2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 動漫綜合討論區 辯論活動 - 三次元能否與二次元平衝 (評分完結 #131) ...
樓主: evaann
go

[問題] 辯論活動 - 三次元能否與二次元平衝 (評分完結 #131)   [複製鏈接]

個人認為....三次元能與二次元 平行
理由:二次元係由三次元中所產出既世界, 而 二次元世界並有反映三次元世界, 生活中的點滴
已有 1 人評分威望 收起 理由
evaann + 1 表明立場

總評分:  威望 + 1   查看全部評分

evaann 發表於 11-9-23 06:07 PM
本日問題(回答等同發表一次辯論帖)
背景:
神:三次元的不確定因素太多了,沒有旗可以插,

成句唔明

點平衡法先!!即係2個次元合體??
平衡即係咩先

回復 hixo001 的帖子

你覺得系咩就系咩(?
又或者跟我個定義  「兩者同樣被需要」
evaann + 30 最佳辯者勝出加分

總評分:  威望 + 30   查看全部評分

我愛二次元!!三次元樂趣又唔係冇既!!但係個人比較喜歡2次元!!因為夏娜好可愛haha
evaann + 1 表明立場

十週年勳章(賀詞)

似乎大家忽略左辯題中既一個重要字眼
就係"能否"
既意思即係口語上講既"可唔可以"
即係正方能夠論証到有人可以,辯題就已經成立
反觀反方,請你地要証"一定不可以",辯題先會不成立
evaann + 1 引導主題

背景:

不認同,正因為不可以重來,
不確定因素才遠遠比二次元少。
evaann + 1 回答問題

小天使小小 發表於 11-9-23 08:12 PM
似乎大家忽略左辯題中既一個重要字眼
就係"能否"
既意思即係口語上講既"可唔可以"

完全執著於字眼的話,
正方亦要證實二次元能與三次元完全「平衡」才能成立論點,
某程度上還是很公平的。

我承認我由始至終是針對這兩個字。
evaann + 1 攻擊論點成立

全職學生三世 發表於 11-9-23 12:55 PM
回復 oO十三妹Oo 的帖子
oO十三妹Oo 發表於 11-9-23 12:52 PM
很簡單的一句說話:「2次元不能幫你成家立室生 ...

正如字面上既解釋,我認為平衡係指兩者能夠睇齊,
無論係社會地位定對個別一個人既價值觀而言,
支持任何一方多於另一方就不能稱之為平衡。

「兩者同樣被需要」的話用「並存」哩個字眼已足夠有餘,
何況三次元中從未接觸過二次元既人比比皆是。

wongkits1998 發表於 11-9-23 05:24 PM
二次元是人作的
三次元能與二次元平衝

正因為是人作的,
生殺大權在三次元手上,
才不能稱為平衡。
evaann + 1 1point

全職學生三世 發表於 11-9-23 12:55 PM
回復 oO十三妹Oo 的帖子
oO十三妹Oo 發表於 11-9-23 12:52 PM
很簡單的一句說話:「2次元不能幫你成家立室生 ...

三次元既老婆同二次元既萌角兩者都唔係必需品,
而有老婆既三次元人好多都唔知咩係二次元萌角,
相反知道二次元萌角既人我相信幾乎全部都知咩叫老婆。

有老婆既人真係需要搵一個三次元萌角去平衡?

a02ymy 發表於 11-9-23 01:55 AM
我個人都覺得係平衡到既....事關我自己已經係..我係1個動漫迷來差唔多每季既新番都有追(除左BL之外)同埋妹 ...

「雖然現實得個細路....我不知幾想佢變做妹..」

即係你想將一個三次元既事物變成你所認知既二次元咁美好,
證明就上述哩一點你重視二次元多於三次元,只係你做唔到。
evaann + 1 攻擊論點成立

全職學生三世 發表於 11-9-23 11:13 AM
三次元  的現實  和  二次元是可以互補的

二次元  的人和事  都是由三次元的人去決定

因為對全知既二次元感到厭倦而投奔三次元,
然後因為三次元既挫折而去二次元尋求慰藉,
但之所以能用上帝角度宏觀整個世界,
係由於三次元擁有一切決定權。

就哩點上證實左「二次元」同「三次元」本身存在不平等既差異,
更何況「二次元」並非所有野都係可以預知既,
無錯係可以控制,但不可預知;

日本大地震前夕,有邊個會估到「絕體絕命都市4」停售?
有邊個估到因為一場三次元既地震,二次元既主角連最後生存機會都被抹殺?

evaann + 1 係由於三次元擁有一切決定權

霉乂男 發表於 11-9-24 12:03 AM

正因為有未知數  所以我們才有事情可以探索

正如你不會玩一隻其麼寶物都送給你的  探險遊戲
一定有東西  有地方你是未知的  才有興趣探索下去

霉乂男 發表於 11-9-24 12:57 AM
因為對全知既二次元感到厭倦而投奔三次元,
然後因為三次元既挫折而去二次元尋求慰藉,
但之所以能用上帝 ...

就哩點上證實左「二次元」同「三次元」本身存在不平等既差異,
更何況「二次元」並非所有野都係可以預知既,
無錯係可以控制,但不可預知;

日本大地震前夕,有邊個會估到「絕體絕命都市4」停售?
有邊個估到因為一場三次元既地震,二次元既主角連最後生存機會都被抹殺?

===========================================

正因為兩者性質本身不是一樣  所以我們兩者都需要

有關第二點
二次元的角色  他們會出現在現實世界嗎?
從來只有我們看他們  沒有他們看我們的份子  
他們也沒可能接觸有關三次元的東西  (就算他們自稱為三次元  依然都是一個二次元)
所以辯題上  說  的平衡   對像應該是我們三次元的人

與任何動漫角色無關  請不要混淆視聽
當然  如果這樣  影響到我們能否在兩個次元中平衡  就另作別話

一套動話在三次元的終止決定 不影響我們對該作品的愛
依然會有很多同人誌跑出來延續故事
甚至能夠打動  原作者繼作
就像薔薇少女

在這個情況下  我們同樣需要三次元的生活  和 二次元的故事
只是這故事以另一形式繼續發展下去
evaann + 2 引導主題,我們同樣需要三次元的生活 和 二.

總評分:  威望 + 2   查看全部評分

霉乂男 發表於 11-9-24 12:43 AM
「雖然現實得個細路....我不知幾想佢變做妹..」

即係你想將一個三次元既事物變成你所認知既二次元咁美好 ...

如果人地話想個細路變做妹,因為覺得細妹係將來可以用女性角度去大家傾計~
而唔係因為睇左動漫,咁是否代表同二次元冇關?

上面你提到,三次元中從未接觸過二次元既人比比皆是~
呢一句我係唔認同既~
當然,如果你用呢一個世界做單位既,就可以冇視我~
因為我唔想拎第三世界做比較~
就講而家既大國,我地對上既中國~
我相信有睇動畫/卡通既人都好多~
佢地可能未必知道咩係所謂既二次元~
不過佢地一定有接觸過~
你可以問下每一個人細過有冇睇過卡通片~
有冇用過卡通既文具等~
最少我覺得香港有成人細過都會接觸過~
就算冇,都應該會聽過見過~
而且電視每日下午都仲會播動畫~
你話好多人未接觸我覺得唔合理~
因為我相信,睇電視(卡通),打機都係小朋友差唔多必經既階段~
就好似我上面所講,hello kitty,鬆弛熊,迪士尼都係二次元~
試問有幾多人真係冇接觸過??

不要將二次元只係放係gal/h game,後宮等動/漫之中~
雖然上得呢度既人大部份都係有睇~
不過唔好忘記左自己過去既童年~
發言前諗一諗自己既童年,諗下第一次接觸係咩吧...

霉乂男  老哥你是哪邊的。  發表於 11-9-24 06:10 AM

全職學生三世 發表於 11-9-23 05:43 PM
回復 花穗 的帖子

亦因為三次元未必事事如意  我們才有新的創意  新的東西誕生

何解事事順讀者意味又係把舊事物重新拚貼?
一套jump既作品有數X個讀者~
何解你覺得佢地既意見會係舊事?

第二段我理解能力太差,唔明~

唔好將所有一切既理論套用係GAL GAME入面~
就用而家既360大作,GEARS OF WAR3 (岩岩同人玩完先上黎)
冇錯,係故事入面,故事既一切係定哂~
所以故事MODE入面係一切都知道~
不過問題係過程,你同唔同既人TEAM,經過都已經唔同哂~
再講下黎緊PS3 出既GVG~
同唔同既人TEAM,得出黎既過程同結果都不一樣~
我唔相信有一場可以由頭到尾都一樣~
當然,我同意玩得多會厭~因為人就係一種鍾意生鮮既生物~
不過我相信都有人會因為鍾意某D遊戲而一直都玩~
特別而家好多作品都番新出過,有D只係改左畫質~
故事明明一樣,一樣有好多曾經玩過既人去再買~

廢萌是指日本既動畫麼?
廢唔廢就唔多講了~因人而以~
可能有好多人覺得有內涵,又好好睇呢~
唔係既話就唔會咁多呢一類新作啦~

你所講既呢一類係寫實吧~

舊作就變左評論家@@? 邊方面既評論家?

乜唔係作者收到我地既書信??

唔見得有好多人都渴望和作者交流...=.=
我承認有人可能係想~
不過唔係期待新作係因為渴望和作者交流~

網上傾下者~
冇需要咁認真...
睇下上面既版主既對答,講下自己既"歷史",不知幾有趣呢~

背景:

呢D咁新潮既字唔識解~
咩叫沒有旗可以插=.=?

霉乂男 發表於 11-9-24 12:03 AM

笑,就算比你重來~
三次元既選項應該點都比二之元多吧=0=" (假設: 傳統gal game同三次元比)
三次元既選項太多了,就食個lunch都已經可以有幾十個選擇~
雖然話所謂既二次元係由三次元制造~
不過如果連所有細節都做到咁多個選擇,未免會令玩家發瘋~

全職學生三世 發表於 11-9-24 01:17 AM
正因為有未知數  所以我們才有事情可以探索

正如你不會玩一隻其麼寶物都送給你的  探險遊戲

我是在回應版主那條問題。

內容是
「神:三次元的不確定因素太多了,沒有旗可以插,
又一堆不確定的參數,不能重來。
(紅色這句請千萬別想歪野,依篇copy的,唔刪係唔想失去完整色彩)

閣下同意嗎?(請留意自己立場作答)」

藍字是我回應的地方。

evaann  這種回答是絕對無問題,因為我無規定你地甚樣答,所以你答對  發表於 11-9-24 10:56 AM
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-28 07:16 AM , Processed in 0.051023 second(s), 18 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存