人可以教我@@<<---我是使用Flash5的...

有冇人可以post flash mx呀 ????thx 
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-28 12:04 AM , Processed in 0.042047 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存