2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 動漫綜合討論區 辯論活動 - 三次元能否與二次元平衝 (評分完結 #131) ...
go

[問題] 辯論活動 - 三次元能否與二次元平衝 (評分完結 #131)   [複製鏈接]

首先先感謝上層回應本人的訴求,衷心感謝
現在本版能夠使用發表辯論帖子功能,希望各位會員善用,令到更多人知道動漫身邊發生的事情

鑑於此版不涉及網上遊戲糾紛,但本人作為版主亦會留意所有辯論帖會否發生嚴重鬧戰情況
一經發現有關鬧戰帖子全部 關閉及下沉處理 / 屏蔽處理
希望會員見到以上情況使用 舉報功能 / 短信息(pm)功能 將有關帖子向我匯報
本人在線會首先處理

辯論由現在起為期一星期
只計算正方及反方(中立一方不計算勝出積分)
參加者請按 (加入)
發表帖子時,請按#4圖示發表
參與的勝方,而且個人有3個帖或以上作辯論者
所有合資格的辯者瓜分120分勝出積分
(小數點後出現0.幾,全部當+1,如有11人都是0.幾,應該會派出131分)

敗方沒有積分

另設有兩項獎項,勝方最佳辯論獎1名會獨得30分積分獎勵
敗方最佳辯論獎獨得30分積分獎勵

結束時間: 11-9-27 09:20 PM 裁判: evaann

正方觀點 (33)

兩者能夠平衝

反方觀點 (190)

兩者不能夠平衝

我考慮左一陣都係決定用正方
因為好簡單:各取所需有何不妥

2次元既性格同3次元既性格已經可以平衡了
根據8樓既話
我覺得該樓完全將傲嬌咁樣定義係正確
如果虐待狂
只可以說明該樓用左MM一族本身既定義既傲嬌
有傲嬌既角色係動漫上有宇佐美,三千院,洛蒂,丹特麗安等等全部都係表示上冇明確表示喜歡,經常口是心非,同時不知道用方法表示
這是其中一種傲嬌....特色
如果要將成個宅界既傲嬌角色講出黎既話 我相信有100%都唔係虐待狂

反覲3次元....如果將我既定義係虐待狂,那就說成犯罪的說法....我覺得如果我係3次元中既其中一個主角,有呢種該樓既傲嬌既話
我相信好快會上新聞

傲嬌唔係真的是虐待狂,現實既傲嬌和虐待狂最大既心別係心理上
傲嬌係心理上係表示一些東西而不得抒發,佢唔係真心想你死
而虐待狂只係單方面享受趣味而致死

回覆該主題...係因為桐乃講過2次元冇可能同3次元混來一談
已有 2 人評分威望 Good 收起 理由
周旋陳 + 1 鼓勵
evaann + 3 照常理說,反駁論點成立,引用例子都不錯,唯.

總評分:  威望 + 3  Good + 1   查看全部評分

我都係唔支持黃絲帶行動
cosplay一切都係由自己一手一腳做出黎 呢點我係同意
等等我說明香港既動漫節咁廢...
首先基本動漫節本身由來係由一班同人誌既畫家結集而成作為開始
簡稱CXX(幾多屇)
之後好似香港咁樣有遊戲商加入啦
但係日本本身同人展用左2層樓做左場主...冇太多既空間
SO...我地宅界分開左2個 由GIRL GAME組成既展同同人誌動漫組成既展
另外宅界都有好多個人展

唔知香港動漫係唔係太廢 今年賣既野係日本上年既產品
得幾樣係今年出既 而且COSPLAY入面完全睇唔到有愛呢個成份...我只可以睇到肉

回應問題
我係什麼都不知道
因為我都見過咁多2次元同3次元肉....人地要COSPLAY既由佢啦
反正佢地有生意就有機打嫁啦
2次元既世界對香港黎講 我是但講一個畫家 都唔可以香港動漫出現
因為根本上香港冇教育過既意識同法律既成立
已有 1 人評分威望 收起 理由
evaann + 1 1point,香港冇教育過既意識同法律既成立.

總評分:  威望 + 1   查看全部評分

霉乂男 發表於 11-9-21 04:46 AM
二次元與三次元之間無法平衡,
即使作為愛好者可以盡量兩者兼顧,但較倚重的必然是三次元一方,
因為我地作 ...

二次元其實就位於三次元
呢點我同意
但係反覲黎睇
其實好多宅男都歸屬返2次元
有部分人都認成2次元有愛 3次元係冇愛的說
三次元做出黎都係為左錢 好似初音咁樣 一個月一隻碟
加上2次元崩潰既話,日本全國書本係宅方面係出口係佔1/4的說
加上平時玩開既GIRL GAME,咩FF系列,王國之心系列應該不會存在的
那你認為如果3次元冇錢的話...你可以咁開心有大作係度玩嗎?
evaann + 1 帶出無3次元金錢支持,2次元崩解.

原來你不知道有宅男會同2次元人物結婚這回事

evaann  可以引用例子加強自己這句說服力(雖然我都知是那隻,但說服力感覺不足)  發表於 11-9-22 07:06 AM

玩過星曲WEB

好吧...
首先談談最基本的
衣食住行甚至你想接觸二次元都必須要以三次元方式
有種你就跳進mon

如果以日常生活作基準
而非以日常行為作基準的話
根本就沒有平衡的存在
因為根本你活在三次元orz
evaann + 1 立場表示

能否平衡,睇你自己調唔調整到
可能岩岩睇完某套動漫,有人可以好快抽身,而有人就不斷係到l沉思
自己都有4 5年漫力,就好似我妹咁:是但少左一樣都唔係真正既我
只要抽離得到,個個都可以好似桐乃咁

霉乂男  鐘意你既例子。  發表於 11-9-23 07:53 AM
evaann + 1 立場表示

今日我唔講啦 今日出新歌同埋聽日出新game仲有睇埋1月果d新番小說
唔得閒 898

玩過星曲WEB

先搞清平衡的定義好不好
你說專注方面
就算你長時間接受二次元資訊
但你始終要上床
那來不平衡  LOL

evaann  這個說法你已經講出平衝,這個遊戲係狡辯,不過下次個辯論會聽下意見再出  發表於 11-9-23 09:53 AM

十週年勳章(賀詞)

我個人都覺得係平衡到既....事關我自己已經係..我係1個動漫迷來差唔多每季既新番都有追(除左BL之外)同埋妹系GAL GAME係最鐘意..雖然現實得個細路....我不知幾想佢變做妹..但係對於3次元都有關注由其係日本同台灣既1D綜藝節目更加同動既熱情漫差唔多(如果各位有興趣可以去本壇既BT綜藝節目區都睇睇)..而且3次元中我既學業同社交都係正常(姐係放學同同學打下波吹下水咁過節出來玩咁)..所以我係支持2次元同3次元係可以平衡的.
evaann + 2 立場表明,用一d自己實例証明

總評分:  威望 + 2   查看全部評分

三次元  的現實  和  二次元是可以互補的

二次元  的人和事  都是由三次元的人去決定

無論是多麼好的作品,也會有一個作者群和   讀者群

上帝的角度宏觀整個世界

二次元的 人  和  事  身為三次元的我們  基本上是全知的
萌角們的特徵  缺陷 我們也知道得一清二楚
甚至可以隨意決定他們的過去  現在  和 未來

喜歡傲嬌的  可以弄一個女王特性的女主角   再搭一個  受虐狂男主角
喜歡百合的  可以弄一個女子同學的背景出來
喜歡後宮的  可以弄一堆  無論如何最後也會喜歡主角的女角出來   
喜歡黑暗的  可以弄一些悲劇給主角  自已在後面吃花生

這些一切一切  都在我們控制之內
全部都是自已喜歡的事  全部都是自已知道的事  全部都是甘甜的味道
由於沒有未知數  所以一切事情都可以推敲出來   沒有驚喜可言
就算是再好的樂章  終有一天會覺沉悶

因此我們需要三次元的現實作為平衡
三次元的本質就是未知
我們沒有神祉的全知   因此不清楚其他人的心  更不知道自已  或者其他人的未來
因此我們的努力  可以使別人得到意想不到的效果
雖然 人生如意事十常八九  但卻是和二次元完全不同的味道
因為你不知道何時會遇到挫折  更不知道何時會收成正果
雖然付出未必和回報成正比   但這些未知數卻使三次元更刺激
這是二次元給不到我們的

當我們  在三次元遇到挫折時  我們可以投進二次元尋找慰藉
當我們  厭倦全知的世界 想尋找刺激感的時候  就需要三次元作為平衡

霉乂男  就算係敵對方我都不得不讚好。  發表於 11-9-24 12:36 AM
evaann + 3 表明立場,用左兩者間的空(quick)作平衝,帶.

總評分:  威望 + 3   查看全部評分

回復 花穗 的帖子

也許我對動漫  的制作過程認知不足
不過自已喜歡的事物  不必強求所有人都喜歡
能夠令到自已喜歡就足夠

不過你亦承認了   

1. 二次元的角色是由三次元的人創造出來的
2. 我們可以透過同人誌  創造一個自己喜歡的世界給他們

就算在其他人的作品中,我們和作者都是類近全知的存在
餘下未知的部分  可以根據作者的思緖推敲出來
既然全知  還有甚麼未知數可以刺激我們呢?

這個時候  我們就需要其他三次元的人給我們刺激

你下面提到遊戲  gal game
被遊戲娛樂不正正就是慰藉的一種嗎?
evaann + 1 既然全知...我們就需要其他三次元的人給我.

回復 oO十三妹Oo 的帖子
oO十三妹Oo 發表於 11-9-23 12:52 PM
很簡單的一句說話:「2次元不能幫你成家立室生兒育女。」

正因如此  我們需要三次元的老婆  和  二次元的萌角
兩者互相平衡

你是正方還是反方...

=============================
還未有人就平衡做一個定義

我覺得平衡  就是「兩者都同樣被需要」
evaann + 2 例子攻擊成立,引導主題

總評分:  威望 + 2   查看全部評分

回復 evaann 的帖子

下次注意吧  
現在已經討論到這個層次

霉乂男  今次活動係白老鼠開先河,算係咁啦。  發表於 11-9-23 11:58 PM
evaann  無錯,唯有下次做好d  發表於 11-9-23 05:03 PM

笑傲無雙 玩過星曲WEB 忍影世界

二次元是人作的
三次元能與二次元平衝
evaann + 1 表面立場

回復 花穗 的帖子

亦因為三次元未必事事如意  我們才有新的創意  新的東西誕生
事事順讀者意思的二次元世界   只是把舊有事物重新拚貼

當這些事物組合的可能性大部份已經變成了不同的作品  二次元的世界就會變得陳舊
這時候就需要三次元的一些挫折  一些由三次元的困難中產生的創意  融合在二次元中
(例如是綠霸 和  綠霸娘)

特意回應你這一句:
「如果真係可以咩都推敲,咩都知道,咁新遊戲出時,大家都唔會咁興奮同期待~」

如果是單單由二次元的角度去觀看作品
代入單一角色  或者  主角   去經歷作者預設了的事情
那你已經知道了他的一切  
再美好的故事,也只會變成了一個個畫面  看完就沒有了  
也許可以回帶觀看  不過所看到的  
也只是畫面上的顏色  它們的組合還是有限的

君不見到現在的二次元一堆廢萌嗎?
當二次元只顧把受喜歡的元素組合  而不再加入新元素
新作品就會變得空洞  只有聲色畫  而沒有內涵

優秀的作家懂得將他們的作品,變成電話  變成電腦 變成書信
透過他們的作品作為媒介  去告訴讀者作者想要告訴他們的事情
作者所經歷的事情是三次元的  他要告訴我們的事也是三次元的
雖然當中的媒介都是所謂  二次元  但亦因為不只於二次元  所以才值得各位讀者期待

就像不同的新番作品  作者和觀眾的互動
不同的舊番作品  評論家和觀眾的互動

我們不知道其他人的反應,所以需要猜想
由我們在不同作品猜想  餘下來的劇情  
其實已經和作者本人 做了一次三次元的互動  
就像我們收到了作者的書信  或者 一個電話一樣

作者究竟在這個人的背後  要告訴大家甚麼呢?
為什麼要這樣寫他呢,而不是另一種可能性呢?
當然,如果最後的答案是「我要賣萌  我要混飯吃」  
這個作者的作品無論如何也震撼不了人心  也沒有人會特意等待他的作品  因為市面上有太多萌作

所以  我們期待新作品 是因為我們渴望和作者交流  
透過二次元,做一次三次元的交流
亦因如此  二次元和三次元是平衡的  是互相需要的

===============================
題外話:
回復 花穗 的帖子

千萬要爭做第一發言  因為你定了一個有利於自已的定義  以後就好打很多

例如正方可以把平衡定做「兩者都同樣被人需要」
接著就可以舉出二次元  和三次元  可以共存的例子

反方可以定為「兩者互補,重要性相等」
然後  舉出  二次元和三次元予盾的地方

當然定義下得太離譜也會有人反對你的  

霉乂男  的確辯論的先機是很重要的。  發表於 11-9-24 12:10 AM
evaann + 4 帶出交流的重點,能夠用媒介講出兩者間的橋.

總評分:  威望 + 4   查看全部評分

個人認為....三次元能與二次元 平行
理由:二次元係由三次元中所產出既世界, 而 二次元世界並有反映三次元世界, 生活中的點滴
evaann + 1 表明立場

evaann 發表於 11-9-23 06:07 PM
本日問題(回答等同發表一次辯論帖)
背景:
神:三次元的不確定因素太多了,沒有旗可以插,

成句唔明

點平衡法先!!即係2個次元合體??
平衡即係咩先
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-27 09:37 PM , Processed in 0.053715 second(s), 19 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存