2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 幻想神域v2.3《夢幻の小窩》 點解個個都當GM萬能??
返回列表 發新帖 回覆
樓主: ck豪
go

[閒聊討論] 點解個個都當GM萬能??   [複製鏈接]

火天使 發表於 13-8-21 02:26 AM
又如何? 你問我幾時開始 我可以答你8年前是的

小問題而己 公司多人時就分工 小人時咪一人兼兩職

某程度上我同意你講既野,因為gameone線上客服系統都係gm應機

但係你打去客服,佢冇理由見你個電話打黎就知係咩事而搵幻想既gm黎聽電話~

岩唔岩先-v-

極其量都只可以話覆call既有可能會係gm,但係聽電話果個就一定唔係

ck豪 發表於 13-8-21 02:27 AM
某程度上我同意你講既野,因為gameone線上客服系統都係gm應機

但係你打去客服,佢冇理由見你個電話打黎就 ...

先補充下GM既責任先 唔好教壞人

http://www.szsjtj.com/wiki/169282.html

你所講既玩家向GM 投訴 等...   玩家係絕對正確

而玩家既行為 就 自己視乎
已有 1 人評分Good 收起 理由
ck豪 + 1 邊有教壞人@@

總評分:  Good + 1   查看全部評分

火天使 發表於 13-8-21 02:32 AM
先補充下GM既責任先 唔好教壞人

http://www.szsjtj.com/wiki/169282.html

其實我覺得每間公司既gm都有唔同既職責/責任,所以唔應該限定一個標準係到
睇番果間公司先知責任係咩

GM其實緊係管理遊戲
技術上既野佢係冇權力

何況alta都做唔到
GM只係under alta而已
所以某一個程度黎講GM 只係官方代言人
冇腦既玩家就會將矛頭指向GM
真係鄧豬M老母辛苦囉

GM只係負責睇住隻GAME
好多彈GAME/SER有問題唔係佢地負責
所以打去客戶媽叉GM都冇用
人地都係打份工,唔好難為人地啦/_>\

ck豪  講得好!  發表於 13-8-21 07:52 AM
ck豪 + 1 講得好~~

總評分:  Good + 1   查看全部評分

話說此post接近變成罵戰post-___-"
其實呢~大家要分清楚,咩叫「管理員」,咩叫「程式編寫員」!

GM->遊戲管理員
係負責代替公司身份,在網絡上接收不同玩家的情報和投訴
尋找及發現不同的BUG和外掛,並把這些資料整合交給公司內部各部門處理~

程式編寫員
係負責製作及修改遊戲的身份,製造完成遊戲後,就是修改及改善遊戲質素
他們會把GM收集回來的資料作出分析及研究,從而對遊戲作出修改及改善~

另外~封外掛使用者和禁制外掛使用通常做法都是在同一時間下處理!

總括而言: 小朋友(粗口)GM => GM(粗口)上頭 =>上頭(粗口)編寫員 =>編寫(粗口)?可能自己-口-"

抽水完畢,小弟路過亂言,勇者們請勿亂插,會很痛的啊>__<(咪亂諗~
ck豪 + 2 絕對正確~

總評分:  Good + 2   查看全部評分

同我叫經理出黎

ck豪  ..... icon係黑雪姬-v-" 仲係性感型-v-  發表於 13-8-21 07:51 AM

☆﹏梓喵ζ 發表於 13-8-21 06:11 AM
話說此post接近變成罵戰post-___-"
其實呢~大家要分清楚,咩叫「管理員」,咩叫「程式編寫員」!

見到你張簽名圖好難唔亂諗-v-"     

整體上你講得岩~

ck豪  A.A  發表於 13-8-21 10:42 PM
☆﹏梓喵ζ  討厭>_<  發表於 13-8-21 10:40 PM

ck豪 發表於 13-8-20 01:54 PM
咁點解唔去吊個掃地亞姐???佢都係alta其中一員黎

換個例子,你係你屋企既一份子,,咁吊你係咪等於吊你屋企人???
↑ 屋企人個例子代錯左啦

第一 我冇受薪
第二 我冇代表家人去做某件事

當我代表佢地做某件事 人地鬧我當然等同鬧埋佢地
(eg:人地同我講 冇家教架你 = 鬧埋我家人)

公司請gm去打理隻game 代表公司同客戶作最近距離接觸
隻game出左事
你同客講  拿~~唔關我事 係公司問題姐 有咩問佢吊佢就岩 我唔就咩獲既
你覺得行得通?
請gm就係反映最切身既意見比人知
d人唔搵佢吊 唔通專登打電話去吊??有份工咁旬架咩

ed料你自己搵返來   39樓 自己睇返
GM職責
-       負責監察管理線上遊戲事項(就e點d人吊佢完全唔係吊錯人)
-        回覆玩家電話及電郵查詢(你講接電話係客服?)
-        總匯玩家意見(吊柒隻game有事 吊柒gm 都係意見 吊佢有何不合理? )
-        遊戲測試及整合資料記錄
-        編制及建議活動流程

客戶服務員職責
-        負責處理客戶來電(同gm職責一9樣)
-        收集玩家意見(又係同gm一9樣)
-        協助解答玩家一般遊戲問題(注意字眼)
-        一般文書工作

KA-ar 發表於 13-8-21 01:32 PM
換個例子,你係你屋企既一份子,,咁吊你係咪等於吊你屋企人???
↑ 屋企人個例子代錯左啦

收集同總匯根本就係2件事黎
回覆唔等於要聽埋
另外就係你係咪隨時搵到Gm?24小時在線?
你地根本冇辦法搵到佢,唔好以為係2kf開個post=吊緊Gm,佢根本睇唔到?咁請問一下此舉所謂吊Gm有冇得到實際回覆?如果冇,咁開黎有咩存在意義?請指教

ck豪 發表於 13-8-21 01:41 PM
收集同總匯根本就係2件事黎
回覆唔等於要聽埋
另外就係你係咪隨時搵到Gm?24小時在線?

哈哈你都幾搞笑
總匯玩家意見=佢收集完之後 總合個結論再匯報比有關人員知

回覆唔等於要聽埋 呢句無言了
原來你係塞住耳仔同人傾電話

以你邏輯咁講
客服既負責處理客戶來電
處理唔等於聽埋

你地根本冇辦法搵到佢,唔好以為係2kf開個post=吊緊Gm,佢根本睇唔到?咁請問一下此舉所謂吊Gm有冇得到實際回覆?如果冇,咁開黎有咩存在意義?請指教

↑↑↑我一直唔係吊緊gm
我係講緊你話人地鬧gm係小學雞姐 開泥存在意義係回復返你話人小學雞理論
拿 版就你開既 做咩講到好似我開咁  理解不能

你比佢地吊gm啦..一陣無人比d小學雞發洩...新聞頭條又出現 "1x歲男童因打機不開心而跳樓自殺"...

lcl_Arthur  你中左,真係有人跳樓  發表於 13-8-31 02:38 PM
ck豪  唔好好愛惜生命,死左都無人可憐  發表於 13-8-21 02:40 PM

KA-ar 發表於 13-8-21 01:52 PM
哈哈你都幾搞笑
總匯玩家意見=佢收集完之後 總合個結論再匯報比有關人員知

你打去alta係咪gm聽?如果唔係?點會好似你咁講?回覆姐係接聽??重點其實我都係話緊某班人唔知點解on77咁有咩事就吊9 gm,會唔會係你未睇晒成個post就回左呢??

ck豪 發表於 13-8-21 02:39 PM
你打去alta係咪gm聽?如果唔係?點會好似你咁講?回覆姐係接聽??重點其實我都係話緊某班人唔知點解on77 ...

你有冇問佢係咪gm???
我就唔想好似你咁打上去冇人so
我就係話你點解話人叫鬧gm係on77囉 你明未牙 咁蠢既?

KA-ar 發表於 13-8-21 03:17 PM
你有冇問佢係咪gm???
我就唔想好似你咁打上去冇人so
我就係話你點解話人叫鬧gm係on77囉 你明 ...

天生愚蠢,始終唔明-3-

呢到討論得好激烈阿! 不過我打機未試過屌GM既 因為我有得打咪打嚕 志在成班FD玩下

peter910708 發表於 13-8-21 03:50 PM
呢到討論得好激烈阿! 不過我打機未試過屌GM既 因為我有得打咪打嚕 志在成班FD玩下 ...

-3-可能真係激左,下次開個辯論黎討論

ck豪 發表於 13-8-20 04:28 AM
點解個個都要當GM係萬能呢?有咩事唔係搵老豆搵老母而係搵GM??真係世風日下~

以下係我既見解~歡迎各位作出 ...

GM 係遊戲公司 最接近玩家既人物
任何事情 與遊戲有關 同GM反映 係好合理既事
加呢樣果樣 係一個提議 亦係玩家一個意見

另外重點係 自公測第一天 你仲有冇見過GM
有冇方法可以搵到GM
見到外掛點樣可以搵到GM
搵都搵唔到唔吊GM 唔通周街搵過行過既吊 ?
咁有咩事唔可以搵GM先

同做電話客戶服務部既人一樣
最接近當時人 自然係發洩出氣對象
人工包埋呢一點架 -.-

實際意義 ... 咪同你個POST一樣 真係冇乜實際意義
因為間間公司都係 意見接受 態度照舊
同睇完你個POST一樣 意見接受 態度照舊

咁你就改一改標題  無人當GM萬能

而係所有責任都係GM到  唔好將責任同萬能 混為一談

另外 2KF版 係用留言方式反映 ALTA 事實已証明一切

客戶=GM?
(曾幾何時 卡位 , 打去客服 ,GM 電話中即刻飛去你身邊帶走你 再問你搞掂未?)

幾年前是的 你不信嗎? 我已是事實證明 , 或者你可以去打電話問下

UPDATE 一下 問下你地GM會唔會聽客服

如果有答案先來明確回覆

談不上ALTA FANS, 但係對雷爵認知比較多

玩過星曲WEB

其實GM工作係做乜
收集意見-.-?

火天使  上面有網均已羅列晒  發表於 13-8-21 06:05 PM
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-29 03:37 AM , Processed in 0.055137 second(s), 11 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存