2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 動漫綜合討論區 辯論活動 - 三次元能否與二次元平衝 (評分完結 #131) ...
樓主: evaann
go

[問題] 辯論活動 - 三次元能否與二次元平衝 (評分完結 #131)   [複製鏈接]

請問如何界定平衡??

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

二次元係唔可以同三次元平衡
之不過三次元係創造二次元....
如果話平衡既話我諗無咩可能會平衡到
已有 1 人評分威望 收起 理由
evaann + 1 表明立場

總評分:  威望 + 1   查看全部評分

十週年勳章(賀詞)

二次元實在有太多太多不現實的成份,根本沒可能完全套入三次元
例如世界觀,人的各種能力這類元素也不可能
說老套點,動漫中的美男根本不可能出現在現實,就算出現形像也會很怪
就好像現在的COSPLAY,COS得不好也會很怪
人也不可能似二次元的角色有各種變態能力
契約,飛空,機甲,魔法大多違反科學通通不能以簡單形式出現在現實世界
evaann + 2 表明立場,用左科學個理論說明不錯.

總評分:  威望 + 2   查看全部評分

玩過星曲WEB

個人認為不能平衡。

二次元很多元化-
二次元的女角有很多萌屬性
讓不少ACG迷傾倒
單以服裝為例:運動服、校園泳裝、水手服

相反三次元,現實的確也有,可是又真的是"萌"嗎?
三次元太殘酷了,現實生活比起二次元主人公的生活完全不同,
二次元充滿男性所需的精神食糧,幾乎是三次元的夢想。
實際上是沒可能都在二次元出現
e.g 淫風吹過露褲褲(裙會短到這樣?)、
後宮(現實一夫一妻)、
青梅竹馬(時間一逝不留人)、
妹妹屬性(看你的家長..)。

可是只要到二次元,二次元只少會給你幻想(妄想),讓你成為世界的主人公
不像現實那樣(以下是朋友例子)。

e.g1:妹妹可能是只有傲,沒有嬌 ,更別說有情,她只會說你死豬,你說誰會像吾妹的桐乃....
e.g2:午膳想像主人公到天台躺在睡(看到褲褲)、有女孩做便當給你吃? 屈在課室跪牆角就有....
e.g3:有朋友是母親控..(別想歪,只是希望如動畫一樣有個萬年不老的漂亮母親..)現實可是...0
單是萌屬性,三次元,萌也不能萌,就算能萌,你接觸的機會又是多少呢?(看過日本cos寫真,能看到真人的機會是...)
若是真的能平衡的話...我想那個人就是台灣的阿爽哥了...

霉乂男  這FEZ簽名也太猛了。  發表於 11-9-22 11:52 PM
hixo001  現實是沒有後宮的!!女孩子又不可愛!唉......如果我地生存係2次元而3次元是作出來的你說多好!!  發表於 11-9-22 10:07 PM
evaann + 3 立場表明.用左不少例子解釋,尤其「裙會短到.

總評分:  威望 + 3   查看全部評分

十週年勳章(賀詞)

新手一問咩係2次元同3次元

hixo001  一個係現實,你生存緊既地方!!!一個係我既夢鄉!!動漫界既地方!!  發表於 11-9-22 10:04 PM

正方

我按了正方!!!個人觀點
煩事都是有可能的!!
可以遲d有科學家,好似某動漫咁可以進入電腦既區域
本人比較仲意動漫界!!因為女仔比較可愛

evaann  這個是新功能,這裡做得好唔好,會比到其他區一個借鏡,想參加於#1按(加入) 做辯者 於帖加上角會顯示立場(正方/反方)  發表於 11-9-23 10:05 AM
nate0401  除了#1 的要按 還要在你回覆欄上的那裡按 ... 現在你是中立方 ... 留意樓層數旁邊 ...  發表於 11-9-22 10:13 PM

玩過星曲WEB

絕對不可能平衡
二次元就是有人覺得現實太可悲才產生出來的

霉乂男  就是嘛,看你簽名就知道了。  發表於 11-9-23 07:47 AM
水錢  簽名 A_A  發表於 11-9-22 10:55 PM
evaann + 1 立場表明

根本就不可能平衡
二次元中的一些元素~於三次元出現絕對會引起各種問題
例如以後宮為例
後宮基本上乃由現實中的不可能所產生
現實中,女性往往會為得到心儀的男性的歡心
而算盡機關,謀求取得勝利
在沒有競爭對手情況下還好
如果有的話,問題更嚴重
例如2女性會互相設計,務求陷對手於不仁、不義
該種手段還可能影響到該男性之日常生活,甚或其心理狀況
計其後果,可以非常嚴重
以school days作例,男主角總不免出現偏心之狀
一旦出現該種情況,2名女主角便互相指責、猜忌
現實中後果絕對有可能不堪設想
男女雙方同樣受傷
所以二次元中之元素
就如後宮
絕不能出現於三次元之中
亦即謂,從二次元與三次元中取捨平衝根本是天方夜譚

霉乂男  SD有後宮結局耶。  發表於 11-9-23 07:46 AM
amp5d15  三次元:女性不能港 二次元:男性不能渣 如果三次元做到,至少我會覺得還有平衡的可能....  發表於 11-9-22 11:06 PM

十週年勳章(賀詞)

沒有二次元存在,
人類一樣正常地生存。

二次元是人類幻想出來,
投入幻想會改變事物這是正確,
懂得抽離則不影響。

=============

其實我看到這標題就覺得可笑,
幻想與現實還能有平衡的麼?
說能平衡只是不能抽離的人吧?

簡化標題:現實的食物能否與幻想的食物平衡?

霉乂男  你說的內容我非常同意。  發表於 11-9-23 06:46 AM
evaann + 1 表明立場

2次元的係傲嬌
3次元只會叫虐待

沒有二次元沒有逃避的地方!
evaann + 1 立場表示

笑傲無雙 玩過星曲WEB

其實不如大家係發表論點前
先講一下自己對於題目字眼上ge定義
例如咩叫平衡 係邊方面作出平衡?

如果唔係可能只會各有各講

霉乂男  的確我都諗左平衡係咩意思好耐。  發表於 11-9-23 06:27 AM

一見標題就揀左反方了

同意以上各關於二次元係幻想既觀點,
二次元係由三次元(人)所創造,三次元的滅亡等於二次元的滅亡這是無容置疑
但三次元做到既野二次元請個畫家一畫就做到了,
二次元做到既三次元就未必做到,至少現在未做到
二次元既世界觀完全取決於個作者,
佢喜歡現實既,將三次元情景放在二次元中(多數係純愛故事)
佢中意幻想既,二次元作到天馬行空都得(魔法,超能力,etc...
所以二次元根本係三次元幻想出黎既世界,三次元有什麼不足,就搬到二次元發生出來,用幻想力填補空缺
所以兩者不能重疊,亦不能平衡,人既慾望永無止境,二次元就係實現慾望既空間

至於cosplay,
coser扮得似唔似就不予置評喇,因為個個審美觀都不一,(對我泥講,幾高還原度都做不了二元次人物)
佢地對人物既愛,都係個句,個個觀點不一,佢可能覺得有件衫就足夠,你就認為無全套裝備就只是衣架,
所以唔能夠用cosplay有冇愛黎衡量二三次元的平衡
我就話cosplay係打通二三次元世界既途徑之一
coser覺得個果人物跟自己很似,好想幻想/代入個果角色,所以透過cosplay表達

PS.說不定這題目他朝一日成為通識科議題之一

以上純屬個人意見.
evaann + 1 立場表明

〝ANIKI﹑ 發表於 11-9-22 10:25 PM
絕對不可能平衡
二次元就是有人覺得現實太可悲才產生出來的

請先諗好咩係二次元~
唔好覺得每日都睇緊既動漫先算~
你覺得現實可悲先產生即係代表第一隻遊戲,第一部遊戲機,都係因為個人覺得可悲先做~
如果有呢一方面既理據,歡迎提出~

坐商言商,我覺得係因為有利可圖/有夢想,所以先會慢慢產生~
而唔係因為作家,畫家,遊戲制作人因為覺得可悲而去創造~
覺得可悲既只係因為避免現實既人令到二次元世界出現扭曲~
當然,三次元一樣有人扭曲,唔係就唔會有咁多不同既新聞/案件吧~

十週年勳章(賀詞)

我個人都覺得係平衡到既....事關我自己已經係..我係1個動漫迷來差唔多每季既新番都有追(除左BL之外)同埋妹系GAL GAME係最鐘意..雖然現實得個細路....我不知幾想佢變做妹..但係對於3次元都有關注由其係日本同台灣既1D綜藝節目更加同動既熱情漫差唔多(如果各位有興趣可以去本壇既BT綜藝節目區都睇睇)..而且3次元中我既學業同社交都係正常(姐係放學同同學打下波吹下水咁過節出來玩咁)..所以我係支持2次元同3次元係可以平衡的.
evaann + 2 立場表明,用一d自己實例証明

可以
-.-講白d就係,世界咁大,平衡到唔出奇.
就算唔係百分百,都有佢存在空間.

evaann  如果成為辯者,請於#1按(加入) 右上角會顯示立場(正方/反方)  發表於 11-9-23 10:18 AM

平衡?指生活中帶二次元?標題指平衡既意思係咩?指毒男世界咁?

evaann  虛疑vs現實  發表於 11-9-23 10:19 AM

2次元係FF?
3次元係真實?

咁1次元 *.* 係乜

3次元係實體
2次元係虛假

另一個無法平衡既主因正如#53所言係價值觀,
就以#15版主既引述為例,可見動漫迷中存在對三次元利用二次元謀取商機感到不滿既人士;
而#41第三段回覆說明了社會上有一知半解既人將二次元設定成小朋友玩意;
最後#47的一句「三次元根本萌不起」則是二次元愛好者對三次元既感想。

三次元中討厭二次元亦大有人在,近近地就講下我地2KF討論區,
聊版經常會出現敵視二次元既回覆(比如某高比拜仁幕尼黑,雖然主因係二次元無差別貼圖騎劫),
誤解亦為二次元愛好者灌上無數代名詞,相信唔需要我逐一列出大家都知有邊D。

單看本帖回覆,有幾多個人係完全平等看待二次元同三次元?

「並存是可以,但平衡,不可能。」
evaann + 2 唔錯的評論,希望有人挑戰下你,嘿.

‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-28 01:00 AM , Processed in 0.047749 second(s), 18 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存