2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 動漫綜合討論區 辯論活動 - 三次元能否與二次元平衝 (評分完結 #131) ...
go

[問題] 辯論活動 - 三次元能否與二次元平衝 (評分完結 #131)  

首先先感謝上層回應本人的訴求,衷心感謝
現在本版能夠使用發表辯論帖子功能,希望各位會員善用,令到更多人知道動漫身邊發生的事情

鑑於此版不涉及網上遊戲糾紛,但本人作為版主亦會留意所有辯論帖會否發生嚴重鬧戰情況
一經發現有關鬧戰帖子全部 關閉及下沉處理 / 屏蔽處理
希望會員見到以上情況使用 舉報功能 / 短信息(pm)功能 將有關帖子向我匯報
本人在線會首先處理

辯論由現在起為期一星期
只計算正方及反方(中立一方不計算勝出積分)
參加者請按 (加入)
發表帖子時,請按#4圖示發表
參與的勝方,而且個人有3個帖或以上作辯論者
所有合資格的辯者瓜分120分勝出積分
(小數點後出現0.幾,全部當+1,如有11人都是0.幾,應該會派出131分)

敗方沒有積分

另設有兩項獎項,勝方最佳辯論獎1名會獨得30分積分獎勵
敗方最佳辯論獎獨得30分積分獎勵

結束時間: 11-9-27 09:20 PM 裁判: evaann

正方觀點 (33)

兩者能夠平衝

反方觀點 (190)

兩者不能夠平衝

第一次見咁既功能,請問點玩-0-?
我地都有得支持同加入?

笑傲無雙 玩過星曲WEB

我都第一見到= =好得意@@

花穗 發表於 11-9-20 08:39 PM
第一次見咁既功能,請問點玩-0-?
我地都有得支持同加入?

於發表回復上面選擇立場

然後打上內容就可以

按加入即是參加辯論
(計算評分,最少發表3篇/回復)
而支持只是純碎性

加入既人應該係之前報左名既人吧~?
正常我都係回既時候選擇立場者~
應該冇錯吧~
期待第一位人兄發表!!

freedomfong1 發表於 11-9-20 08:51 PM
我都第一見到= =好得意@@

這個功能用左好多例子說服上層爭取的

-----
而辯論功能無可能個個版出現,因為好容易發生鬧戰
尤其發生對人不對事,就會發生鬧戰
大家記得善用,謝謝

花穗 發表於 11-9-20 09:27 PM
加入既人應該係之前報左名既人吧~?
正常我都係回既時候選擇立場者~
應該冇錯吧~

不是
今次採用不限制加入,任何人襟個制,跟足條件就承認參加
之前果個無視把,因為都係咁岩批准新增此項功能

而獲勝一方亦採用瓜分積分制
隨多人靠的一方勝出時,勝出每人得到的積分會被瓜分得少
但隨少人靠的一方勝出,勝出時所得既積分就會更多
當然所發的帖,無立場無理據,只是兩字支持......etc 那些當然不計算在內

評分準則絕對公平
唔會因為多人而搖擺
我已經抱住必死既決心評這次活動
當然會參考部份人意見(其他版主/動漫迷)

十週年勳章(賀詞)

2次元既性格同3次元既性格已經唔可以平衡了
2次元的傲嬌..3次元只會叫虐待狂....
已有 1 人評分威望 收起 理由
evaann + 1 1point

總評分:  威望 + 1   查看全部評分

估唔到而家又人人都參加得~
不過立場一樣,等第一個發下言~
而家咩都冇咁好難講...搵個人開場,開幕啦...XD

分都唔太care,care係過程者~
勝出真係...好難有準則~

公平公正公開嗎?
你想死者,未必有咁多死士陪葬~

花穗 發表於 11-9-20 10:06 PM
估唔到而家又人人都參加得~
不過立場一樣,等第一個發下言~
而家咩都冇咁好難講...搵個人開場,開幕啦...XD

絕對公平的
我都唔會比自已意見左右
作出最終決定都會聽下其他人意見,或者進行小投票作參考

我考慮左一陣都係決定用正方
因為好簡單:各取所需有何不妥

2次元既性格同3次元既性格已經可以平衡了
根據8樓既話
我覺得該樓完全將傲嬌咁樣定義係正確
如果虐待狂
只可以說明該樓用左MM一族本身既定義既傲嬌
有傲嬌既角色係動漫上有宇佐美,三千院,洛蒂,丹特麗安等等全部都係表示上冇明確表示喜歡,經常口是心非,同時不知道用方法表示
這是其中一種傲嬌....特色
如果要將成個宅界既傲嬌角色講出黎既話 我相信有100%都唔係虐待狂

反覲3次元....如果將我既定義係虐待狂,那就說成犯罪的說法....我覺得如果我係3次元中既其中一個主角,有呢種該樓既傲嬌既話
我相信好快會上新聞

傲嬌唔係真的是虐待狂,現實既傲嬌和虐待狂最大既心別係心理上
傲嬌係心理上係表示一些東西而不得抒發,佢唔係真心想你死
而虐待狂只係單方面享受趣味而致死

回覆該主題...係因為桐乃講過2次元冇可能同3次元混來一談
已有 2 人評分威望 Good 收起 理由
周旋陳 + 1 鼓勵
evaann + 3 照常理說,反駁論點成立,引用例子都不錯,唯.

總評分:  威望 + 3  Good + 1   查看全部評分

shion_rei 發表於 11-9-20 10:39 PM
我考慮左一陣都係決定用正方
因為好簡單:各取所需有何不妥

這句我中意
但不是論點的說
期待閣下的演出

二次元與三次元之間無法平衡,
即使作為愛好者可以盡量兩者兼顧,但較倚重的必然是三次元一方,
因為我地作為三次元人哩一點無法改變。

而且可以話二次元都屬於三次元既一部份。

無論係「京田邊事件」抑或近期大地震都有導致部份ACG作品停播或停售,而隨著三次元人口味改變,二次元世界亦會作出相應改變去迎合三次元人喜好;一名三次元作者病逝,往往就能讓一個二次元的世界崩壞。

所以毫無疑問二次元位於三次元陰影之下,是僅為了三次元而存在的附屬品;
即使二次元作品為三次元人帶來治癒,那也是基於三次元人考慮而誕生的劇本。

說穿了,二次元其實就位於三次元。
已有 3 人評分威望 Good 收起 理由
oO十三妹Oo + 1 同意
woodylo + 1 精品文章
evaann + 2 帶出立場,1例子point

總評分:  威望 + 2  Good + 2   查看全部評分

問題:(辯者可選擇回答/不回答)(作答等同發表一次辯論帖)(這條問題本人不會作出回應及反問)
背景
我們發起今次黃絲帶行動,因為會場混入一些只為自身利益既人
佢地cosplay根本就無愛,純碎為自已宣傳,商業利益
我們作為一個動漫迷,應該守護二次元依條底線,明年我們會繼續
(以上引述當日一班黃絲帶曾經說過既對話)

問題
如果作為一個動漫迷,你會選擇下年綁番條黃絲帶支持,還是默不作聲,我甚麼都不知道?
(闡述時請留意自己立場)

evaann 發表於 11-9-21 09:12 AM
問題:(辯者可選擇回答/不回答)(作答等同發表一次辯論帖)(這條問題本人不會作出回應及反問)
背景
我們發起今 ...

有問題就好討論~
冇問題唔想開場白呢~

首先睇睇漫節咁多年黎有咩改變~
一開始真係好簡單,去既人都係同好,愛好者~
慢慢因為漫節大起黎,所以就有更加多唔同既參展商~
所以有改變係正常~
又可以講做,因為大高調而開始引黎不滿~
我記憶中,YES係漫節都做左唔知幾多次~
創意地檔都好似有幾年歷史~
果d都係同漫節冇關,不過平安生存左好幾年~
其實可能一直有不滿,而冇人企出黎~
往往事件就要有導火線~
之後就要有人去引爆~
每個人既底線唔同,好多時人都係因為另他人決定而行動~
所以根本問題一直存在,有冇人去行動而已~

再講cosplay有冇愛既問題~
呢個更加要講cospaly 十幾年既歷史~
當年只係由cw開始既cosplay 看板娘~
一切都係由自己一手一腳做~
除著年代改變,由一開始自己整,去到上大陸做,之後有人幫手上大陸做/有人自己問店,有人接訂上去做~
何謂愛呢? 有人話cos得唔似,冇神髓就唔似~
有人往往忘記了最重要既事,就係管埋別人既野~
我自己都cos過SD...唔好話要我有阿誠既神髓XD
更加唔好話我出得唔似,因為我只係因為鍾意套作品先出黎玩下者~
當然另一個目的就係因為要同人合照~
當年係冇問題,大家都玩得好開心~因為有一班愛SD既影相人士~
不過而家就可以會被人話係衣架人~
冇計啦,時代進步,個個都要求多左,衫,假髮,道具都要齊~
唔係就係衣架,偽COS...

而cosplay為左宣傳,商業利益,都冇咩不可~
人地宣傳需要請人,有cosplayer 做就當然好,不過要知有人就覺得唔應該為錢而做~
咁就自然請其他人做~
市場就係咁,各取所需~
呢個就係現實~
不過現實確實係有真係cosplayer 係去幫某d公司做cosplay 宣傳~
一切都係睇公司有冇心請人,同埋咩價吧~
問題係佢地想要既係結果有冇宣傳作用~

當年一個小小既場就話吸唔到咁多人~
而家個場咁大,多一點東西都冇咩不可~
只要不是太份就好了~
反正呢幾年動漫節已經變哂了~
online 參展商~ 地檔~ 等等~
你覺得有可能回復番當年嗎?
呢個就係三次元既世界...現實呢~
如果只係想係二次元,根本唔應該管三次元既野~
所以二同三根本冇得分開討論~

(反對係指我不會支持綁番條黃絲帶)
evaann + 2 用左參展商,cosplayer帶出不平衝

總評分:  威望 + 2   查看全部評分

evaann 發表於 11-9-21 09:12 AM
背景
我們發起今 ...

唔支持綁黃絲帶。

即使出發點動機不良,可以帶動二次元文化同增加個別作品知名度係事實,
而且有愛既cos不會因此而消失,僅僅是cos的整體人數增加了罷,
某種意義上更突顯左有愛cos既價值。

正方可以引用反方論點作出攻擊
同樣地,反方都可以攻擊正方論點
反駁成功比闡述成功更重要

記住對事不對人就是

我都係唔支持黃絲帶行動
cosplay一切都係由自己一手一腳做出黎 呢點我係同意
等等我說明香港既動漫節咁廢...
首先基本動漫節本身由來係由一班同人誌既畫家結集而成作為開始
簡稱CXX(幾多屇)
之後好似香港咁樣有遊戲商加入啦
但係日本本身同人展用左2層樓做左場主...冇太多既空間
SO...我地宅界分開左2個 由GIRL GAME組成既展同同人誌動漫組成既展
另外宅界都有好多個人展

唔知香港動漫係唔係太廢 今年賣既野係日本上年既產品
得幾樣係今年出既 而且COSPLAY入面完全睇唔到有愛呢個成份...我只可以睇到肉

回應問題
我係什麼都不知道
因為我都見過咁多2次元同3次元肉....人地要COSPLAY既由佢啦
反正佢地有生意就有機打嫁啦
2次元既世界對香港黎講 我是但講一個畫家 都唔可以香港動漫出現
因為根本上香港冇教育過既意識同法律既成立
evaann + 1 1point,香港冇教育過既意識同法律既成立.

霉乂男 發表於 11-9-21 04:46 AM
二次元與三次元之間無法平衡,
即使作為愛好者可以盡量兩者兼顧,但較倚重的必然是三次元一方,
因為我地作 ...

二次元其實就位於三次元
呢點我同意
但係反覲黎睇
其實好多宅男都歸屬返2次元
有部分人都認成2次元有愛 3次元係冇愛的說
三次元做出黎都係為左錢 好似初音咁樣 一個月一隻碟
加上2次元崩潰既話,日本全國書本係宅方面係出口係佔1/4的說
加上平時玩開既GIRL GAME,咩FF系列,王國之心系列應該不會存在的
那你認為如果3次元冇錢的話...你可以咁開心有大作係度玩嗎?
evaann + 1 帶出無3次元金錢支持,2次元崩解.

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-3-29 02:47 AM , Processed in 0.060442 second(s), 19 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存