2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 聊天討論版 見有人話外國讀書好辛苦想喊…我黎分享下經歷[ps:我都係 ...
go

[討論] 見有人話外國讀書好辛苦想喊…我黎分享下經歷[ps:我都係紐西蘭囉..] [複製鏈接]

hi...大家好

我今年就15歲[就16],讀緊yr11,見到第2個poet佢14歲半讀yr11都有d驚…睇返先知佢讀南島有yr14

我住係紐西蘭首都…威靈頓…點講好呢…由頭講起好了。

首先,我唔係有錢人…唔好以為出國就一定係有錢人…,同埋我屋企人係紐西蘭國籍[[唔知好彩定唔好彩啦…]]

我香港既生活大約就係中1到中3都比人玩/仲比人出賣..仲屈我..類似..好多好多野..

中3學期尾我屋企人就決定移民紐西蘭..讀書+工作..

直到9月17號我就離開左香港到紐西蘭..,

紐西蘭比我既印像...唔算係一個先進國家...我覺得香港真係好先進...

呢邊無香港咁方便..eg:mtr...多線路既巴士...小巴...的士。

到左之後..我認我第一個感覺係..救命阿..好想返香港...因為真係頂唔順...

但後尾我都接受左現實...到左10月..

因為我係學期尾先入學...所以大家通常都會用奇異眼光望住我..+上我係香港人....

唔知點解外國人好鐘意將香港同中國混埋一齊..,例如話你chinese果類…

我唔多鐘意…

因為佢地會係背後講中國人點樣點樣…我覺得佢地已經將大陸/中國同化左香港,

你比人將你同大陸人混埋仲話你大陸哩你都唔鐘意啦…

開頭真係好困難...但比香港算好…7:30起身 8點半出門口…8:45分班主任堂…之後先正式課堂…

一開始我真係乜都唔明嫁...於是…有幾句變左我一定要熟讀既野...

no,yes,ok,i dun know.. 帶住呢幾句…我總算讀左一星期…加上我唔多出聲…d人唔知我乜事…覺得我好悶,

佢地就係到講我…到後來我發現…你見到人係一定要同人打招呼…唔係hi果d…

例如..hello "人名",how is going/how are you.. 一定要快過佢講…你唔想比人問野的話,

佢通常都答你good嫁啦…我係到教大家…你香港多數教how are you 之後 你會答 im fine..,

但你答呢句,d人會知你英文屎..所以我一直都答not bad....之後加多句how about you...

唔知點解過左幾星期又幾星期…我英文的確有進步…但係最重要既係!

膽量…

點解係膽量??你要有唔比人笑既決心..其實你講錯英文..d鬼仔鬼妹唔會笑你嫁..

你唔係外國人..大家都會明白...但你唔嘗試去多d溝通..唔會進步!

d人成日話去外國一定溝鬼妹…話咩d鬼妹好開放…我只可以講一句on9黎回應…

你可能話…你既問題JE..,

我好少同女仔傾計…但我都會主動say hello..

得閒問下佢乜名…扮下熟咁…

我覺得主要係眼神交流..講野要大聲…唔好怕醜…

我黎到咁耐之後,我冇諗過要返香港…

香港只可以講太多娛樂了…我原本係好沉迷online gmae..依家都唔多想玩…

我打到呢到我都唔知自己想講咩,你睇到呢到我多謝你先…

如果你覺得篇野垃圾好似無講過咁我講sorry
題外話:物價好貴!邊打工邊食邊住最好!,

有咩想問我都歡迎你地問我…

比另外一個紐西蘭既會員…加油啦,唔係你想像中咁慘既…

換另一個角度去睇…2地唔同生活方法…

已有 32 人評分威望 Good 收起 理由
迷雪雪 + 2 感謝分享!
夜萌 + 1 Be Happy Keep :)
AiloErn﹏》 + 2 鬼妹好開放嫁..a_a
fung0717 + 1 gd!
masahiro001 + 3 支持你!下次繼續^_^
kitty_k!t + 1 第一次送送俾你句香港人唔係chinese既,真係 ...
惡魔獵鷹 + 3 鼓勵
小楓=] + 1 你的文章對我很有用。謝謝!
黑市商人~ + 1 受d錯折就唔認自己係中國人 你真係好撚野!
白金公主 + 2 加油~ 新年快樂 ;)

總評分:  威望 + 5  Good + 65   查看全部評分

其實果邊放左學..
有d咩缺嫁..

原帖由 hoho9510859 於 10-2-11 03:34 PM 發表
其實果邊放左學..
有d咩缺嫁..

缺?有咩做?...

我諗應該冇乜..我日日放學..同人傾下計,就一齊行返屋企/佢去做partime...

呢邊行街又貴…頂多一齊踢下波…睇衫??食個m記又貴…ha唔知點 去圖書館囉?

我好少同中國人玩,一黎唔識講普通話…2黎佢地會逼你講普通話[熟既話]

2KF足球隊

講真...外國讀書辛唔辛苦...
兩睇

我都係過來人..
我係香港既生活未至於好似你咁樣
但自從我去到外國之後..俾d所謂既親戚去針對

既然係咁..我寧願係香港生活好過啦

原帖由 天空霸主 於 10-2-11 03:38 PM 發表
講真...外國讀書辛唔辛苦...
兩睇

我都係過來人..
我係香港既生活未至於好似你咁樣
但自從我去到外國之後..俾d所謂既親戚去針對

既然係咁..我寧願係香港生活好過啦
我黎到呢邊咪又係咁…

我d親戚好有錢…但係我地屋企唔有錢…

就會比佢地串下…所以都唔會搵佢地,

香港係好…不過讀書方面 …

如果抱住香港態度去外國讀,唔會成功

十週年勳章(賀詞) 玩過星曲WEB 忍影世界

我都有考慮出國讀書  咩國家  講英文都會方便
不過還好 我普通話  有返甘上下  出到國  見到中國人都唔洗怕唔識講

2KF足球隊

原帖由 天織♂夜 於 10-2-11 03:41 PM 發表
我黎到呢邊咪又係咁…

我d親戚好有錢…但係我地屋企唔有錢…

就會比佢地串下…所以都唔會搵佢地,

香港係好…不過讀書方面 …

如果抱住香港態度去外國讀,唔會成功

你比我幸福既地方就係你唔需要住係你親戚屋企(我唔知你係咪)

但at least我係住親戚屋企...日對夜對
相見好同住難我本來都唔明...自從我去左個邊兩年後..我明白呢個道理囉

大家話哂一家人...食飯既時候都要俾說話我聽..
好不知所謂囉我覺得
話我唔緊要...仲要話埋我老豆老母...
ex. 你老豆就係讀唔成書搞到咁呀...你遲早同佢一樣呀...大個左食屎架喇

你諗下...你聽到呢句說話係點?
可能你唔係當事人你唔明白當時既心情...但我覺得好難受囉
就算我老豆衰到吸毒又好..乜都好..個個都係我老豆..需唔需要咁樣當住我面話佢?

2KF足球隊 十週年勳章(賀詞)

你話唔有錢,我想問個邊讀書大約幾錢XD?

原帖由 小小小龍龍 於 10-2-11 03:45 PM 發表
你話唔有錢,我想問個邊讀書大約幾錢XD?

你睇清楚d..我有國箱...即係算本地人...所以唔洗錢..除左書費果d

原帖由 天空霸主 於 10-2-11 03:45 PM 發表

你比我幸福既地方就係你唔需要住係你親戚屋企(我唔知你係咪)

但at least我係住親戚屋企...日對夜對
相見好同住難我本來都唔明...自從我去左個邊兩年後..我明白呢個道理囉

大家話哂一家人...食飯既時候都要俾 ...

你同我情況好相似…

我屋企唔有錢…過到去未搵到屋我果陣都住左親戚屋企幾人…

佢地成日數我老豆話咩以前佢老母幾錫佢…供書教學…讀得成書…但係仲窮過佢地…

我老豆都唔出聲…佢仲要講…唉…都忍啦…成日叫我地上佢屋企 比佢地串…

不過最近冇理佢地…扮唔得閒

以我所知..係紐西蘭生活都吾錯
可惜無去過呢到讀書=.=

玩過星曲WEB

原帖由 h36818 於 10-2-11 03:42 PM 發表
我都有考慮出國讀書  咩國家  講英文都會方便
不過還好 我普通話  有返甘上下  出到國  見到中國人都唔洗怕唔識講

jp..

原帖由 友誼第一^.^ 於 10-2-11 04:08 PM 發表

jp..

泡菜國?

十週年勳章(賀詞)

比人話你chinese你會覺得唔鐘意?
咩諗法黎

原帖由 低能能’ 於 10-2-11 04:18 PM 發表
比人話你chinese你會覺得唔鐘意?
咩諗法黎

外國人覺得chinese 係唔好,你去外國生活就知,

我成日行街都比d黑人講..睇下個中國人呀..之後又加一堆粗口..想我應佢地..通常我都係無視

原帖由 天織♂夜 於 10-2-11 04:21 PM 發表

我成日行街都比d黑人講..睇下個中國人呀..之後又加一堆粗口..想我應佢地..通常我都係無視

你有無覺得D黑人好難分-_-
我成日都覺得黑人一樣樣

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖) 笑傲無雙

種族歧視好正常

你既覺悟 我收到了

英國讀書有前途~

十週年勳章(賀詞)

原帖由 天織♂夜 於 10-2-11 04:21 PM 發表

屌番佢地轉頭
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-6-1 06:23 PM , Processed in 0.034336 second(s), 14 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存